Gabrieli jistě to tak je. Já jen, že v Supře tam o ložiskách Honza nic u GSO Dobeše DeLuxe od 6" až do 10" nepíše má 12"
s ložiskem a Jan Pazdera zrovna tak. Dál jsem už víc nepátral.
Gabrieli jistě to tak je. Já jen, že v Supře tam o ložiskách Honza nic u GSO Dobeše DeLuxe od 6" až do 10" nepíše má 12"
No mě zajímalo srovnání protože v citaci níže se dává na roveň Newton 150/1200 a refraktor 90/900 nebo 120/1000. Proto mě napadlo, že v tom případě by tyto refraktory měly být lepší než Newton 150/750.
Artaban píše: ↑21. 11. 2024, 22:30 Já bych se těm hodně krátkým achromátům a Dobsonkům úplně vyhnul. Když někdo nechce většího a delšího Dobsona, tak je možnost slušnější achromát klidně i z bazaru. Mám dobrou zkušenost s achromátem Celestron 120/1000. Je lehký a zdaleka to není velký kompromis. Na DSO se téměř vyrovná Dobsonu 150/1200 protože nemá zástin. Už začíná rozkládat jasné kulovky a s UHC filtrem dá i řasy v labuti. Planety taky nejsou marný a zvětšením 200x je to už zajímavý pohled no a Měsíc je taky supr.
Co mně, ale celkem překvapilo, je achromát Meade 90/900. Měsíc je ve 150x nádherný a na Jupiteru jsou vidět SEB a NEB i s výběžky. Je to velmi lehký dalekohled a s montáží od kolegy ryse to skoro nemá chybu. Délka 900 a 1000mm je v pohodě. Lehoučký dřevený stativ se dá sehnat za pár stovek a pak je to přenosné na mnohem a mnohem větší vzdálenost, než Dobson 150/1200
Toto nie je pravda. Pri použití okuláru s rovnakým zdanlivým zorným poľom (AFOV) a pri rovnakom zväčšení bude planéta utekať rovnako v Dobsone ako v refraktore.
Jen mě zarazilo, že by se srovnával achromát s apochromátem.