Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Ladislav.K
Věk: 38

Re: Dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od Ladislav.K »

Ahoj chlapi,
Přemýšlím o dalekohledu pro synka (je mu 8let). Co bude pozorovat, už bude na něm na čem se rozkouká, začínat bude nejspíš planetami jako každý kdo začínal asi a pak se přesune k tomu co bude složitější a náročnější logicky 😁
Cena je až na druhém místě.
Po přečtení diskuze jsem se zastavil mezi mnohokrát doporučovaným Dobsonem 150/1200 a nebo nějakým refraktor kolem 80-100mm (klidně ED), kvůli minimální údržbě a okamžitému použití a přesunu/pozorování. Aby se s tím hezky pod mým dozorem naučil, mohl klidně i ideálně po čase sám manipulovat (teda asi mimo přesunu na místo). Jen mám obavy abych toho Dobsona nacpal do malého třídveřového hatchbacku 😀
Pozorování doma z balkónu nehrozí, takže přesun na nějaký kopec či na zahradu bude dost pravidelný.
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Ahoj Ladislave,
Pokiaľ máš balkón s výhľadom približne na juh, tak by bol použiteľný, ale píšeš, že nehrozí, príčinu nepoznám. Vcelku jasné ale je že kombinácia Dobson a balkón by moc dobrá nebola. Zato s refraktorom by to šlo. Sám som takto ako malý začínal. V takom prípade EDčko na slušnej azimutálnej montáži urobí skvelú službu. Ona totiž tá nutnosť presunu a logistiky okolo by sa mohla stať demotivujúcim faktorom. Spomínaš záhradu, pokiaľ je to záhrada pri dome, tak ten presun by problém nebol takmer žiadny a Dobson by bol dobrá voľba.

Čo sa auta týka, tak samozrejme neviem predvídať, ale možno by to šlo. Príklad: kedysi som urobil pokus a svoj SW Flextube 300/1500 sa mi podarilo naložiť do malého Suzuki Ignis. Tubus na zadných sedadlách a základňa v kufri.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Ladislav.K

Balkón je trošku problém, za prvé je maličký 1,5x0,7m a za druhé koukáme ostatním do oken většinou, výhled je na východ, může tedy sledovat jen to co je nahoře a nebo malou část horizontu východ, - jihovýchod 😁
Hrdinně se obléká jak eskymák a bere si můj 30let stařičký Newton, který bych nazýval spíš už jen nepoužitelnou dětskou hračkou, která ani v době pořízení nebyla nic extra 😁
Zahrada je 30km od Ústí v Děčíně, ale má tam svůj herní domek s plochou střechou kde může pozorovat oblohu, když mu nahoru vše vytáhnu, ale spíš to máme bliž z Ústí za hvězdami na kopce Krušných hor (Nakléřov , Petrovice, Děčínský Sněžník, atd 😁).
Do svého stařičkého Clia, když jezdíme na zahradu, tak nás jede většinou víc jak 2 a tam nic velkého už člověk nedá 😁 Flextube Dobson zavrhují viz. Příspěvky co jsme si přečetl. Do hor za oblohou jezdíme sami, ale i tak je člověk limitován tím že uvnitř je na šířku na sedačkách jen něco přes metr, což by případně šlo řešit že by dalekohled byl na předním sedadle i když tam sedí synek. Proto ten strop s velikostí Dobsona 150/1200. Ale čím víc bude chtít koukat on, tím víc si na to budu míst najít i čas já, takže kvalitní stroj je víc než pár ušetřených peněz. A hlavně se na tom sám (a mou malou pomocí) naučí, když bude chtít.
kuceraz
Věk: 29

Příspěvek od kuceraz »

Tohle by bylo možná řešitelné nějakým stolním dobsonem 150/750 - ukáže to víc, než 100mm refrák, o 80mm nemluvě. Světelnost to bude mít F5, což je sice např. na okuláry náročnější, než 1200, ale stále naprosto v pohodě, toho není třeba se obávat.

Pokud máte v autě volnou sedačku, můžete ji sklopit a dobsona můžete převážet na ní + v kufru.
To byste tam docela určitě nacpal i 200mm.

Věřím ale tomu, že i to 100mm ED bude pro 8mi letého kluka více, než pohodě - určitě nebudete hledat extrémně slabé objekty, ale spíš se držet těch známých, jasnějších, ani nejspíš nebudete vyhledávat sotva viditelné detaily (spirální ramena v galaxiích), kde je co největší průměr nezbytný. Zvětšení do 200x na planety nebo detaily na Měsíci takový dalekohled zvládne, větší zvětšení v naprosté většině případů atmosféra nedovolí.

Důležité je také poznamenat, že pokud vybíráte ze 150mm dobsona a ED refraktorů, vybíráte z kvalitních dalekohledů. I kdybyste nakonec došel k závěru, že jste vybral špatně a nevyhovuje vám to, určitě nebude problém je za slušnou cenu prodat tady v bazaru.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Dalekohled SW ED 100 nový- >25 000,- holý tubus, použitý cca 10 000,-, AZ montáž která ho unese bude SW SkyTee, nebo podobná > 10 000,-, levnější varianta- montáž od kolegy Rysa tuším kolem 7 000,- bez stativu, takže plus geodetický stativ z druhé ruky kolem 1 000,-, spíš 1 500,- K tomu alespoň dva okuláry SW Planetary à 1 000,- z druhé ruky.

Naproti tomu Newton 150/1200 na Dobsonově montáži aktuálně zde v bazaru za 4 500,- vč. základních okulárů (nový cca 8 500,-).

Snadnější přenosnost a větší skladnost refraktoru diskutabilní. Výkon na planetách snad zhruba srovnatelný, na DSO bude mít zrcadlo navrch. Vzal bych ten Newton. A to jsem velký refraktorián. Do prostoru na délku "něco přes metr" by se tubus mohl vejít, Dobson bedna do kufru.

Vysouvací Newtonek jsem zde nejvíce hanil já. Ovšem pozor, jedná se o Flex tube 130/650 Heritage, ty větší jsem neměl a je zjevné, že některými neduhy toho malého trpět nebudou (např. okulárový výtah bude rozhodně lepší).
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Ladislav.K

Jj na toho Dobsona sem už mrknul i jsem psal, mám to prakticky za rohem a nebo u baráku, záleží kde by bylo předání 😁 cena 4500 mi přišla taky fajn, pokud bude ok i když má jen jeden okulár, ale stejně je lepší dokoupit lepší, než ty co se k tomu v základu dávají. Vím, že je to i nesrovnatelně levnější než APO ED, ale o cenu mi nejde, i když zde je lepší poměr výkon/cena, ale peníze nehrají primární roli. Hlavně když ho to bude bavit a bude nadšen jako já, protože jak někoho astronomie chytí, tak ho většinou nepustí 😁
vla

Příspěvek od vla »

Tohle není rozhodnutí cena/výkon. Newton je s APO fakticky srovnatelný. A jsem si jistý, že na velkých zvětšeních by APU došel dech dříve, protože by zřejmě mělo menší průměr. (nepředpokládám pro tento případ APO cca140mm, aby to bylo stejné)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Booky
Věk: 35

Příspěvek od Booky »

Zdravím. Jsem naprostý začátečník (ve skutečnosti jsem ještě ani pořádně nezačala) a přemýšlím o pořízení dalekohledu. Přestože jsem chtěla něco „na hodně dlouho” a pokud možno „na všechno” (tedy i později na astrofotografii), rozhodla jsem po přečtení mnoha příspěvku v mnoha diskuzních přeci jen pro Sky-Watcher N 200/1200 Dobson 8″...
Sice není na astrofoto, za to věřím, že je „na hodně dlouho”.

Mám tři zdánlivě nesouvisející dotazy :D ...

1. pokud budu chtít později přeci jen fotit, vyplatí se pořídit GoTo navádění i za tu vysokou cenu? Nejde o peníze, ale o to, zda se konkrétně tento dalekohled pro fotografování hodí. Něco mi říká, že pořídit dobrý teleskop pro fotografování by vyšlo cenově podobně, jako dokoupit navádění... Z hlediska úspory místa (a bez nutnosti vysvětlování, proč potřebuju další dalekohled, když už jeden mám), je pro mě příjemnější varianta jednoho dalekohledu...

2. Protože bydlíme na vsi, ovšem doslova „pod lampami”, budu nucena tahat někdy teleskop na zádech (nevydám-li se autem). Z toho důvodu se mi velmi zamlouvá varianta flex-tube, který je přeci jen trochu kompaktnější, ačkoli váha zůstává cca 21kg (jsem zvyklá)... Co si o této variantě myslíte? Neubírá celkově na kvalitě?

3. Máte někdo zkušenost z obchodem „idalekohledy.cz” ? Nejde mi totiž na rozum, proč mají tento teleskop za cenu 12.902,- když normálně se pohybuje cca 16-17 tisíc? Přijde mi to trochu... podezřelé. Přiznám se, že ta cena je jediný důvod, proč bych o 8" flex-tube uvažovala. Obvyklá cena je poněkud nad můj rozpočet a spokojila bych se tak s 6”...

Odkaz zde:
https://idalekohledy.cz/teleskop-sky-wa ... -flex-tube

Předem se omlouvám, je-li můj dotaz zmatečný, nebo hloupý a trpělivému čtenáři děkuji za radu ;)
g
Věk: 63

Příspěvek od g »

skvělá volba
ad 1) ne, GoTo bedýnka navádí dalekohled automaticky ve výšce i azimutu, to vede ke stáčení pole a náprava je sice možná softwarově, ale není ideální. K případnému focení:
https://www.teleskop-express.de/en/moun ... -n-s-10150
Část zájemců o astro-pozorování si nakoupí výbavu s cílem fotit a všechna úskalí je pak mnohdy od astronomie odradí. Lepší je začít pozorovat a teprve se získanou zkušenosti pokračovat v krásném a náročném astro-focení:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/zac.htm
https://www.astro.cz/clanky/multimedia/ ... cniky.html
Naopak GoTo 8" F6 se náramně může hodit na EAA pozorování (jen jsem viděl). Okulár zde nahradí kamera a display, cituji člena našeho fóra - Psion: "Elektronicky asistovaná astronomie (EAA) je použití kamery místo okuláru na dalekohledu k zachycení a prohlížení snímků v téměř reálném čase."
ad 2) hmotnost tubusu flex je o cca 2 kg vyšší než dosahuje pevná verze, hmotnosti nejspíš nebudou uvedeny správně. Těch 22-24 kg se pořádně pronese a je třeba započítat ještě hledáček, okuláry, židličku. 8" F6 se dá nést tak 10-20m. Pro delší cesty - rudlík. Flex je nutno vždy před pozorování kolimovat. Výhodou je pozice Flex pro binohlavu, ale určitě bych volil plnotubus.
ad 3) nemají skladem, cena bude hodně stará, při skutečné objednávce dojde k aktualizaci ceny.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Booky píše: 04. 01. 2025, 23:00 Zdravím. Jsem naprostý začátečník

(...)

2. Protože bydlíme na vsi, ovšem doslova „pod lampami”, budu nucena tahat někdy teleskop na zádech (nevydám-li se autem). Z toho důvodu se mi velmi zamlouvá varianta flex-tube, který je přeci jen trochu kompaktnější, ačkoli váha zůstává cca 21kg (jsem zvyklá)... Co si o této variantě myslíte? Neubírá celkově na kvalitě?

(...)

Předem se omlouvám, je-li můj dotaz zmatečný, nebo hloupý a trpělivému čtenáři děkuji za radu ;)
Fundovaně již odpověděl kolega Gabriel. V podstatě s ním zcela souhlasím, dodám jen dvě poznámky:

- ad přenosnost: takový (i menší!) dalekohled je nečekaně špatně přenosný. Netvrdím, že to nejde, tvrdím, že to člověk reálně příliš často podstupovat nebude. Věřím, že můžete "být zvyklá", ale je rozdíl mít batoh cca 20 kg (mimo jiné i to je docela dost na hřbetě v terénu), se kterým mohu praštit, jelikož spacák ani karimatka se nerozbije, je (relativně) kompaktní a můžu si ho inteligentně naložit. A něco zcela jiného je metrová roura, neskladná a neforemná, ke všemu ještě vyžadující poněkud šetrnější zacházení, a na ní (pod ní, vedle ní?) dřevotřísková bedna. Plus, jak správně poznamenal již předřečník, okuláry a "serepetičky", pozorovací židlička... Teprve pak začínám nakládat oblečení (hodně oblečení- u dalekohledu se člověk téměř nehýbe a ještě sedí), vodu a případně jídlo. Takovou akci udělá většina lidí tak jednou v životě, nadšenci jednou za pár let. A to především pro to, aby se dostali tam, kam se vozem vjet nesmí/nedá.

Realita je taková, že se (bohužel) musí jezdit autem i když je pozorovací místo poměrně blízko.

- ad "zmatečný dotaz": říká se, že není hloupých otázek... A Váš dotaz má "hlavu a patu" mě přijde jasné nač a proč se ptáte.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

g píše: 05. 01. 2025, 06:31 Flex je nutno vždy před pozorování kolimovat.
Nesouhlasím. Mám ho a myslím si, že nemám výjimečný kus. Ty dorážky, kdy při vysunutí zaklapne, jsou přesné, resp. je to stále stejné. Jinak oproti plnotubusu je váha cca obdobná, výhoda je právě ta menší výška při složení. Ale určitě bych kolem těch tyčí pořídil/udělal černý hadr/rosnici.
Pozdrav

Příspěvek od Pozdrav »

Booky píše: 04. 01. 2025, 23:00 Zdravím. Jsem naprostý začátečník (ve skutečnosti jsem ještě ani pořádně nezačala) a přemýšlím o pořízení dalekohledu. Přestože jsem chtěla něco
Pozorovať sa dá aj "pod lampami". Na Mesiac a planéty je to úplne v pohode. Aj tak nemá zmysel chodiť za tmou, keď je na oblohe silno svietiaci Mesiac. Na ostatné objekty pomáhajú triky ako pripevnenie predĺženej rosnice pred otvorom ďalekohľadu, páska cez jedno ako a najmä veľká tmavá deka cez hlavu pri pozorovaní. Popri tom sa dá raz za čas ďalekohľad aj preniesť ďaleko od tých lámp, čo určite pomôže pri slabých hmlovinách a galaxiách. Toto je podľa mňa najrealistickejší scenár.
Merkav70

Příspěvek od Merkav70 »

Zdravím všechny koupil jsem jako začínající dobsona 10" a když jsem prosvitil zrcadlo baterkou tak se ukázalo toto po celý ploš
17372373435901712933494819153689.jpg
17372373435901712933494819153689.jpg (1.49 MiB) Zobrazeno 1545 x
e
Co s tím mám dalekohled vrátit?
vla

Příspěvek od vla »

Pravidlo jedna: nikdy nesviť baterkou do tubusu, vyděsíš se. Je tam trocha prachu, neřeš to, je to běžný jev.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
g
Věk: 63

Příspěvek od g »

svítí z druhé strany zrcadla (skrz), to je nevypovídající, dobré je pohlédnout za dobrého denního světla (namířeno na oblohu)
Odpovědět