Dalekohled pro začátečníka
Re: Dalekohled pro začátečníka
Děkuji za odpověď (vysvětlení). Jak prosím mezi zmíněné zapadá tento: https://www.novedalekohledy.cz/catalog/ ... no_843211/
Maksutov má vzhľadom k apertúre typicky najdlhšie ohnisko = pre ďalekohľad sú prirodzené väčšie zväčšenia. Na Mesiac to bude OK, na prírodu bude problém s dosiahnutím menších zväčšení. S okulárom 40mm sme na 1300mm /40mm = 32,5x, pričom neviem zaručiť, že to nebude už vinetované - bolo by potrebné poznať priemer výstupu z tubusu.
Zväčšenie 32,5x je OK na pozorovanie vzdialenejšej prírody (vtáky na druhej strane jazera a pod.)
Potiaž je ten, že požiadavka kvalitnej optiky na väčšie zväčšenia (Mesiac) je protichodná s pozorovaním prírody (menšie zväčšenia, širšie zorné pole). Ak potrebujete obe, siahnite po TS ED alebo SD Apo 80mm f/7. S okulármi a montážou sme ale ľahko cez 30 tis. Kč; kvalitou však porazíte i spektív S2 od Meopty.
Zväčšenie 32,5x je OK na pozorovanie vzdialenejšej prírody (vtáky na druhej strane jazera a pod.)
Potiaž je ten, že požiadavka kvalitnej optiky na väčšie zväčšenia (Mesiac) je protichodná s pozorovaním prírody (menšie zväčšenia, širšie zorné pole). Ak potrebujete obe, siahnite po TS ED alebo SD Apo 80mm f/7. S okulármi a montážou sme ale ľahko cez 30 tis. Kč; kvalitou však porazíte i spektív S2 od Meopty.
U toho Maktusovu je třeba také počítat s tím, že 40 mm 1.25 palcový okulár má z geometrických důvodů malé zorné pole - maximálně tak 45 stupňů, takže to je takový pohled klíčovou dírkou. Na přírodu se také nehodí ta montáž - je potřeba azimutální, ne equatoriální. Také kvalita této konkrétní montáže nebude nic moc, na druhou stranu tento dalekohled je velmi skladný a nároky na montáž budou velmi malé.
Vanguard Endeavor ED II 10x42, Nikon Monarch 7 10x30, GSO 12 inch dobsonian deluxe, TS sd-apo 80/560, TS edt-apo 115/800, Spektiv Delta Optical 65 ED Titanium II, Rysova montáž, Skywatcher EQ5, Karbonový stativ s fluidní hlavou Gitzo
Pokud je clovek zvykly na EQ montaz, tedy alespon si neco vyhledavat ne jen GoTo, tak to da.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Díky za rady. Asi koupím ten Mak 102/1300 na AZ montáži. Cenově by ještě asi šel i 127 .... 

Pokud se Vam 127 vejde do rozpoctu a ma slusnou montaz, berte jej. Preci jen u techto mene svetelnych dalekohledu je ten prumer hodne treba a ta 127 nabere o 55% vice svetla.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Ta AZ montáž nebude na planety u kterých je potřeba větší zvětšení. Okamžitě objekt zmizí ze zorného pole. Oběma rukama se točit nebude chtít a už vůbec nepůjde něco ukázat objekt třeba dětem a zárověň naslepo točit...
Na planety nebrat.
Na planety nebrat.
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
https://astro.marencik.cz
Ja by som to tak tragicky nevidel.
Celkom bežne planéty pozorujem ďalekohľadom na montáži SkyTee. Doplním pre Renoi: tiež azimutálna a manuálna, len lepšia a drahšia než AZ3. Apropo, nestálo by za to keď to rozpočet dovolí menší ďalekohľad a lepšiu montáž? Podľa mojich skúseností áno. Mám doma obidve a AZ3 má pomerne dosť (zhruba 83
) neduhov. Radšej by som volil buď SkyTee, alebo AZ5 (pozri na ponuku v Supre)
Takže k tomu, čo som chcel pôvodne napísať:
Je síce pravda že pri veľkých zväčšeniach objekt uteká zo zorného poľa pomerne rýchlo, ale občas potočiť kolečkami až taký problém nie je. Netrvám samozrejme na tom, že musí byť neustále uprostred zorného poľa. A taktiež aj iným ľuďom môžem ukázať. Robím to nasledovne:
- nastavím objekt na kraj zorného poľa tak aby bolo dosť času na zaostrenie
- pozorovateľ si zaostrí podľa seba (pozor, toto nie je triviálne ako som si všimol, niektorým ľuďom trvá dlhšie než pochopia čo majú robiť a ako to má vyzerať)
- občas sa pýtam, či je planéta ešte tam, ak nie je, pozorovateľ len uhne hlavou a ja mu tam objekt bez preostrovania vrátim
- mám lomený hľadáčik so zámerným krížom, pomocou neho môžem bez vyrušovania pozorovateľa manipulovať montážou a smerovať ďalekohľad.
Je to takto zložitejšie? Áno, ale v praxi celkom v pohode, v reále jednoduchšie než napísané a žiť sa s tým dá.
Celkom bežne planéty pozorujem ďalekohľadom na montáži SkyTee. Doplním pre Renoi: tiež azimutálna a manuálna, len lepšia a drahšia než AZ3. Apropo, nestálo by za to keď to rozpočet dovolí menší ďalekohľad a lepšiu montáž? Podľa mojich skúseností áno. Mám doma obidve a AZ3 má pomerne dosť (zhruba 83

Takže k tomu, čo som chcel pôvodne napísať:
Je síce pravda že pri veľkých zväčšeniach objekt uteká zo zorného poľa pomerne rýchlo, ale občas potočiť kolečkami až taký problém nie je. Netrvám samozrejme na tom, že musí byť neustále uprostred zorného poľa. A taktiež aj iným ľuďom môžem ukázať. Robím to nasledovne:
- nastavím objekt na kraj zorného poľa tak aby bolo dosť času na zaostrenie
- pozorovateľ si zaostrí podľa seba (pozor, toto nie je triviálne ako som si všimol, niektorým ľuďom trvá dlhšie než pochopia čo majú robiť a ako to má vyzerať)
- občas sa pýtam, či je planéta ešte tam, ak nie je, pozorovateľ len uhne hlavou a ja mu tam objekt bez preostrovania vrátim
- mám lomený hľadáčik so zámerným krížom, pomocou neho môžem bez vyrušovania pozorovateľa manipulovať montážou a smerovať ďalekohľad.
Je to takto zložitejšie? Áno, ale v praxi celkom v pohode, v reále jednoduchšie než napísané a žiť sa s tým dá.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
No nevím, ale na astro-táborech s dětmi pozorujeme refráky (i planety) na AZ montážích (AZ4, AZ5 ...) a děti s tím problém nemají. Ale pravda, nepoužíváme velká zvětšení.
- Stanislavxyz
Dovolím si dvě poznámky k výše diskutovanému:
1. pro našeho nového kolegu Renoi: pozorování přírody bude probíhat někde z domu (okna, balkónu), nebo při pohybu v přírodě? Pakliže v přírodě, pořiďte si spektiv. Pokud z pevného stanoviště, může se použít i "astro" dalekohled.
2. armichaeli, předpokládám, že SkyTee provozujete tak, že máte vyvážený dalekohled, odbrzděnou montáž a postrkujete za konec, u kterého sedíte. Pokud by člověk musel točit nějakým posunem, ještě k tomu oběma rukama, je to úplně něco jiného. Jinak Vaše myšlenka pořídit i k levnějšímu dalekohledu solidní montáž vůbec není špatná, jednak sebelepší teleskop na špatné montáži je ve výsledku nanic, a také na slušné montáži se dá časem vyměnit dalekohled za lepší a montáž zůstává.
Neodpustím si ještě "hanopis" na mimochodem zmíněnou AZ3. Nevím, kdo má jaký názor (armichael nejšpíš podobný jako já) a jakou zkušenost , ale já mám jednu AZ3 doma a pozoroval jsem s ní jednou, slovy jednou. Kvalitou provedení, však především koncepčně je to naprostá tragédie. Montáž z fitinek ji strčí hravě do kapsy! AZ3 rozhodně nebrat! Ušetřete peníze a zejména své duševní zdraví.
1. pro našeho nového kolegu Renoi: pozorování přírody bude probíhat někde z domu (okna, balkónu), nebo při pohybu v přírodě? Pakliže v přírodě, pořiďte si spektiv. Pokud z pevného stanoviště, může se použít i "astro" dalekohled.
2. armichaeli, předpokládám, že SkyTee provozujete tak, že máte vyvážený dalekohled, odbrzděnou montáž a postrkujete za konec, u kterého sedíte. Pokud by člověk musel točit nějakým posunem, ještě k tomu oběma rukama, je to úplně něco jiného. Jinak Vaše myšlenka pořídit i k levnějšímu dalekohledu solidní montáž vůbec není špatná, jednak sebelepší teleskop na špatné montáži je ve výsledku nanic, a také na slušné montáži se dá časem vyměnit dalekohled za lepší a montáž zůstává.
Neodpustím si ještě "hanopis" na mimochodem zmíněnou AZ3. Nevím, kdo má jaký názor (armichael nejšpíš podobný jako já) a jakou zkušenost , ale já mám jednu AZ3 doma a pozoroval jsem s ní jednou, slovy jednou. Kvalitou provedení, však především koncepčně je to naprostá tragédie. Montáž z fitinek ji strčí hravě do kapsy! AZ3 rozhodně nebrat! Ušetřete peníze a zejména své duševní zdraví.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Pozorování ze zahrady nebo balkonu, ale menší rozměry jsou výhoda to sebou vzít na chatu apod. AZ4 už je dostačující nebo ještě výš? Vzal bych toho Maka 102 nebo 127. Pokud by byl tip na rozumnou montáž, byl bych rád. Díky.
Mě se pro malé dalekohledy osvědčila třecí montáž Berlebach Spica - malá, lehká a dobře ovladatelná.
Přítlak se dá celkem jemně nastavit a tak lze vzít přímo dalekohled za vhodnou část (třeba zenitové zrcátko) a pohnout s ním, kam je potřeba.
Přítlak se dá celkem jemně nastavit a tak lze vzít přímo dalekohled za vhodnou část (třeba zenitové zrcátko) a pohnout s ním, kam je potřeba.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Já bych to skoro viděl na stolního newtona 150, nebo případně 130 mm. Opticky je lepší než levné mak. systémy a komfort pozorování mi přijde dle zadání dostatečný. Třeba: https://www.teleskop-express.de/de/tele ... nung-12279, nebo podobné od Celestronu atd.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
To tiež nemusí byť zlý nápad. Treba si len uvedomiť, že komfort pozorovania závisí hodne od pevnosti stola. Keďže však tieto ďalekohľady majú štandardnú vixen lištu je možné časom dokúpiť nejakú dobrú azimutálnu montáž na trojnožke, či už Baader Spicu, alebo AZ4 a vyššiu. Potom už je to výborné a fakt pohodlné riešenie. Existujú aj verzie s plným tubusom od Bressera: https://www.bresser.de/en/Astronomy/Tel ... obson.html Apropo, ďalšia výhoda Dobsona tohto typu je kratšia ohnisková vzdialenosť a teda možnosť malých zväčšení. Na to sa často pri rozhodovaní zabúda
Ešte jedna vec, Do newtonu sa pozerá spredu, takže bude treba sa trochu vykloniť z balkóna, ale tieto stolné nie sú príliš veľké tak si viem predstaviť, že by to šlo.
A odpoveď pre Stanislavxyz: Skytee väčšinou prevádzkujem tak že vyhľadávam na odbrzdenej montáži, potom ju utiahnem a otáčam jemnými pohybmi. Len jednou rukou, raz v azimute potom v elevácii - podľa potreby striedam. Dvomi... neeee to by bolo zbytočne zložité, nie je treba. Toto mi funguje s refrákom do cca 700mm alebo s MakNewtonom 150/732 - preto vyššie píšem o pohodlnosti podobného riešenia (a šlo by to samozrejme aj bez jemných pohybov, pre mňa je to príjemný bonus). S tým newtonom je to celkovo paráda, takmer ani nemusím meniť výšku stoličky či už pozerám nízko nad obzor alebo do zenitu. len si sedím, kochám sa a bez problémov dočiahnem na točítka. Toto všetko prestáva platiť keď na montáž dám SD APO 125/975. Vtedy je naozaj lepšie odbrzdiť a postrkovať.
Ešte jedna vec, Do newtonu sa pozerá spredu, takže bude treba sa trochu vykloniť z balkóna, ale tieto stolné nie sú príliš veľké tak si viem predstaviť, že by to šlo.
A odpoveď pre Stanislavxyz: Skytee väčšinou prevádzkujem tak že vyhľadávam na odbrzdenej montáži, potom ju utiahnem a otáčam jemnými pohybmi. Len jednou rukou, raz v azimute potom v elevácii - podľa potreby striedam. Dvomi... neeee to by bolo zbytočne zložité, nie je treba. Toto mi funguje s refrákom do cca 700mm alebo s MakNewtonom 150/732 - preto vyššie píšem o pohodlnosti podobného riešenia (a šlo by to samozrejme aj bez jemných pohybov, pre mňa je to príjemný bonus). S tým newtonom je to celkovo paráda, takmer ani nemusím meniť výšku stoličky či už pozerám nízko nad obzor alebo do zenitu. len si sedím, kochám sa a bez problémov dočiahnem na točítka. Toto všetko prestáva platiť keď na montáž dám SD APO 125/975. Vtedy je naozaj lepšie odbrzdiť a postrkovať.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Asi není jedna jediná dobrá rada. Hlavně proto, že každému vyhovuje něco jiného. Proto neradím, ale řeknu jak bych to udělal já. Koupil bych Skytee 2, nebo by možná kolega rys zbastlil tu jeho AZ montáž. Nemá sice jemné pohyby ( ale je lehoučká a trochu levnější)
K ní bych koupil refrák achromát 120/1000. Sice na balkon je už trochu delší, ale dá se otočit OV a pozorovat ze strany. Případně se dá přidat lehké závaží a dát ho blíže na stranu, kde je OV. Tím pádem se refrák musí posunout více dopředu a pak nebude tolik překážet. Pak postupně dokupovat příslušenství podle potřeby. Hledáček lomený.
Co se týče refráku, tak co ho už asi rok používám, tak mě pořád překvapuje jeho výkon na všech objektech.
Mám jak Skytee 2, tak AZ od ryse, tak achromát 120/1000 a ED 102/714.
K ní bych koupil refrák achromát 120/1000. Sice na balkon je už trochu delší, ale dá se otočit OV a pozorovat ze strany. Případně se dá přidat lehké závaží a dát ho blíže na stranu, kde je OV. Tím pádem se refrák musí posunout více dopředu a pak nebude tolik překážet. Pak postupně dokupovat příslušenství podle potřeby. Hledáček lomený.
Co se týče refráku, tak co ho už asi rok používám, tak mě pořád překvapuje jeho výkon na všech objektech.
Mám jak Skytee 2, tak AZ od ryse, tak achromát 120/1000 a ED 102/714.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/