Zdravím. Jsem naprostý začátečník (ve skutečnosti jsem ještě ani pořádně nezačala) a přemýšlím o pořízení dalekohledu. Přestože jsem chtěla něco „na hodně dlouho” a pokud možno „na všechno” (tedy i později na astrofotografii), rozhodla jsem po přečtení mnoha příspěvku v mnoha diskuzních přeci jen pro Sky-Watcher N 200/1200 Dobson 8″...
Sice není na astrofoto, za to věřím, že je „na hodně dlouho”.
Mám tři zdánlivě nesouvisející dotazy

...
1. pokud budu chtít později přeci jen fotit, vyplatí se pořídit GoTo navádění i za tu vysokou cenu? Nejde o peníze, ale o to, zda se konkrétně tento dalekohled pro fotografování hodí. Něco mi říká, že pořídit dobrý teleskop pro fotografování by vyšlo cenově podobně, jako dokoupit navádění... Z hlediska úspory místa (a bez nutnosti vysvětlování, proč potřebuju další dalekohled, když už jeden mám), je pro mě příjemnější varianta jednoho dalekohledu...
2. Protože bydlíme na vsi, ovšem doslova „pod lampami”, budu nucena tahat někdy teleskop na zádech (nevydám-li se autem). Z toho důvodu se mi velmi zamlouvá varianta flex-tube, který je přeci jen trochu kompaktnější, ačkoli váha zůstává cca 21kg (jsem zvyklá)... Co si o této variantě myslíte? Neubírá celkově na kvalitě?
3. Máte někdo zkušenost z obchodem „idalekohledy.cz” ? Nejde mi totiž na rozum, proč mají tento teleskop za cenu 12.902,- když normálně se pohybuje cca 16-17 tisíc? Přijde mi to trochu... podezřelé. Přiznám se, že ta cena je jediný důvod, proč bych o 8" flex-tube uvažovala. Obvyklá cena je poněkud nad můj rozpočet a spokojila bych se tak s 6”...
Odkaz zde:
https://idalekohledy.cz/teleskop-sky-wa ... -flex-tube
Předem se omlouvám, je-li můj dotaz zmatečný, nebo hloupý a trpělivému čtenáři děkuji za radu