Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
Takže jako začátečníkovi rada dá se koupit do 3000kč nějaký dalekohled na úplně první pozorování ať se mi to nezhnusí nebo raději na první pozorování si koupit triedr třeba skymaster 15x70 , nebo nějaký jiný?Předem děkuji za odpověď
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Já bych si koupil největší bino, které teď jsi ochotný zaplatit + stativ. To ti totiž zůstane, i když si pak koupíš dalekohled. Hodí se třeba na komety, na výlety za tmavou oblohou, když nemůžeš vzít velký dalekohled. A až budeš mít víc peněz, tak ho můžeš doplnit dvojicí UHC filtrů do okulárů, a hned uvidíš hezky i větší emisní mlhoviny. Prostě takový přístroj se neztratí, na rozdíl od nějakého levného mizerného astro-dalekohledu.
Sám mám 70mm trider dosud, a tahám ho všude za tmavou oblohou i když mám 400-ku.
Ale na planety a detaily na měsíci s tím zapomeň.
Sám mám 70mm trider dosud, a tahám ho všude za tmavou oblohou i když mám 400-ku.
Ale na planety a detaily na měsíci s tím zapomeň.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Jen pro představu co je vidět malým dalekohledem 150mm a triedrem 70 mm, můžeš si vybrat.
Kulová hvězdokupa M13

Galaxie M31

Mlhovina v Orinonu M42

Kulová hvězdokupa M13

Galaxie M31

Mlhovina v Orinonu M42

Konečně děkuji že mi někdo ukázal a řekl rozdíly za to velice moc děkuji. Jěště tady mám jeden dotaz pročítal jsem tady forum a narazil na levný refraktor od nějakého tady člověka jménem sufin a docela dost si pochvaloval tento přístroj Celestron Powerseeker 50AZ že s ním vidí dobré kousky a jak byl nadšený což na úplný začátek teď ho mají za 2200kč ale má tam 3 okuláry a já mám jen dva v tom Levenhuk travel sun 70 tak který by byl pro mě lepší nebo si mám opravdu koupit ten triedr Skymaster 15x70 a uvidím to samé jak v těch dvou teleskopech ?
Děkuji moc za odpověď a omlouvám se za pořád dokola omýlané téma a za nervy semnou
Děkuji moc za odpověď a omlouvám se za pořád dokola omýlané téma a za nervy semnou

Abych řekl pravdu tak s tím svým co mám Levenhuk travel sun 70 tak jsem koukal jen na slunce a měsíc a nějakou hvězdu a odradilo mě to a pak jsem skončil tady na foru ,takže jsem ho ani pořádně neprozkoumal a ani oblohu neprozkoumal ani se v tom vůbec nevyznám což je i chyba, ale chci ho vrátit příští týden.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
ten Powerseeker je 50mm průměr, ale výhoda je v tom, že je málo světelný, pouze f/12. Takže bude hezky kreslit měsíc, barevná vada bude malá. Ohnisko je 600mm. Uvidíš fáze Venuše, kotouček Jupitera se dvěma pásy a trochu rudou skvrnu + při hodně štěstí pár dalších útvarů. Saturn s prstenci, při vetším rozevření prstenců i Cassiniho dělení (nyní asi ne, prstence jsou vidět skoro z boku). Na Marsu základní útvary když je blízko, nejlépe při tzv. perihéliové opozici. No a skvrny na Slunci s filtrem. Na DSO je to málo. Ta zrcadlová 130-ka shromáždí více než 6x tolik světla než ta čočková 50-ka.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
A tohle uvidím i s tím triedrem 15x70 to co si psal co uvidím s tím Celestron Powerseeker 50AZ?
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Neuvidíš, protože ten triedr má zvětšení jen 15x. S tím powerseeker 50 se dostaneš tam na 80x, možná i 100x s přimhouřením očí nad kvalitou obrazu. Vždyť jsem psal s triedrem ať zapomeneš na detaily na měsíci a planety.
Tak teď už asi jen zvážím jestli koupím ten Celestron Powerseeker 50AZ za 2200kč nebo zkusím dát více peněz a koupím ten Sky watcher 130/650 Dobson za cca 5500kč.
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Priplatit, lepsi rada neni. Jsi z Libhoste, to je co by kamenem dohodil a tedy stav se nekdy na nase setkani v Beskydech. Treba by ti to pomohlo v rozhodnuti co nakonec koupit (pokud nejsi nedockavy).
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
-
- Věk: 39
Na bazosi je Celestron 90/1000 za 2000,-, což je asi čtvrtina nového. Toby mohl být na start použitelný přístroj, pokud nechcete čekat. Ale šetření na větší, či kvalitnější Vás nemine. 
SW 102/500, SW 90/910, Meade 18mm, Celestron X-CEL 7mm, Hyperion 5mm, SPl. 25mm, Zeiss 8x30
Probíraly se tu triedry, konkrétně Skymaster 70ka.
Osobně bych tyhle dalekohledy apriori nezavrhoval, dokáží být velmi zábavné.
Samozřejmě je limitní pouze 15x zvětšení, ale ne vždy to je nutně negativum.
Osobně jsem si tento (a i další) triedr kupoval právě kvůli velkému zornému poli a malému zvětšení - jsou to skvělé přístroje na přehlídku Měsíce nebo velkých hvězdokup či asterismů.
Refraktory či newtony díky variabilitě zvětšení ukáží mnohem více, ale i tyto triedry mají svou oblohu, své objekty a dokáží být velmi zábavné.
Jen je potřeba je kupovat s tím, že jsou to přístroje především na rozsáhlé hvězdokupy a nechtít po nich galaxie či mlhoviny.
Osobně bych tyhle dalekohledy apriori nezavrhoval, dokáží být velmi zábavné.
Samozřejmě je limitní pouze 15x zvětšení, ale ne vždy to je nutně negativum.
Osobně jsem si tento (a i další) triedr kupoval právě kvůli velkému zornému poli a malému zvětšení - jsou to skvělé přístroje na přehlídku Měsíce nebo velkých hvězdokup či asterismů.
Refraktory či newtony díky variabilitě zvětšení ukáží mnohem více, ale i tyto triedry mají svou oblohu, své objekty a dokáží být velmi zábavné.
Jen je potřeba je kupovat s tím, že jsou to přístroje především na rozsáhlé hvězdokupy a nechtít po nich galaxie či mlhoviny.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Ahoj všem děkuji za rady ,ten celestron 90/1000 na bazosi už není a nebyl tam ani když si mi to poslal cca po 30 minutách co jsem se díval ale díky za radu

Bohužel jsem nedočkavý a co chci musím mít hned každopádně to setkání v Beskydech to mám opravdu kousek takže bych i jel a děkuji za pozvání
No ale nakonec jsem se rozhodl koupit ten Celestron powerseeker 50AZ a už ho mám doma a musím říct že je opravdu lepší než ten levenhuk travel sun 70 ,ale ještě uvidíme zatím jsem koukal jen na měsíc,nejsem v tom ještě úplně zběhlý, v podstatě ani nevím kam a jak zamířit abych viděl něco dál než jen hvězdy ,jak jsem psal jsem úplný začátečník
takže na vrácení dalekohledu tenhle e-shop má prodlouženou lhůtu na 30 dní takže uvidíme 
Bohužel jsem nedočkavý a co chci musím mít hned každopádně to setkání v Beskydech to mám opravdu kousek takže bych i jel a děkuji za pozvání
No ale nakonec jsem se rozhodl koupit ten Celestron powerseeker 50AZ a už ho mám doma a musím říct že je opravdu lepší než ten levenhuk travel sun 70 ,ale ještě uvidíme zatím jsem koukal jen na měsíc,nejsem v tom ještě úplně zběhlý, v podstatě ani nevím kam a jak zamířit abych viděl něco dál než jen hvězdy ,jak jsem psal jsem úplný začátečník
Tak ať slouží a dělá radost!
Tenhle dalekohled bude skvělý na větší otevřené hvězdokupy a asterismy, zaměřil bych se na ně - koukal bych do Messierova katalogu, případně na ty největší kousky z katalogu Collinder, možná něco z Caldwella.
Hledání objektů je na začátku kámen úrazu, známe to asi všichni, s rostoucímu zkušenostmi to půjde čím dál lépe
Tenhle dalekohled bude skvělý na větší otevřené hvězdokupy a asterismy, zaměřil bych se na ně - koukal bych do Messierova katalogu, případně na ty největší kousky z katalogu Collinder, možná něco z Caldwella.
Hledání objektů je na začátku kámen úrazu, známe to asi všichni, s rostoucímu zkušenostmi to půjde čím dál lépe

Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
-
- Věk: 39
Nedočkavosti rozumím
Na tom bazosi je pořád, podle mě je to 90/1000. Z foto je patrné, že chybí část mezi nohama montáže. https://ostatni.bazos.cz/inzerat/200175 ... kohled.php
Na tom bazosi je pořád, podle mě je to 90/1000. Z foto je patrné, že chybí část mezi nohama montáže. https://ostatni.bazos.cz/inzerat/200175 ... kohled.php
SW 102/500, SW 90/910, Meade 18mm, Celestron X-CEL 7mm, Hyperion 5mm, SPl. 25mm, Zeiss 8x30