Gemini G42

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Gemini G42

Příspěvek od Psion »

karneades: Ano přesně tu spojku co má Vláďa tam mám. Já myslím, že ta náhrada není kvůli úsporám, ale změna provedení. Myslíš že v tom je problém?
-karneades-

Gemini G42

Příspěvek od -karneades- »

problém v tom je velký, u vašeho typu je motor skoro na-pevno spojen se šnekem, u mne ten kovový mezikroužek pruží o cca 3mm a na obvodu RA osy to udělá nějáké 3 stupně, nevšiml bych si toho, do 20Kg to není skoro znát, ale 50 kg na kříži s tím již pěkně cvičí, asi tu spojku nahradím něčím pevnějším, důvod je zřejmě ten, že pružná spojka vymezí nesouměrnosti šneku, pokusím se o tom zmínit výrobci a jsem zvědavý, co mi odepíše

možná těch 50Kg je již příliš, výrobce má v data sheetu uvedeno C-14, 8" Apo, 12" Newtonian (cca. 40kg)
Psion
Kontaktovat uživatele:

Gemini G42

Příspěvek od Psion »

Zřejmě to je opravdu takto uděláno pouze z důvodu, aby nebyl šnek pevně spojen s hřídelí motoru (takový kardan) a pro velkou zátěž by se dal nahradit něčím jiným.

http://www.s-a.sk/huco/huco.html
vla

Gemini G42

Příspěvek od vla »

Ta spojka pouze vyrovnává nesouososti osy, rozhodně by neměla axiálně držet šnek. Ta moje má axiální vůli cca do 1 mm, když na ni přímo zatlačím v příslušném směru. Šnek by měl být axiálně jištěn jinak. Pokud tam taková vůle je a dáš tam pevnou spojku přeneseš veškeré ax. síly na ložiska motoru a to asi nebude to správné řešení.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
-karneades-

Gemini G42

Vláďo, my si pořád nerozumíme, já jsem to pružení zoval vůlí, ona to vůle vlastně není, ale protože je šnek spojen s motorem pružně, tak když vemu silněji za RA osu, tak tuto pružnou spojku přetlačím, to proto, protože motor je upevněn na tvrdo a spojen s tělem šnekového pouzdra, až se zastavíš pro tu hračku co máš u mne, tak ti to předvedu v reálu.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Gemini G42

Příspěvek od Psion »

Já myslím, že v tom problém nebude. Pokud je dalekohled na montáži vyvážený, nemůže mít ta spojka problém. Samozřejmě pokud za to vezmeš rukou, tak je to jasné, že se "kroutí".
vla

Gemini G42

Příspěvek od vla »

Já tomu snad rozumím, ale prostě ta spojka nemá držet axiálně šnek, takže pokud ten se pohybuje s vůli v axiálním uložení, což není dobře, je někde problém, ale není to v té spojce, ta plní jiný účel. Takže buď je šnek držen axiálně pružinou s nějakým předpětím a tvé rozvážení systému je větší než výrobce předpokládá, nebo je šnek mechanicky axiálně aretován a "doraz" se uvolnil, nebo něco takového.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Gemini G42

Příspěvek od BiF »

Souhlasím s Vla. I z mého laického "nadhledu" je přeci jasné, že problém není ve spojce, ale v uchycení šneku, tam se to hýbe. To že se hýbe spojka je jen důsledek toho, že šnek je volný.

Ba naopak, ta tvá pružná spojka je, podle mě, daleko lepší řešení, než motor napevno na šněku.
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
-karneades-

Gemini G42

tak to je tvůj lajcký náhled mimo realitu ;), problém je ve spojce a je to zcela logické, motor a šnek je vjednom bloku-pouze oddělen pružnou spojkou, přítlak šneku ke šnekovému kolu je zajištován perem a justován excentrickým šroubem, problém je v tom, že když vyšší silou pohnu RA osou, tak povolí ta axiální spojka, vše ostatní je na pevno, ta spojka vymezuje axiální vůle soukolí
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Gemini G42

Příspěvek od MMys »

Petře, to není přeci možný. Šnek musí být uložený ve dvou ložiskách, která ho drží i v axiálním směru. Neveřím, že by veškerou sílu působící na šnek chytaly až ložiska motoru, to je přeci nesmysl.

Odšroubuj motor, a podívej se, jestli šnek vaklá (jezdí v axiálním směru a o kolik). Pak se doptej u výrobce, jak lze tuto vůli případně vymezit. Dokonce je možné, že tam nějaká pružnost je (ostatně, ona tam vždycky nějaká minimální bude).

Jinak kardanová nebo pružná spojka je standardní způsob uchycení motorů v jakékoli automatizaci, a tato spojka NIKDY nenese axiální zatížení.

Věřím že se to vysvětlí ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
-karneades-

Gemini G42

Martine, já to již v zoufalství rozebral, šnek je samozřejmě na dvou ložiscích a nehýbe se ani o desteinu milimetru, ovšem celý ten komplet-krokáč-spojka-šnek umístěn na vahadle a to není spojeno s RA osou, proto veškará zbytková síla je vyztrácena v té spojce, opakuji, šnek se vůči kolu nehne ani o píď, pouze se prohne ta spojka, já nevím, jak to jinak vysvětlit,,,,

:D už jsem na to přišel, vahadlo je uloženo na jednom šroubu a je sichrováno červíkem, bylo to povolené a proto se celé to rameno s vahadlem axiálně hýbalo, po dotažení se zdá být vše OK, má to ovšem za náslek při vyšší rychlosti pojezdu výpadky kroků motoru, ale to se dá SW omezit, to se mi bude spinkat, tak čajíček a díky za pomoc, mimochodem v malých mezích to drží vážně pouze ta pružná spojka, ale teď je to tak 0.2mm
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Gemini G42

Příspěvek od MMys »

No, tak to už zní dobře  A právě od toho je ta spojka pružná (ať už ten kardan nebo jiné řešení), aby eliminovala zbytkové deformace dané pružností celé sestavy.  

Jinak, to drhnutí motorů při vyšších rychlostech by mělo jít eliminovat nižším přítlakem šneku vůči kolu. Prostě mu nechat nepatrně větší vůli. Jde to někde štelovat ? Prostě najít kompromis mezi max. rychlostí a tuhostí sestavy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
-karneades-

Gemini G42

ano, jde to poštelovat, zítra si stím vyhraju, mějte se hoši
Psion
Kontaktovat uživatele:

Gemini G42

Příspěvek od Psion »

Tak vida, konec dobrý všechno dobré (i když jak Tě znám, už jsi určitě chtěl hodit ze sály )
Vabra

Gemini G42

Příspěvek od Vabra »

Tak mam prvni relevantnejsi zkusenosti s Gemini 42+ (zatim na zapujcenem stativu od CGE Pro). Po peclivem ustaveni rotacni metodou (chyba ustaveni <1 minuta) jsem zkousel 600s nepointovane expozice na FLT98 redukovanem na 500mm ohnisko a DSLR Canon 5DmkII (6,4mikronu pixel).

Vsechny 10ti minutove expozice jsou naprosto pouzitelne i bez pointace a drift mezi expozicemi je okolo 2pixelu. Skoda ze zustalo jen u testovani, nebot prechazejici oblacnost nedovolila realne koukatelne snimky. :'(
Pavel Vabrousek
Odpovědět