Software pre amatera
Software pre amatera
Dotaz k CdC
Shodam tady pravda o nasatveni casu psal, ale ja to patrne zcela nechapu. (Sorry, jsem zatim astrolama).
Pokud zaskrtnu v menu Cas v CdC 2.75 moznost pouzivat systemovy cas, bere CdC v uvahu letni a zimni cas a odpovida mapa oblohy skutecne realite, nebo dochazi k hodinovem posunu, kdyz plati letni cas?
Pak mne prekvapilo, ze pise, ze ma nastaveni UTC +2, ja mel za to, ze jsme v zone UTC +1. A opet, pokud tedy nepouzivam systemovy cas a datum a cas nastavuji rucne, bere program v uvahu stridani letniho a zimniho casu?
Diky predem za odpovedi.
Shodam tady pravda o nasatveni casu psal, ale ja to patrne zcela nechapu. (Sorry, jsem zatim astrolama).
Pokud zaskrtnu v menu Cas v CdC 2.75 moznost pouzivat systemovy cas, bere CdC v uvahu letni a zimni cas a odpovida mapa oblohy skutecne realite, nebo dochazi k hodinovem posunu, kdyz plati letni cas?
Pak mne prekvapilo, ze pise, ze ma nastaveni UTC +2, ja mel za to, ze jsme v zone UTC +1. A opet, pokud tedy nepouzivam systemovy cas a datum a cas nastavuji rucne, bere program v uvahu stridani letniho a zimniho casu?
Diky predem za odpovedi.
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Software pre amatera
Při nastavení na systémový čas bere program v potaz zimní čas. V nastavení zony musí být UTC +1.
Kontrola správnosti nastavení je v podstatě jednoduchá, stačí se podívat která hvězda kulminuje na jihu a pak porovnat v CdC, popř. porovnat západy a východy jiných nebeských objektů.
Kontrola správnosti nastavení je v podstatě jednoduchá, stačí se podívat která hvězda kulminuje na jihu a pak porovnat v CdC, popř. porovnat západy a východy jiných nebeských objektů.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Software pre amatera
Ahoj.
Po delší době bych toto téma rád trochu oživil.
pročetl jsem to celé znova a snažil se i vehledávat, ale myslím, že tu nebyla řeč o programu Guide 8.0 apod. verzích.
Máte někdo zkušenost s Guide? Vypadá to jako nejlepší soft pro amatéra. Spousta věcí je shodných s CdC ale umí i mnoho navíc. Cena 89 dolarů je vcelku vysoká ...
http://www.projectpluto.com/home.htm
pročetl jsem to celé znova a snažil se i vehledávat, ale myslím, že tu nebyla řeč o programu Guide 8.0 apod. verzích.
Máte někdo zkušenost s Guide? Vypadá to jako nejlepší soft pro amatéra. Spousta věcí je shodných s CdC ale umí i mnoho navíc. Cena 89 dolarů je vcelku vysoká ...
http://www.projectpluto.com/home.htm
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
-
Luky
Software pre amatera
Mel bych jeden dotaz k CDC. Slysel jsem, ze v plne verzi je k dispozici nejaky planovac pozorovani... Ale v tech dostupnych verzich, co se objevuji na Internetu ke stazeni to neni. Prosim nevite nekdo, zda se to da nekde stahnout zvlast? Nejsem si jisty, zda jsem si to nespletl s jinym programem, ale rekl bych, ze to bylo cdc ;)
Predem dik za odpoved, Luky :hi:
Predem dik za odpoved, Luky :hi:
Software pre amatera
eMartin napsal: Ahoj.
http://www.projectpluto.com/home.htmPodla mna je Guide bombovy, hoci uzivatelske rozhranie ma trocha spartanske. To jwe vsak podla mna jeho plus, pretoze to zvysuje prehladnost. Zbytocne okrasy pri zobrazovani hviezd len zdrzuju. Osobne som vyskusal a pouzival SkyMap, The Sky, CdC, Guide 7 no napokon som ostal pri Guide. Ziaden iny soft mi neponukol take rychle nastavenia a jednoduchost pri tolkej funkcnej vybave ako prave Guide. Len keby som mal tu osmicku. Ale je to vela penaaazov. Je fakt, ze CdC je zadarmo... ale to ovladanie mi nepadlo do ruky.
http://www.projectpluto.com/home.htmPodla mna je Guide bombovy, hoci uzivatelske rozhranie ma trocha spartanske. To jwe vsak podla mna jeho plus, pretoze to zvysuje prehladnost. Zbytocne okrasy pri zobrazovani hviezd len zdrzuju. Osobne som vyskusal a pouzival SkyMap, The Sky, CdC, Guide 7 no napokon som ostal pri Guide. Ziaden iny soft mi neponukol take rychle nastavenia a jednoduchost pri tolkej funkcnej vybave ako prave Guide. Len keby som mal tu osmicku. Ale je to vela penaaazov. Je fakt, ze CdC je zadarmo... ale to ovladanie mi nepadlo do ruky.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- PavelM
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Software pre amatera
Už nějaký ten čas po večerech vytvářím úplně novou verzy planetária Skytech. Kdy bude hotov nemůžu teď říci. Základ je hotov ale zbývá plno dalších věcí.
Program bude tentokrát zadarmo. Až bude nějaká použitelná verze tak ji dám na stránky ke stáhnutí a můžete začít kritizovat. Program používá zatím tyto katalogy: Tycho 2 a GSC 1,2 pro hvězdy a asi 70000 objeků vybraných z různých katalogů.
Program bude tentokrát zadarmo. Až bude nějaká použitelná verze tak ji dám na stránky ke stáhnutí a můžete začít kritizovat. Program používá zatím tyto katalogy: Tycho 2 a GSC 1,2 pro hvězdy a asi 70000 objeků vybraných z různých katalogů.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Software pre amatera
Tak to je bomba sledovat že v čechách se najdou lidi tvořící dobrá planetária. Např. Albiero 2 není špatné ale má svůj věk? Mimochodem víte proč se nejmenuje Albireo jako ta hvězda v Labuti? Ptal jsem se tehdá na to Petra když to vznikalo a vylezlo z něj, že se jen spletl a už to tak zůstalo 
Software pre amatera
Otázka na PavelM. Rýsuje se už nový astro program? Můžeš už nastínit jeho možnosti? Tvůj skytech jsem měl oblíben. Chyběla mi tam databáze objektů ve stylu deepsky2000 s pozorovacím denníkem.
- PavelM
- Kontaktovat uživatele:
Software pre amatera
Otázka na PavelM. Rýsuje se už nový astro program? Můžeš už nastínit jeho možnosti? Tvůj skytech jsem měl oblíben. Chyběla mi tam databáze objektů ve stylu deepsky2000 s pozorovacím denníkem.
Pomalu plánuju vypustit pracovní verzi. Nová verze neobsahuje zatím všechno to co verze předchozí ale postupně to budu dodělávat. Jde to pomalu protože na to nemám zase tak moc času.
Program obsahuje zatím hvězdy z katalogu Tycho 2, GSC a databázi asi 70000 DSO vytahaných z nejrůznějších katalogů. V budoucnu snad i katalog USNO.
Základní verze programu s hvězdami do 7.5mag. má asi 15MB. Celý katalog hvězd ale nepůjde stáhnout z mých stránek kvůli velikosti (GCS cca 300MB a Tycho2 cca 200MB). Takže stačí sehnat standardní katalog Tycho2 a GSC (běžně dostupné na netu) a pustit na to utilitu která je převede na potřebný formát.
Počítam že tak do konce měsíce by něco mohlo být.
Pomalu plánuju vypustit pracovní verzi. Nová verze neobsahuje zatím všechno to co verze předchozí ale postupně to budu dodělávat. Jde to pomalu protože na to nemám zase tak moc času.
Program obsahuje zatím hvězdy z katalogu Tycho 2, GSC a databázi asi 70000 DSO vytahaných z nejrůznějších katalogů. V budoucnu snad i katalog USNO.
Základní verze programu s hvězdami do 7.5mag. má asi 15MB. Celý katalog hvězd ale nepůjde stáhnout z mých stránek kvůli velikosti (GCS cca 300MB a Tycho2 cca 200MB). Takže stačí sehnat standardní katalog Tycho2 a GSC (běžně dostupné na netu) a pustit na to utilitu která je převede na potřebný formát.
Počítam že tak do konce měsíce by něco mohlo být.
Re: Software pre amatera
Pomoc, v CdC mi zmizel horizont (pri spusteni tam uz nebyl) a nechce se zobrazit sit alt/az >:(. Zkusil jsem predelat nastaveni horizontu, ale bezvysledne. Je zaskrtnuta volba Linie->Mistni horizont i Sit Alt/az a nic. Uz se mi to jednou stalo, resil jsem to reinstalem, ale to se mi ted nechce. Uz se s tim nekdo z vas setkal?
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Software pre amatera
Zkus kliknout vpravo na písmenka N, E, S, W... to by mohlo pomoci...
- PavelM
- Kontaktovat uživatele:
Software pre amatera
Dnes jsem na svoje stránky www.gweb.cz/astro dal ke stažení první pracovní verzi planetária Skytech. Směsnal jsem to do 8MB. Takže jestli chcete můžete psát připomínky a nové nápady co by program mohl ještě dělat.
p.s. pokud někdo vlastní plnou verzi Skytechu 3 může nahrát soubory z adresáře data/gsc do této verze a tím může mít již kompletní katalog GSC.
p.s. pokud někdo vlastní plnou verzi Skytechu 3 může nahrát soubory z adresáře data/gsc do této verze a tím může mít již kompletní katalog GSC.
Software pre amatera
Program vypíše - jazyk nenalezen a zhroutí se. Jsem na něj zvědav, hlavně pokud jsi zakombinoval databázi a pozorovatelský denník.
- PavelM
- Kontaktovat uživatele:
Re: Software pre amatera
Takže teď by to mělo fungovat. Bylo to něco z registrama. Ten pozorovací deník a databáze tam prozatím nejsou ale určitě to tam přibude.
To je hned špatná zpráva. Ale už vím čím to je takže to hned opravím.Program vypíše - jazyk nenalezen a zhroutí se. Jsem na něj zvědav, hlavně pokud jsi zakombinoval databázi a pozorovatelský denník.
Software pre amatera
Vypadá to velmi zajímavě. No zatím pracovní verze 0.01 takže se už těšim na další vývoj.
Jinak mě program spadl, když jsem se pokoušel dát výběr z mapy v nastavení polohy pozorovatele, ale to je asi tim, že není všechno ještě plně funkční.
Jinak mě program spadl, když jsem se pokoušel dát výběr z mapy v nastavení polohy pozorovatele, ale to je asi tim, že není všechno ještě plně funkční.
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)