Když vidím ty překrásné kousky tady, tak si říkám, že se taky pochlubím

.
Tak toť ON ve své současné verzi:
Toto 350mm ULko má poměrně složitou historii... Ale ve stručnosti samotný dalekohled je (úžasné a precizní) dílo Pavuka a optika pochází od anglických Orion Optics. Původně se jednalo o Orion Optics full-tubus, ale z jistých důvodů a také vzhledem k jisté příležitosti jsem se rozhoupal k přestavbě. Nová verze se dá složit do kufru a převážet v letadle (čehož mám v plánu intenzivně využívat), kdy celý dalekohled i s tyčkami, jen bez primáru, váží 16,6 kg. Zrcadlo pak váží 8 kg. Jinak dalekohled disponuje skvělým MoonLite focuserem a i IntelliScope navigací, která vzdor všem předpokladům kupodivu funguje

.
Optika od Orionů je opravdu znamenitá. Primár má Strehl 0.989 (měřeno interferometricky) a především poslední noc jsem zažil tak vynikající seeing, že jsem až nevěřil vlastním očím, kam až se dá jít... Po nějaké době pozorování jsem "z legrace" vyzkoušel dát do výtahu kombinaci 2.5 Powermatu a 4mm okuláru, která mi přinášela zvětšení 987x (!) a zůstal jsem v šoku, když tato kombinace šla dokonale zaostřit

. Chvilku trvalo, než jsem dostal do ruky grif pro sledování objektu v tomto úděsném zvětšení, ale nakonec to šlo a nakonec jsem vydržel s touto kombinací pozorovat několik hodin. Obraz Saturnu byl takřka dokonalý, s oblačnými pásy na obou polokoulích a i se zřetelně viditelným cassiniho dělením v extrémně uzavřeném prstenci. Optice skutečně nemám co vytknout.
Neprojevily se ani původní obavy z menší stability oproti full-tubus verzi, i když je pravda, že bylo dokonalé bezvětří. Ještě časem uvidíme, jak to celé bude fungovat, případně s Pavukem víme, kde se dá stabilita ještě zvětšovat.
Chtěl bych poděkovat Pavukovi za vynikající práci a za přístup a podporu v celé věci. Tím, že mi dalekohled předal, naše práce na něm neskončila a děkuju mu za to, s jakou ochotou mi vychází vstříc s dalšími optimalizacemi.
Až dořešíme několik posledních detailů, myslím si, že se mi dalekohled stane věrným společníkem na opravdu dlouhou dobu. A pak jej stejně neprodám - tohle se prostě neprodává

.