Cockovy achromat

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Achernar

Cockovy achromat

Příspěvek od Achernar »

Ja mam kvalitni 5,5" refraktor s asferickym clenem(VOD Turnov), takze vim, jake koukani je cockou. Jsem refraktorian, stejne jako jsem slavista.- Myslim, ze v tomhle je to u vsech z nas veci nejake iracionalni pohnutky. Ovsem zaroven nijak nepopiram, ze zrcadlo ma sve vyhody a rad se, mam-li prilezitost - nejakym poradnym velikym Newtonem podivam, nevidim to zkratka jako drama. Kdyz nakonec hraje Sparta s nasima, uznavam i hezke akce protistrany. No a kdyz s nasima hraje Newton, uznavam jeho goly taktez.
Tal znam a je s nim moc pekne koukani!
Jinak se taky primlouvam za tu korektnost - nevytykejme svetelnemu zrcadlu komu a spravedlive pak taky barevnou vadu svetelne cocce.Oboji je vlastnosti systemu. Stejne jako nema smysl vytykat klasicke fotografii zrno. Refraktoriani maji obcas tendenci prehanet vliv komatu, stejne jako reflektoristi zase delaji kovbojku z nafialoveleho lemu u Mesice. Kosile je taky z niti, spartanska i slavisticka.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
SKLP

Cockovy achromat

Příspěvek od SKLP »

Velice pěkně jsi to napsal .... není k tomu co dodat.

Kluciii, chtěl bych provést test, porovnání mezi
TAL 100/1000 a Celestron C4-R 102/1000.

Jaká je pravděpodobnost, že se tyto dva dalekohledy setkají na nějaké akci ... ??? :-/ ;)

A vůbec nemáte nějakej link, nějaké postřehy o C4-R?
Já osobně jsem s ním naprosto spokojenej!!!
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Lightsscope

Cockovy achromat

Příspěvek od Lightsscope »

Meopta taky dělala dalekohled MEOPTA PROXIMUS, to je Newton 100/1000, tak by se mohly porovnat všechny tři dalekohledy.
sofram
Věk: 66

Re: Cockovy achromat

Příspěvek od sofram »

Jen pro všechny. Jmenuji se Milan a jsem z Mladé Boleslavi a  oastronomii specielně o dalekohledy se zajímam od roku 1976. Nechtěl jsem skutečně žádnou válku vyvolat ale mám pocit, že začínámé věcně a bez emocí mezi sebou komunikovat. Ano jsem také slávista a refraktorista. Uznám také že má sparta něco do sebe a newton ma své pro. Myslím že MMys a Kavka jsou u ratia problému. Vezměme Newton např.  GSO 150mm/ 750mm, dejme mu pokovení např. Hilux 96 %, zvyčme PV na alespoň 1/8, dokonstrujme mu clony (alespoň 3) odcloňme okulár, požadně vyčerněme nejlepe nám známou tapetou, kupme paracorr a zavřeme ho perfektní panparaelní deskou s perfektníma vrstvama (o tom že primár je jen BK7 nemluvím) a máme něco co se vůbec nebude podobat původnímu newtonu co se týče kvalitou obrazu ale i cenou. To samé udělejme u refraktoru např u SkyWatcher 150mm/750 mm a dokupme k němu Aries chromacor za 700 dolarů a máme také něco úplně jiného než původní achromat a také nejen kvalitou obrazu ale i cenou. V tomto případě a to muaím uznat bude kvalitativí skok velmi výrazný u Newtona. Přesto takovýto SW bude mít lepší obraz a bude univerzálnější. Udělejme ale takovou úpravu např u Orion Uk 250mm/1575 mm a všichni refraktoristi a newtonisti včetně mně budeme vykulený co to s ním udělalo a jak to kouká. Tak je to dnes v naší branži se vším. Jesli že chci mít něco opravdu top musím zaplatit. U APo refraktoruechbohužel cenu která je v průměrech nad 6" pro mnohé nereálná a asi strácí pro amatéra smysl. I když ...
Cassegrain GSO 203/2436 mm, Montaz Celestron NexStar Evolution, 2" zrcátko Omegon Dielectric, Okulár APM UFF 24 mm 65°, APM UFF 15 mm 65° a APM UFF 10 mm 60°, Celestron X-Cel LX 12 mm 60°, Bresser 70/700 mm, Vixen NPL 20 mm. a Baader Solar Folie.
MP

Cockovy achromat

Příspěvek od MP »

sofram napsal: Vezměme Newton např. GSO 150mm/ 750mm, dejme mu pokovení např. Hilux 96 %To se moc nepozna, po par nocich v beznych podminkach ten povrch bude mit stejne 80%. To bys musel zrcadlo porad cistit. A rozdil mezi 92% a 96% je jen 4%, to je jako 2.5mm prumeru navic - skoro to nepoznas. A tech 92% ma pomalu i zrcadlo v koupelne ...

sofram napsal: zvyčme PV na alespoň 1/8GSO Newtony maji bezne z vyroby 1/12 az 1/16. Proc bych to mel zhorsovat ?

sofram napsal: dokonstrujme mu clony (alespoň 3) odcloňme okulár Abychom zvysili vinetaci ? Kdyz uz GSO neco vyrabi seriove, ma to obvykle optimalizovane. Pro 1 clonu by se tam mozna jeste prostor nasel, ale byla by asi zbytecna.

sofram napsal: požadně vyčerněme nejlepe nám známou tapetou To jsem udelal, rozdil je minimalni ( puvodni lak od GSO je opravdu dost matny ), spis jsem tim prikryl ruzne sve srouby apod.

sofram napsal: kupme paracorr Ja mam radeji MPCC - neprodluzuje ohnisko a lepe se na nej montuje prislusenstvi ( jde "utopit" ve vytahu ). A koriguje komu dostatecne. A je mnohem levnejsi.

sofram napsal: a zavřeme ho perfektní panparaelní deskou s perfektníma vrstvama Aby se nam melo co rosit ? Nebo pro zhorseni tepelneho vyrovnani ? Jedna z hlavnich vyhod Newtona v nasich krajich je prave otevreny tubus.

sofram napsal: máme něco co se vůbec nebude podobat původnímu newtonu co se týče kvalitou obrazu ale i cenou. Muj Newton se stale podoba Newtonu a nejdrazsi upravou byla montaz kvalitniho okularoveho vytahu ( byl asi drazsi, nez zbytek dalekohledu ). A ten bych na foceni vymenil asi u kazdeho dalekohledu, nektere fluoritove APO refraktory nevyjimaje.

Proste vedle, jak ta jedle. Tohle ma byt vecne a bez emoci ? Vzdyt tady kazdy jen kritizuje dalekohledy, ktere evidentne nema a nepouziva. MMys pouziva reflektory i refraktory. Ja take. Ruznych znacek. A casto. Jejich vlastnosti mame precizne zdokumentovane - fotografujeme pres ne. A pak se podivame na tohle forum a nestacime valit oci. Chudak clovek, ktery by takove blaboly chtel pouzit jako zdroj informaci.

Nic ve zlem, ale prosim, prosim, piste opravdu vecne a bez emoci o vecech, ktere mate spolehlive overene a vyzkousene.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Stratus
Věk: 73

Cockovy achromat

Příspěvek od Stratus »

MP napsal:

GSO Newtony maji bezne z vyroby 1/12 az 1/16.
To si děláš srandu, že jo?
MP

Cockovy achromat

Příspěvek od MP »

Stratus napsal:
To si děláš srandu, že jo?Ne. Ty jsi si opravdu take naprosto jisty, ze vis, o cem pises ? Neco, co by nemelo aspon lambda/8, by si dnes nedovolili prodavat ani Cinani ( a GSO je Taiwan ).
Myzer

Cockovy achromat

Příspěvek od Myzer »

MMys napsal: Nojo, ale to už jsme někde trochu jinde. Proti tak mizernému malému Newtonu musí každý slušný achromát f/10 a "delší" vyhrát.  Na druhou stranu, mhohokrát jsem se přesvědčil, na dalekohledech postavených bezprostředně vedle sebe (a byly to různé ED semi-APO, ale i Televue NP127 a podobné) že dobře zkolimovaný Newton s VHODNÝMI okuláry a komakorektorem kreslí téměř srovnatelně a stává se tak alespoň částečně univerzálním dalekohledem skoro na všechno. A když se pak atmosféra čas od času úplně uklidní, a můžete díky dostatku světla u reflektoru naložit zvětšení ke 2D, tak je to nádhera myslím srovnatelná s větším APO refraktorem.
MaG napsal:
Pokud MMys by se rád zmíněným TALem podíval, pak ještě zajímavější by bylo jejich porovnání v jednu chvíli vedle sebe s newtonem typu 400/2000 co má Milan. Když se atmosféra uklidní a jde použít velká zvětšení, pak paltí pro někoho překvapivé "světelný Newton je velmi vhodný na planety". Kdybych se chtěl přít, řekl bych, že s Newtonem to bude stejné, ne-li lepší než tím 100 mm, ale o to mi nejde, oba vypadají dobře a rád bych je měl doma ;)

Mate velku pravdu. Ked niekedy pocujem ten mytus, ze kvalitny newton je na planety menej pouzitelny, musim si dat hlavu do studenej vody. Mozno je lepsie sa viac pozerat do okulara, nez teoretizovat prostrednictvom vzorcov, merani a tabuliek. A pri tejto teme som sa uz nasmial dost, neviem preco si niektori refraktoristi myslia, ze im ublizujeme. Sam mam newton aj refraktor a rad sa pozriem kazdym dalekohladom. :)

Stratus napsal:
Taky to tenkrát byli o 30let mladší oči, určitě velký zápal pro věc a mnohem menší světelné znečištění oblohy než dnes.
Planetam je svetelne znecistenie lahostajne, oni potrebuju hlavne seeing.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
KoMar

Cockovy achromat

Příspěvek od KoMar »

Stratus napsal:
To si děláš srandu, že jo?

Výrobce na svých stránkách opravdu uvádí 1/12 viz.:
http://www.gsotelescope.com.tw. Druhá věc bude, jestli toho dosahuje doopravdy. Jinak ale musím přiznat, že poslední dobou jsem si velmi oblíbil malý achromatický refraktor a barevná vada (poměrně malá) mi u něj vůbec nevadí, spíš naopak tím obraz získává takové romantické kouzlo (já se nepočítám mezi astronomy a nedělám vědecká pozorování, jenom mě baví se večer podívat na oblohu a trochu si u toho odpočinout).
Stratus

Cockovy achromat

Příspěvek od Stratus »

KoMar napsal:

Výrobce na svých stránkách opravdu uvádí 1/12No on Libor Němec nabízí zrcadla i s L/35, vtip je v tom podle jaké metodiky. Na POSECu je o tom článek. Když se vezme jakási střední hodnota, tak to vychází mnohem lépe. Všechny opravdu renomované firmy se ale drží klasického P-V, t.j. rozdíl mezi maximem a minimem! Světová špička v Newtonech (anglický Orion) tak nabízí standardní kvalitu L/8 a absolutní špičkovou optiku tzv. ULTRA Optics s L/10. A že je to patřičně dražší.
MP

Cockovy achromat

Příspěvek od MP »

Stratus napsal: Všechny opravdu renomované firmy se ale drží klasického P-V, t.j. rozdíl mezi maximem a minimem! Světová špička v Newtonech (anglický Orion) tak nabízí standardní kvalitu L/8 a absolutní špičkovou optiku tzv. ULTRA Optics s L/10. A že je to patřičně dražší. Tohle vsechno uz davno neni pravda. Hodnota P/V prakticky nic nerika, dulezity je tvar nerovnosti a kvalita celeho zrcadla. Ale na tom POSECu mas i test Newtona od GSO, ovsem trochu narocnejsiho : 200/800. I pri te svetelnosti Zdenek nameril P/V 1/11.1, RMS 1/39 a SR 0.9. A P/V 1/16 u mene svetelnych zrcadel ( f/5, f/6 ) uz dnes opravdu neni nic zvlastniho, technologie za posledni roky trosku pokrocila a to, co je draheho na Orion Optics, urcite neni kvalita zrcadel - tu zvladaji i ti Cinani.

Stratus

Cockovy achromat

Příspěvek od Stratus »

Achernar

Cockovy achromat

Příspěvek od Achernar »

V celku je to cely strasne jednoduchy - rozhodujicim faktorem je jen opticka kvalita, at uz zrcadla nebo cocky. Dobrym zrcadlem se da koukat na planety stejne dobre jako dobrou cockou a blbym zrcadlem zas stejne blbe jako blbou cockou. A ja, jako slavista a refraktorian se priznavam - stavim Newtona a vlastne se ani nestydim, se svym svedomim jsem si to uz vyresil..
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
SKLP

Cockovy achromat

Příspěvek od SKLP »

;D ..... já jsem taky refraktorian odjakživa ... někdy se sám sebe ptám z jakého důvodu (když pomineme výhody a nevýhody R x N)... no pořádně ani nevím, zkrátka mám k ním blíže, něco mě k refraktorům táhne, líbí se mi .....

Ale co jsem chtěl říct? (podobně jako Achernar) ... plánuji Newtona 254/1200 ... a věřím, že mi ukáže planety minimálně tak skvěle jako C4-R a když se uklidní seeing, tak mnohonásobně lépe. A chci se taky podívat na nějaké deepsky. Ono větší průměr je větší průměr, hold fyzika.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
hamr
Věk: 65

Cockovy achromat

Příspěvek od hamr »

To KoMar,
můžu vědět jaký malý achromát sis to oblíbil?
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Odpovědět