Výběr dalekohledu
Výběr dalekohledu
Vždyť jsi si odpověděl sám. Chceš fotografického Newtona 150/750 (nebo 150/600) na paralaktické naváděné montáži (slušnou montáž s hodinovým strojem bez GoTo již dnes prakticky nepotkáš). Pro 150mm Newtona je to nejmenší použitelné SW NEQ5 nebo Celestron AVX.
Problém je s tou cenou dneska se pohužel nová slušná montáž pod 20tisíc pořídit nedá... Dalekohled bude do desítky.
Na focení DSO pak budou čekat další investice (pointace, komakorektor)...
Problém je s tou cenou dneska se pohužel nová slušná montáž pod 20tisíc pořídit nedá... Dalekohled bude do desítky.
Na focení DSO pak budou čekat další investice (pointace, komakorektor)...
Pavel Vabrousek
- Howking
- Věk: 55
- Kontaktovat uživatele:
Výběr dalekohledu
No to jo. Já vím, co chci. Ptám se na konkrétní modely, které vyhovují. Nabídka je široká. Informace nejsou úplné. Nechci koupit něco co bude naprd, nebo něco co nevyhovuje, ale nedočetl jsem se v parametrech o tom. Když jsem kdysi "astronomoval", tak to bylo jednoduché, nabídka nebyla žádná, co sis nevyrobil, nebylo. Měl jsem štěstí, že jsem tehdy sehnal poslední vyrobené zrcadlo p. Rindy (dnes by mu bylo asi 120 ) a s tubusem a montáží mi pomohl Ing. Vlček. Dnes už tyhle kontakty nemám a na druhé straně je spousta krásných hotovek, jen si nedokážu fundovaně vybrat.
Výběr dalekohledu
Zhlédnul jsem se v tomto dalekohledu: Meade 12" LX200 ACF a plánuji si ho v dohledné době koupit. Bude to vlastně můj třetí dalekohled. Láká mně na něm rychlé sestavení a ustavení a údajné přesné najíždění na vybrané objekty.
Máte k tomu nějaké zajímavé připomínky?
CPC 11", TS 20x80
Výběr dalekohledu
Zhlédnul jsem se v tomto dalekohledu: Meade 12" LX200 ACF a plánuji si ho v dohledné době koupit. Bude to vlastně můj třetí dalekohled. Láká mně na něm rychlé sestavení a ustavení a údajné přesné najíždění na vybrané objekty.
Podívej se ještě na Celestron CPC 11“, např.:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3807.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 17886.html
Je to alternativa, která je také perfektní, přitom kompaktnější a lehčí.
Podívej se ještě na Celestron CPC 11“, např.:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3807.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 17886.html
Je to alternativa, která je také perfektní, přitom kompaktnější a lehčí.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- Howking
- Kontaktovat uživatele:
Výběr dalekohledu
Tak jsem dostal v poště dobré rady ohledně volby dalekohledu a montáže a poslechnu je. Jen financí se najednou tolik nedostává a tak jsem se rozhodl jít postupně. Nejdřív montáž NEQ-5, ale bez goto, vezmu holou a jen dokoupím hodinový stroj (a s tím se prodává i motorizovaný posun i pro deklinaci) a myslím, že je vhodné pro rychlejší ustavení v terénu koupit i polární hledáček. Goto nepotřebuji a ona je i zábava hledat objekty podle map. Zatím na to hodím Lídlskop a časem pak vymyslím nějaký reflektor. Našel jsem montáž-hodiny-polární hledáček dohromady kolem 15 litrů - jde to sehnat lépe? Poraďte kde nakoupit.
- Howking
- Kontaktovat uživatele:
Výběr dalekohledu
a co rovnou HEQ 5? klidně na bazaru...HEQ5 je dražší proto - no koukal jsem se po bazarech, ale nenarazil jsem na nic.
- Howking
- Kontaktovat uživatele:
Výběr dalekohledu
18 tisíc - no já bych se spíš rád dostal pod těch 15 za to co jsem vybral. Desítka by potěšila. Já vím, že se na montáži šetřit nemá, ale ...
(myslím, že NEQ-5 unese do budoucna i vcelku velký dalekohled a co se týče homohenity převodu, tak na tom asi ani HEQ5 nebude nijak extra lépe - to už jsou montáže za kilo, ale to je mimo mé možnosti)
EDIT:
Tak jsem hledal sám a našel jsem v Přerově toto:
Půjde to někde levněji?
(myslím, že NEQ-5 unese do budoucna i vcelku velký dalekohled a co se týče homohenity převodu, tak na tom asi ani HEQ5 nebude nijak extra lépe - to už jsou montáže za kilo, ale to je mimo mé možnosti)
EDIT:
Tak jsem hledal sám a našel jsem v Přerově toto:
Půjde to někde levněji?
Výběr dalekohledu
Tady ale vůbec nezaznělo to podstatné : k čemu ta montáž má být
Jak chceš znát něčí názor, když nikdo neví to podstatné.
Pokud to má být na koukání, nepotřebuješ polární hledáček, nepotřebuješ motorický pohon obou os. Pokud na tom bude větší dalekohled než Newton 200/1000 nebo refraktor 100/1200, je ta montáž slabá. Na focení ohniskem od nějakých 700 mm se současnou technikou to chce úplně jinou montáž ...atd.
Jak chceš znát něčí názor, když nikdo neví to podstatné.
Pokud to má být na koukání, nepotřebuješ polární hledáček, nepotřebuješ motorický pohon obou os. Pokud na tom bude větší dalekohled než Newton 200/1000 nebo refraktor 100/1200, je ta montáž slabá. Na focení ohniskem od nějakých 700 mm se současnou technikou to chce úplně jinou montáž ...atd.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Howking
- Kontaktovat uživatele:
Výběr dalekohledu
k čemu ta montáž má být - jo, omlouvám se. Ano, má to být pro Newtona 150/600 s největší pravděpodobností. Jsem si vědom schopností a nosnosti té montáže. Zatím než došetřím na Dalekohled tam bude půlkilový Lídlskop 
(Samozřejmě bych chtěl víc, ale tomu brání dvě věci - cena, ale i kdybych se plácl přes kapsu tak je to pro mě nesmysl pořizovat do centra Ostravy něco většího - potřebuji to na hranici mobility abych s tím mohl vyjíždět "za město" a nezůstalo to ležet v koutě, z důvodu, že vymřou lidi, co by se jim s tím chtělo zas někam tahat
)
Volbu mám vcelku jasnou a promyšlenou - v poměru cena výkon asi nic lépe sehnat nejde. Teď už mi jde jen o to, kde se ten poměr dá ještě vyhrotit nejlépe a to asi víte vy, co jste v oboru léta kovaní. Já po 30-ti letech začínám od nuly (i znalostní).
EDIT: No tak už jsem to objednal a děj se vůle Boží
(Samozřejmě bych chtěl víc, ale tomu brání dvě věci - cena, ale i kdybych se plácl přes kapsu tak je to pro mě nesmysl pořizovat do centra Ostravy něco většího - potřebuji to na hranici mobility abych s tím mohl vyjíždět "za město" a nezůstalo to ležet v koutě, z důvodu, že vymřou lidi, co by se jim s tím chtělo zas někam tahat
Volbu mám vcelku jasnou a promyšlenou - v poměru cena výkon asi nic lépe sehnat nejde. Teď už mi jde jen o to, kde se ten poměr dá ještě vyhrotit nejlépe a to asi víte vy, co jste v oboru léta kovaní. Já po 30-ti letech začínám od nuly (i znalostní).
EDIT: No tak už jsem to objednal a děj se vůle Boží
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Výběr dalekohledu
je to pro mě nesmysl pořizovat do centra Ostravy něco většího - potřebuji to na hranici mobility abych s tím mohl vyjíždět "za město"
Tak autu je to snad jedno, ne ? Tedy nepředpokládám, že hodláš N150/600, EQ5 s nohami, pointační dalekohled, kameru/foťák a zdroje, které to utahnou, tahat pěšky/autobusem/vlakem, to si nějak nedokážu představit.
edit:
proč sis vzal pohon pro EQ3-2 ? Seš si jistý, že s EQ5 bude fungovat ? Podle mě EQ5-ka má jiný převodový poměr. EQ3-2 má kolo se 130 zuby, kdežto EQ5-ka se 144 zuby. Pokud jsem dobře pátral.
Navíc, ten pohon nemá vstup na autoguider, a periodická chyba těchhle pohonů je veliká, protože se nepočítá s tím, že by snad na tom někdo chtěl fotit. Měl sis rovnou vzít EQ5 GO-TO, nebo podobnou. Takhle jsi sice "ušetřil", ale ve finále zjistíš, že jsi nejspíš vyhodil peníze, a bude následovat stejně upgrade, nebo nějaké DO-DO.
Tak autu je to snad jedno, ne ? Tedy nepředpokládám, že hodláš N150/600, EQ5 s nohami, pointační dalekohled, kameru/foťák a zdroje, které to utahnou, tahat pěšky/autobusem/vlakem, to si nějak nedokážu představit.
edit:
proč sis vzal pohon pro EQ3-2 ? Seš si jistý, že s EQ5 bude fungovat ? Podle mě EQ5-ka má jiný převodový poměr. EQ3-2 má kolo se 130 zuby, kdežto EQ5-ka se 144 zuby. Pokud jsem dobře pátral.
Navíc, ten pohon nemá vstup na autoguider, a periodická chyba těchhle pohonů je veliká, protože se nepočítá s tím, že by snad na tom někdo chtěl fotit. Měl sis rovnou vzít EQ5 GO-TO, nebo podobnou. Takhle jsi sice "ušetřil", ale ve finále zjistíš, že jsi nejspíš vyhodil peníze, a bude následovat stejně upgrade, nebo nějaké DO-DO.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
-
pavel_malok
Výběr dalekohledu
ahoj,máte někdo zkušenost s témto
http://dalekohledy.heureka.cz/skywatcher-80-400-az-3/?
a co ta starsi varianta az2 ?
podle info ma jedna verze mit F5 a druha F7,5 a vyplati se koupit tu starou verzi,jak je to tou svetelnosti je to znat ?
Dalekohled chci prevazne na pozorovani pozemnich cilu a oblohu ale taky...
http://dalekohledy.heureka.cz/skywatcher-80-400-az-3/?
a co ta starsi varianta az2 ?
podle info ma jedna verze mit F5 a druha F7,5 a vyplati se koupit tu starou verzi,jak je to tou svetelnosti je to znat ?
Dalekohled chci prevazne na pozorovani pozemnich cilu a oblohu ale taky...
Výběr dalekohledu
Když budeš trochu hledat (nemusíš moc), zjistíš, že se mu říká "malokuk"-a s tím i dost informací. AZ3 na dané použití OK, což zjistíš taky. Jinak je tohle vlákno zralé na smazání.
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916