Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
Zapomeň na univerzální prodejce čehokoliv. Mezi opravdové odborníky patří např. http://www.supra-dalekohledy.cz/, najdeš případně i další specializované firmy, ale doporučuji to nejlepší co znám.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Re: Jaký astronomický dalekohled do 8000Kč?
Pokud chcete něco přenositelného, je potřeba vybírat mezi refraktory (klasické dalekohledy) nebo makutsovy a podobnými.
Tyto dalekohledy jistě odvedou dobrou službu, nicméně je potřeba zmínit, že víceméně nejdůležitější parametr u dalekohledu je průměr optiky - určuje, kolik světla dalekohled zachytí, což určuje, co ještě bude vidět a jaké zvětšení dalekohled zvládne.
Doporučený dobson 200m nabízí za 8000Kč suverénně nejvíce muziky, opticky za ty peníze nic lepší nenajdete, navíc se často prodává v bazaru (bazarový je bez problému - na tom dalekohledu se nemá kromě zrcadla co rozbít).
Přenášet se dá - ale ne na dlouhé vzdálenosti. Vynést to na zahradu není problém, není to těžké, jen se to hůř nosí kvůli tvaru (hlavně ta bedna), ale vzít to někam do přírody pochopitelně nejde.
Refraktory nebo maky budou mít za danou cenu maximálně poloviční průměr, což znamená, že objekty ukážou méně detailů a půjde použít mnohem menší zvětšení. Refraktory budou navíc trpět barevnou vadou na jasných objektech.
Tzn. pro představu, za těch 8tis bude mít dobson 200ku zrcadlo s max teoretickým zvětšením 400x (reálně méně, atmosféra málokdy dovolí více, než 200x), zatímco refraktor třeba jen 70mm (teoretické zvětšení max 140x, reálně méně).
Co s takovými dalkohledy uvidíte, je zhruba ukázáno tady:
https://www.deepskywatch.com/Articles/w ... scope.html
Osobně bych do refraktoru/makutsovu místo dobsonu šel jedině, pokud bych potřeboval opravdu lehce přenositelný dalekohled např. na nošení do přírody.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
-
- Věk: 40
Zdravím, mám achro 90/900 a vidím Jupiter cca tak jak je v odkazu při zvětšení 180x, ty pásy vidím a vykoukal jsem nedávno i skvrnu. Saturn je cca poloviční a pro mě bez detailů. To je z planet asi tak vše... Pak Měsíc, případně Slunce. Při 180x na AZ 3 je to ale bída kvůli stabilitě, nemluvě o tom, že v Zenitu nedrží dalekohled takřka vůbec. V případě hvězdokup (kulovek) vidím jen flíčky... Možná, že alespoň eq3 by byla lepší na stabilitu i sledování, ale to co uvidíte to nezlepší. Ten dobson 200 je jednoznačně lepší opticky, taky na něj šetřím
(na 250ku), nedávno byla na bazaru za 9500,-
u něj je pravděpodobnost, že zůstane ve výbavě. U toho refra je to min. 90/900 na alespoň eq3 a výš a po zkušenostech tipuju, že k výbavě přibude stejně ještě ten dobson.

SW ED 120/900, SW 90/910, EQ 5 - Orion Skyview PRO, Meade 18mm, Celestron X-CEL 7mm, Hyperion 5mm, SPl. 25mm, Zeiss 8x30
AZ3 je bieda a EQ3 o moc lepšia nebude. V tejto cenovej relácii zabudni na komplet ďalekohľad na statíve. Už len jednoduchá montáž by zabrala celý rozpočet. Ak by si to ale chcel predsa len skúsiť, tak SkyTee je moc fajn, udrží toho dosť a závisí viac na pevnosti statívu. Tvoj súčasný refrák by zvládla aj AZ4 alebo AZ5 (a podobné konštrukcie, napr Vixen Porta). Časom by si našetril na väčší lepší ďalkohľad. Buď APO, ale zase sme s cenou vo výšinách, prípadne Newton 150/750. Ten je podstatne lacnejší a SkyTee ho spoľahlivo povozí. Ale to sú návrhy len pre prípad, že by si trval na statíve. Navrhovaný dobson je i tak najlepšia voľba.
Inak, k pozorovaniu. Takú M13 by si mohol vidieť aspoň trochu rozloženú na hviezdy. Nemusí to byť na prvý pohľad, ale tento priemer to už umožní. Treba sústredene pozerať, použiť bočné videnie a ono sa to tam zjaví.
Inak, k pozorovaniu. Takú M13 by si mohol vidieť aspoň trochu rozloženú na hviezdy. Nemusí to byť na prvý pohľad, ale tento priemer to už umožní. Treba sústredene pozerať, použiť bočné videnie a ono sa to tam zjaví.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Doplním poznámku k AZ3 - montáž je poměrně stabilní (základna uchycení je oproti jiným AZ montážím velice nízko), ale je hrozná na ovládání. Svislá osa je v pohodě, ale vodorovná... tu musíte rvát přes dalekohled. Konečné jemné pohyby také nic moc - dojedete na zarážku a musíte znovu přenastavit.
Zbyšku, neviem, ako to myslíš, ale mne príde, že ďalekohľad upevnený niekoľko cm nad vodorovnou osou (elevácia) je hlavným nedostatkom AZ3. Kvôli tomu je takmer nemožné dosiahnuť vyváženie a je nutné osu utiahnuť až na úroveň že to potom človek ovláda silou. A naviac si myslím, že tá výška nad osou je fakt prehnaná úplne hlúpo vymysleným uchytením. Ťažisko ďalekohľadu sa úplne v pohode dostane aj 10 a viac centimetrov nad tú os.
Táto montáž je podľa mňa použiteľná na ľahké a krátke dalekohľady ako malokuk 80/400 možno menší Maksutov, ale už refraktor 90/900 je na ňu moc.
Táto montáž je podľa mňa použiteľná na ľahké a krátke dalekohľady ako malokuk 80/400 možno menší Maksutov, ale už refraktor 90/900 je na ňu moc.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Přesně tak. AZ3 je slabá.
Petr
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Věřte nám, že za ty peníze je dobson 150/1200 to nejlepší do začátku. Ono to sice nevypadá jako dalekohled, ale má úžasný poměr cena/výkon. Kdybyste chtěl čočkový (refraktor) stejného průměru a kvality obrazu, dáte za něj desítky tisíc, plus montáž na které ho budete provozovat k tomu. Opět desítky tisíc.
U toho dobsona váží tubus 6kg, to dítě případně unese a ta podstava má tuším 12 kilo.
U toho dobsona váží tubus 6kg, to dítě případně unese a ta podstava má tuším 12 kilo.
- Stanislavxyz
Kolegové, už jsem to zde nejednou psal a napíšu to klidně znovu- montáž AZ3 je mimořádně špatná (zejména svou koncepcí) a nehodí se podle mě vůbec na nic! Měl jsem bohužel příležitost ji vyzkoušet (a to pouze s "malokukem" 100/500) a experiment jsem musel předčasně ukončit v rámci zachování svého duševního zdraví. Prachobyčejná montáž z vodovodních fitinek za pár stokorun (s dalekohledem v těžišti) je x krát lepší řešení.
Davidovi79 bych poradil: kupte toho doporučovaného Newtona 150/1200. Za ty peníze nic lepšího neopatříte. Toto je už "dospělý" a bez problémů použitelný dalekohled se solidním výkonem. U čehokoliv jiného dosáhnete srovnatelného optického výkonu a stability montáže za násobně více peněz. Ano, je třeba opustit stereotypní představu "astronomického dalekohledu na vysokém stativu", ale odměnou Vám/Vašim dcerám bude vysoce funkční a spolehlivý přístroj pro pozorování oblohy.
Davidovi79 bych poradil: kupte toho doporučovaného Newtona 150/1200. Za ty peníze nic lepšího neopatříte. Toto je už "dospělý" a bez problémů použitelný dalekohled se solidním výkonem. U čehokoliv jiného dosáhnete srovnatelného optického výkonu a stability montáže za násobně více peněz. Ano, je třeba opustit stereotypní představu "astronomického dalekohledu na vysokém stativu", ale odměnou Vám/Vašim dcerám bude vysoce funkční a spolehlivý přístroj pro pozorování oblohy.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Re: Jaký astronomický dalekohled do 8000Kč?
Děkuji za info, už jsem zase o něco chytřejší.kuceraz píše: ↑22. 10. 2024, 07:13Pokud chcete něco přenositelného, je potřeba vybírat mezi refraktory (klasické dalekohledy) nebo makutsovy a podobnými.
Tyto dalekohledy jistě odvedou dobrou službu, nicméně je potřeba zmínit, že víceméně nejdůležitější parametr u dalekohledu je průměr optiky - určuje, kolik světla dalekohled zachytí, což určuje, co ještě bude vidět a jaké zvětšení dalekohled zvládne.
Doporučený dobson 200m nabízí za 8000Kč suverénně nejvíce muziky, opticky za ty peníze nic lepší nenajdete, navíc se často prodává v bazaru (bazarový je bez problému - na tom dalekohledu se nemá kromě zrcadla co rozbít).
Přenášet se dá - ale ne na dlouhé vzdálenosti. Vynést to na zahradu není problém, není to těžké, jen se to hůř nosí kvůli tvaru (hlavně ta bedna), ale vzít to někam do přírody pochopitelně nejde.
Refraktory nebo maky budou mít za danou cenu maximálně poloviční průměr, což znamená, že objekty ukážou méně detailů a půjde použít mnohem menší zvětšení. Refraktory budou navíc trpět barevnou vadou na jasných objektech.
Tzn. pro představu, za těch 8tis bude mít dobson 200ku zrcadlo s max teoretickým zvětšením 400x (reálně méně, atmosféra málokdy dovolí více, než 200x), zatímco refraktor třeba jen 70mm (teoretické zvětšení max 140x, reálně méně).
Co s takovými dalkohledy uvidíte, je zhruba ukázáno tady:
https://www.deepskywatch.com/Articles/w ... scope.html
Osobně bych do refraktoru/makutsovu místo dobsonu šel jedině, pokud bych potřeboval opravdu lehce přenositelný dalekohled např. na nošení do přírody.

No v každém případě jak jsem již psal, potřebuji něco přenosného-lehčího a ve výsledku skladnějšího. Nakupuji pouze v uvedených obchodech, můžete mi tedy něco doporučit? Já se koukal, no a s tak velkým tubusem jsem našel jen tyto dva..Bresser Pollux 150/1400 EQ3-ale ta cena je vysoká a toto..Uniprodo 1400 mm, pr. 150 mm. Nebo bude lepší něco jiného?
Moc děkuji.
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Ano, to je další nedostatek, ale tak jsem to nemyslel. Stabilní jsem myslel v tom smyslu, že se "nehoupe" na polovidlici. To je možná jediné plus.
Doporučení jsi dostal spoustu, odborným prodejcům se zřejmě vyhýbáš. Vše co ti bylo doporučováno je výrazně lepší než tvoje volba. Jestli se radami zkušenějších budeš řídit, nebo ne je už jen na tobě.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Z těchto dvou ani jeden.
Bresser Pollux má kulové zrcadlo a zabudovaný barlow, před těmito systémy se tu často varuje, neprodukuje to kvalitní obraz.
Uniprodo bude to samé.
Na uvedených obchodech bych si nevybral.
Opravdu bych astronomickou techniku nakupoval v obchodě na to zaměřeném, bude tam mnohem lepší výběr.
Bresser Pollux má kulové zrcadlo a zabudovaný barlow, před těmito systémy se tu často varuje, neprodukuje to kvalitní obraz.
Uniprodo bude to samé.
Na uvedených obchodech bych si nevybral.
Opravdu bych astronomickou techniku nakupoval v obchodě na to zaměřeném, bude tam mnohem lepší výběr.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Davic79 píše
Nakupuji pouze v uvedených obchodech, můžete mi tedy něco doporučit? Já se koukal, no a s tak velkým tubusem jsem našel jen tyto dva..Bresser Pollux 150/1400 EQ3-ale ta cena je vysoká a toto..Uniprodo 1400 mm, pr. 150 mm. Nebo bude lepší něco jiného?
Buď nám nevěříš, nebo nás chceš poučit, nebo dokonce přesvědčit, to se ti ale nepovede
Max. nám dojde trpělivost radit pořád to samé.
Nakupuji pouze v uvedených obchodech, můžete mi tedy něco doporučit? Já se koukal, no a s tak velkým tubusem jsem našel jen tyto dva..Bresser Pollux 150/1400 EQ3-ale ta cena je vysoká a toto..Uniprodo 1400 mm, pr. 150 mm. Nebo bude lepší něco jiného?
Buď nám nevěříš, nebo nás chceš poučit, nebo dokonce přesvědčit, to se ti ale nepovede

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Nemám důvod vám nevěřit, jen prostě nenakupuji v jiných obchodech..to je vše. Děkuji všem za cenné rady, přeji pěkný večer.