Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Re: Dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od biker.fm »

Ja by jsem doporucil 10" dobsona (vetsi plocha vice vidi) a okulary pouzit ty co jsou v setu. Casem vyzkouset jine okulary a pak podle potreby dokoupit. Z toho mi vyplyva ze neni treba hned kupovat nejake dalsi a tim navysovat prvostni investici. Az se vyuzije potencial tech setovych a probehne potrebne seznameni s dalekohledem a jeho moznostmi co vse lze videt na nocni obloze , pak prijde cas na vymenu za jine lepsi okulary (a tedy dalsi finance). Filtry taky nemusi byt hned v den nakupu dalekohledu..
TheChosen píše: 25. 09. 2025, 17:05 Stoji ti velikost objektivu o 2" za 11 000? Pokud ano pak klidne vem 10tku.
Z toho mi plyne ze cenovy rozdil neni onech uvedenych 11000,- , ale jen cca 3000,- pro zacatek a to uz podle mne stoji za ten vetsi prumer. Podle potreby v budoucnu pak si vyzkouset jine okulary na nejakem srazu a az padne rozhodnuti jaky dalsi, bud koupit novy nebo usetrit a pockat jestli se neco neobjevi zde v bazaru.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

10" GSO v klasice má primár ze skla BK-7, proto se montuje i s ventilátorem. 10" SW má primár z Pyrexu a tudíž není přítomnost ventilátoru + zdroje (bateriového zdroje), k nutnosti temperace nutná.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
HonzaMat

Příspěvek od HonzaMat »

Děkuji za shrnutí a pomoc i trpělivost. Všechny vaše rady mi moc pomohly a posunuly opět dále, ať už ty přímočaré, tak i ty více specifikované.
Odpovědět