Aký Triedr?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Tibor

Aký Triedr?

Příspěvek od Tibor »

Tak toto by odradilo aj mňa. Však to musí vadiť aj slepému. Našiel som ešte ten istý model Bresser Travelview 10x50 zlacnený z 64.99 na 24.99 Lybier

www.scopesnskies.com/prod/bresser/trave ... .html.html

http://www.scopesnskies.com/cat/binocul ... ulars.html
PPos

Aký Triedr?

Příspěvek od PPos »

mmachon napsal:

Promiňte, ale trošku mě zaráží vaše diskuze...Tedy spíše ten nápad - kupovat optiku v obchodech jako je Lidl atp. Pravda je, že je dalekohled vyroben jedinou firmou - Bresser. Ale to, co se dostane do těchto obchodů se většinou ve značkové prodejně optiky či fotoaparátů schovává někde hluboko pod pultem.

Jako příklad snad můžu dát svého kamaráda, který dostal k Vánocům dalekoheld Meade z Lidlu. Po několika měsících (nebo po roce?) se mu rozsypal motor. Dneska je ten přístroj nepoužitelný;-)

Takže já osobně bych si na astronomické pozorování šel koupit techniku do nějaké speciálky, protože v obchodech Lidl, Penny atd. jsou věci relativně levné, nekvalitní--> snaha prodat co nevíce kusů.

Já osobně od podobných (potravinových) řetězů nečekám více než, aby tam byly denně čerstvé rohlíky a kupovat si tam nějakou optiku?To je k zasmání;-)
To že som sa rozhodol kúpiť ďalekohľad v Lidli bol fakt že poznám veľa ľudí, ktorý tam kúpili GO-TO refraktor Meade. Z dôvodu že som chcel binár používať hlavne na terestriálne účely. Na astronómiu iba zriedka. Takže preto som sa rozhodol že by som si ho kúpil.
Osobne som bol v Lidli prvýkrát a aj to iba za účelom reklamácie čo ma uistilo v tom že tam nepôjdem kupovať ani tie rohlíky.
;D
3J

Aký Triedr?

Příspěvek od 3J »

mmachon napsal:

Promiňte, ale trošku mě zaráží vaše diskuze...Tedy spíše ten nápad - kupovat optiku v obchodech jako je Lidl atp. Pravda je, že je dalekohled vyroben jedinou firmou - Bresser. Ale to, co se dostane do těchto obchodů se většinou ve značkové prodejně optiky či fotoaparátů schovává někde hluboko pod pultem.

Jako příklad snad můžu dát svého kamaráda, který dostal k Vánocům dalekoheld Meade z Lidlu. Po několika měsících (nebo po roce?) se mu rozsypal motor. Dneska je ten přístroj nepoužitelný;-)

Takže já osobně bych si na astronomické pozorování šel koupit techniku do nějaké speciálky, protože v obchodech Lidl, Penny atd. jsou věci relativně levné, nekvalitní--> snaha prodat co nevíce kusů.

Já osobně od podobných (potravinových) řetězů nečekám více než, aby tam byly denně čerstvé rohlíky a kupovat si tam nějakou optiku?To je k zasmání;-)PŘESNĚ TENTO TRIEDR MÁM
a jsem s ním naprosto spokojený. Kvalita je daná spíš, zmetkovitostí série než nekvalitou obecně.
Jinak řečeno v odborné prodejně by měl prodavač prodávanou optiku sám zkontrolovat a přes pult by se zmetek neměl dostat. V Lídlu si to musí člověk zkontrolovat sám.
Jinak nevím co je na tom směšného, například některé z fotek s kterýma vyhrál ZAKOV fotku měsíce na astro.cz BYLY POŘÍZENY TAK ZVANÝM LÍDLÁKEM ! !
Navíc ve fotokinu, kde podobný dalekohled pořídíš za 4× větší cenu, můžeš dostat mnohem větší šmejd.
To je zase má zkušenost .
Triedr koupený ve ve značkové prodejně optiky a fotoaparátů v Praze v ulici Na poříčí byl takový šmejd že jsem sním nemohl přečíst nápis který jsem přečetl volným okem ! Zorné pole se dalo zaostřit tak v 10% ve středu. Stál téměř dva tisíce a na prodejně musel Táta ztropit výstup protože nechtěli uznat reklamaci .
Jestli má někdo tak snobský přístup, že jinam než do supry či k matouškovi pro optiku nechodí a ohrnuje nos nad lLídlákem je to jeho problém.
Já rád ušetřím , když dostanu srovnatelnou kvalitu.
mmachon

Aký Triedr?

Příspěvek od mmachon »

PŘESNĚ TENTO TRIEDR MÁM
a jsem s ním naprosto spokojený. Kvalita je daná spíš, zmetkovitostí série než nekvalitou obecně.
Jinak řečeno v odborné prodejně by měl prodavač prodávanou optiku sám zkontrolovat a přes pult by se zmetek neměl dostat. V Lídlu si to musí člověk zkontrolovat sám.
Jinak nevím co je na tom směšného, například některé z fotek s kterýma vyhrál ZAKOV fotku měsíce na astro.cz BYLY POŘÍZENY TAK ZVANÝM LÍDLÁKEM ! !
Navíc  ve fotokinu, kde podobný dalekohled pořídíš za 4× větší cenu, můžeš dostat mnohem větší šmejd.
To je zase má zkušenost .
Triedr koupený ve ve značkové prodejně optiky a fotoaparátů v Praze v ulici Na poříčí byl takový šmejd že jsem sním nemohl přečíst nápis který jsem přečetl volným okem ! Zorné pole se dalo zaostřit tak v 10% ve středu. Stál téměř dva tisíce a na prodejně musel Táta ztropit výstup protože nechtěli uznat reklamaci .
Jestli má někdo tak snobský přístup, že jinam než do supry či k matouškovi pro optiku nechodí a ohrnuje nos nad lLídlákem je to jeho problém.
Já rád ušetřím , když dostanu srovnatelnou kvalitu.

Neříkám, že musím chodit pro optiku pouze k p. Zahajskému nebo k p. Matouškovi, ale zase Lidl a podobné firmy jsou pro mě osobně extrém z té druhé strany. Zkráceně řečeno - optiku bych tam asi nikdy nekoupil. :-/
cocky

Aký Triedr?

Příspěvek od cocky »

Jako příklad snad můžu dát svého kamaráda, který dostal k Vánocům dalekoheld Meade z Lidlu. Po několika měsících (nebo po roce?) se mu rozsypal motor. Dneska je ten přístroj nepoužitelný
Pokud se mu to rozsypalo, měl to odnést zpět a pravděpodobně by mu bez řečí vrátili kupní cenu. Já mám také Bresser 10x50 z Lidlu a jsem velmi spokojený. Jinak bych řekl, že triédr s objektivy 50 mm je dobrý kompromis pro ty, kteří jej chtějí používat jak pro pozorování v přírodě, tak k pozorování oblohy. Větší binokuláry jsou do přírody přece jen rozměrné a těžké, menší jsou k pozorování noční oblohy málo výkonné.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
borg

Aký Triedr?

Příspěvek od borg »

ja som si ho kupil vo stvrtok v lidli, co som ho skusal tak daval dobry obraz jak v strede tak aj na okrajoch (da so dobre zaostrit). len dnes som si he lepsie prezrel a nasiel som maly skrabancek na objektive. lenze ked nespati vyslednemu obrazu, tak som spokojny (vsak nekup to ked to je take lacne :)) )
Dominik

Aký Triedr?

Příspěvek od Dominik »

Dominik napsal: No s kvalitou je to v Lidli často rôzne, ale teraz som sa bol pozrieť na rýchlo v Lidli a triéder majú za 499sk.
No cena 499sk nakoniec neplatí a je to 799sk. Majú to tam zle napísané. Triéder som kúpil a je v poriadku.
PPos

Aký Triedr?

Příspěvek od PPos »

Dominik napsal:

No cena 499sk nakoniec neplatí a je to 799sk. Majú to tam zle napísané. Triéder som kúpil a je v poriadku.
Môžem potvrdiť. Konečne som sa cez Dominika dostal k jednému kusu, ktorí je v poriadku "nenašiel som žiadne výrazné vady", za čo mu ďakujem. ;)
cocky

Aký Triedr?

Příspěvek od cocky »

Ahojte. Viem, že tu téma triedrov bola preberaná už mnohokrát, ale aj tak.Je lepší 10*50, 9*60 alebo 20*60 a od ktorého výrobcu Yukon, Soligor, Fomei, alebo Buschnell, pôvodne som uvažoval o Bresser Saturn 20x60. Doteraz žiadny ďalekohľad nevlastním takže budem vďačný za každú dobrú radu.?
Toto byl první příspěvek tohoto tématu. Po několika příspěvcích začal (nikoliv bez mé účasti) urputná diskuse o nákupu dalekohledů v Lidlu (ostatně provouzovaná i jinde). Obávámse, že jako návod jak koupit triedr je to trchu málo. Dovoluji si navrhnout, aby se dále vedla diskuse o tom, jaké parametry má mít triédr:
- průměr objektivů, zvláště jeho vztah k váze triédru (diskuse, že čím větší, tím lepší je triviální a nemá smysl)
- zvětšení, jaký má mít vztah k průměru,
- zorné pole,
- kvalita objketivu, použitá skla v objektivu a hranolech
- mechanické provedení,
- stativy na větší triedry.
.....
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
MilAN
Věk: 76

Aký Triedr?

Příspěvek od MilAN »

Pokud stavíš takhle celý problém, není asi o čem mnoho diskutovat. ( Je to obdobné jako se zeptat : jak má vypadat dalekohled, který si chci koupit ? ) Je potřeba, aby sis sám zodpověděl nejdříve otázky, např. co chceš pozorovat, odkud budeš pozorovat, budeš používat stativ nebo ne, kolik peněz chceš investovat, jak jsi starý a jakou tudíš máš velikost pupily a pod.
Pokud jde o Tebe , z Tvého profilu je jasné, že budeš mít oční pupilu maximálně 4 mm  a tak bude  dobré volit  i dalekohled s výstupní pupilou 4 mm. Tím je definován i vztah pro  průměr dalekohledu  
D = 4*z  ( z = zvětšení)
zvětšení budeš volit podle toho , chceš-li držet dalekohled v ruce ( max. 10x) , nebo podle toho, co chceš pozorovat.

Jinak na včechny Tebou položené otázku  jsou odpovědi  např zde :

http://mujweb.atlas.cz/www/item/astro1a.htm
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
jbenak

Aký Triedr?

Příspěvek od jbenak »

Ahoj Milane,
chtěl jsem si koupit nějaký lehký triedr okolo 10x30-40 do přírody a u Škody zkoušel Nikony, Olympusy, Canony, Eschenbach, Celestron atd. Ty lepší binary jako Monarch od Nikonu neměly klasickou barevnou vadu při přeostřování, ale žlutý lem i při zaostřené optice. A to nejen v prodejně při zářivkách, ale i venku na dvorku při pohledu na střechu nebo antény. Ono to zdánlivě zvyšovalo kontrast, ale není to ono. Nevíš čím je ten žlutý lem způsoben? Je to opravdu zbytková barevná vada nebo úmysl?
Taky mne štve, že ty moderní dražší binary nemají přesně definovanou hranici zaostření. Optická kvalita obrazu se mi testovala jen těžko. Pro běžného uživatele je asi výhodné, že se s nastavováním a seřízením binaru nemusí moc zabývat. Ale delší pozorování je pak nepříjemné.
Nevíš na jakém principu je to "rozšířené" pásmo zaostření založeno?
Oproti tomu laciný (900Kč), lehoučký Nikon 8x20 je opticky vynikající a musí se zaostřit naprosto přesně. Což je ale při jeho mechanice náročné :-)

Z těch co jsem u Škody zkoušel dopadl nejlépe WILLIAM OPTICS 8X42 apochromat za 6 500Kč.
Těžký ale opticky perfektní.
http://www.fotoskoda.cz/fotoskodashop/d ... fnc=detail

Na Swarowski stroje jsem si netroufnul :-)
Jirka Benák
j.benak
3J

Aký Triedr?

Příspěvek od 3J »

Zkus se dnes zastavit v Lídlu a odzkoušej si tam prodávaný triedr Bresser 10×50 za šest stovek ;)
jbenak

Re: Aký Triedr?

Příspěvek od jbenak »

Děkuji za radu.
Nakonec jsem koupil u Pazdery Bresser Shark 9x24
za 600 Kč. Mám Zeiss 10x50 Dekarem, ale to už je na tahání v kapse při toulkách moc velké :-)

Spíš by mně zajímalo, jak se na moje zkušenosti s optickými vlastnostmi moderních a drahých binarů dívají odborníci :-)

j.benak
jbenak

Aký Triedr?

Příspěvek od jbenak »

Zeiss Dekarem 10x50 se u Škody občas objeví za 3 600 až 3 900 Kč. Jenže je hned pryč.
j.benak
MilAN
Věk: 76

Aký Triedr?

Příspěvek od MilAN »

Ahoj Jirko,
nejsem odborník, takže moc netuším, co s tím dnes výrobci dělají. Když jsem nedávno pomáhal známému vybrat triedr, prošli jsme asi tak 30 výrobků v prodejně. Nejdříve jsme vyloučily ty drahé, protože neukazovaly o nic lépe a hlavně, za ty peníze tam ty vady nějak víc vadí. Skončili jsme u Olympusu 8x40, ale je to asi jen věc pocitu z koukání, ne testu. Ale na chození do přírody bych stejně vzal něco z těch 8x , průměr 20-27 mm, pokud možno širokoúhlejších, do 2,5 tisíc. Myslím, že tyhle malé přístroje s cenou u značkových kolem 20.000 a výše jsou spíše ozdobou na krku. I když věřím v dokonalost těchto přístrojů, tak 10ti násobek v užitné hodnotě si představit neumím.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět