Jupiter

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Janek
Věk: 61

Re: Jupiter 2018

Příspěvek od Janek »

Na jednu stranu chápu, že výsledek nemůže být takový, jako má proky za léta praxe a vysezený seeing a navíc, když vidím tu kuli, jak se vlní jako by byla v bazénu pod půlmetrem vody, na druhou stranu určitě někde dělám chyby ve zpracování. Ale přeci jen je to za poslední dny zdaleka nejlepší výsledek. Seeing se soumrakem strašně horšil.
2018-06-05-1938-0.85-Jupiter.jpg
2018-06-05-1938-0.85-Jupiter.jpg (17.11 KiB) Zobrazeno 1175 x
SCT-14", ADC, PowerMate 2x, QHY-185 Color, 6000 snímků, použito 35% (jinak to strašně zrnilo), AS!3, Registax 6, zmenšeno 0,85x
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Pěkně to tu u planet ožilo, Doby,Janek, krásné výsledky. Zkusil jsem zase "škatule hejbejte se" a na hvězdárnu vrátil Newtona 200/1200.
Tohle včera vylezlo:
bvbvb.png
bvbvb.png (87.99 KiB) Zobrazeno 1165 x
Nejhorší je, že GRS bývá později a čekat na ni vtýdnu se mi nechce, snad o víkendu :| ...... letos ji nemám, pořád tu fádnější polokouli :(
Naposledy upravil(a) hamr dne 05. 06. 2018, 22:52, celkem upraveno 8 x.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman (Rick) »

Dobycz: parádny Jupík s množstvom detailov ;).

Janek tak isto paráda :). Zaujímalo by ma, čo by vypadlo z toho podareného LZOS refráčika ...

Hamr: i tá fádna strana je super. Na Jupiteri sa stále niečo deje a aj pri snímkoch s menším rozlíšením je toho dosť čo sledovať. A ani tam nemusí byť zrovna GRS ;).
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

hamr píše:Pěkně to tu u planet ožilo, Doby,Janek, krásné výsledky. Zkusil jsem zase "škatule hejbejte se" a na hvězdárnu vrátil Newtona 200/1200.
Tohle včera vylezlo:
(
Já už vím, že to děláš schválně s těmi barvami, ale nepřišel jsem na to proč...
Přílohy
hammer-1.jpg
hammer-1.jpg (27.89 KiB) Zobrazeno 1158 x
hamr

Příspěvek od hamr »

Nerozumím..........
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Tak barevně to správně není, ale že by to Luděk dělal schválně se mi nezdá. Prostě je to jeho volba, ono je to tak napůl cesty mezi Vámi dvěma ty ho máš zase modrej :)
Lectorem iustus...
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

hamr píše:Nerozumím..........
Viděl jsi někdy Jupiter v dalekohledu? Vypadá tak jako na tvé fotografii, tedy sytě žlutý?

Čtverec: modrej? Vidím ho v podobných barvách jako má Janek.
hamr

Příspěvek od hamr »

Psion:
1.Jupiter jsem v dalekohledu viděl, protože než natáčím video, musím ho v dalekohledu najít ;) .
2.Je pravda, že to mám žluté, ale dělal jsem to v letní kuchyni ve dne a svítilo slunce, takže to bylo zkreslené a doma jsem si to neprohlíd.
3.Monitory jsou různé, na noutbůku to tak žluté nebylo, jako když jsem se kouk na tabletu nebo v práci na pevném PC.
4.Tvoje varinta se mi taky nelíbí, je modrá a fialová.
5.Během 20s jsem to upravil v sytosti, stažením žluté a přidáním červené a zesvětlením křivkami. Takhle by to mohlo dle mého být 8-) .
bvbvb.png
bvbvb.png (89.93 KiB) Zobrazeno 1071 x
6.Kdybych to dělal schválně, vypadalo by to třeba takhle ;) :
ccc.png
ccc.png (70.08 KiB) Zobrazeno 1071 x
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Nevím no, o tom co se tam při snímání děje můžeme jen polemizovat, já to vidím na nepříliš dobrý seeing, tmavší obraz (malý gain) a jako kdyby něco nebylo úplně dobře v debayerizaci. Protože ty barvy lezou do nějakého nesmyslu, při obou pokusech o zpracování (Luděk, Psion...).

Jinak Janek ho má taky dost do modra. Ikdyž detaily pěkné. Ale to se dá samozřejmě v mixéru kanálů upravit lokální saturací, nebo stažením modrého do žluté, ale to mi samozřejmě nepřísluší hodnotit, natož to upravovat. Takže to brát jako referenci určitě nebudu.
Lectorem iustus...
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Páni, mne sa zdá, že sa tu tá téma rieši stále dokola. Nikdy to nebude dokonalé pre všetkých - každý to u seba na monitori bude vidieť viac či menej inak či už farebne, alebo čo sa šumu týka. Tiež mi príde Psionova verzia modro-fialová, ale aj Hamrova verzia príliš do žlta/oranžova. Ak to na Hamrovom monitori vypadá dobre a on je s tým spokojný, tak čo riešime? Nefotí prvýkrát a určite vie čo to o vyvážení bielej.

Mne osobne sa najviac páči Janekova verzia. Dobycz a proky majú tú oblačnosť takú na mňa príliš oranžovú (takú som mával, keď som ako L použil snímok cez červený filter).
hamr

Příspěvek od hamr »

Kdysi tu byla na AF debata o Saturnovi. Ten se v dalekohledu jeví sytě žlutý (kotouč i prstence), přesto u fotek vítězí povětšinou varianta s okrovým, oranžovým tělesem planety a šedomodrými prstenci. Mě se tato varianta taky líbí, i když asi není pravá. Taky se neptám jestli ten dotyčný viděl Saturn v dalekohledu ;) . Třeba achromát mi Saturn na videu zobrazuje celý kanárkově žlutě (kotouč i prstenec), tak jak je vidět vizuelně............... asi stačí k barvám :) .
Naposledy upravil(a) hamr dne 06. 06. 2018, 13:31, celkem upraveno 1 x.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

Jenže Romane, u tebe se řešila ta hrozná fialová, u Luďka zase moc žlutá. To se na mě nezlob, ale obojí bije do očí. Janek to má zase do modra, tak to prostě je. Tady se neřeší jak je to vlastně správně, ale ty barvy jsou jednoduše mimo. Ale také hlavně - je to vlastně jedno, když se Vám líbí třeba fialové Slunce tak ho tak dělejte, je to jenom hobby a mělo by to dělat hlavně radost Vám :D ta se tu poslední dobou jaksi vytrácí a každej běží za horentními detaily a co největšími kotouči, dosahem až na kraj Vesmíru a podobně. Pak si společně zabrečíme jak je vlastně všechno špatně, protože mě ulítlo to a to na výsledném snímku. No myslím - jak se mi teď potvrdilo, že se každý snažíme vydolovat z toho vybavení co máme maximum a mrzí nás, když se to úplně nepovede a to nemusí být člověk ani soutěživý typ, že? Stačí být jen člověk co chce dostat víc z toho co má.
Lectorem iustus...
Janek
Věk: 61

Příspěvek od Janek »

Já mám drobnou poruchu barvocitu (jako asi 20% chlapů) v oblasti rozhraní červená-zelená-hnědá a tudíž to radši hodím víc k modré, než abych to měl do růžova.
I když vnímání barev ve smyslu líbivosti obrázku je věcí každého z nás, přesto nadhodím otázku na ty, kteří vnímají barvy vzorově - lze nějak u barevných kamer se zabudovaným UV/IR blokačním filtrem alespoň rámcově poradit/paušalizovat nastavení barev? Poslední Jupiter jsem dělal s RGB 80/80/180 (v konečném efektu jde jen o poměry ne o absolutní čísla) a zpracováním už k žádnému výraznému barevnému posunu nedošlo (spíš jen ke zvýraznění).
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cztwerec »

No, já bych se musel podívat na grafy, dělám to podle nich. Například autobalance v registaxu to samozřejmě hodí do modré ještě víc. Ale zase v červené Jupiter ukáže nejvíce své detaily. Ovšem dělat z něj purpuru, nebo žluťáska je kvůli tomu nesmysl. :lol:
Lectorem iustus...
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Cztwerec: a presne tá subjektívnosť je to "oč tu běží" :). Ja viem, že tie farby z achromátu neboli zrovna ideálne, ale nikdy by som verejne neposielal snímok, kde by bola hrozná fialová, ktorá by proste bila do očí ;). Ja som tie farby tak nevnímal. Proste každý to vnímame inak a každý má iné zobrazovacie jednotky. Tvoja hrozná fialová bola u mňa skôr šedivo bordová. Taktiež sa mi vôbec nezdá, že by to mal Janek nejak do modra, práveže mi to príde farebne najsprávnejšie ... Tak to proste je z tvojho uhla pohľadu. To by chcelo, aby sme sa všetci stretli a pozreli sa na jeden snímok cez jeden monitor a potom by sme mohli hovoriť čo sa komu ako zdá farebne. Takto cez net je to také rozprávanie do prázda. Každý má ten svoj svet v ktorom mu obraz pripadá ideálny. Keď som začínal fotiť planéty, keď sa ešte len začínali fotiť planéty, ľudia boli radi aj za dva hlavné pásy. Na Jupiteri sa toho dá strašne veľa sledovať, je to veľmi dynamická planéta. Je radosť sledovať všetky tie zmeny v jeho atmosfére, či okultácie mesiačikov a netreba na to bojler. A čo sa týka tých rozmerov kotúčikov, tiež som si všimol, že niekedy je to viac "o veľkosti" než o detailoch. Tiež som si kedysi prenajímal veľké ďalekohľady po celom svete, z ktorých som mal fotky, ktoré by som tu nikdy nemal. Ale o čom to je? Veď to už môžem rovno upravovať fotky z archívu HST a budem mať top fotky so super rozlíšením. Aj preto som sa vrátil k menšiemu nádobíčku a užívam si viac aj to pozorovanie samotné a nie tie hodiny presedené za počítačom pri spracovaní množstva videí ... NO, vypadá to na slušný off topic :lol:.
Odpovědět