QHY5

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
ogami
Kontaktovat uživatele:

QHY5

Příspěvek od ogami »

konihlav: jj pouzivam nejnovejsi verzi phd (vyzkousim i tu starsi dik za upozorneni). ra agresivitu a hysterness (agresivitou jsem zacinal na 80 a koncil na 100) jsem nastavoval na konci temer na maximum, max dec duration jsem taky zvedal, ale nic proste nezabralo. jeste ted se fackuju, ze jsem nezvednul svuj linej zadek a nejel do ondrejova, kde bych aspon poradne ustavil a byl moudrejsi :)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
LuKo78

QHY5

Příspěvek od LuKo78 »

Já bych viděl chybu jak v ustavení montáže, tak i v nastavení setupu. Já mám montáž na pilíři v domku ustavenou celkem přesně a pokud pointuji s QHY5, tak na 4 hodinové expozici se mi pohnou od sebe první a poslední snímek o cca 5pixelů za 4hod!

Chce to prostě zkoušet a laborovat.

L.
Rob_B

QHY5

Příspěvek od Rob_B »

Inak, ako to mas cele prepojene?
Viem, ze vychadzas z toho, ze kalibracia prebehla - lenze ani to este nemusi znamenat, ze to aj kalibrovalo spravne ;)
Mozes este vyskusat zatial iny program, ak sa da - taky Guidemaster, mal by byt k dispozicii plug-in pre QHY5 tusim aj pre neho, ten som vsak zatial takto neskusal.
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
ogami
Kontaktovat uživatele:

QHY5

Příspěvek od ogami »

rob_b: kamera je "natvrdo" nasroubovana pres prodluzovaci redukci s t2 zavity primo na vytah, takze s ni neni mozno otacet jak sem psal uz v predchozich prispevcich. pak klasicky usb do ntb a z kamery 6 zila kabel do montaze. kabel jsem dostal ke kamere, dle testu funguje i pri te kalibraci je to videt.

guidemastra si urcite taky nainstaluju a otestuju. s tou kalibraci me nestras, ja mel za to, ze kdyz to zkalibruje bez chyb tak je zkalibrovano no priste uz jedu urcite nekam ven, abych mohl ustavit a vyloucit tak jednu moznost, kde by mohla byt chyba.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

QHY5

Příspěvek od MMys »

Chybné ustavení, kdy je drift velký, může být skutečně příčinou. Obzvláště pokud je omezená maximální délka korekcí a nastavená malá pointační rychlost na montáži.

Zkus to ještě jednou s ustavenou montáží.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
gsokuba

QHY5

Příspěvek od gsokuba »

mám otázku jde tahle kamera přímo našroubovat na tento zavit: http://art.wu.cz/v/vytah_zavit.jpg a pokud jde, jestli mi bude stačit délka samotnýho OV na zaostření, jestli nebudu potřebovat nakej prodlužovací prvek. Potřebuju to k pointaci refraktorem 80/400. :)

předem děkuju za rady.
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

QHY5

Příspěvek od Konihlav »

rada, ktera padne asi jako prvni bude: a proc to nevyzkousis? zkus to!

pokud ten zavit na vytahu je M42x0.75 samec, tak by to na kamerku snad melo jit namontovat (co vim, tak 99% kamerek ma jako vstup M42x075 samice - tedy T2/Tkrouzek).

delka OV je mi sice neznama, ale u meho SW 102/500 musim bud pouzit zenitove zrcatko (pak je OV nekde v pulce ci 1/3), nebo lehce prodlouzit cestu pres pozicioner a 1.25" nos. Pak mam OV temer uplne vytazen ven, abych zaostril (mam SPC900NC, ale to je v principu jedno).
gsokuba

QHY5

Příspěvek od gsokuba »

nemůžu pač tu kameru ještě nemám ;D jde mi o to zaostřit tu kameru v samotnym tom výtahu. zenitový zrcátko se mi nezamlouvá, jestli to je potřeba tak spíš jestli se prodává nakej prodlužovací tubus.
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
MilAN
Věk: 76

QHY5

Příspěvek od MilAN »

Kde je ohnisko dalekohledu, můžeš snad určit i s pomocí okuláru.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
gsokuba

QHY5

Příspěvek od gsokuba »

no tak to jsem včera zkoušel na tak 100m vzdálený lampě a zaostřit nešlo prostě výtah nestačil, takže asi budu teda potřebovat nakej prodlužovací tubus, ale nikde jsem nic takovýho nenašel.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

QHY5

Příspěvek od Sasa3 »

Je na ni klasicky T2 zavit. Prodluzovaci tubusy se daji v pripade potreby sehnat. Taky jsem pres refraktor pointoval radsi bez zrcatka (na co si delat zbytecne ten pointr tezsi). Napr. ze Supry mam prodluzku 15mm a 40mm. Takze, pokud ji nezaostris, tak nebude problem tubus protahnout.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
shamanix

QHY5

Příspěvek od shamanix »

Doufám, že se nebudete zlobit, ale QHY5 je to taky. Mám u p.Zahajského objednanou novou 3MPix verzi QHY5T, která by mi měla nahradit už prodanou Meade LPI. Zajímaly by mě zkušenosti uživatelů, pokud ji někdo má a ještě bych se zeptal: U popisu téhle kamerky je hardwarový binning 2x2. Chtěl bych potvrdit nebo vyvrátit tuhle svoji domněnku: Pokud použiju HW binning, stoupne zdánlivá citlivost kamery 4x při stejné expoziční době takže budu moct eliminovat vliv seeingu nastavením kratší expozice popř. můžu natáhnout ohnisko dalekohledu mnohem víc než s LPI? A když se zeptám zdejších znalců CCD na srovnání citlivostí čipů LPI a QHY5T a zdánlivou citlivost QHY5T se zapnutým binningem 2x2? Nemůžu se dočkat až se opět zařadím mezi zdejší planetáře a jen tak uvažuju.... díky za každý názor
N150/750, motorized EQ 3-2, planetární kamerka (CCTV),nějaké okuláry a čas na koníčka asi jednou měsíčně :(
zdenek
Věk: 55

QHY5

Příspěvek od zdenek »

Mam QHY5T rovnez takze mohu odpovedet na zaklade svojich zkusenosti. Binnig 2x2 funguje jako kazdy jiny HW binning na jinych kamerkach. "Zvysi" se citlivost a/resp. se snizi sum. Odhaduji, ze zvyseni citlivosti nebude asi zrovna 4x ale spise o trochu mene, presto je to myslim na planety vice nez dostatecne. Bohuzel jsem ji za celou dobu co ji mam (cca 1mesic) stihl vyzkouset jen par krat, pocasi ma tak nejak trosku odlisny nazor na vyuziti casu.

Nicmene hlavni vyhodu pri vyuziti na planety vidim prave v mensich pixlikach.  Umoznuje to pouzit bud mensi ohniska, nebo naopak (jako u me SCT11) pouzivat casto jen kamerku+vlastni dalekohled bez pridavneho protahovani ohniska. Tam vyuzivani binningu povazuji tak trosku za zbytecne.
S tim snizenim citlivosti na seeing pomoci binningu si rovnez nejem jisty. Sice poklesne citlivost na atmosfericke poruchy, ale to jen diky tomu, ze ti poklesne celkove uhlove rozliseni. Pokud pak natahnes ohnisko, budes tam, kde jsi byl na zacatku.
Naopak uzitecne vyuziti binninngu je pro guiding, kde lze  pak pouzit i slabsi hvezdy. Nekde jsem to tu uz psal. Se SW 100/500 jsem se s ni bez problemu dostal v PHDGuideru pri 5s expozici na 11m.

Jeste malickost: modry filtr a castecne i cerveny z B. masky propousti IC vice nez dobre, takze pouziti IR Planetary filtru je s touto kamerkou bez problemu.
gsokuba

QHY5

Příspěvek od gsokuba »

tak abych si to teda ujasnil tohle: http://art.wu.cz/v/vytah_zavit.jpg je klasickej závit T2 (M42x0.75) -samec a ta kamera má závit T2 (M42x0.75) -samice, budu teda potřebovat koupit tubůsek se zavitem T2 na jedný straně samec na druhý samice, ale nic takovýho jsem nenašel
akorát tohle: http://www.supra-dalekohledy.cz/common/img/874241.jpg a tohle: http://www.supra-dalekohledy.cz/common/img/874517.jpg, ale u toho píšou: fotoextender 2”/T2 - takže to asi nebude ono nebo jo?
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

QHY5

Příspěvek od Konihlav »

to druhy urcite nebude ono.

Ze se zeptam tak blbe, co vlastne mas koupene? Kouknu-li o par prispevku vyse, tusim, ze mas QHY5 CCD, tedy kamerku s M42x0.75 samice, tedy klasika a chces to dostat na dalekohled (refraktor), predpokladam za ucelem pointace. Pokud mas tohle http://art.wu.cz/v/vytah_zavit.jpg tak preci nepotrebujes nic, kdyz jeden je samec a druhy samice ;D
Odpovědět