Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
vla

Příspěvek od vla »

Rozdíly jsou zanedbatelné, trošku lépe na tom bude 200/1200 ( menší nároky na kolimaci a menší centrální stínění), ale rozdíl je opravdu velmi malý, pro začátečníka možná až teoretický. Vlastní stavba montáže se myslím nevyplatí, pokud nemáš nějaké zvláštní požadavky, nebo by tě to bavilo.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

A hlavně, světelnost při pozorování nehraje vůbec žádnou roli
(ale tohohle reklamního triku prodejců s "rychlým" dalekohledem se asi nikdy nezbavíme ).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Maia

Příspěvek od Maia »

vla: Díky, vezmu to v potaz :)

MilAN: Bohužel jako začátečníka mě není těžké oklamat. Zajímalo by mě k čemu tento parametr slouží, a proč si tím pádem někteří vybírají refraktory s tak dlouhým ohniskem? Promiňte mi tyto základní otázky :)
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Zajímalo by mě k čemu tento parametr slouží, a proč si tím pádem někteří vybírají refraktory s tak dlouhým ohniskem?
Obyčejný ahromát má barevnou vadu. Čím delší ohnisko, tím menší barevná vada. U chromátů se krátká ohniska např. F5 - F7 nepoužívají na planety, ale na přehlídky oblohy s menším zvětšením. Delší ohniska jsou pak vhodnější na planety. Ohniska F12 - F15 se pak často u refraktorů vyznačují pěknou ostrou kresbou.

Refraktory, kde jsou použity moderní (ale drahá) ED skla, nemusí být tak dlouhý a na kvalitní kresbu stačí ohniska kolem F6 - F8.
Toť v rychlosti a jednoduše řečeno a víc možno pohledat na netu ;)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Lamid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamid »

N200/1200 dobson je dobra volba.

V zaciatku toho vlakna su dva odkazy, ktore aj mne pomohli

http://www.zas.cz/download/jkd.pdf
http://www.zas.cz/download/jpd.pdf

Astronomicky dalekohlad je o priemere a zvecseni.
Cim vecsi piemer, tym lepsie.

Zvesenie je z=fob/fok (1200mm/20mm=60x s 20mm okularom)

Ake zvecsenia a na co, je pekne popisane v 2. uvedenom pdf cast Nebeska [ch769] zoologicka [ch769] zahrada

Na tomto odkaze
http://www.12dstring.me.uk/foveyepiece. ... &year=2014

je simulator dalekohladu a okularov, Nie je dokonaly, ale aspon pre hrubu ukazku co mozes vidiet. V objects menu sa daju volit Mesiac, Jupiter,.. . Messierove objekty ale netreba brat vazne, lebo su to fotky a tie v dalekohlade tak vidiet nieje. Autor tam mal dat kresby.

http://www.telescope-simulator.com/inde ... &Itemid=57
Maia

Příspěvek od Maia »

Všem děkuji za cenné informace a odkazy :).
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Messierove objekty ale netreba brat vazne, lebo su to fotky a tie v dalekohlade tak vidiet nieje. Autor tam mal dat kresby.Je to celkem zajímavý počin, ale nejenže jsou ujeté DSO, ale i planety, u Jupitera jsem musel dát zvětšení aspoň 500x (v praxi nereálné) aby šel vidět tak jak v dalekohledu cca při 100x ;D No a když je tam zvětšení několik tisíc, tak stejně člověk zjistí že je to fotka, takže realitě to taky moc neodpovídá. To si radši zadat do googlu "deep sky objects drawings" nebo něco podobného.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Regulus má úplnou pravdu- taky jsem to zkoušel a planety ani zdaleka neodpovídají realitě. V triedru 10x50 vidím větší srpek Venuše, než -podle simulátoru- v dalekohledu 102/1100 s okulárem 15 mm! O barevných (!) fotkách Messierů ani nemluvím... Tohle může začátečníka leda mást.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Lamid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamid »

dovolim si citovat sam seba:
"Nie je dokonaly, ale aspon pre hrubu ukazku co mozes vidiet."

Pre skusenych borcov je aberrator:
http://aberrator.astronomy.net/html/planets.html
ale to je uz do ineho vlakna. Aj stellarium dokaze simulovat pohlad cez okular docela pekne, ale istotne nie ako skutocnost. To by si uz ludia nekupovali teleskopy ale tablety.

Skuseny pozorovatel vidi inak ako zaciatocnik/ na Jupitere s 100x tak max. dva pasy/. A skusenost pozorovatela uvedena animacia tiez nezahrna.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Pre skusenych borcov je aberrator:
Lamide není. Zkušený borec nepotřebuje žádné simulace typu snímek jedním dalekohledem a rozmazán tak, aby vypadal, jako pohled do 4", 6", 12" refraktoru. Snimky planet a DSO (byť upravené) nejsou všeobecně vhodné, jako příklad, co bude asi vidět v okuláru.
Kresby jsou vhodnější a někdy tady doporučujem začínajícím naše kresby planetyg6 http://planety.g6.cz/, nebo jiné. Ale ani to není ono a lepší by bylo nakreslit kresbu tak, jak asi začátečník uvidí např. Jupiter konkrétním průměrem a za jakých podmínek.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
TomTom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomTom »

Přesně tak, jak píše Artaban, kresby jsou tím nejlepším ukazatelem reality. Nějaké simulátory se jim nikdy nevyrovnají. Kdyžtak se koukni na moje stránky nebo Sašovi, má tam spoustu krásných kreseb. Taky existuje pár databází ...
Deepsky archive - www.deepsky-archive.com
Deepsky watch - www.deepskywatch.com
J. Peréz - www.perezmedia.net/beltofvenus
B. Laville - www.deepsky-drawings.com - tady jsou kresby přes zrcadla od 200mm až do 650mm
SW 200/1200 mm, SW 130/650 mm, SW 80/400 mm, 15x70, 10x50.
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Kresby jsou vhodnější a někdy tady doporučujem začínajícím naše kresby planetyg6 http://planety.g6.cz/, nebo jiné. Ale ani to není ono a lepší by bylo nakreslit kresbu tak, jak asi začátečník uvidí např. Jupiter konkrétním průměrem a za jakých podmínek.
Ano, toto je správná cesta. Díval jsem se speciálně na kresby jednoho zdejšího zkušeného pozorovatele, a je tam jasný vývoj - kresby z jeho prvních měsíců kreslení s minidalekohledem odpovídaly mé začátečnické zkušenosti se středním dalekohledem, a mé dojmy z pozdější doby s větším dalekohledem odpovídají jeho pozdějším kresbám se středním dalekohledem (přece jen jsem stále jen poučený začátečník). Pohled na fotky je cesta do pekel. To co moderní software vykouzlí i jenom z C6 za průměrných podmínek, to podle mne nemá normální  pozorovatel reálnou šanci pravidelněji vidět (pokud vůbec).

Také starší kresby matou, množství viditelných detailů kolísá, taky se stane že nic moc nevidím, protože tam zrovna nic moc není.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Přesně tak, jak píše Artaban, kresby jsou tím nejlepším ukazatelem reality.
To ale taky neplatí bezezbytku- to co vidí Saša3 v 80-ce dalekohledu nevidím já ve 100-ce. A to si nemyslím že by si Saša3 vymýšlel. Jde o zkušenost pozorovatele, kvalitu zraku a nejspíš ještě další faktory. Ovšem oproti simulátorům je to realitě jistě blíž.

Omlouvám se za OT, ale nedá mi to ještě nereagovat- obojí může úplného začátečníka mást. Podle simulátoru potřebuju alespoň půlmetrový objektiv a podle Sašových kreseb by se zdálo že netřeba kupovat nic většího jak 60-ku refra.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Regulus

Příspěvek od Regulus »

To ale taky neplatí bezezbytku- to co vidí Saša3 v 80-ce dalekohledu nevidím já ve 100-ce. A to si nemyslím že by si Saša3 vymýšlel. Jde o zkušenost pozorovatele, kvalitu zraku a nejspíš ještě další faktory. Ovšem oproti simulátorům je to realitě jistě blíž.To jsem chtěl taky zmínit, někteří jedinci mají místo sítnice CCD a oči potažené antireflexní vrstvou ;D, takže realita pro začátečníka je pak horší, ale pořád je to daleko blíže pravdy než simulátor s fotkama apod...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Peťa

Příspěvek od Peťa »

Omlouvám se za OT, ale nedá mi to ještě nereagovat- obojí může úplného začátečníka mást. Podle simulátoru potřebuju alespoň půlmetrový objektiv a podle Sašových kreseb by se zdálo že netřeba kupovat nic většího jak 60-ku refra.

Ehm...přesně toto jsem myslel, když chcete jako začátečník vidět to co kreslí Saša tak prostě vezměte oproti Sašovi dvojnásobný průměr v provedení minimálně ED refraktor, k tomu binohlavu, paralaktiku, vyjíždějte pravidelně mimo město na vhodnou lokalitu za lepším seeingem, počkejte až bude planeta aspoň hodně desítek stupňů nad obzorem a úspěch je zaručen.
Odpovědět