Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Prazan
Věk: 50

Příspěvek od Prazan »

/Furt s jakýmsi spolupůsobením obálky..Však ta nedokonalost připojení šrouby je přínosem a každá část pak kmitá jinak a ve spojích  se kmity utlumí/To je HODNĚ odvážné tvrzení. Ale nechci zakládat na další bezdůvodný flame :-)
Honza to bude řešit ve chvíli, kdy bude mít problém - to už sám řekl. Bavíme se tedy čistě hypoteticky pro případ, kdy by mu současný stav nevyhovoval. V tu chvíli nemá cenu začít něco "lepit a bastlit" mimo jiné zbytečně složitými spoji. Opláštění plechy má teoretický význam - prakticky to bude nákladné a naprosto zbytečně složité na to, jaký vliv na celkovou dynamickou odezvu konstrukce by toto řešení mělo. Nehledě na možnosti údržby. Už takhle bude potenciální náprava nákladná a relativně složitá (mluvím o zesílení základu - pokud má současný základ spolupůsobit se zesílením). Zkrátka - a už to tady taky zaznělo - pokud současný stav nebude vyhovovat, naprosto reálně bych zvážil možnost shodit to a udělat znovu a lépe.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

narážky a neslušné příspěvky byly vymazány. S nimy bohužel i pár které nic neporušovaly, ale bez nich nedávaly význam...

Mějte rozum trochu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

DSO se fotit nedají tak se alespoň zase přesunu sem. Doufám, že Vám moc nevadí že tu s tím pořád otravuju :).

Začal jsem pobíjet, pokryl jsem střechu, navařil základnu pro sloup, který odpočívá i s prvkem na upnutí montáže zatím ve sklepě. U pobíjení se vyskytl u jižní stěny drobný problém ve spojení trámů a tak bylo/bude (dole) nutné trochu improvizovat. Je to vidět na přiložené fotce  ;D

Také jsem koupil 4 zbrusu nová kolečka (1ks/nosnost 150kg), které přesně pasují na moje hliníkové trubky a mají elegantní upnutí na trám střechy. Nově jsem zavrhl vchod podlahou - je to nepohodlné. V jedné ze stěn proto udělám dveře (potřebný materiál zakoupen) a bude se vcházet ze strany první střechy, nahoru po schodech podélně. Bude tak vcelku komfortně vyřešen i přístup na horní střechu kvůli pozorování s Dobsonem.

Více fotek zase v Galerii na Picase  - trochu jsem to setřídil a doplnil komentáře.

Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
oliv

Příspěvek od oliv »

asfalt. šindel, který by mohl mít časem problémy ve vrcholu kopule, kde je min. spád a může jej zvedat vítr.
Pozdravujem .Bitumenová krytina sa vplyvom teploty vzduchu rýchlo ´´stopí ´´do kompaktného celku.čím je sklon strechy menší tým je zlepenie jednotlivých vrstiev pevnejšie.Píšem to len kôli tomu, aby si niekto nemyslel,že jav ktorý tu uvádzate naozaj môže nastať.V našom prípade sme teplovzdušnou pištolou ´´pomohli´´ asfaltovej krytine na častiam kupole s veľkým sklonom./zvislé časti na obvode/
trieder 8x30,10x50,refr70x500, n130/1000,n317x1500paralakt.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Bude tak vcelku komfortně vyřešen i přístup na horní střechu kvůli pozorování s Dobsonem.
To myslíš vážně, že budeš Dobsonem pozorovat ze dřevěné terasy / střechy ? To si opravdu nedovedu představit, postavit tam něco se zvětšením větším jak 30x. Zkusij jsi to ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

To myslíš vážně, že budeš  Dobsonem pozorovat ze dřevěné terasy / střechy ?  To si opravdu nedovedu představit, postavit  tam něco se zvětšením větším jak 30x. Zkusij jsi to ?
Nezkoušel, byl jsem tam párkrát s triedrem. Teď nevím co máš přesně na mysli. Jestli nedostatečnou stabilitu střechy na kolečkách, nebo celkově stabilitu celé stavby/průhyb prken? Stavba je ukotvená a ani se nehne, střecha je velmi masivní se 4 krovy a počítám s dokonalým zajištěním po odsunutí - tak aby se to nevrklalo. Pravda je, že nevím co s tím udělá samotný pozorovatel .. vrtět se snad ale zase tak moc nebudu :)

Počítám, že to bude bez problémů ..
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
stana

Příspěvek od stana »

To myslíš vážně, že budeš Dobsonem pozorovat ze dřevěné terasy / střechy ? To si opravdu nedovedu představit, postavit tam něco se zvětšením větším jak 30x. Zkusij jsi to ?
Asi bude chodit po špičkách...
Jinak to bude fakt třesadlo!
Mi stačí, když mám Dobsona na zemi na betonu a dupnu, tak se obraz rozkmitá...V nějaké budce chodit kolem dalekohledu při 300 x je Sci-fi...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

OLIV: ano, to je teorie. Praxe je občas jiná. Záleží především na kvalitě použitého materiálu aby k trvalému slepení šablon přirozeně či uměle došlo a aby vydrželo dlouhodobé střídání teplot bez zkřehnutí a  popraskání. Tedy aby byl asfalt kvalitně modifikovaný pro široký rozsah teplot.

Proto ne nadarmo firmy sice šermují zárukami deítek let, ale když chcete uplatnit záruku, přijde technik s dvoumetrovou latí, proměří rovinnost střešního pláště a zkonstatuje, že nerovnosti přesahují limit daným normou a záruku svižně zamítnou.
No a plánovat chození po této krytině ( ostatně po jakékoliv ) a s dalekohledem není pro trvanlivost střešního pláště rozhodně ten nejlepší nápad...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nezkoušel, byl jsem tam párkrát s triedrem. Teď nevím co máš přesně na mysli. Jestli nedostatečnou stabilitu střechy na kolečkách, nebo celkově stabilitu celé stavby/průhyb prken? Stavba je ukotvená a ani se nehne, střecha je velmi masivní se 4 krovy a počítám s dokonalým zajištěním po odsunutí - tak aby se to nevrklalo. Pravda je, že nevím co s tím udělá samotný pozorovatel .. vrtět se snad ale zase tak moc nebudu :)

Počítám, že to bude bez problémů ..
No, já osobně bych si tak jistý nebyl. Podle mne to bude takřka nepoužitelné, mám zkušenosti z dětských let z plechové střechy malým refraktorem 60mm, a bylo to pomalu nehýbat se a nedýchat :-/

Navíc - vždyť to nemá žádné zábradlí. Stačí uklouznout na mokré či namrzlé střeše a... Ono je to docela vysoko. Já bych tam teda v noci k dobsonu nevlezl ani za nic.

Doufám že jsi nemyslel pozorovat na té odsunuté střeše, bylo to myšleno jako na podlaze toho domečku... ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MartinV.

Příspěvek od MartinV. »

Mám rovněž stejné zkušenosti kdy mi bylo tak okolo 12-15let s paralktickou montáží domácí konstrukce s Nwt 120/1000. Raději bych se spoléhal na nižší a jistější nadmořskou výšku než tu střechu. ;)

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
randis

Příspěvek od randis »

Jestli mohu k té dřevěné střeše. Povoláním jsem geodet a vím co to je stát na jakékoliv dřevěné podlaze přímo na zemi. Při zvětšení teodolitu cca 30x-40x to znamená vůbec okolo přístroje nechodit, skoro ani nedýchat. Nedokážu si představit co to udělá při zvětšení 100x. To dřevo je prostě stále pružné.

Ondra
SkyWatcher NWT 200/1000, EQ-6, triedr Konus 10x50
Medved

Příspěvek od Medved »

Též se přidám k odrazovačům pozorování z dřevěné konstrukce/střechy . Začínal jsem Meopťáckým Sportem a 40x zvětšení na ploché střeše bylo, jak psal předchůdce, nechodit a nedýchat.
Toš tak na světě...
Stratus
Věk: 73

Příspěvek od Stratus »

Větší problém vidím v absenci zábradlí, jak to tu zmínil MMys.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Větší problém vidím v absenci zábradlí, jak to tu zmínil MMys.Zábradlí není problém dodělat, Ale to, že se z dřevěné podlahy pozorovat nedá, zůstane.
Takže, co je největší problém ? :D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
fidler

Příspěvek od fidler »

Mám podobnou zkušenost. Přistavil jsem u baráku garáž s dílnou . Třicítky zdi z cihel. Po betonový věnec to má 250 cm. Krovy co metr. Na hřebenu střechy jsem si udělal plošinu 150x150 cm. ze čtyřicítek fošen.
Měl jsem tehdy Newtona Hama 114/900 a zvětšení jsem používal 45x, maximálně 90x . Bylo to naprosto nepoužitelné. Zprvu jsem to nechápal, ale pak jsem si přibližně spočítal jak málo stačí k tomu aby ti hvězdy lítaly přes půl zorného pole.

Jinak to máš moc pěkné ! - fidler -
Odpovědět