refraktor z Lidlu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Libor

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Libor »

Tomkk napsal:
PS: Už se nebezpečně blíží doba, že tu 60tku budu chtít použít na pointaci. Jak moc pro tenhle účel vadí, že je výtah plastový, navíc strašně dlouhý s vůlemi. Mám se ho raději pokusit něčím nahradit?Pokud je plastovy i tubus, tak bych pro pointacni dalekohled pouzil z toho dalekohledu jen objektiv. Pokud je tubus kovovy, tak bude stacit novy okularovy vytah.
Chtel bych bych varovat pred plasty - jsou nevypocitatelne a neustale pracuji, zejmena teplotne, takze i kdyz se odstrani vule, bude to pro pointaci nepouzitelne. Kdysi jsem se naivne domnival, ze pouziji pro pointaci dalekohled s novodurovym tubusem. Delalo to silene veci, dost jsem se s tim vyvztekal a nakonec jsem ho vyhodil cely (tedy presneji - venoval jsem ho bratrovi, na bezne koukani je to v pohode ;D ) a postavil novy pointer s laminatovym tubusem a mam klid :hi:
MP

refraktor z Lidlu

Příspěvek od MP »

Tubus je kovovy, upevneni objektivu i vytahu je celkem poctive, plastova je jen rosnice a bohuzel i vysuvna cast vytahu. Ale ta ma pomerne maly prumer a ten plast je dost pevny, tak by to nemuselo byt tak zle - chce to vyzkouset na necem statickem ( pozemnim ) driv, nez s tim zacnes pointovat.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MP

refraktor z Lidlu

Příspěvek od MP »

A hele - prekvapeni : prave jsem zase jednou zabrousil na web TS a uz nabizeji i tu 60ku v delsim provedeni ( 60/900 ) na EQ-1 s motorovym pohonem (!) se dvema Plossly 1.25" a s "Red Dot" hledackem. Jinak je to stejne ( plastovy vytah a pouzdro zenit. zrcatka, jako by te "hypermarketove" sedesatce z oka vypadl ). Cena : 109 Euro : http://www.telescope-service.com/refrac ... start.html

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
micer

refraktor z Lidlu

Příspěvek od micer »

Dneska jsem se kolem poledne dostal k Lidlu na Lhotce a tak jsem si nenechal ujít možnost se na ten zázrak podívat. Bylo tam něco jako kovová paleta plná krabic s dalekohledy, samozřejmě žádný sestavený nebo možnost se do krabice podívat, u vedlejší palety se skoro praly babky o teplý ponožky a na druhý straně byla tlačenice u pultu s uzeninami. U dalekohledů bylo naprosto jasně volné místo v okolní tlačenici u řady palet. No tož tak, nekomentuji, jen popisuji, co jsem viděl.
Pepek

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Pepek »

micer napsal: Dneska jsem se kolem poledne dostal k Lidlu na Lhotce a tak jsem si nenechal ujít možnost se na ten zázrak podívat. Bylo tam něco jako kovová paleta plná krabic s dalekohledy, samozřejmě žádný sestavený nebo možnost se do krabice podívat, u vedlejší palety se skoro praly babky o teplý ponožky a na druhý straně byla tlačenice u pultu s uzeninami. U dalekohledů bylo naprosto jasně volné místo v okolní tlačenici u řady palet. No tož tak, nekomentuji, jen popisuji, co jsem viděl.
Tohle je naprosto logické a s typem či kvalitou výrobku to vůbec nesouvisí. Dalekohled není spotřební zboží pro každého, zatímco ty ponožky a uzeniny ano. Většina lidí vůbec nerozumí, o co jde, a dalekohled jim není k ničemu. I kdyby to byla dvoustovka na super montáži, tak se o tom dozví pár astronomů, ti přijedou, vezmou zboží a odjedou. Ale většinu doby tam bude prázdno.

PS: Dovedete si představit opak - babky u dalekohledů a u ponožek prázdno? :)
vla

refraktor z Lidlu

Příspěvek od vla »

Pánové, to jste špatně pochopili, ty babky prostě vědí, že bez teplých ponožek se v zimě pozorovat nedá, postup je jasný: nejdřív ponožky a pak dalekohled.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Pepek

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Pepek »

vla napsal: Pánové, to jste špatně pochopili, ty babky prostě vědí, že bez teplých ponožek se v zimě pozorovat nedá, postup je jasný: nejdřív ponožky a pak dalekohled.
Tohle není špatný pohled. Jinak původně jsem do Lidlu pro ten dalekohled chtěl jet a plánoval jsem, že vyrazím hned ráno, abych měl jistotu, že bude. Nakonec jsem si to rozmyslel. Ale kdybych tam jel zítra, tak nejspíš ještě bude.
micer

refraktor z Lidlu

Příspěvek od micer »

vla napsal: Pánové, to jste špatně pochopili, ty babky prostě vědí, že bez teplých ponožek se v zimě pozorovat nedá, postup je jasný: nejdřív ponožky a pak dalekohled.
Jo, to bude přesně ten pravej důvod. A protože už mají babky sklerózu, tak všechny zapomněly, proč tam vlastně šly, vzaly jen ponožky, buřta a hurá domů ....

Ale teď vážně. Mě zajímalo, jestli tam nedodali jen pro formu jeden kus (aby byla splněna nabídka z letáku) a taky jestli tam ještě pět hodin po otevření nějaký dalekohled bude. Takže dodali nejméně jednu paletu, a po pěti hodinách na ní chyběly asi dva nebo tři kusy.
Pepek

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Pepek »

micer napsal:

Jo, to bude přesně ten pravej důvod. A protože už mají babky sklerózu, tak všechny zapomněly, proč tam vlastně šly, vzaly jen ponožky, buřta a hurá domů ....

Ale teď vážně. Mě zajímalo, jestli tam nedodali jen pro formu jeden kus (aby byla splněna nabídka z letáku) a taky jestli tam ještě pět hodin po otevření nějaký dalekohled bude. Takže dodali nejméně jednu paletu, a po pěti hodinách na ní chyběly asi dva nebo tři kusy.
Jsem sice začátečník, ale co jsem tady vyčetl, tak je to pravidelná akce, kterou opravdu dodržují.
cyboff

refraktor z Lidlu

Příspěvek od cyboff »

vcera jsem jel nahodou kolem Lidlu tak si rikam ze bych se tam konecne jednou stavil a okoukl ten dalekohled... jenze tam byla uplne hrozna fronta tak jsem se na to vyprd - pry tam meli kiwi po 40hal:-)
Kunzov

refraktor z Lidlu

Příspěvek od Kunzov »

Mrknu se zitra do Lidlu v Prerove a v Hranicich, jsem odhodlan to koupit :nod: Pokud to klapne, napisu co si o tom myslim. No kazdopadne mi prijde, ze za 2 tisice i kdybych to mel prodat dal tak se to vyplati. Mam rozpadajici se RR 80/1200 velmi amaterske konstrukce a takovy "Lidlskop" by mi ted bodnul.
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
wolfy

Re: refraktor z Lidlu

Příspěvek od wolfy »

No ja ho dneska poridil po asi tak pul hodine prace dal do kupy.
Montaz ma krapet vule pri jemnem pohybu a v miste uchyceni tubudu ale to pude mozna trochu zlepsit. Jinak si myslim ze montaz je vcelku pevna, po bouchnuti do dalekohledu se obraz ustali do 2 sekund. Pri nejvetsim zvetseni se uz nesmim dotykat tubusu protoze chveni je tam videt dost.
Obraz mi prijde vcelku kvalita az na nejsilnejsi okular (mozna to bylo tim ze neslo poradne zaostrit protoze se to chvelo). Testoval sem to zatim jenom z okna v centru Brna na okolnich baracich.
Celkovy dojem ktery z toho mam je ten ze to byl vcelku dobry kup a po par drobnych upravach to bude dobry a pude to pouzit i k foceni.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

refraktor z Lidlu

Příspěvek od MMys »

wolfy napsal:
Celkovy dojem ktery z toho mam je ten ze to byl vcelku dobry kup a po par drobnych upravach to bude dobry a pude to pouzit i k foceni.

;D K foceni ceho ???
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
JirkaB

refraktor z Lidlu

Příspěvek od JirkaB »

K foceni ceho
No já bych to tak zle neviděl. Pokud jsou nadohled nějaké dívčí koleje tak určitě nějakou hvězdu vyfotit může :rotflmao:

wolfy

refraktor z Lidlu

Příspěvek od wolfy »

Na kolejich uz nebydlim ani na zadne nevidim ale na foceni hvezd z koleji by se daly najit lepsi metody.
Ja mel na mysli prikurtovat na montaz fotak a dalekohled pouzit k pointaci. Videl sem to na nemecke konferenci na kterou tu byl nekde odkaz.
Odpovědět