vyber dalekohladu

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
leviathan

vyber dalekohladu

Příspěvek od leviathan »

no ty už testuju teď, zatím to mám hozený na spolubydlovo fotostativu pro hurá efekt a jen na něj smutně koukám, protože to s ním OPRAVDU nejde >:(
Newton, 203 mm/1 200 mm, Dobson
SKY RF ED-80 BLACK DIAMOND, AZ3
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
Lukina

vyber dalekohladu

Příspěvek od Lukina »

Na opravdu pevnem, upravenem fotostativu to ma jeden zdejsi clen AF (cacik). Snad se nebude zlobit, kdyz sem dam fotku.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
leviathan

vyber dalekohladu

Příspěvek od leviathan »

to je pělný, obávám se že ten fotostativ co mám je klasický Hama hnus, ostatně spolubydlovi to na focení přírody bohatě stačí, ale na ten 2kg kousek je to moc chatrný :)
Okulary:10,25 Plossl, SKY PLANETARY 5mm, Hyperion 21mm, barlow/cel 2x Ultima, AstronomikUHC
GARRET GEMINI 12x60 LW
Lukemon
Věk: 45

vyber dalekohladu

Příspěvek od Lukemon »

Jestli je to ED80 v černým ve stejné velikosti jako starší typ ve zlatavé barvě,tak mě i s okulárem a hledáčkem váží 4 kg.
Jinak ani poslední dvě Lídlácký montáže moc nestíhají,ED80 je už pěkné kousek refráčku a zaslouží si kvalitní montáž.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
leviathan

vyber dalekohladu

Příspěvek od leviathan »

Lukemon: ju ju, neboj, mám slíbenou a zatím stále nedodanou EQ2 do odby než mu pořídím něco bytelnějšího a hlavně svého, jakjsem už psal výše, zatím na něj jen smutně koukám jak se kymácí na tom stativu, hledáček tam potom šoupnu z dobsíka, ale zatím to nechci přetěžovat, s hranolem a oklárem je to pravda už řádný macek :)
GARRET GEMINI 12x60 LW
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

vyber dalekohladu

Příspěvek od MMys »

Pokud máš slíbenou a nedodanou EQ2, tak ji raději zruš. Mám obavy, že to s ní bude skoro nastejno, jako s tím fotostativem :'(

Pokud už něco z těhle low-end paralaktik, tak v nouzi aspoň EQ3-2. Ale raději aspoň EQ5 (CG5) nebo něco v tom smyslu. A nebo prostě azimutální montáž.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Lukina

vyber dalekohladu

Příspěvek od Lukina »

Nastesti ji bude mit jen pujcenou, nez nasetri na novou a lepsi.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
radek.888

vyber dalekohladu

Příspěvek od radek.888 »

Zdravím, mám v úmyslu zakoupit dobson 250 mm. Zaujali mě dva na stránkách:http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ontaz.html, respektive :TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON FLEX TUBE
TSC/SKY NWT 254/1200mm 10” DOBSON (PYREX) (CDD)
a jeden na :http://www.dalekohledy-drbohlav.cz/dobson.html
Je zde ale cenový rozdíl 6 až 7tis.Kč(nevíte někdo proč?..kvalita, vybavení..?)Nemáte někdo osobní zkušenost s některým z nich?Poradíte, který vybrat?Děkuji
Radoslav_Konecny

vyber dalekohladu

Příspěvek od Radoslav_Konecny »

To radek.888 :
Nabídku si můžeš ještě rozšířit o tento dobson :
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... --10-.html
Cenově je někde mezi nimi.
Prazan
Věk: 50

vyber dalekohladu

Příspěvek od Prazan »

Oba výrobky budou kvalitní. První se vyrábí v Číně, druhý je produktem českých rukou, které určitě nevyrabí tak masově. Hádám, že tam bude hlavní důvod cenových rozdílů. Pokud zvažuješ i jiné výrobce než Skywatcher, podíval bych se i na ostatní české prodejce. Co vím, tak např. Libor Němec vyrábí moc dobré a hezké odlehčené verze dobsonů. Jsou samozřejmě další čeští prodejci ...
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Jarous1
Věk: 54

vyber dalekohladu

Příspěvek od Jarous1 »

Zdravím vespolek.
Zatím se tu pomalu rozkoukávám, tak mi, prosím hned nenadávejte  ;) Zkoušel jsem na svoji otázku hledat odpověď, ale nějak se mi nezadařilo, ale je možné že pouze neumím správně používat místní hledání...

Chtěl bych si pořídit nějaký ten přístroj na "koukání na noční oblohu" a docela mne zaujala tato věcička: Sky-Watcher Maksutov-Cassegrain 127/1500 v setu s naváděnou montáží i stativem + dalším příslušenstvím, kterou momentálně jako novinku začala nabízet firma Supra. Viz http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej.html?co=843203GT.

Tak mne zajímá jestli tohle má vůbec význam pro člověka, který s astronomií celý život neustále jenom začíná a na oblohu nekoukal ničím lepším než prastarým "mysliveckým" binokulárem CarlZeiss 10x50 a do dnešních dnů používá monokulár Meopta Sport 25x70...

Tento přístroj bych kromě pozorování oblohy chtěl občas použít i na pozemská pozorování, a pokud to vůbec rozumně umožní, tak bych časem rád zkusil i nějaké to foto, jak denní, tak především noční oblohy. O tom, že světelnost f/12 je pro focení docela bída vím, ale přeci jenom by z toho snad něco koukatelného vylézt mohlo, ne ? S nákupem dodatečného vybavení k tomuto účelu postupem času tak nějak počítám, tedy, pokud to nebudou další desetitisíce Kč  :)
Protože astronomie není mým hlavním koníčkem, a asi už nikdy nebude, tak se mi do takové věci nechce zase dávat nějaké horentní sumy... Ale nikdy neříkej nikdy, že...

Můžete mi tedy, prosím, někdo napsat jestli je tato sestava za tuto cenu použitelná pro mnou uvedené účely ? Třeba i co od toho mohu čekat a co naopak ne. Případně i vypsat věci, které to přímo znemožňují či hodně omezují ?

Za případnou odpověď děkuji, Jarda
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars, ZWO Seestar S50
Vabra

vyber dalekohladu

Příspěvek od Vabra »

Na pozorovani Mesice ci planet, pripadne i foto kratkym casem s pomoci webkamery by to mel byt celkem optimalni dalekohled. Stejne tak se da pouzit pro pozorovani pozemske (diky koncepci a ostreni primarnim zrcadlem pujde zaostrit i na celkkem blizko).

Obecne na pozorovani DSO (galaxie, mlhoviny, ...) a hlavne na jejich foceni to bude spise nevhodne (snad krome jasnejsich kulovek).

Obecne pro foceni oblohy dlouhym casem, bude nutna montaz jine koncepce (nemecka rovnikova - EQ).

Asi nejuniverzalnejsi kombinaci, vhodnou pro vsechny astro discipliny (vcetne foceni) je IMHO:
http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej.html?co=%2331054, ktera neni o moc drazsi.

Pavel Vabrousek
Jarous1

vyber dalekohladu

Příspěvek od Jarous1 »

Díky za odpověď !

Hmm, tak to mám zas nového brouka v hlavě  :) Musím si to tedy ještě pořádně rozmyslet...
Každopádně ale mám vůči Newtonům pár výhrad... Za prvé jejich velikost (i když tento je už z těch kratších), mám totiž doma docela problémy s místem a tohle je už celkem velká roura, kterou momentálně ani netuším kam bych ji bezpečně uložil... Ale hlavně se dost bojím jeho občasné údržby v podobě seřizování kolimace, což asi není zábava pro nemehla jako jsem já  :) O tom, že se někdy časem musí zrcadla znovu postříbřit jsem jenom různě četl, takže nedovedu odhadnout za jak dlouho to bude nutné u tohoto kousku... Ale i tak mám radši "bezúdržbové hračky", které prostě vyndám z krabice a už mohou fungovat dokud se časem nerozpadnou a mezitím se na ně nemusí zas tak moc sahat...
Nebo mi u těch M-C teleskopů něco uniká a je u nich potřeba také nějaké průběžné seřizování zrcadel a tak ?
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars, ZWO Seestar S50
Vabra

vyber dalekohladu

Příspěvek od Vabra »

Otazku kolimace M-C dalekohledu bych nechal na nejakem jeho majiteli (sam se domnivam ze se musi kolimovat zhruba stejne casto a mozna pracneji nez jednoduchy newton). Kolimace maleho newtonu je ale celkem trivialni zalezitost i bez specialnich pomucek na jasne hvezde, s laserovym kolimatorem je to zalezitost dvou minut.

Obecne, pokud mas rad kompaktni a "bezudrzbove" hracky, pak je tu jeste moznost jit do refraktoru (pri hlubsim zajmu o astrofoto bych maly ED refraktor uprednostnil pred newtonem ci M-C). Ale pro ciste vizualni pozorovani se zbytecne "okrades" o prumer a i cenove je to zase o kousek dal (obcas se tady v bazaru vyskytne CG-5ADV/HEQ-5 okolo 10 a  slusny EDR od 5tisic)...

Otazkou je zda by to pro tebe nebyl prilis maly skok z Meopty...

Jek jiz bylo mnohokrat receno idealni a univerzalni dalekohled (na planety, na DSO, na visual i na foceni) neexistuje a z meho pohledu je mu maly Newton na CG5-ADV asi nejblize (pri zajmu o foceni bych jej vyumenil za newton podobnych parametru s 2" vytahem, aby bylo kam dat komakorektor).

Pro ciste vizualni pokoukani je neprekonatelny v pomeru vykon/cena jakykoliv Newton na Dobsonove montazi.
Pro Astrofoto Mesice a planet webkou je idealni pomer vykon/cena treba ten tvuj preferovany Mak na pohanene azimuntalni montazi.
A pro "serioznejsi" zacatecnicke astrofoto je zase optimalni male EDcko na Nemecke montazi.
Maly newton na nemecke montazi neni optimalni na nic z vyse uvedeneho, ale da se pouzit rozumne na vsechny discipliny.
Pavel Vabrousek
Jarous1

vyber dalekohladu

Příspěvek od Jarous1 »

Díky moc za vyčerpávající odpověď !

Sice v tom momentálně mám o trochu větší zmatek než ze začátku, ale i tak už si to snad dokážu nějak přebrat.
A zatím mi z toho vychází, že vlastně nevím co chci  :)
Těch věcí co od toho očekávám je tolik, a někdy se mezi sebou i vzájemně vylučují, že by to chtělo těch dalekohledů hned několik, každý na něco jiného... Což bohužel ale není možné, jak z finančních, tak především bytových prostorových důvodů. Další věc je ta, že nemaje auta jsem hodně limitovaný jak velikostí takové aparatury, tak i její rozumnou přenositelností, ale především její hmotností... Přeci jenom zatím netuším jak bych s sebou v MHD, vlaku apod. tahal 3-4kg teleskop, 3-4kg stativ + dalších +- 10kg v podobě montáže. I když, v dopravních prostředcích to je ještě celkem legrace, ale potom někde v přírodě, venku "za městem", cestou necestou, polem nepolem, mno, docela mi to připadá jako dost slušný hardcore  :) A to k tomu ještě nepočítám asi i autobaterii (podle toho co jsem tady četl, tak to je jediný rozumný zdroj proudu pro takovéto účely) kvůli napájení pro naváděcí systém, který bych u toho také rád měl. Nějaký ten notebook, či netbook také něco váží a v batohu zabírá místo...

Takže teď opravdu netuším jak tohle všechno zkombinovat a vymyslet něco, co by vůbec mělo smysl pořizovat...
Asi nějaký 100mm triedr a bude vyřešeno  ;D
Odpovědět