no limit mám tedka okolo 10 tisíc. Ale budu tam tak půl roku a po půl roce si chci dokoupit k tomu dalekohledu určitě nějaké příslušenství. takže si koupím nebo chci nějaký lepší aby vydržel.
takže rozdíl mezi tím 150/750 a tím druhým dobsonem 150/1200 je rozdíl ? a když si koupím 200 flexku tak budu Paracorr potřebovat hned nebo časem ? k čemu je nutný ?
Stručně: pokud chceš dalekohled na vizual - což asi ano....Tak koupí 150/1200 nebudeš muset dokupovat komakorektor,nebudeš muset volit pro velké zvětšení extrémně krátkoohniskové okuláry - u Flexi je rozumný průměr 250 a výše......200 je lepší plnotubus,lze přenést i převézt bez problémů i malým autem - doporučuji začít s dodanými setovými okuláry a pak se rozhodovat dále
Ty máš Flexi? že tady tak strašíš potenciální kupce s kolimací? Nebo máš nějakou negativní nevlastní zkušenost?proc strasim, podle mne to neni nejake negativum vsechno ma svoje pro i proti tak i flexka. nemam flex ale mam na ni zalusk uz nejakou dobu a to by bylo asi prvni prislusenstvi.
Sorry,zapomněl jsem na to hlavní: pokud uvažuješ o Flexi 200 vs. 150/xxxx.......jdi do 200 - průměr ti to vynahradí a nebudeš litovat - příslušenství není prioritní - to přijde časem,až budeš vědět "vo co GO"
proc strasim, podle mne to neni nejake negativum vsechno ma svoje pro i proti tak i flexka. nemam flex ale mam na ni zalusk uz nejakou dobu a to by bylo asi prvni prislusenstvi.
Negativa u Flexi jsou jasná: váha a nutnost rukávu pro kontrast při pozorování Venuše,letadel atd/prach a pyl/.....pokud nebudeš vozit Flexi po "tankodromu" - tak kolimace bude OK /při přidání kontramatek k seřizovacím šroubům primáru/
nutnost kolimace SW Dobsonů je zcela nezávisléána tom, jestil jde o plnotubus nebo flextube! ::)
A myslis teda ze je zbytecny kolimator, ty mas flexku a urcite ji nekde prenasis, prisla ti skolimovana a nebylo s tim fakt treba nic delat?
::)
A myslis teda ze je zbytecny kolimator, ty mas flexku a urcite ji nekde prenasis, prisla ti skolimovana a nebylo s tim fakt treba nic delat?Nebojte se toho porad vsichni. Vetsinou prijde skolimovan a kdyz ne, neni to tak narocna procedura. Hodi se laserovy kolimator.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Hodi se laserovy kolimator.Ani, sice hodí ale není nezbytný!!!
Newton se dá naprosto v pohodě zkolimovat pomocí jednoduchého nástroje, kterým je krabička od kinofilmu s dírkou uprostřed...
Kolimátor ať už laserový nebo optický je jen zpříjemněním práce a pokud někdo nemá love a chce šetřit, tak je určitě lepší utratit peníze za dobrý okulár než za kolimátor.
Stejně tak pokud se kolimace dobře provede a šrouby se správně utáhnou, tak i při převážení dalekohledu není třeba kolimaci moc často opakovat - speciálně pokud se dalekohledem jen kouká a nefotí...
To Jezevec:
Začátečnické fórum je tu od toho, aby se tu radilo začátečníkům - ne aby se tu začátečníci mátli navzájem... Moderátor
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis
Ani, sice hodí ale není nezbytný!!!Ja ho po dvou letech a kousku pozorovani taky nemam a napotrebuju a kdyz byl seeing, tak Mars byl naprosto jak z obrazku.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Mám tu zkušenost, že čim větší zrcadlo u SW, tim horší, protože tu mechaniku prostě neuměj pořádně udělat. Takže zkušesnosti lídí s 200kou a 300kou se můžou radikálně lišit.
Naopak, jak jsem zmínil tučně, tak ne záleží na tom, jestli je to flextube. to, co se skutečně rozkolimovává, je přesně všechno ostatní: primár, sekundár, výtah. Je pravda, že u mě je to dáno tím, že dalekohled občas dostane fakt kapky při vození po polňačkách, ale se všema těmahle částam jsem zažil objketivní problém.
Všechno to je možný v principu seřídit ve dne a pak doladit primýár na hvězdě. kolimace na hvězdě je "jednosměrně spolehlivá". Pokud máte smysluplně nastavenej výtah a sekundár, tak s hvězdou prostě dosáhnete ideální kolimace zaručeně. Pokud ne, tak vám v noci nepomůže asi svěcená voda, prostě pořád na hvězdě uvidíte, že je to v háji, ale žádný kroucení primárem nic nezmění.
Můj život se stal mnohem šťastnější po koupi kolimátoru, ale je třeba vzíty v úvahu několik věcí:
- mám 300ku, viz komentář v průměrům výše
- chovám se k dalekohledu jako zvíře, opět viz výše
- sem nekonečně levej, takže prostší metody jsou nad moje možnosti
- narval sem do toho už spoustu peněz, takže to nebyla nějak významná investice
Pokud pro někoho tyto sutečnosti platí, udělá mu kolimátor fakt radost. Pokud ne, tak si myslím, že může v klidu žít bez něj.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
takže rozdíl mezi tím 150/750 a tím druhým dobsonem 150/1200 je rozdíl ? a když si koupím 200 flexku tak budu Paracorr potřebovat hned nebo časem ? k čemu je nutný ? Dobson od Orionu co jsi dával odkaz má výtah jen 1,25", Paracorr je 2", leda předělat výtah, u tohoto dobsonu budeš muset být skrčený u země nebo si ho na něco položit. Je použitelný i bez Paracorru, jen bude na kraji pole a to hlavně v malích zvětšeních dobře vidět koma, hvězdy jsou protažené v krajích zorného pole. Pokud budeš používat levné širokoúhlé okuláry je Paracorr zbytečný, protože tyto okuláry sníží kvalitu obrazu i za použití Paracorru. Další věc je , že samotný dobson 150/750 bez Paracorru s lacinýma okulárama je použitelný na pozorování.
K dobsonu 150/1200 Paracorr nepotřebuješ, jen stoličku a dokoupit nějaký okulár na planety 7 nebo 6mm okulár. To by zatím na půl roku stačilo. Stejně tak i s 200/1200 Flextube, tady bych Paracorr pořešil až později.
Paracorr je cesta k téměř dokonalému obrazu v celém zorném poli okuláru v newtonových dalekohledech, za předpokladu použití kvalitních okulárů, v tom to případě se již bavíme o špičkové drahé optice, kterou každý nevyžaduje. Takže třeba ti budou stačit levné okuláry i bez Paracorru.
Ja ho po dvou letech a kousku pozorovani taky nemam a napotrebuju a kdyz byl seeing, tak Mars byl naprosto jak z obrazku.
Já jsem pozoroval s Newtonem 11 let. za celou tu dobu jsem musel dalekohled kolimovat pouze 3x a vždy jsem si vystačil s krabičkou od filmu jak psal dvader. Je ale fakt že u newtona s f/8 je to přeci jen asi trochu o něčem jiném (pokud tedy platí, že nároky na přesnost kolimace jsou tím vyšší, čím větší je světelnost).
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da
U 200/1200 (plnotubus) na vizualni pozorovani DSO opravdu komakorektor neni potreba... To uz je smysuplnejsi investice koupe vyhrevu, poradnych zimnich bot, baterie, okularu apod.
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami