Dalekohled pro začátečníka

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Artaban
Věk: 58

Re: Dalekohled pro začátečníka

Příspěvek od Artaban »

g píše: 27. 11. 2024, 19:06 DeLuxe GSO verze ložisko měly vždy (posledních ca 12let) a to i 6" F8, ale není to tak lahodné jak vypadá. Ložisko se opravdu vyplatí asi až u 12".
Gabrieli jistě to tak je. Já jen, že v Supře tam o ložiskách Honza nic u GSO Dobeše DeLuxe od 6" až do 10" nepíše má 12"
s ložiskem a Jan Pazdera zrovna tak. Dál jsem už víc nepátral.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
suneshine
Věk: 29

Příspěvek od suneshine »

Dobrý den všem.

Hledám dalekohled jako dárek pro členy naší rodiny, kteří rádi pozorují oblohu. V současné době jsou vybaveni pouze triedrem a jedním noname dalekohledem, se kterým lze vidět max. Měsíc jinak nic.

Podmínky pro pozorování: velmi dobré - samota v lese, plochá střecha
Účel pozorování: planety, Slunce, Měsíc a spíše jasnější DSO
Nároky:
chtěla bych pro ně v rámci možností to nej. (trochu pošetile) třeba vidět prstenec Saturnu, pásy na Jupiteru atp., ale v reálu jakýkoliv kvalitnější teleskop bude opravdu velký skok oproti současnosti
výhodou je snadnější obsluha
důležitější je nenáročná a rychlá příprava
ne příliš velká hmotnost
Rozpočet 5 - 10 tis.

Po dlouhém hledání a pročítání tohoto informacemi nabitého fóra jsem téměř dospěla k rozhodnutí, že nejlepší volbou by byl dobson. V podstatě splňuje všechny požadavky.
A protože je dost často potřeba kvůli okolním stromům vynést teleskop na střechu, jeví se mi jako dobrá volba ne příliš těžký, sympatický BRESSER 6” NEWTON 150/750mm.

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 64410.html

Je tu ale jedna věc, která mě v mém rozhodnutí trochu zviklala. Dočetla jsem se, že zrcadlo nevydrží a po cca 5-10ti letech je potřeba je pokovit. Což stojí asi 2 až 3 tisíce, jestli mám správné informace.
Tak mě napadlo jestli by nebylo lepší zainvestovat do refraktoru, který pokud jsem to dobře pochopila, se "nekazí" pokud se nepoškrabe čočka nebo se do něj nedostane nečistota nebo třeba plíseň,

Několikrát jsem narazila na info, že s dobsonem 150 je srovnatelný achromát 90/900 nebo 120/1000. Kdyby se mi podařilo sehnat lepší montáž třeba v bazaru a k tomu OTA ( třeba také z druhé ruky), tak by se to dost možná vešlo do limitu. Navíc se mi líbí, že by měl být refraktor rychleji připraven k použití, možná i méně citlivý na seeing a s menší světelností by byla větší ostrost, což by bylo na planety fajn a nemusí se seřizovat.

Ale nemůžu se rozhodnout.
Mám ráda věci, které dlouho vydrží a neničí se a zdá se, že i refraktor má své plusy. Na druhou stranu pokud by dobson byl v jiných ohledech lepší a dobře by sloužil, obnovit zrcadlo jednou za 5 až 10 let by nebyl problém.

Proto vás prosím o radu a pomoc s rozhodnutím.

Mám řešit to pokovení nebo je to důležité hlavně při fotografování?

Byl by obraz lepší v newtonu 150/750 nebo v některém z uvedených achromátů?

Mnohokrát děkuji
Světlana
g
Věk: 63

Příspěvek od g »

Ztráta odraznosti klesá díky mikro-znečištění nejrychleji v prvních třech letech. Časté mytí nepomáhá, spíše naopak (provádět až je nutné).
Nejrychleji se reflexe ztrácí první rok (pokles cca 3%), pak asi 1% ročně (v suchém a rel. čistém prostředí). Zrcadla jsou použitelná klidně i po 10 letech a déle. Údaj 5 let platil, pokud povrch nebyl opatřen ošetřením vrstvy, kterou už dlouhá léta všechny průmyslové výrobky mají. Reflexe po 5 letech je obvykle odhadovaná na 85-87%, po 10 letech cca 81-83% (ze vstupních 94%), samozřejmě při obvyklém používaní dalekohledu.
Správně profesionálně provedené pokovení je mnohem dražší než uváděné a není v CZ realizovatelné (PL, DE). U relativně malých zrcadel je lepší po ca 10 letech koupit nové a zde je finančně dostupné:
https://www.teleskop-express.de/en/gso- ... -f-5-18392

Jen poznámka, mikroprach i ostatní znečištění (vlhkost, přírodní mastnota) mají vliv i na optiku refraktoru, ten lze však lépe chránit a dopad velmi opatrného a zřídkavého čištění je výrazně nižší.

Bresser 150/750 má sekundár 55mm, dosah bude odpovídat cca 125-130mm refraktoru, kontrast pak cca 80-90mm APO (pozor APO refraktoru ne achromátu).
U světelnosti Newtona F5 někomu může vadit koma, přesnost kolimace je citlivější.
Od stolu se těžko posuzuje co vlastně chci - vyjet na nějaké setkání a do dalekohledů se podívat.
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

suneshine: musím Vás pochválit jak jste si to krásně nastudovala, to se tu jen tak nevidí.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
suneshine

Příspěvek od suneshine »

Ahoj.

To g: Děkuji za odpověď i za tip na nové zrcadlo. To nejsou špatné vyhlídky a deset let je dlouhá doba...
.
g píše: 28. 11. 2024, 05:33
Bresser 150/750 má sekundár 55mm, dosah bude odpovídat cca 125-130mm refraktoru, kontrast pak cca 80-90mm APO (pozor APO refraktoru ne achromátu).
No mě zajímalo srovnání protože v citaci níže se dává na roveň Newton 150/1200 a refraktor 90/900 nebo 120/1000. Proto mě napadlo, že v tom případě by tyto refraktory měly být lepší než Newton 150/750.
Artaban píše: 21. 11. 2024, 22:30 Já bych se těm hodně krátkým achromátům a Dobsonkům úplně vyhnul. Když někdo nechce většího a delšího Dobsona, tak je možnost slušnější achromát klidně i z bazaru. Mám dobrou zkušenost s achromátem Celestron 120/1000. Je lehký a zdaleka to není velký kompromis. Na DSO se téměř vyrovná Dobsonu 150/1200 protože nemá zástin. Už začíná rozkládat jasné kulovky a s UHC filtrem dá i řasy v labuti. Planety taky nejsou marný a zvětšením 200x je to už zajímavý pohled no a Měsíc je taky supr.
Co mně, ale celkem překvapilo, je achromát Meade 90/900. Měsíc je ve 150x nádherný a na Jupiteru jsou vidět SEB a NEB i s výběžky. Je to velmi lehký dalekohled a s montáží od kolegy ryse to skoro nemá chybu. Délka 900 a 1000mm je v pohodě. Lehoučký dřevený stativ se dá sehnat za pár stovek a pak je to přenosné na mnohem a mnohem větší vzdálenost, než Dobson 150/1200
g píše: 28. 11. 2024, 05:33
Od stolu se těžko posuzuje co vlastně chci - vyjet na nějaké setkání a do dalekohledů se podívat.

To ano. Určitě by to bylo super...vlastní zkušenost je nejlepší. Ale bohužel teď to nejde a tak jsem ráda, že se mohu zeptat.

To hades: Jsem ráda za astrofórum, protože kdybych dala na tvrzení prodejců a svoje pocity tak by kluci měli pod stromečkem dalekohled z blacklistu xD. A to by byla škoda. Jinak se snažím v tom zorientovat, ale přesto ještě váhám.

Myslím si, že proto aby se co nejvíce zvýšila šance, že dalekohled budou využívat jsou dvě věci: co zajímavého v dalekohledu mohou vidět a taky to aby byl dalekohled snadno použitelný ("grab and go").

Z toho důvodu zvažuji tyto dvě varianty:

Dobson 6" 150/750

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... 64410.html

nebo refraktor 90/900 váha tubusu:1,9 kg

https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... -900mm-ota

s montáží, která je momentálně v bazaru SW AZ5 - u té ale nevím zda by stačila.

Co se týče uživatelského komfortu přiadají mi obě varianty +- podobné. Dobson asi stabilnější. Refraktor zase ihned k podívání (nepotřebuje temperovat)
A co je vidět - to opravdu nevím - asi by mi to pomohlo se rozhodnout. Podle videí na YT je to cca podobné, ale zase je to točené za různých podmínek, různým vybavením, atd. Z dobsona obraz utíká pomaleji, díky průměru lze jít do větších zvětšení než u refraktoru 90, ale bude obraz třeba na planetách ostrý?

Kdyby byl někdo tak hodný a dal mi na to svůj názor, radu, zkušenost, budu opravdu ráda. Díky moc. :)
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Ešte existuje https://www.dalekohledy-mikroskopy.cz/p ... ssier-nano

Je to menší achromát (80mm) s kratšou ohniskovou vzdialenosťou (640mm, f/8), a oproti 90/900mm i o niečo väčšou farebnou chybou. Ako grab-and-go je však ťažko poraziteľný. Montáž je podobná AZ5 a myslím, že bude viac ako dostačujúca.

U Dobsona 150/750mm musíte zvážiť nutnosť montáže - buď stôl (podľa veľkosti v niektorých polohách bude vadiť), alebo dokúpiť statív.
David1

Příspěvek od David1 »

suneshine píše: 29. 11. 2024, 04:10 Z dobsona obraz utíká pomaleji
Toto nie je pravda. Pri použití okuláru s rovnakým zdanlivým zorným poľom (AFOV) a pri rovnakom zväčšení bude planéta utekať rovnako v Dobsone ako v refraktore.
Ale to naštudovanie informácií pred kúpou tiež chválim.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
kuceraz

Příspěvek od kuceraz »

Jenom k tomu zrcadlu a jeho pokovení - nemyslím si, že byste to kdy musela řešit.
Nepopírám, že odrazivost časem klesá, ale nemyslím si, že by to bylo něco tragického a že byste si toho vůbec všimla.
Tady na fóru jsem nečetl snad o nikom, kdo by tohle dělal.
Moje zrcadla mají za sebou už nějakých 10-15let a stále není nijak akutní potřeba pokovení.
Pozoruju prakticky jen velmi slabé objekty, často detaily na hranici viditelnosti, výkonu dalekohledu opravdu využívám, svoje pozorování porovnávám s náčrtky a popisy zkušenějších pozorovatelů a nemám pocit, že by můj dalekohled ukazoval jakkoliv hůř, než jiné.

Z techniky se snažím dostat naprosté maximum, výhledově budu proto nové pokovení řešit, ale mám za to, že pokud člověk nepozoruje opravdu velmi slabé objekty a není na pozorování opravdu náročný - tzn., pokud pozorujete profláklé, jasné objekty z Messierova katalogu nebo planety/Měsíc, nepoznáte oproti novému zrcadlu rozdíl.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Artaban

Příspěvek od Artaban »

suneshine píše: No mě zajímalo srovnání protože v citaci níže se dává na roveň Newton 150/1200 a refraktor 90/900 nebo 120/1000. Proto mě napadlo, že v tom případě by tyto refraktory měly být lepší než Newton 150/750.

Ano achromát 120/1000 se v podstatě vyrovná Dobsonu 150mm. Mám achro. 120 a ED 102 a právě testuju achro. 90/900. Ovšem i když achro 90mm má pěknou kresbu na tak levný dalekohled, tak se ale nemůže rovnat s Dobsonem 150
a to hlavně na DSO . Planety a Měsíc jsou v R90 sice pěkné zvět.150x což je ale celkem málo. Na DSO velký výkon nemá.
Achromát 102/1000 dokáže trochu víc, ale stále né tolik, jako Dobson 150mm. Zvětšení R 102 na planetách je pěkný 180x což je lepší, ale né stále dostatečné. Pro srovnání výkonu dalekohledu na DSO používám jako příklad kulovou hvězdokupu M13 když je výš na obloze. Malé dalekohledy jí nedokážou rozkládat na hvězdy. V R80 tam je málo hvězd vidět, ale není to nijak pěkný pohled. R 90 to dokáže trošku lépe, ale taky to je dost málo. Teprve R102 jí dokáže rozložit na několik desítek hvězd a už je to celkem pěkný pohled. Až R 120 jí krásně rozloží na mnoho desítek hvězd podobně jako Dobson 150mm.
Výhoda refráků je, že nepotřebují téměř žádnou údržbu a jejich výkon je stejný po dlouhá desetiletí. Ale velká nevýhoda je náročnost na montáž a taky na výrobu optiky, i když v dnešní době jsou achromáty celkem levné, tak v tomto ohledu se Dobsonům nemůžou vůbec rovnat.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
suneshine

Příspěvek od suneshine »

Děkuji za všechny reakce.

To kuceraz: Děkuji za sdílení zkušeností s životností zrcadel. Takže je to velmi malá, skoro zanedbatelná nevýhoda oproti refraktorům..

To Artaban: Mockrát vám děkuji za krásné detailní porovnání teleskopů. :D Je to pro rozhodnutí opravdu velmi cenné.

Jen bych se chtěla zeptat - Dobson 150 - je to ten 1200? Asi to není Dobson 150/750.
A R102 asi patří k vašemu apochromátu ED 102 nebo taky k achromátu?
Artaban

Příspěvek od Artaban »

suneshine: Dobson 150/1200 je vhodnější na planety, víc než 150/750.

Nevím, jak je myšleno ( A R102 asi patří k vašemu apochromátu ED 102 nebo taky k achromátu?)
Prostě mám refraktor achromát Celestron 120/1000 a refraktor ED TS 102/714. A taky drobečka refraktor achromát 172/1654. Jiný typ dalekohledu už nepoužívám :) Kdysi dávno jsem měl Dobson 300/1500.
suneshine

Příspěvek od suneshine »

To Artaban: Ptala jsem se, protože v úvodu jmenujete teleskopy, které srovnáváte:
Artaban píše: 29. 11. 2024, 11:51 Mám achro. 120 a ED 102 a právě testuju achro. 90/900.
Jen mě zarazilo, že by se srovnával achromát s apochromátem.

Ale teď jsem se podívala lépe a v textu je řečeno:
Artaban píše: 29. 11. 2024, 11:51
Achromát 102/1000 dokáže trochu víc, ale stále né tolik, jako Dobson 150mm. Zvětšení R 102 na planetách je pěkný 180x což je lepší, ale né stále dostatečné.

Argumenty pro Dobson 150/1200 jsou opravdu přesvědčivé.

Původně jsem o něm neuvažovala kvůli hmotnosti. Kdyby si ho někdo chtěl vzít na střechu, odkud je nejlepší výhled, musel by po úzkém schodišti vynést 12 kg těžkou montáž, potom jít znovu pro tubus a po skončení pozorování snést montáž a potom ještě samostatně tubus. Dalo by se to, ale pro někoho by to bylo překážkou, která by ho zbytečně mohla odradit od častějšího pozorování.

Řešením by mohlo být nechat montáž na střeše v dobře zaizolované bedně a potom by se na pozorování chodilo pouze s tubusem. A v tom případě by byl výběr jasný.

Ještě jednou všem děkuji za všechny rady, poznatky a trpělivé odpovědi.
S přáním krásných dní i nocí
Světlana
g
Věk: 63

Příspěvek od g »

Myslím, že jde o výbornou volbu, těch 12kg bedýnky jsem možná uváděl já, ale jedná se o chybnou hodnotu. Hmotnost 12kg náleží bedýnce od 8" F6 SW. Dobsonova bedýnka SW 6" F8 nepřekračuje cca 10kg. Výhodou 6" F8 bude obraz prakticky bez komy u okulárů s šíří pole do 64° (ale i 68° je ještě ok), kontrast bude odpovídat cca 115mm APO a dosah tak cca 135mm. Kolimace je snadná a drží velmi dobře. Na Měsíci bude za ideálních podmínek pozorovatelný detail o velikosti mírně pod 1,6km (u brázd i daleko méně). Na chatě jsem používal pro dobsonovy bedýnky vak s popruhy na záda.
Jako první je potřeba po koupi ověřit chod okulárového výtahu, pohyb musí být plynulý a nesmí se viklat, jinak okamžitě reklamovat - potíže nejsou moc pravděpodobné (za celou dobu jsem viděl jen 1x a nešlo o můj přístroj /6"F8 jsem měl mockrát). Hledáček spřáhnout/seřídit s dalekohledem za dne na komínech, stožárech apod. ve vzdálenosti lépe nad 1km.
Dodané okuláry typu Kellner s ohniskem 25mm a 10mm na úplný začátek stačí, slabší je ten f=25mm.
Na Měsíc, planety, dvojhvězdy atd. bych dokoupil f=7mm (může být TS planetary, jsou slušné a levné):
http://www.supra-dalekohledy.cz/okular- ... -3990.html
Artaban

Příspěvek od Artaban »

suneshine : Je to asi váš dům že? Pokud ano, tak by bylo dobré tam nechávat taky tubus a to hlavně od podzimu do konce jara. Dalekohled by tak byl vždy vytemperovaný, což ušetří až několik hodin času.. Jde hlavně o pozorování planet. Na DSO stačí kratší temperace, protože se nejčastěji používá menší zvětšení. Když se studený tubus odnese do tepla, tak se zrcadlo orosí. Moc to nevadí, ale lepší je mít suché zrcadlo. Někdy se orosí už při pozorování, ale to je konec pozorování dalekohled jde do bedny, kde uschne. Je ale třeba, aby se do bedny nedostala voda, tedy dobře zakrýt a taky zajistit, aby to všechno neodnesl vítr. Možná jen za vysokých teplot brát tubus někam , kde není přímé Slunce
R 172 mám už taky pořad venku a je přikrytý celtou. Zatím jsem s tím neměl problém. Domů beru jen hledáček a okuláry bez krytek v krabičce, kde vše uschne a druhý den dám krytky na okuláry a hledáček.
suneshine

Příspěvek od suneshine »

Děkuji vám za rady a praktické tipy, které ještě více pomohly k definitivnímu rozhodnutí. Dobson už je objednaný. :D
Odpovědět