Pohon montaze

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
T.o.m

Pohon montaze

Příspěvek od T.o.m »

Paráda, už mi přišel motorek s převodovku. Jenom nevím, co kam zapojit :ears:
má to šest drátků, každý jiný barvy, návod není. Nebo tam zavolám co a jak... :P
Tom :ears: :hi:
MP

Pohon montaze

Příspěvek od MP »

Potrebujes nejaky multimetr na mereni odporu. V motorku jsou dve vinuti, z kazdeho jsou vyvedeny oba konce a stred. Tri a tri vyvody jsou tedy propojene, mezi strednim vyvodem a koncovymi bude polovicni odpor, nez mezi konci. Zapojeni zalezi na ovladaci. Pokud je pro paralelni ( petidratove ) rizeni, spojis oba stredove vyvody a pripojis na spolecny vodic ovladace. Zapojeni koncu vinuti musis odzkouset - budes mit 4 moznosti ( pokud vis, jake vyvody ovladace patri vzdy k jednomu vinuti ), ze kterych dve budou funkcni a budou se lisit jen smerem otaceni, zbyvajici dve budou jen cukat motorkem tam a zpatky. Staci tedy zapojit jedno vinuti napevno a u druheho vyzkouset obe moznosti.

Pokud ovladac bude pro seriove ( ctyrdratove ) rizeni, tak stredni vyvody nech odpojene a nespojuj je ani mezi sebou. Pro koncove vyvody plati totez, co u paralelniho zapojeni.

Take zkus jeste prohlednout ten jejich web, jestli tam nekde nemaji obrazek vinuti s oznacenim barev vyvodu.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
T.o.m

Re: Pohon montaze

Příspěvek od T.o.m »

Právě že na jejich webu jsem to nenašel.Dopr...proč furt člověk naráží na svou blbost :banghead:
Ale děkuju za návod (jsou tam dva svazky po třech drátech: modrá, bílá, fialová a červená, žlutá, fialová. Asi si budu muset nechat poslat návod nebo tak něco :bomb: :mad2:
Tom
T.o.m

Re: Pohon montaze

Příspěvek od T.o.m »

Tak už jsem ve fázi kompletace - motorek s převodovkou se vejde přímo na hřídel, už jen musim sehnat dvě věci: nějakou časovou základnu (generátor hodinových pulzů)+nějaký 12V zdroj.

A s tou časovou základnou mám právě problém, protože to vůbec nikde na netu nemůžu sehnat :banghead: už jsem prošel snad všechny kouty, ale vždy mi to vyhodí nějaký nesmysly. Jediná fima, která to má na netu v nabídce je http://www.clavis.cz/bucek, jenže tam mají jen s frekvencí 1 a 10 Hz a já potřebuju se základní frekvencí 400Hz (80 kroků/otáčku checky dbdump files_full.lst Messages Messages0 messages-af.tgz posty_nejednoznacne.lst posty_neprenesene_1225724312-alldata.lst posty_neprenesene.lst posty_neprenesene_neprenaset.lst posty_neprenesene_prenaset-alldata.lst posty_neprenesene_prenaset.lst pracovni_soubory script0-vyrad_smazane.sh script1-hardcore_scan.sh script3-posty_prepare_import0.sh script4-posty_prepare_import1-lost_topic_1225724312.sh ver1 vlakna_nesmazana_s_boardname.lst vlakna-pocty_v_boardech.txt vlakna-ref.lst vlakna-ref_problems.lst 5 ot./1sec.). Kdybyste někdo prosím věděl, kde to sehnat, tak dejte vědět.Díky
Tom :hi:
PS: v sekci problémy s pohonem GS se píše o bezúdržbových Pb akumulátorech - nemáte to někdo odzkoušený? (a dají se nabíjet na normální nabíječce na autobaterii?).
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Pohon montaze

Příspěvek od MMys »

Řešením je astabilní klopný obvod třeba z časovače 555, nebo nějakého jiného. Doporučuji ti udělat si ho s možností regulace frekvence potenciometrem, protože vlastní kmitočet nebude příliš stabilní (teplotně). Navíc budeš potřebovat pointovat. Takže když si tam uděláš dvě tlačítka, kterými budeš navíc ještě měnit odpor určující kmitočet (jedním třeba zdojnásobit na 800Hz a druhým zastavit) tak máš krásné zařízení na pointování.

Odkazů na zapojení s časovačem 555 je na Webu spousta, včetně vztahů pro výpočet hodnot součástek.

Zrovna jsem teď našel tohle, http://panda.unas.cz/elektronika/ne555_popis.htm kdyžtak si řekni někomu, kdo se vyzná v elektronice, on ti s tím pomůže.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
vla

Pohon montaze

Příspěvek od vla »

T.o.m. Používám uvedený akumulátor v provedení 6V 4Ah na montáži CG5, Je naprosto perfektní, vydrží cca. trojnásobek nejlevnějších baterií a stál 250 kč .Možno koupit např. na www.elektromobily.cz, nebo pokud potřebuješ jako já 6V možno i v běžné elektře /náhradní do akumulátor. halogen baterek/.K nabíjení není vhodná autonabíječka protože dodává moc velký nabíjecí proud, třeba nabíjet proudem max. 0,1 kapacity, spíše méně /doba nabíjení 10-15hod. Velký nabíjecí proud ohřeje a zničí akumulátor.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Pohon montaze

Příspěvek od MMys »

T.o.m napsal: já potřebuju se základní frekvencí 400Hz (80 kroků/otáčku * 5 ot./1sec.).
Tome, 5 ot./sec. u takového krokového motoru je docela šibeniční hodnota. Máš ověřené, že to ten motor stihne ?

Já jsem se díval na tu specifikaci a tam je maximální rozběhový kmitočet 280Hz při 4-taktním a 560Hz při osmitaktním buzení. A to jsou údaje pro 24V. Pro 12V to bude ještě horší.

Já jsem ti tehdy na astrofóru psal, ať si převodvku spočítáš a vybereš na rychlost krokování okolo 100 Hz. Co tě to napadlo najednou vzít 400 Hz. Jsem zvědavý, jak dopadneš. Držím palce.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
T.o.m

Pohon montaze

Příspěvek od T.o.m »

to Vla:
díky za tip - shodou náhod ta firma elektromobily.cz sídlí kousek od domova ;D, takže tam asi sjedu. Já potřebuju na 12V a cenově tam dobře vypadá typ SB5-12L (5 Ah, typ VRLA, 373Kč, 1,8Kg). Ještě jednou díky.

to MMys: fakt, že je to docela dost, jsem si vědom; zvolil jsem tuto variantu, protože dodávka byla rovnou s převodovkou s mnou požadovanými výstupními otáčkami; ten typ na 24V je na tom s údaji stejně jako ten můj na 12V - tzn. že ten SMR300-100RI, tzn. 300 ot./1min. = 5ot/1sec. Když je na to ten motorek dělanej, tak by to přece měl zvládnout (prakticky ověřené to není). Jen nevím co myslíš tím, že pro 12V to bude ještě horší ???
Každopádně ikdyž je to 400Hz, tak by to mělo sekat dobrotu.
Jo a díky za tip s tím časovačem 555. Teď už jen vědět, kde to sehnat :P...
Už abych něco sehnal...díky, uvidíme, jestli někdo bude vědět.

Hynek2

Pohon montaze

Příspěvek od Hynek2 »

Zde bych doporučoval nahlédnout do stránek mé maličkosti
http://levinsky.webzdarma.cz/ovladani%20motorku.htm
zde jsem podle mého elegantně realizoval nastavení frekvence pro buzení motorku. Zapojení je ne příliš složité, nechal jsem si ho navrhnout jedním geniálním člověkem. Časovou základnu lze přeprogramovat. Já spímám komutátorové motorky, ale lze přez vhodný obvod spímat i motorky krokové.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Pohon montaze

Příspěvek od MMys »

To Hynek2:
To je Tomovi nanic, má to dělané pomocí krokového motoru a ten PWM řídit nelze.

To Tom:
Pokud je motor na 24V a budeš ho provozovat na 12V, počítej s tím, že maximální frekvence, při které se motor ještě je schopný rozeběhnout bude tak 1/2 až 2/3 v katalogu uváděné hodnoty, taky to záleží na zatížení a tedy i teplotě (v zimě půjdou převody více ztuha). Každopádně jsem zvědav, jestli to na 400Hz uchodíš. Problém je, že pro účely pointování budeš potřebovat ještě i zrychlit, alespoň tak o polovinu, na 600Hz a to tedy nevím nevím. Ne nadarmo jsem ti psal, ať si to naladíš tak okolo 100Hz. Dej vědět, jak to dopadlo.

T.o.m

Pohon montaze

Příspěvek od T.o.m »

Asi jsem to uvedl nejasně - můj motorek je vyroben na 12V. Jen má pár stejných parametrů jako ten na 24V. Psal jsem panu Bučkovi viz.http://www.clavis.cz/bucek,
zda by tu časovou základnu co nabízí nepředělal na požadovanou frekvenci 400Hz. Psal mi totiž návod jak na to (vyměněním pár součástek a pak dělení po desítkách na těch čtyřista). Dám vědět

igi

Pohon montaze

Příspěvek od igi »

Chcem si urobit nejaky poriadny pohon montaze, lebo to co tam mam teraz... :-/. Ake prednosti maju krokove motory pred jednosmernymi? Su presnejsie? A co uprava modelarskeho serva? Neskusali ste to niekto?
FunTomas

Pohon montaze

Příspěvek od FunTomas »

Prednosti krokovych: jednoduchsie riadenie, pomerne velky krutiaci moment,...
Nevyhody krokovych: nizke maximalne otacky, ...
Vyhody jednosmernych: dosahuju pomerne jednoducho vysoke rychlosti
Nevyhody: na presny pohon treba snimace polohy, ich riadenie je tym komplikovanejsie, pri nizkych rychlostiach nemaju taky velky krutiaci moment ako krokove....

To je len v hrubych rysoch. Odborne podkuti kolegovia urcite najdu viacej pre a proti...

Pokial viem tak modelarske servo je nieco ako jednosmerny motor s namontovanym enkoderom, cize zariadenim na snimanie polohy.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MP

Pohon montaze

Příspěvek od MP »

S modelarskymi servy mam docela praxi. K pohonu montaze se moc nehodi - je tam malinky stejnosmerny motorek, snimani polohy ( potenciometrem, ne moc presne ) by se muselo vymontovat i s ridicim obvodem, protoze jinak se servo nemuze otocit o vic, nez asi pul otacky. Ale z nejakeho vetsiho, silnejsiho serve by se dala pouzit prevodovka. Samotne servo by se dalo pouzit spis na zaostrovani, k ovladani staci jednoduchy obvod s casovacem 555.

Pro pohon montaze preferuji jednoznacne krokove motory. Hlavni rozdil je v tom, ze u krokoveho motoru ridici obvod ovlada primo otacky, takze pokud je rizeny krystalem a spravne spocitany, je "hodinovy stroj" sam o sobe presny jako digitalni hodinky, nepresnosti jsou zpusobeny jen chybami montaze ( periodicka chyba, odchylky v ustaveni ). U DC motorku se ovlada jeho vykon ( zmenou stredniho napeti, proudu, treba pomoci PWM ), coz konstantni otacky nezarucuje a proto je pro vetsi presnost nutny ten snimac polohy. Misto polohy osy je mozne snimat take otacky motoru ( pred prevodovkou ). Otacky musi byt vyssi a motor musi byt vice zprevodovany, kvuji nizsimu momentu.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MMys
Kontaktovat uživatele:

Pohon montaze

Příspěvek od MMys »

Vzasade vse bylo receno. Jenom dodam, KM jsou dobre na jednoduche pohony s konstatntni rychlosti + jemnymi pohyby v RA popripade i jemnymi pohyby v DE. Pokud ale stavite montaz s automatickym navadenim na objekty (GO-TO), pak jsou KM pomale a je NUTNE pouzit ss motory s odmerovanim polohy ci otacek, aby se objekt nastavil v rozumnem case.
Odpovědět