Fotky našich miláčků...:-))

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
guli16

Příspěvek od guli16 »

Těší mě, že sis ten dalekohled nakonec koupil a vybral sis dobře.
dekuji...mam radost ,ze mas radost:)
Dobson SW 200/1200 ,sw planetary 5 a 7 mm ,SP 10 a 25 mm
guli16

Příspěvek od guli16 »

tak toto jsou my novy okularci:))))...jinak se omlouvam za kvalitu,je to foceno mobilem (slabouckym)
Dobson SW 200/1200 ,sw planetary 5 a 7 mm ,SP 10 a 25 mm
Tinka

Příspěvek od Tinka »

ve své současné verzi:

Toto 350mm ULko má poměrně složitou historii... Ale ve stručnosti samotný dalekohled je (úžasné a precizní) dílo Pavuka a optika pochází od anglických Orion Optics. Původně se jednalo o Orion Optics full-tubus, ale z jistých důvodů a také vzhledem k jisté příležitosti jsem se rozhoupal k přestavbě. Nová verze se dá složit do kufru a převážet v letadle (čehož mám v plánu intenzivně využívat), kdy celý dalekohled i s tyčkami, jen bez primáru, váží 16,6 kg. Zrcadlo pak váží 8 kg. Jinak dalekohled disponuje skvělým MoonLite focuserem a i IntelliScope navigací, která vzdor všem předpokladům kupodivu funguje :).

Optika od Orionů je opravdu znamenitá. Primár má Strehl 0.989 (měřeno interferometricky) a především poslední noc jsem zažil tak vynikající seeing, že jsem až nevěřil vlastním očím, kam až se dá jít... Po nějaké době pozorování jsem "z legrace" vyzkoušel dát do výtahu kombinaci 2.5 Powermatu a 4mm okuláru, která mi přinášela zvětšení 987x (!) a zůstal jsem v šoku, když tato kombinace šla dokonale zaostřit :). Chvilku trvalo, než jsem dostal do ruky grif pro sledování objektu v tomto úděsném zvětšení, ale nakonec to šlo a nakonec jsem vydržel s touto kombinací pozorovat několik hodin. Obraz Saturnu byl takřka dokonalý, s oblačnými pásy na obou polokoulích a i se zřetelně viditelným cassiniho dělením v extrémně uzavřeném prstenci. Optice skutečně nemám co vytknout.

Neprojevily se ani původní obavy z menší stability oproti full-tubus verzi, i když je pravda, že bylo dokonalé bezvětří. Ještě časem uvidíme, jak to celé bude fungovat, případně s Pavukem víme, kde se dá stabilita ještě zvětšovat.

Chtěl bych poděkovat Pavukovi za vynikající práci a za přístup a podporu v celé věci. Tím, že mi dalekohled předal, naše práce na něm neskončila a děkuju mu za to, s jakou ochotou mi vychází vstříc s dalšími optimalizacemi.

Až dořešíme několik posledních detailů, myslím si, že se mi dalekohled stane věrným společníkem na opravdu dlouhou dobu. A pak jej stejně neprodám - tohle se prostě neprodává ;).

Nadhera,krasa, proste nemam slov!!!
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Re: Fotky našich miláčků...:-))

Příspěvek od Cztwerec »

Tak mi dopadla koupě nové montáže Eq Mon 2 a posadil jsem na ni svůj Megrezek. Myslím, že je to pro ni maximum...

Je to příjemný upgrade už kvůli jemným pohybům, které mi na fotografickém stativu opravdu chyběli. Váha je úplně v pohodě a mohu s klidným svědomím říci, že do 5 minut mám vše složené a mohu fotografovat - mobilita je pro mě úžasná. Pořád lepší než se někam tahat s CG 5.

Obrázek

Na fotografii je sestava Megrez 72/432, Nikon D 40 to vše posazené na montáži EQ Mon 2. Mé srdce plesá. :D
Lectorem iustus...
Habl

Příspěvek od Habl »

Ještě to unese i pointr SW 70/500 mm, pokud budeš chtít fotit. Mám na tom N 150/750 a SW 70/500.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Možná jsem moc rozmazlenej, ale na mě se to už teď dost klepe. V porovnání s mojí CG5 je to o poznání horší.
Lectorem iustus...
combat

Příspěvek od combat »

Moja nová kombinácia: Astromaster dostal na chrbát malokuka ;D
Obrázek
Morebundus

Příspěvek od Morebundus »

Také se pohlubím, ne tím o jaké dělo jsem rozšířil přístrojové vybavení, ale spíše jak jsem k němu přišel :)
Jistě je to jenom 76/700ka od Bresseru nic pro místní granátníky, ale tento kousek jsem pořídil za 300Kč na bleším trhu od místního domorodce co vozí bytový šrot z Německa, no nekupte to.  ;) A to on ho chtěl použít jako stojan na kytky, ale byl příliš špinavý a nechtělo se mu ho mejt (dííííky bohu)  :D Tak jsem ho jej zbavil a jako bonus mi k tomu dal komplet příslušenství (stativ, okuláry H20, H12.5, SR4 i s krytkama a Barlow 1,5x)
Dobrý néé ?  :D
Jeho stav byl velice bídný, ale ne po technické stránce. Špína byla všude, naštěstí měl všechny krytky a uvnitř byl OK. Čištění mi zabralo cca 2 hodiny. Čočka hledáčku byla pokryta 1cm vrstvou prachu a mokré špíny, zbytek jakbysmet.
Toto je výsledek ... slušný stojan na kytky, ne ? :)
Obrázek
Chvilku si ho ponechám, ale za čas bude určitě dělat radost nějakému začínajícímu astronomovi  ::) [smiley=vrolijk_26.gif]
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Vypadá jak novej :). Za 300 bych si ho nechal, i když časem pořídíš něco většího. Třeba zjistíš, že nějakej malej mobilní přístroj na cesty potřebuješ nebo z něj uděláš komfortní hledáček třeba ke 300 nebo 400mm dobsonu!!!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
stana

Příspěvek od stana »

P.S. Slušná práce a dobrý kauf! ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Morebundus

Příspěvek od Morebundus »

Vypadá jak novej :). Za 300 bych si ho nechal, i když časem pořídíš něco většího. Třeba zjistíš, že nějakej malej mobilní přístroj na cesty potřebuješ nebo z něj uděláš komfortní hledáček třeba ke 300 nebo 400mm dobsonu!!!
Jj, přesně to je ten důvod proč si jej momentálně ponechávám. Prostě mi rupne v kouli když nic neni v telce a já se zvednu a v pohodě v jedné ruce nesu stativ i s dalekohledem a v druhé ukusuju rohlík od večeře a mířím na balkon kde po několika vteřinách sleduju, že už sleduju :)
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Moja nová kombinácia: Astromaster dostal na chrbát malokukaUpínací kruhy jsou home made? Vypadá to hezky Jaké máš pro své přístroje využití???
Lectorem iustus...
Edmund Squirrel

Příspěvek od Edmund Squirrel »

Co se stojanu na kytky týče - podobný osud má i kompletní Ottův slovník naučný, který zaujímá čelné místo v mé knihovně.

Babička říkala, že se jí kdysi naskytla možnost koupit nádhernou poličku na kytky, a ta paní ji k tomu tehdy přidala i ten slovník, co v tom měla uložený - co s tím, bez poličky. Babička ovšem tehdy chtěla havně tu poličku.

Také se pohlubím, ne tím o jaké dělo jsem rozšířil přístrojové vybavení, ale spíše jak jsem k němu přišel :)
Jistě je to jenom 76/700ka od Bresseru nic pro místní granátníky, ale tento kousek jsem pořídil za 300Kč na bleším trhu od místního domorodce co vozí bytový šrot z Německa, no nekupte to.  ;) A to on ho chtěl použít jako stojan na kytky, ale byl příliš špinavý a nechtělo se mu ho mejt (dííííky bohu)  :D Tak jsem ho jej zbavil a jako bonus mi k tomu dal komplet příslušenství (stativ, okuláry H20, H12.5, SR4 i s krytkama a Barlow 1,5x)
Dobrý néé ?  :D
Jeho stav byl velice bídný, ale ne po technické stránce. Špína byla všude, naštěstí měl všechny krytky a uvnitř byl OK. Čištění mi zabralo cca 2 hodiny. Čočka hledáčku byla pokryta 1cm vrstvou prachu a mokré špíny, zbytek jakbysmet.
Toto je výsledek ... slušný stojan na kytky, ne ? :)

Chvilku si ho ponechám, ale za čas bude určitě dělat radost nějakému začínajícímu astronomovi  ::) [smiley=vrolijk_26.gif]
Edmund Squirrel
Štefánikova hvězdárna Praha
Exoplanet transit database
combat

Příspěvek od combat »

Upínací kruhy jsou home made?jj sú z duralového plechu 5mm vyrobené na nc gravírovačke.
Chcel by som skúsiť nejaké foto DSO.
Malokukom pointovať a celestronom fotiť.
Viem že takáto "výbava" je mizerná , a nečakám žiadne zázraky. Prvé testovanie prebehlo na M53 ale iba 30s zábery a v blízkosti mesiaca.
http://www.combat.szm.sk/m53.jpg
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Tak to přeju hodně štěstí s netradiční výbavou na DSO, jsem zvědavý jak to dopadne. Ty upínací kruhy se mi moc líbí...
Lectorem iustus...
Odpovědět