Dalekohlad do 17 000kč/656€
- Alien_MasterMynd
Kazdopadne dobson a ne EQ, ty male EQ se budou klepat a lovit okular v nekterych polohach je pro akrobata. Co do komfortu pozorovani je na tom dobson nejlip!
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Naprostý souhlas! EQ-montáž mi nikdy jako okukovači oblohy k srdci nepřirostla a ty opičí polohy a rachtání v mozku ve dvě ráno že potočit v kruzích či si jít hledat stoličku pod nohy, tak to děkuji, nemám zájem...
/Osobně si navíc nemyslím, že by "kolegyně" byla nějaké tintítko, co neunese 15 kg tubus 250-ky či kolik to váží..
Když tak i Dobson 200 mm je řešením..
/Osobně si navíc nemyslím, že by "kolegyně" byla nějaké tintítko, co neunese 15 kg tubus 250-ky či kolik to váží..
Když tak i Dobson 200 mm je řešením..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Diky kluci!:-) Myslim, ze zas takove tintitko nejsem, projela jsem Ameriku s 20-kilovou zatezi, tak vynest Dobsunka na kopec nebo nalozit do auta, nebude za tak takova tragedie.
A trebas se i nejaky dalsi nadsenec prida, ktery mne s nim pomuze...Nebo ze bych sla rovnou do tristovky? Je to hodne velky rozdil v tom, co clovek uvidi? Sice jsem se na to uz ptala jednotlive, ale muzete mi jeste poradit, kde vsude se daji Dobsny u nas koupit, k porovnani cen. Diky moc a tesim se na Vase odpovedi. A.
nikto nehovori, ze je tintitko, ale sam som bol prekvapeny, ake usilie a aj silu to chce, ked chcem naozaj jemne dat do auta. to nie je 9 kilovy balik mineralok, co sa hodi na zadne sedadlo.
no tym, ze Ta nahovarame na dobsona chceme len povedat, ze sa toho netreba bat - na pohodlne pozorovanie netreba ani paralaktiku, ani motorovy pohon (zdaleka to tak neuteka, ako som sa bal) a "go to" ani nehovorim - to je ako spravit maraton na motorke a citit sa ako sportovec.
m.
no tym, ze Ta nahovarame na dobsona chceme len povedat, ze sa toho netreba bat - na pohodlne pozorovanie netreba ani paralaktiku, ani motorovy pohon (zdaleka to tak neuteka, ako som sa bal) a "go to" ani nehovorim - to je ako spravit maraton na motorke a citit sa ako sportovec.
m.
sw 254/1200 dobson, delite 9mm, hyperion 13 a 24 mm, sw pl 5 mm, uhc a h-beta lumicon, bp vp 1-40%, ts #80A, #21
Nebo ze bych sla rovnou do tristovky? Je to hodne velky rozdil v tom, co clovek uvidi?
Tady najdeš orientační tabulku pro srovnání jednotlivých průměrů. Pokud žiješ a plánuješ pozorovat poblíž města, dobsona budeš muset za lepší oblohou nosit a vozit, osobně bych šel do flextube 254/1200. Flextube je paradoxně trošku těžší než plnotubus, ale i s třístovkou se díky menším rozměrům dá relativně dobře manipulovat, vejde se na zadní sedadlo průměrně velkého auta i s dobsonovou bedýnkou. Vedle tebe se vejde ještě někdo, s kým si popovídáš Ušetřený peníz bych si schoval na další vybavení, které se ti bude hodit. Jak se tady celkem moudře říká, není vůbec vyjímkou, že za další vybavení dáš podstatně víc než za dalekohled. Pro začátek by ale dodané příslušenství mělo stačit.
Jaký je v praxi rozdíl mezi průměrem 250 a 300 ti nezodpovím - jsou tady na to větší odborníci. Díval jsem se oběma aperturami a řekl bych, že v příměstské obloze toho průměrem už moc nenaženeš. Více nasbíraného světla se projeví hlavně pod opravdu kvalitní oblohou.
Jo a taky je pravdou, že nejlepší dalekohled je ten, který opravdu používáš. Pokud totiž člověka přestane bavit stěhovat ven těžký a výkonný dalekohled, pak i divadelní kukátko, které ve skutečnosti použiju je tím "lepším" dalekohledem.
Tady najdeš orientační tabulku pro srovnání jednotlivých průměrů. Pokud žiješ a plánuješ pozorovat poblíž města, dobsona budeš muset za lepší oblohou nosit a vozit, osobně bych šel do flextube 254/1200. Flextube je paradoxně trošku těžší než plnotubus, ale i s třístovkou se díky menším rozměrům dá relativně dobře manipulovat, vejde se na zadní sedadlo průměrně velkého auta i s dobsonovou bedýnkou. Vedle tebe se vejde ještě někdo, s kým si popovídáš Ušetřený peníz bych si schoval na další vybavení, které se ti bude hodit. Jak se tady celkem moudře říká, není vůbec vyjímkou, že za další vybavení dáš podstatně víc než za dalekohled. Pro začátek by ale dodané příslušenství mělo stačit.
Jaký je v praxi rozdíl mezi průměrem 250 a 300 ti nezodpovím - jsou tady na to větší odborníci. Díval jsem se oběma aperturami a řekl bych, že v příměstské obloze toho průměrem už moc nenaženeš. Více nasbíraného světla se projeví hlavně pod opravdu kvalitní oblohou.
Jo a taky je pravdou, že nejlepší dalekohled je ten, který opravdu používáš. Pokud totiž člověka přestane bavit stěhovat ven těžký a výkonný dalekohled, pak i divadelní kukátko, které ve skutečnosti použiju je tím "lepším" dalekohledem.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Diky kluci!:-) Myslim, ze zas takove tintitko nejsem, projela jsem Ameriku s 20-kilovou zatezi, tak vynest Dobsunka na kopec nebo nalozit do auta, nebude za tak takova tragedie.
A trebas se i nejaky dalsi nadsenec prida, ktery mne s nim pomuze...Nebo ze bych sla rovnou do tristovky? Je to hodne velky rozdil v tom, co clovek uvidi? Sice jsem se na to uz ptala jednotlive, ale muzete mi jeste poradit, kde vsude se daji Dobsny u nas koupit, k porovnani cen. Diky moc a tesim se na Vase odpovedi. A.No, výhoda 250 mm dobsona je v tom, že ho dáš/tubus/ na zadní sedadlo a podstavec do kufru...U tříkila ho Nedáš na zadní sedadlo a tu podstavu se mi osobně do kufru nacpat nepovedlo..Ale už jsem to pořešil a menší kukr bych nechtěl...
Resumé je takové, že 250-ka dobson je asi dobrá volba, jen si neodpustím to, že mě sere, že ten horizontál /azimut ložisko je kus jakéhosi teflonu...To tříkilo má sofistikované ložisko...s válečky a točí se tím tubusem skvěle..
Resumé je takové, že 250-ka dobson je asi dobrá volba, jen si neodpustím to, že mě sere, že ten horizontál /azimut ložisko je kus jakéhosi teflonu...To tříkilo má sofistikované ložisko...s válečky a točí se tím tubusem skvěle..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
300 flextube (Honzy Ebra) mi seděla/ležela v Oplu Vectra liftback přímo v bedýnce na zadních sedadlech. Prostě jen vytáhnout z auta, natáhnout tubus a pozorování může začít. Pravda ale je, že už to chce opravdu zdravá záda 
edit: Flextube 254/1200 (Black Diamond) už má podle popisu na webu Supry valivá ložiska v obou osách.
edit2: Moc se tady o tom nediskutuje a tady už by to bylo mimo téma, ale opravdu bych zvážil, jak dalekohled na zadních sedadlech zajistit, aby při potenciální havárii nepozabíjel poletující tubus posádku :o
edit3: O obchodech se mi moc rozepisovat nechce. Každý má ten svůj oblíbený a ví, proč nenakupuje jinde. Ostatně nalezneš tady o tom celá vlákna. Osobně preferuji obchod Supra Praha a firmu Dalekohledy Matoušek.
edit: Flextube 254/1200 (Black Diamond) už má podle popisu na webu Supry valivá ložiska v obou osách.
edit2: Moc se tady o tom nediskutuje a tady už by to bylo mimo téma, ale opravdu bych zvážil, jak dalekohled na zadních sedadlech zajistit, aby při potenciální havárii nepozabíjel poletující tubus posádku :o
edit3: O obchodech se mi moc rozepisovat nechce. Každý má ten svůj oblíbený a ví, proč nenakupuje jinde. Ostatně nalezneš tady o tom celá vlákna. Osobně preferuji obchod Supra Praha a firmu Dalekohledy Matoušek.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
Tsss..
Jaké havárije?

P.S. Supra Pha a Matoušek a Holubec mě stáli suma sumárum za koníčka něco kolem 60-ti litrů.. ::) ;D
Jaké havárije?
P.S. Supra Pha a Matoušek a Holubec mě stáli suma sumárum za koníčka něco kolem 60-ti litrů.. ::) ;D
Hm... Stano, pokud je to pravda, pak by si mohl otevrit ekonomicky kurz 'Jak dobre a levne nakupovat k uplne spokojenosti'. 
R.
R.
OMC300, SCT8
Moc se tady o tom nediskutuje a tady už by to bylo mimo téma, ale opravdu bych zvážil, jak dalekohled na zadních sedadlech zajistit, aby při potenciální havárii nepozabíjel poletující tubus posádkuUplně jednoduchý,můj plno tubus 254/1200 položím na zadní sedadla a dám mu oba bezpečnostní pásy přes tubus,takže můj dalekohled se vozí jako člověk a nemám o něj strach když jedu po horší cestě a pěkně si to vyprašuju.No u tu bednu mám v kufru.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Také jsem příznivcem koupit levnější ale velký dalekohled a pošetřit pár tisíc na případné další vybavení, o kterém začne i začátečník výhledově uvažovat. Na začátek ale výbava co k tomu prodávaj určitě stačí.
Otázka ještě je, když už Alena uvažuje v tak vysoké cenové hladině, zda nezkusit lépe vybavené Meade LightBridge? Jsou velmi dobré, nyní je k nim možné koupit i plachtu, mají dvourychlostní Crayford a dva okuláry SWA, které ale neznám. Největší neznámou je pro mně elektronický hledáček, ale třeba je to zajímavé řešení.
Takže buď levný Skywatcher a k tomu dobrý okulár(y) a filtr, nebo dražší LightBridge a to je taky otázka do pranice? Sám nevím, co bych doporučil raději.
Otázka ještě je, když už Alena uvažuje v tak vysoké cenové hladině, zda nezkusit lépe vybavené Meade LightBridge? Jsou velmi dobré, nyní je k nim možné koupit i plachtu, mají dvourychlostní Crayford a dva okuláry SWA, které ale neznám. Největší neznámou je pro mně elektronický hledáček, ale třeba je to zajímavé řešení.
Takže buď levný Skywatcher a k tomu dobrý okulár(y) a filtr, nebo dražší LightBridge a to je taky otázka do pranice? Sám nevím, co bych doporučil raději.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- Honza Ebr (honza42)
LightBridge sem Aleně odporučoval jako alternativu i v mailu, ale zatím jsem ho viděl jenom jednou a to u Mlicka - pokud by byl o to zájem, možná by stálo zato ho kontaktovat (on se rád podělí určitě ).
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
T. Největší neznámou je pro mně elektronický hledáček, ale třeba je to zajímavé řešení.
.= kovový red dot ( obdoba RDF)
.= kovový red dot ( obdoba RDF)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Pak je otázka, zda by začátečníkovi stačil pro naučení hledání objektu hledáček typu červená tečka. Není to nemožné, ale asi bych to já nedoporučil. Ale to je detail. LightBridge je jinak jasně nejlepší v cenách do 20 tis.
(když jsem včera hledal Neptun, tak jsem okem viděl jen Jupiter, zatímco v 30mm hledáčku i hvězdu 6 mag, to je ten důvod, proč bych váhal)
(když jsem včera hledal Neptun, tak jsem okem viděl jen Jupiter, zatímco v 30mm hledáčku i hvězdu 6 mag, to je ten důvod, proč bych váhal)
Martin Gembec, Astronomické události
ja jsem Mlickuv stroj asi 2x zkousel a libilo se mi, jake to melo krasne jemne pohyby v obou osach. Pak jsem zkousel klasiku SW, ale jaksi jsem se neszil s primohledym hledackem a s tou aretaci v elevaci. Sam mam Orion dobsona (jako GSO) s pruzinou v elevaci, ale zase mam jen teflony v azimutu a zdaleka lehce to neklouze :-/ Takze pro me by byl ideal LightBridge s hledackem Orionu (se spravne orientovanym obrazem 9x50).