Prosím o radu...................

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Gaara45: Venuše je nízko a tím pádem je zátížená špatným seeingem. Čím bude větší zvětšení, tím bude horší obraz. Předpokládám, že ten barlow jinak funguje normálně a zaostřit se daří. Příčinou byl teda asi špatný seeing.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Gaara45

Příspěvek od Gaara45 »

Mozno bol problem aj v tom ze som pozeral z okna pri poulicnej lampe.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Mozno bol problem aj v tom ze som pozeral z okna pri poulicnej lampe.  
No tak to je potřeba upřesnit takové věci, než se položí otázka. To má samozřejmě velký vliv to okno. Naopak ta lampa nevadí vůbec. A to zvětšení je  na 60mm průměr objektivu docela už velké.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Gaara45

Příspěvek od Gaara45 »

pojde to zaostrit ? viac sa okularovy vitah uz zasunut neda.
Dakujem za odpoveda Artaban.
Lesák
Věk: 37

Příspěvek od Lesák »

No na 60 mm objektiv (předpokládám achromát) je 180x už asi opravdu hodně, to je 3D...
Vem ten dalekohled ven, nech ho (v tomto počasí) minimálně půl hodiny "zchladit" - vytemperovat a pak zkus to zv. 180x zaostřit (na cokoliv na obloze).
Gaara45

Příspěvek od Gaara45 »

Tak skusal som vsetky okuláre ( 20mm a 10mm) na pozorovanie prirody v pohode som s obidvoma zaostril a znovu som skusil ten barlow 2X a zaostrit znova neslo.Ten barlow je uz asi moc na moj 60mm teleskop.
Len nechapem naco davaju ten barlow k takym malym teleskopom.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

S kterým okulárem jsi to zkusil ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Spíš je trochu nesmyslné, proč dávají barlow 2x k okulárům, které mají dvojnásobek své ohniskové vzdálenosti. Máš 10mm a 20mm, s tím 10mm okulárem je to moc a z toho 20mm ti to udělá 10mm, který už máš. Takže skutečně je to na nic.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Gaara45

Příspěvek od Gaara45 »

skusil som to s 10mm okularom
Lesák
Věk: 37

Příspěvek od Lesák »

Len nechapem naco davaju ten barlow k takym malym teleskopom.
Proč? Aby mohli napsat na krabici, že to má táááákové zvětšení. Ale že ten barlow bude, s prominutím, šmejd a ani na tomto dalekohledu není takové zvětšení použitelné, to samozřejmě nikdo neřekne. Všichni totiž těží z toho, že úplní laici (teď se tě nechci dotknout, mluvím obecně) vidí jen zvětšení jako nejdůležitější parametr.
furac

Příspěvek od furac »

Zdravim,

Pred nedavnom som kupoval tiez celestron nexstar 6 SE, chcel by som sa opytat cloveka ktory s nim ma skusenosti...
mam zakladny okular 20 mm ktory bol k nemu, rozmyslam nad kupou 6mm - staci mi na pozorovanie planet? teda ak kupim slusnejsi. prehladal som na nete zopar obrazkov jupitera a saturnu ktore nafotili s 150mm teleskopom a boli krasne zretelne (farby jupitera, prstence saturnu)... potesil by ma podobny obraz bo s 20 mm vidim jupiter ako malu bielu gulicku a mesiace, no fakt male a bez farieb.

A pokial by som siel spravit par snimkov s digi zrkadlovkou potrebujem asi barlow? aky?

jj a som total amater... zatial len ciitam a ciitam.. a prosim o radu ::)

dakujem.
Celestron NexStar 6" SE, Canon 1000D, Celestron Firstscope, Lumenera LU070
jezevec

Příspěvek od jezevec »

furac: Taky 8 mm okular by si pouzil mozno castejsie, resp. ak nevyzadujes top kvalitu ale nieco rozhodne lepsie ako setaky a chces aj nieco cvaknut, co takto kupit nejaky Hyperion Zoom okular, ten mas 8-24 a so slusnym barlowom mas z toho slusnu sadu okularov. Dokonca na to mozes aj DSRL nasrobovat.
furac

Příspěvek od furac »

nasiel som nieco v supre:

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... /zoom.html

OKULÁR/CEL #93230 ZOOM 8-24mm 1.25”

a

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... arlow.html

BARLOW/TS 2.5x APO 1.25” DLOUHÝ

Celestron NexStar 6" SE, Canon 1000D, Celestron Firstscope, Lumenera LU070
Jazzmen

Příspěvek od Jazzmen »

furac:
Čo sa týka okuláru, tak so 6mm budeš mať zv. 250x, čo už môže byť v niektorých situáciach moc. Možno 8mm tak ako vraví jazevec bude pre teba užitočnejšia. Alebo si rovno kúp oba Ani ten zoom hyperion nemusí byť zlá voľba ale stojí už celkom dosť. Inak s 20mm okulárom by si mohol na Jupiteri vidieť tiež nejaké detaily, aj keď sa strácajú v žiare. Samozrejme tu veľkú rolu zohráva aj seeing, a nedá sa porovnávať fotka s reálnym pozorovaním. Aj pri 250x bude Jupiter malá gulička, bude zabrať tak 1/20 zorného poľa. Ale žiara nebude tak silná a pri dobrom seeingu tam bude možné vypozerať veľa detailov, ale skôr ako podľa fotiek by si sa mohol riadiť podľa kresieb (aj tu na fóre, napr. Artabanove)

Na fotenie barlowa nepotrebuješ. Máš viacero možností, buď fotiť v primárnom ohnisku, alebo projekčne pomocou okuláru alebo aj priamo s objektívom afokálne za okulárom. Neviem ako je na tom konštrukčne SC a aké sú tam možnosti, ale na mojom Newtonovi môžem takto :). Pokiaľ nechceš pri fotení zrkadlovku držať v rukách tak odporúčam nejaké tie redukcie, minimálne T2 krúžok pre príslušný bajonet podľa typu zrkadlovky.
Dobson GSO DX 880 254/1250; eq plošina; ASI 120MM, Astronomik RGB filtre
Jazzmen

Příspěvek od Jazzmen »

nasiel som nieco v supre:

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... /zoom.html

OKULÁR/CEL #93230 ZOOM 8-24mm 1.25”
Neviem ako sú na tom tieto lacnejšie zoom-y, ešte pred tým ako si ho kúpiš radšej si vyhľadaj niekde referencie aby si nebol sklamaný.
Dobson GSO DX 880 254/1250; eq plošina; ASI 120MM, Astronomik RGB filtre
Odpovědět