IFN (mlhoviny mezi Polárkou a M81)

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

ha, zkusil jsem si slozit ten pokus 33minut blue m81 a m82 widefield a neni tam nic je pravda, ze na IFN by to chtelo vice widefield pohled a par hodin expozic a ne par minut a lepsi oblohu nez 20.20SQM.

Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

kurnik mam dilema, zda dnes zkusit par hodin IFM maximalne sirokouhle 10mm objektivem, nebo si udelat RGB pekny obrazek M81/82...

dnes to vidim na Cban a zitra na Sumavu, vyjde-li pocasi.

Kolem Prahy (Pozary - pole je stale pristupne, ted jsem tam byl, Vratenka...) se budu motat pristi tyden.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Pekny LRGB obrazek M81/M82. Treba ti tam nakonec v Lku i nejake ty IFN vylezou. Me nejake IFN vylezly na 5ti hodinove expozici trpaslici galaxie v Drakovi. Tady bych videl podobne sance na zachyceni.

Dlouha expozice sirokacem by ale taky nemusela vypadat spatne.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Jasnější IFN ale nejsou u galaxií, ale doprava nahoru od M82, takže je to dilema. U mně je to jasné, já bych fotil širokoúhle IFN :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Tak IFN opravdu nejsou až tak slabé, jak jsem si myslel. Včera se začala kupit oblačnost a navíc mi nějak blbla montáž. Ale i 2 hodiny expozic přes L filtr naprosto jasně a bez znásilnění mlhoviny ukazuje.

Ty vpravo už jsem fotil, ale byla by z toho poměrně nezajímavá fotka. Takhle tam budou i hezky zakomponované galaxie.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

no LRGB by to nebyl, protoze bych fotil jen RGB v bin 1x1 a protoze L filtr mam vyjmuty z kola. Uz par mesicu tam mam RGB, ktery mi zabiraji misto a vytlacuji experimentalni a uzkopasmove a tak bych je rad konecne pouzil...

nakonec jsem si kostkou sice nehodil, ale vypada to na IFN pres 10mm/2.8 a Atika. Jen to nemam zkonfigurovane, tak snad nezapomenu nejakou redukci doma ci EL panel na flat fieldy (bez nich by to byla prace marna). Jo a pojedu to asi pres IDAS LPS filtr, protoze nemam UV/IR cut ci 2" Lko. Jeste nevim, kterou ze 3 montazi pouziji :-)

problem 3 konfiguraci je v tom, ze nevim cim fotit co ;D a hlavne mi stale chybi jeste jedna CCD a laptop (dnes jsem si ho konecne objednal).

Tak snad potesim MaGa :-)

honza.ho: mozna dnes zkusim na jine montazi cvicne pres DSLR a miniBorga 45 nejake ty kupy galaxii, nasel jsem v Pane nekolik peknych a pak jsem zjistil, ze je to ten Mark... retizek ;D dotedka jsem nevedel, kde presne je ;-)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

tak z toho nic nebude. Vcera jsem tomu sice venoval cca 2 hodiny na okoli Polarky + asi 30 minut na okoli Dubhe, ale KVALITA je nulova :'( Atik proste objevil, ze 10mm objektiv je na foto nepouzitelny uz par milimetru od stredu - hvezdy jsou neskutecne moc protazene do - vlevo do vlevo nahore do | nahore do / vpravo nahore do - vpravo atd. Navic i na 11mm cip Atika je 10mm moc sirokouhle. Ac byla obloha SQM 21.51 az 21.59 (pozdeji v noci), tak tam mam proste sileny gradient na vsech fotkach Polarka je proste nizko nad obzorem a to jsem schvalne jel do mista, kde mam nejlepsi severni obzor.
Ani nevim, zda to budu zpracovavat, ale asi to nekdy zkusim (az bude cas a ten ted dlouho nebude).
:-[ :-[ :-[
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Tak to si dopadl podobně jako já v zimě s padesátkou. Taky gradienty a nakonec jsem ukázal jen použitelnou část snímku u Polárky. Nicméně naděje umírá poslední že? :-)
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

2 hodinky a streč vypadají asi takto (bordelu si nevšímat). Sice bída, ale jsou tam. Včera jsemk tomu přidal další 2.5, dnes snad také. Musím fotit do rána něco jiného, protože jsem zjistil, že můj sloup nemá rád pohyb ve vyšší deklinaci a musím ho tudíž velmi rychle vyměnit. Dnes jsem objednal matroš.

2 obr. 10 hodin v L (víc nebude ... měl jsem tak 20 ... montáž nebo sloup na západě dosloužily)

QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ukecali jste mně vašimi negativními řečmi, takže tady je ukázka..

Je to ten celkový záběr 50mm z té noci 23.1.2010 ma Jizerce. Byla obloha SQM kolem 21,0 nebo tak nějak, prostě špatná. Berte to jako příklad, co kde je. Šipkama jsem vyznačil nejjasnější partie, o kterých vím, že jsou to reálné IFN. Proč je tmavá středová a levá horní část fotky prostě nevím. Nejlepší bude to zjistit ;)

Při vší úctě, M81-M82 jsou hezký s IFN dohromady, ale podívejte se o kolik krásnější a jasnější jsou jiné části a vy je ne a ne vyfotit. Já na to nemám techniku a zase to nikdo jiný nevyfotí?

M81-M82 máte na snímku v rámečku, všimněte si, jak je kolem nich "bílo" a jak je vidět tmavé struktury kus nahoru a doleva - ty můžete prostudovat na mých fotkách z loni z května 135mm objektivem.

Tak hodně štěstí těm co to nevzdali .. já dnes provedu další test. Naděje umírá poslední ;)

honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Musíš na to koukat taky z jiného pohledu. Ne každý je IFN fanatik a třeba mě jde o několik jiných věcí, které na samostatných IFN nevyzkouším. Konkrétně se snažím počínaje M31 trochu vytunit barvu hvězd, rád bych znovu zkusil HaLRGB kombinaci a díky vysokému dynamickému rozsahu do toho zakomponovat i několik L-ek. Prostě potřebuju si odzkoušet "jiné" techniky, než jen tahání za křivky a střečování histogramu. Navíc člověk vůbec nemá představu, co zachytí, protože to tady zatím nikdo nefotil. Já navíc tu tvoji jasnou oblast už dávno zkoušel, konkrétně v lednu, jenže tam nebylo na fotce vůbec nic. Mohla za to obloha, jenže to jsem tenkrát nevěděl a tak jsem na fotce chtěl mít nyní alespoň něco. Obhajoba je u konce  :)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Pěkná obhajoba Já jsem samozřejmě na nic a nikoho narážet nechtěl, jen jsem vás chtěl vybudit, ať to ještě zkusíte. podle všeho nakonec nebudete ani muset extrémně strečovat histogramy jako já Hezká bude i verze s "normálními" barvami. Ta strečlá verze má ale vždy něco do sebe a tak většinou prezentuji i tu.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ať žije gradient. Du nasbírat síly na to se těch potvor zbavit. Holt nežijem na Havaji :(

Canon 30D + 4/50mm, ISO800, 22x8min bez filtru
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Martine já bych ten gradient neviděl vůbec jako problém, v SZ ti posílám snímek s odstraněným gradientem. Myslím, že jsi toho tam zachytil fakt hodně. Zároveň do předchozího příspěvku dávám malý náhled jak vypadá L kanál po 10 hodinách expozic. Větší čas tomu nedám, protože jak se zdá, buď se mi nějak hýbe sloup, když fotím v zenitu, nebo mi umírá montáž což je nepravděpodobné, protože vše běží bez problémů a pak je snímek hnutý. Hlavně si furt drží své zorné pole, takže vylučuji i pohyb dalekohledů. Měl jsem tak minimálně 17 hodin :(. Jdu vyrobit skruž na poslední dávku betonu, ani jsem kvůli tomu nešel do práce. Další objekt fotím o trochu níže a tam to bylo o 90% lepší. Tak snad je problém jen v sloupu, který byl v plánu tak či tak. Montáž se mi vůbec upgradovat nechce, HEQ5 s Ascomem je skvělá.

Největší problém pro potenciální další fotiče bude hlavně v barvě. Tam je podle mě naprosto bez šance nafotit modré slabé části v M81 a hlavně jakýkoliv barevný odstín samotných mlhovin, tzn. budou hezky hnusně šedé :).
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Honzo ještě jednou veřejně děkuji za nakopnutí. Umím s níma sice trochu dělat, ale tvoje rada a ukázka je odzbrojující :-)

Zkusím to zpracovat znova a uvidím.

Tvoje fotka kterou jsem původně kritizoval je ale taky fakt hustá, protože tobě to tam vylezlo opravdu dobře. Trochu mně mrzí, že jsem tomu nemohl věnovat víc hodin expozic, ale i tak se mi zdá, že v barvě už to opravdu o moc lépe nepůjde, bojím se, že v jiných nocech nebude tak kvalitní nebe. Pokud ano, ještě to zkusím, ale trefit pole bude téměř nemožné.
Odpovědět