Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Re: Váhám mezi těmito konfiguracemi

Příspěvek od Psion »

satellite22
Věk: 61

Re: Dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od satellite22 »

Moc děkuji za krásné shrnutí a rady zkušenějšího. AI jsem také zkoušel (Gemini), ale nakonec se v tom člověk těžko orientoval a nedokázal jsem se správně rozhodnout. Budu moc rád, za konfiguraci "budoucnost" , u toho Maksutova psali složitější seřizování, jsem rád, že mám otevřená dvířka časem na Deep Sky a rozdíl v planetách asi nebude tak propastný mezi MAK a CEL. Jak jsem psal, co mám našetřeno by bylo na OTA a montáž a časem k tomu jak došetřím, tak to ovládat a koukat a fotit dálkově. Ještě je důl mám Linux Mint na PC (z mnoha dister Linuxu jsem nakonec zůstal u tohoto) anebo tablet s Androidem. Koukal jsem, že je krabička od ZWO mini nebo plus (ta má údajně již 3 vylepšenou verzi fw - nevím v čem) tak budu rád za sestavu (budu mít přehled jaká bude cena) a jak došetřím jdu do toho s velkou radostí (zima je naštěstí ještě daleko).
Sky-Watcher HEQ-5 PRO SynScan GoTo, Celestron XLT C-8S (203/2032mm),okulár Baader 8-24mm HYPERION IV Click Zoom SET (2.25x Barlow),zrcátko GSO zenitové pro SCT 2" dielektricky pokovené.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

To je těžký, 10 lidí navrhne 10 sestav a každý bude mít svým způsobem pravdu. Neexistuje univerzální řešení a pokud si člověk něco takového vybere, pak musí dělat vždy nějaké kompromisy. Základ je montáž a já bych nevolil kvůli váze jinou než HD. Pak se na ní dá postavit klidně C8, refraktor, RASA, sluneční dalekohled apod. Zajeď za p. Zahajským do Supra Optika a diskuze a ukázky dají víc, než 14 čtení zde na fóru.
satellite22

Díky, jak jsem psal na zahradě bez stěhování, možná někdy.... Mám zahradu na periferii města, co mě zlobí jsou výbojky nedaleké firmy Kofola, které mi tam trochu svítí. Pan Zahajský je skvělý člověk, proběhla konzultace. Proto jsem dal do dotazu již konkrétní výrobky.
Sky-Watcher HEQ-5 PRO SynScan GoTo, Celestron XLT C-8S (203/2032mm),okulár Baader 8-24mm HYPERION IV Click Zoom SET (2.25x Barlow),zrcátko GSO zenitové pro SCT 2" dielektricky pokovené.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Po konzultaci je přece níže uvedený dotaz nesmyslný, tohle by Honza Z. vysvětlil. Chápu, že Ostravsko je trochu z ruky, ale po osobní návštěvě bys měl naproto jasno.

Cel. Nexstar 8SE, popř. Celestron C-8S XLT 203/2032mm AVX GoTo SCT. Může mi někdo poradit, zda je mezi těmito montážemi kromě ceny 10tk jiný podstatný rozdíl?
vla

Příspěvek od vla »

No já bych si koupil AVX, protože při přechodu na focení bych nemusel řešit derotátor, případně paralaktický klín, který není právě levný :D
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
satellite22

Mohu požádat o podrobnější vysvětlení ohledně klínu a derot jak to, že nejsou potřeba? Vím, že nejsou levné. Ta dodávaná montáž s AVX dle doporučení není údajně tak přesná jako samostatná montáž HEQ-5 Pro SynScan. Bude to postačovat pro a dělat mi radost? Děkuji.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Říkáš, že nechceš tahat těžké věci a kompletní montáž HEQ5 váží 27 kg a AVX váží 25 kg. To už bych raději volil ZWO AM3. Montáže HEQ5 a AVX se zastaví na meridiánu (podle nastavení může mírně přejet) a je nutné montáž přetočit, to mi vždycky vadilo. AM3 montáž může jít výrazně dále za meridián.

satellite22

Ano, je skvělá, vím o ní, jen se nevlezu do mého rozpočtu s tubusem a stativem (55-60tis).
satellite22

Ještě mě napadlo, v té montáži je již namontovaný minipc od ZWO, něco jako ZWO mini nebo ještě lépe ZWO plus? TO budu muset stejně časem dokoupit k HEQ-5 PRO. Má ještě nějaké vylepšení, které bych stejně dokupoval? Díky
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

ZWO má počítač Asiair (Raspberry) a k tomu aplikaci na iOS nebo Android tablety-telefony. AM3 se dá občas koupit zde na foru nebo jinde, nebo zvolit jinou, levnější HD montáž. Poslední, prakticky nová AM3 se zde prodávala za 37 tis. Kč. Nic jiného není v tuto chvíli potřeba než montáž a dalekohled, na focení se dá dokoupit spousta věcí.
vla

Příspěvek od vla »

Pepo já vím, že jsi pokrokový člověk a pokud je něco nového a funkčního je to pro tebe zpravidla lepší než starší řešení a je to pravda. Nevím jak to má HEQ5, ale AVX se na meridiánu nezastaví, jede dokud nenarazí dalekohled a stativ atd. To lze pořešit vhodným nastavením při focení. A moderní montáže na tom jsou stejně. Hlavní problém je stativ. To lze vyřešit sloupkem. Pokud má kolega omezený rozpočet, proč nekoupit zde v bazaru. Dosáhne slevy 30-50% a neslyšel jsem, že by zde někdo měl s bazarovou koupí nějaké vážnější problémy, pokud vůbec někdy někdo nějaké. Ještě k té váze, pro mě je důležitější kolik váží jednotlivé komponenty, takže u AVX i HEQ5 je to podobné, hlava cca 10 kg, stativ cca6-8 kg, a závaží kus 5 Kg. To pro mě při přenášení není problém. 25 kg by už problém byl. V tom jediném mají montáže typu ZWO AM3 výraznou výhodu, vezmu komplet a nesu. Jenže na zahradě je mi jedno jestli ujdu 10m 1x, nebo 3x. :)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

HEQ 5 je zrovna tak autonomní jako AM 3,takže k ni není potřeba nic dalšího. A osobně jsem přesvědčen. že montáže Sky Watcher, na rozdíl od některých od Celestronů,žádnou zarážku na meridianu neměly.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

EQ5, HEQ5, EQ6, AZ-EQ5, AZ-EQ6 nemaji zadne zarazky v pohybu a nejaky Meridian je jim ukradeny. Vse je v rezii ridiciho pocitace nebo nastaveni parametru v rucnim ovladaci (pokud to umi). CQ-350, EQ8 uz maji mechanickou zarazku a tady za Meridian se uz daleko nedostanou.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Zarážka byla u montáže Celestron CGE, to jsem pak nenáviděl to zastavení kousek za meridiánem, AVX má v nastavení v ručce možnost nastavení, kolik může jet za meridián, konkrétně se dá nastavit 10°, nevím zda se to omezení dá vypnout. Mám jednu starou Celestron montáž, která má nešťastně řešeny, podobně jako AVX, kryty motorů a ty se v určitém místě za meridiánem mechanicky potkaly. Mám starou poctivou G42+ ta nemá žádný limit a mechanicky v pohodě dá rozsah východ-západ, ale prostě ta váha hlavy mě nebaví, půjde časem na pevný sloup. Tedy HD montáže mám rád z hlediska váhy versus nosnost i když samy o sobě nedosahují periodické chyby kvalitních klasických montáží. Ještě dodám že HD montáže se dají často překlopit do AZ modu (ne všechny).
Odpovědět