Z toho mi plyne ze cenovy rozdil neni onech uvedenych 11000,- , ale jen cca 3000,- pro zacatek a to uz podle mne stoji za ten vetsi prumer. Podle potreby v budoucnu pak si vyzkouset jine okulary na nejakem srazu a az padne rozhodnuti jaky dalsi, bud koupit novy nebo usetrit a pockat jestli se neco neobjevi zde v bazaru.
Dalekohled pro začátečníka
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dalekohled pro začátečníka
Ja by jsem doporucil 10" dobsona (vetsi plocha vice vidi) a okulary pouzit ty co jsou v setu. Casem vyzkouset jine okulary a pak podle potreby dokoupit. Z toho mi vyplyva ze neni treba hned kupovat nejake dalsi a tim navysovat prvostni investici. Az se vyuzije potencial tech setovych a probehne potrebne seznameni s dalekohledem a jeho moznostmi co vse lze videt na nocni obloze , pak prijde cas na vymenu za jine lepsi okulary (a tedy dalsi finance). Filtry taky nemusi byt hned v den nakupu dalekohledu..
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
10" GSO v klasice má primár ze skla BK-7, proto se montuje i s ventilátorem. 10" SW má primár z Pyrexu a tudíž není přítomnost ventilátoru + zdroje (bateriového zdroje), k nutnosti temperace nutná.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Děkuji za shrnutí a pomoc i trpělivost. Všechny vaše rady mi moc pomohly a posunuly opět dále, ať už ty přímočaré, tak i ty více specifikované.