Pozorování Slunce
- Stanislavxyz
Re: Pozorování Slunce
Též mám Lacertu, avšak 2", teoreticky by se měl lépe chladit, případně pomaleji zahřívat.
Ovšem kolegové- jsme poněkud mimo téma, toto už je oblast astro techniky. A začal jsem to já, proto to - alespoň za sebe - také ukončím.
Ovšem kolegové- jsme poněkud mimo téma, toto už je oblast astro techniky. A začal jsem to já, proto to - alespoň za sebe - také ukončím.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Objevil jsem tento zajímavý dalekohled na pozorování Slunce - Acuter Solarus-80 Solar Telescope.
Má to i 7 poziční filtrové kolo.
Má to i 7 poziční filtrové kolo.
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Australský amatér Peter Marples pořídil s H-alfa teleskopem Lunt LS80THa ve dnech 10./11. července v čase od 22h 43m UT - 00h 06m UT videozáznam erupčních aktivit v AR3738 .
Video a více informací : https://www.astrobin.com/hujc8d/B/
Video a více informací : https://www.astrobin.com/hujc8d/B/
- Přílohy
-
- Erupční aktivita 10._11. 7. 2024 v AR3738 , Peter Marples.png (1.44 MiB) Zobrazeno 5655 x
AR3738 sa s nami lúči malou ale moc peknou sľučkovou protuberanciou. Pozoroval som ju viac ako hodinu a vlákna sa neustále preskupovali, mizli, a zjavovali sa nové. Zvláštne mi prišlo že neboli navzájom paralelné. Taktiež by som sa rád odvážil tvrdiť že šlo zároveň aj o erupciu, ale neviem... nie som natoľko skúsený aby som si bol istý. Celé to bolo jasnejšie než čokoľvek iné na okraji disku a taktiež, na jednom konci bol hrubší žiariaci výtrysk hmoty.
Za zmienku stojí i masívny oblak trčiaci spoza východného okraja.
Kochal som sa cez etalón z Lunta 50 namontovaný na TS ED 102 f/7. Pohľad začína byť zrovnateľný s fotkami
O chvíľu to ešte pôjdem skontrolovať, I seeing mi takto podvečer zvyčajne praje.
Za zmienku stojí i masívny oblak trčiaci spoza východného okraja.
Kochal som sa cez etalón z Lunta 50 namontovaný na TS ED 102 f/7. Pohľad začína byť zrovnateľný s fotkami

Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
armichael: Zdařilé pozorování! Apertura 4" (s ERF předfiltrem) je pro naše podmínky již více méně luxusní. Rozhoduje také dobrý H-alfa filtr, seeing a spousta volného času 

Ďakujem Bedřichu!
Dnes sa to nejako zišlo pekne dokopy, Tlakovo ladený Lunt 50 je veľmi vydarený, rozumie si výborne s B600 i Coronadom BF10, seeing slušný (cez obed to zvyčajne nestojí za reč) ale podvečer zase áno, zrejme je to tým, že Slnko zapadá za lesy a nie je tým smerom žiadne väčšie mesto. No a i ten čas som si našiel. ERF je už pri tomto priemere samozrejmosťou!
Inak tesne pred západom sa tma zjavil druhý výtrysk, (dve erupcie vedľa seba??) Vyzeralo to ako rohy čerta
Dnes sa to nejako zišlo pekne dokopy, Tlakovo ladený Lunt 50 je veľmi vydarený, rozumie si výborne s B600 i Coronadom BF10, seeing slušný (cez obed to zvyčajne nestojí za reč) ale podvečer zase áno, zrejme je to tým, že Slnko zapadá za lesy a nie je tým smerom žiadne väčšie mesto. No a i ten čas som si našiel. ERF je už pri tomto priemere samozrejmosťou!
Inak tesne pred západom sa tma zjavil druhý výtrysk, (dve erupcie vedľa seba??) Vyzeralo to ako rohy čerta

Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
- Stanislavxyz
Posledních několik dní je Slunce opět zajímavé i neozbrojeným okem. S použitím filtru DIN 14 jsou poměrně dobře vidět některé velké skupiny skvrn. Při větším úsilí se zdají být rozlišitelné snad až tři.
Před časem jsem si na doporučení (od Stanislavxyz) koupil svářecí skla DIN 13 a 14.
13ku jsem koupil levnou (cca 15Kč) a dražší (cca 60Kč), 14ku jen dražší (opět 60Kč) a zkusil porovnat s Baader brýlemi.
V těch sklech jsou skvrny skutečně vidět znatelně lépe.
Skvrny, které v Baader brýlích vnímám na hranici viditelnosti, musím se snažit vykoukat a kdybych o nich nevěděl předem, nevidím je, jsou přes dražší 13ku sklo vidět lehce - znatelné zlepšení!
Nicméně Baader brýle jsou mi příjemnější bílou barvou Slunce oproti sytě žluté skrz skla.
Co se týče srovnání mezi filtry, je zajímavé, že mě to přijde naopak, než bylo uváděno Stanislavem xyz - já vidím skvrny nejlépe právě ve 13ce (té dražší), 14ka je už moc.
Může to být rozdílem ve sklech nebo citlivostí oka, nicméně opravdu má smysl zkusit koupit obě třídy a porovnat (to ostatně ve svém příspěvku také psal).
Mezi levným a dražším sklem vidím velký rozdíl - ani ne tak v nějakém zkreslení, ale levnější 13ka je téměř na úrovni dražší 14ky (odhadl bych to tak na 13,7), dražší 13ce to vůbec neodpovídá.
Takže díky za tipy - svářecí skla v ceně pár desítek korun jsou asi nejlevnější dobře fungující astronomické vybavení
13ku jsem koupil levnou (cca 15Kč) a dražší (cca 60Kč), 14ku jen dražší (opět 60Kč) a zkusil porovnat s Baader brýlemi.
V těch sklech jsou skvrny skutečně vidět znatelně lépe.
Skvrny, které v Baader brýlích vnímám na hranici viditelnosti, musím se snažit vykoukat a kdybych o nich nevěděl předem, nevidím je, jsou přes dražší 13ku sklo vidět lehce - znatelné zlepšení!
Nicméně Baader brýle jsou mi příjemnější bílou barvou Slunce oproti sytě žluté skrz skla.
Co se týče srovnání mezi filtry, je zajímavé, že mě to přijde naopak, než bylo uváděno Stanislavem xyz - já vidím skvrny nejlépe právě ve 13ce (té dražší), 14ka je už moc.
Může to být rozdílem ve sklech nebo citlivostí oka, nicméně opravdu má smysl zkusit koupit obě třídy a porovnat (to ostatně ve svém příspěvku také psal).
Mezi levným a dražším sklem vidím velký rozdíl - ani ne tak v nějakém zkreslení, ale levnější 13ka je téměř na úrovni dražší 14ky (odhadl bych to tak na 13,7), dražší 13ce to vůbec neodpovídá.
Takže díky za tipy - svářecí skla v ceně pár desítek korun jsou asi nejlevnější dobře fungující astronomické vybavení

Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
- Stanislavxyz
Patrně skupina AR 3774 (možná dohromady s 3777?), je viditelná volným okem. Není to kdoví jak výrazná záležitost, ale je tam. Především se mi ale zdá, že už konečně vidím i vycházející AR 3780 a to bude jiná sorta, jak se posune více ku středu...
Pozorováno nyní, přes svařovací sklo hustoty 14.
Pozorováno nyní, přes svařovací sklo hustoty 14.
- Stanislavxyz
Dnes z rána byly skupiny AR 3777 a 3774 dobře viditelné volným okem. Nastupující AR 3780 začíná být do očí bijící! Velmi pěkná sestava viditelná pouhým okem. Jen malá mrzutost jménem AR 3772, kterou se mi zatím nepodařilo rozlišit, poněkud kalí jinak hezký zážitek z pozorování...
- Stanislavxyz
Pokračuje velice dobrá viditelnost AR 3780 a volným okem lze spatřit i vynořivší se AR 3784. Pochopiteně s použitím vhodného filtru, v mém případě oblíbený DIN 14.
- Stanislavxyz
Tak AR 3784 nám pomalu zapadá a dnes se mi ji volným okem již detekovat nepodařilo. Však slušně je vidět AR 3792 a s ní sousedící AR 3790, kteroužto jsem si - dosti váhavě - zakreslil jako dva body. Leč následný pohled na aktuální snímek SDO ( https://pozorovanislunce.eu/slunce-aktu ... ualne.html ) mě mile překvapil! AR 3794 se nejeví jako zrovna velká skupina, nicméně - vzhledem ke své nevelikosti - je okem vidět až překvapivě dobře. Pozorováno v průběhu dopoledne a nyní. Použitý filtr č. 14
- Stanislavxyz
Již včera jsem kromě AR 3790 a 3792 prostým okem detekoval i AR 3796. Dnes jsou všechny tři oblasti dobře viditelné i přes ne příliš příznivé podmínky u mě panující (vysoká oblačnost). AR 3794 se mi však ani včera už spatřit nepodařilo, též na detaily v jednotlivých skupinách (zejména 3790 a 3796) to dnes nevypadá. Nicméně vycházející AR 3799 nejspíš doplní tuto výraznou dvojici nejpozději zítra, kdo má dobré podmínky (a oči) možná ji odloví ještě dnes. Pozorováno včera v průběhu dne a dnes po poledni. Svařovací filtr č. 14
- Stanislavxyz
Po víkendovém "rošambo", kdy jsem v pátek a sobotu prostým okem pozoroval hned čtyři skvrny/skupiny skvrn současně, přičemž u AR 3790 byl patrný protáhlý tvar a 3796 byla málo kontrastní, ovšem velká, jakoby rozmazaná, dominuje slunečnímu disku velmi dobře viditelná AR 3799 a myslím, že občas problikne i AR 3800. Pozorováno v průběhu dne, svářecí filtr tmavost 14.
- Stanislavxyz
Prostým okem jsem právě odpozoroval AR 3811, kterážto se již dostatečně vzdálila od okraje (včera jsem ji nevykoukal). Není zrovna nejvýraznější, ale je tam. O dosti hůře ale přesto je vidět i málo kontrastní 3806, kterou jsem prve detekoval již včera. Výrazná zapadající 3807 se mi nepodařila ani včera, ne tak dnes- je již velmi blízko okraje kotouče. Použitý filtr DIN 14.