Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
Tak jsem dnes otočil dalekohled na oblohu
A uviděl toto a nezdá se mi ti okRe: Dalekohled pro začátečníka
Tak jsem dnes otočil dalekohled na oblohu
A uviděl toto a nezdá se mi ti okRe: Dalekohled pro začátečníka
Proti obloze, ale ne proti Slunci a ne přeexponovat .Baterkou a Sluncem se zrcadlo prosvítí- a žádné fleky nejsou vidět
Ale pokud se podívám normálně zpředu do tubusu a vidím svůj obraz bez jakýchkoliv fleků, tak bude vše O.K.
Ale pokud se podívám normálně zpředu do tubusu a vidím svůj obraz bez jakýchkoliv fleků, tak bude vše O.K.
Naposledy upravil(a) MilAN dne 19. 01. 2025, 13:30, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
No nevím,nemám ještě žádný zkušenosti, jen mi připadá že zrcadlo by nemělo být průsvitný
Ráno jsem váhal jestli to mám napsat rovnou, nenapadlo mě že tento nápad dostaneš tak rychle, takže pravidlo číslo dvě, nikdy se nedívej na zadní stranu zrcadla, když je zepředu nasvíceno silným světelným zdrojem, uvidíš že pokovení samá díra a vyděsíš se. Pokovení je extrémně slabé a ty světelné body co vidíš jsou zcela běžné.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Zrcadlo prusvitne vzdycky je, i kdyz je to to novej 10" je to uplne normalni.
Tyhle testy maji smysl jen pokud kupujes 5+ let stary teleskop ktery nebyl uplne stastne skladovan (treba byl nekde kde je vlhko, prasilo se a zrcadlo bylo hodne spinave). I tehdy je potreba spis hledat vetsi fleky pres ktere to prusvita daleko vic nez u tech dalsich. V takovych pripadech uz na pohled jsou videt urcite problemy s konzistenci odrazu nebo flicky i po dukladnem umyti.
S cistotou zrcadla si tez nemusis lamat hlavu, minimalne rok pozorovani (nejakych 20-30 vyletu) to neni potreba resit.
Tyhle testy maji smysl jen pokud kupujes 5+ let stary teleskop ktery nebyl uplne stastne skladovan (treba byl nekde kde je vlhko, prasilo se a zrcadlo bylo hodne spinave). I tehdy je potreba spis hledat vetsi fleky pres ktere to prusvita daleko vic nez u tech dalsich. V takovych pripadech uz na pohled jsou videt urcite problemy s konzistenci odrazu nebo flicky i po dukladnem umyti.
S cistotou zrcadla si tez nemusis lamat hlavu, minimalne rok pozorovani (nejakych 20-30 vyletu) to neni potreba resit.
GSO 305mm, SkyRover 30mm UFF, MaxVision 11mm 82, AngelEyes 14mm FlatField, SVBony SV191 7-21mm Zoom, Seelang Baader 200mm solar filter; AngelEyes 2",1.25" UHC, Sony IMX415 3840x2160@30FPS; SVBony UV/IR cut, RDF+Green Laser combo
Hezký večer. Na straně 403 jsem pokládal dotaz ohledně koupě refraktoru na pozorování měsíce a přírody. Dostal jsem několik rad s tím, že tyto dva druhy pozorování moc nejdou dohromady, což je určitě pravda. Na tu "přírodu" a nakonec i na střelnici jsem pořídil obyčejný 60/600 za pár kaček a slouží mi dobře. Na pozorování měsíce a planet mi byl doporučen SW 90/900 nebo Mak 102 (127), ale nedoporučená montáž AZ3. Dobsona nechci z více důvodů. Počáteční investici bych viděl okolo 15 tis.
Zakoupil bych AZ4 a asi koupil něco víc než 90/900. SW 102/1000 popřípadě 120/1000 nebo Mak 127 (150 už je docela pres rozpočet). Je mi jasné, že Mak bude kompaktnější, ale refraktor by měl poskytnout lepší ostrost obrazu a byl by tak vhodnější na pozorování Měsíce případně planet? Co by jste mi (kromě Dobsona
)doporučili? Už bych si rád něco koupil
Děkuji.
Zakoupil bych AZ4 a asi koupil něco víc než 90/900. SW 102/1000 popřípadě 120/1000 nebo Mak 127 (150 už je docela pres rozpočet). Je mi jasné, že Mak bude kompaktnější, ale refraktor by měl poskytnout lepší ostrost obrazu a byl by tak vhodnější na pozorování Měsíce případně planet? Co by jste mi (kromě Dobsona

Refraktor bude mít lepší obraz pouze v případě, že to bude APO/ED provedení.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

presne tak, To znamená navýšiť rozpočet, preože už 80mm ED ho celý zhltne. A to sa ešte nebavíme o okulároch ...
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
- Stanislavxyz
Tento přístroj Vám byl doporučen, protože se dá z druhé ruky opatřit za pár (doslova) tisíc korun. Je velmi lehký a tudíž nenáročný na montáž a na Slunci/Měsíci/planetách už je s ním něco kloudného vidět.
Nebyl bych si zdaleka tak jistý, jestli AZ4 uspokojivě uveze tubus 120/1000, ale nezkoušel jsem.
Refraktor oproti Maksutovu bude mít větší Z.P. a bude se mnohem rychleji temperovat. Mak je zase kompaktnější a tudíž menší páka na montáž.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Renoi: Moje doporučení a jedna z možností je kupit za slušnou cenu viewtopic.php?t=36578 k němu třeba montáž Skytee 2. http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... 17888.html
Nebo se zeptat kolegy ryse jestli ještě nemá AZ montáž viewtopic.php?t=33971&p=536280#p536280
Nebo se zeptat kolegy ryse jestli ještě nemá AZ montáž viewtopic.php?t=33971&p=536280#p536280
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Na toho macka jsem se už díval, to už je fakt moc. Jestli je kvalita klasického refraktoru srovnatelná s Mak, tak asi půjdu do Mak 127. Je tady jeden v bazaru viewtopic.php?t=36434
ale Bratislava je z ruky. Sleduji teď zdejší bazar každý den
.
ale Bratislava je z ruky. Sleduji teď zdejší bazar každý den

Vím, že to je už mimo rozpočet, ale tohle je dobrá koupě:
viewtopic.php?t=36373
A navíc od velmi spolehlivého člověka. A měl bys vystaráno na delší dobu…
viewtopic.php?t=36373
A navíc od velmi spolehlivého člověka. A měl bys vystaráno na delší dobu…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Též je tu viewtopic.php?f=33&t=35490&p=537540#p537540
Měl jsem, nemá tak briskní obraz jako refraktor, ale jinak ukazoval krásně, barevnou vadu jsem v něm narozdíl od achromátu nevnímal.
Hledáček celkem slušný a sluneční fólie (i když je to ta s oranžovým obrazem Slunce) je bonus.
Na DSO určen není, ale M42 a M57 v něm jsou vidět skvěle i u Prahy.
Měl jsem, nemá tak briskní obraz jako refraktor, ale jinak ukazoval krásně, barevnou vadu jsem v něm narozdíl od achromátu nevnímal.
Hledáček celkem slušný a sluneční fólie (i když je to ta s oranžovým obrazem Slunce) je bonus.
Na DSO určen není, ale M42 a M57 v něm jsou vidět skvěle i u Prahy.