astrofotky.cz - Váš průvodce krásami vesmíru

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud jsi nakousl to hodnocení:
můj názor je, vůbec to tam nedávat. Za chvíli bude v galerii dost fotek. A vzhledem k výborným možnostem hledání , si každý bude vyhledávat jen to, co ho zrovna zajímá. Nikdo už neprohlédne všechny fotky. Bodovat 200 av íce fotek, vybírat 10 z např..400 mi nepřijde jako rozumné a výsledek jakéhokoliv bodování,/hodnocení / řazení je nic neříkající pořadí. Opravdu v tom nevidím smysl galerie. To, co se zatím povedlo konihlavovi , považuji za obrovský přínos. TOP 10 a podobné mi tam naprosto nechybí a nevím, k čemu jich je potřeba.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

MilAN: velmi zajimavy nazor. Musim rict, ze to me nenapadlo. Kazdopadne doufam v to, ze se vyjadri jeste tak alespon 10 lidi, aby se dal zaver udelat ;-)
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Také si myslím, že je to hodnocení zbytečné a absolutně nic neříkající. Každý má kritéria hodnocení úplně někde jinde.

Jeden kouká na celkový dojem fotky, druhý zoomuje rohy, další řeší barevnou věrohodnost, kompozici, techniku/časy a mnoho dalších věcí. Pokud budu hledat inspiraci, určitě to nebude podle nějakého číselného ohodnocení širšího spektra lidí, ale především tam, kde mě samotného něco zaujme a kde dokážu posoudit, jak autor s časem/technikou/zkušenostmi/zajímavým nápadem/lokalitou v které fotí, naložil.  

Z těchto důvodů většinu fotografií zde na fóru vůbec nekomentuji, protože vím, že má dotyčný autor úplně jiný názor a o můj, třeba i kritický, prakticky nestojí, nebo vím, že by ho zbytečně mohl urazit a tak raději držím jazyk za zuby  ;). Dobré to určitě není, chybí to zde ... ale nemám na to povahu. Někteří zde všechny vady zmíní nícméně mi přijde, že autoři se o nápravu snaží opravdu zřídka, přičemž těch, kteří by poradili do detailů prakticky online, je zde dost. (to jen taková odbočka)

Jinak to vypadá ale opravdu dobře, svůj web (redakční systém) na Oraclu, díky němuž jsem získal zápich z databází, raději ani publikovat nebudu   :-[

Díky Pavle, původně jsem myslel, že se nesejde tolik fotek a každý bude více vybírat, co do své galerie umístí. Je ale fakt, že takhle je alespoň čím listovat.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
ladaS

Příspěvek od ladaS »

Ahoj, já mám na to podobný názor jak to tu napsal Milan a možná bych přidal, že každý kdo tu prezentuje svou fotku ji ukazuje tak jak ji vidí sám. Myslím to tak, že každý máme svůj styl - tmavost pozadí, saturace atd. Mám zkušenost že na každém monitoru jsou fotečky trochu jiné a i když je snímek výborný, tak může vypadat na jiném monitoru jinak a autor by pak byl zklamaný, že se snímky nelíbí i když je má dobře upointované, zpracované atd. Mě se ten web líbí tak jak to je, Konihlav udělal neskutečný kus práce a já osobně jsem rád, že něco takového vzniklo. Nekazil bych to TOP 10.
L.Spejchlík
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Já osobně bych tam hodnocení nedával také. Pokud chceš TOP 10 (jen pro efekt a podívání se na hezké snímky), zkus použít jako kritérium průměrný počet zobrazení za čas (prostě počet zobrazení / doba vystavení) a vyloučit ze zobrazování snímky vložené krátce (den, dva) protože u nich to může být zavádějící, a chaoticky se měnit. Podle mne to bude fungovat, pro nově vložené snímky jakž takž, časem se to stabilizuje, nebo to každopádně bude zajímavý pokus, který tě nebude stát moc práce. A když to bude produkovat pochybné výsledky, tak to myslím můžeš úplně vyhodit. Myslím, že se bez toho galerie úplně obejde. Není to soutěž, je to galerie šitá na míru pro astrofoto, a super provedená a bude ještě lepší... 
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

kdyz se nad tim clovek zamysli, tak mate vlastne (asi ) pravdu. Ja puvodne myslel, ze hodnoceni fotografii bude prinosem, ale na druhou stranu kazdy by mel hodnoceni (laťku) nastavenou jinak a ne kazdy by tam chodil fotografie hodnotit a ne kazdy vlastne je "odbornik" na problematiku. Takze bysme si to zbytecne kazili s tim, ze by tam pak lidi mohli fotky prestat davat, kdyz by jim to nekdo "hanil" (hodnoceni by samozrejme nebylo povinne, ale dobrovolne).

Kazdopadne musim vsem podekovat za vlozene fotografie, protoze jsou neskutecne krasne, nadherne, uzasne, dech berouci a cim vice tim lepe! Kazdy by tam mel mit svoji sbirku toho nejlepsiho a timpadem neni duvod to jeste hodnotit, kdyz by si to stejne zaslouzilo vsechno 1cku, vyjmecne 2ku (mebo 5 ci 4 body).

Na druhou stranu by bylo skoda ten mechanismus co uz jsem naprogramoval nevyuzit, takze by se to dalo vymyslet pro nejake specificke souteze (pridat tabulku soutez, aby treba mohli byt i 2 paralelne ci tematicky k nejake udalosti) a pridat tabulku porota pro soutez, protoze jak rikam (a uz jsem nekde psal), tak hodnoceni fotografii je dost slozita a samozrejme subjektivni cinnost a proto by porota mela byt "kvalifikovana" ;-)

Takze toto pripadne rozsireni (nahradit TOP10 sekci sekci soutez/e) bude nejprve treba poradne promyslet (pravidla porota, kdo, kdy, kolik, komu, jak, proc ... ) a pak se to teprve muze spustit. Kazdopadne znamky (ci body) 1-5 a ukladani do hodnoceni mam hotove, takze 1/2 prace je hotova (druha je to tematicke oddeleni soutezi pridanim tabulek a univerzalnost a moznosti pripadneho rozsireni v budoucnu).

OT: diky GaP za super fotky a pripojeni se!

hamr: diky za odkaz na astrofotky na Tvem webu :)
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No, já ti nevím. Soutěže už tady máme dvě, nevím, jestli bude ještě sil na další...

Nezkusíš ten algoritmus podle průměrného počtu zobrazení, mě by zajímalo, co to vybere ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
JakubS8

Příspěvek od JakubS8 »

"zkus použít jako kritérium průměrný počet zobrazení za čas (prostě počet zobrazení / doba vystavení) a vyloučit ze zobrazování snímky vložené krátce (den, dva) protože u nich to může být zavádějící..."

viz. příspěvek Mmyse.

I já jsem pro tuto variantu...a zajímá mě co z toho bude "padat"
MilAN

Příspěvek od MilAN »

já jsem pro tuto variantu...a zajímá mě co z toho bude "padat"Bez velkého rozebírání bych řekl, že z toho může padat jen nesmysl. Tohle  by mělo nějaký smysl pouze v případě, že by se  někdo chodil na tu fotku dívat  častěji ( protože se mi  líbí, tak se na ni jdu teď zase  podívat) Jenže tak to není. Ani se o té fotce nedozvím jako o najěké hezké výstavě, na kterou se tedy musím jít podívat.  V tomto množství se k fotce dostanu buď hledáním   v nějakém tématickém okruhu ( zajímá mě např. co se tu objevilo nového v družicích ...) nebo nějakým náhodným pochodem.  Nedělám si iloze, že by někdo procházel fotky systematicky.  No a pokud je takto bude přesto procházet,  nic to na statistice nezmění, protože se podívá na každou fotku.  Nedovedu si vbavit mechanismus., jak bych se přímo dostal k nějaké fotce a tím ji zdvihl jakýsi rating
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

uz kdyz jsem tuto otazku o hodnoceni vznasel, uvedomoval jsem si spoustu moznych komplikaci a byl jsem "jen" zvedav, kdo me na ta vsechna uskali (na ta co tusim a i na ta co jsem zatim nedomyslel) upozorni.

Tedy jsem se rozhodl to hodnoceni tam zatim nedavat. Muzu pridelat, ze by hodnotila treba jen "porota", kdyz bych ji zavedl. Pak by ale byla otazka co s fotkama a co s tema, co by autor do souteze zaslal a pak u sebe v profilu smazal... takze to vnasi mnoho dalsich dusledku a veci, ktere by bylo predem nutno rozmyslet (ja to ted delat nebudu, pockam, zda treba kluci z AAM neco nevymysli, proste chci, aby si s tim lamal hlavu taky chvilku nekdo jiny).

Az bude nekdy cas (ted mam v praci opravdu makacku a sila po nocich ted jen tak nebude), tak udelam to pokrocile hledani. Predstava je takova, ze si budete moci stanovit podle ceho hledat, co hledat, zda striktne ci benevolentne, zda to ma byt vetsi nez, mensi nez (u ciselnych udaju) a k aktualnimu vysledku bud pridat dalsi dotaz s tim, ze se nove vysledky pridaji ke starym - tj. aditivni hledani, nebo naopak z mnoziny vysledku, ktere jiz budu mit budu moci odebrat ty, ktere nesplnuji nejake kriterium = ekvivalentem je vlastne hledani uz v mnozine nalezenych.

Problem je, ze si musim nejprve utridit myslenky (Vase nazory a namety na pokrocile hledani jsou vice nez vitany) jak co hledat a jake moznosti zavest (nejradeji bych vsechny, kdyz uz ty data v databazi jsou a autori je poctive vyplnuji, tak at ten datamining za neco stoji).

Az bude vse jasne a na papire design, zacnu teprve neco programovat. No a tento vikend bych po 2 mesicich chtel jit i neco vyfotit, nebo zpracovat data z 3.1. co mam doma na PC a chci zaslat do AAM a CAM ;-)

delat dalsi soutez bych opravdu nechtel. Stejne jako nechci konkurovat ci nahrazovat to co dnes dobre funguje ;-)
JakubS8

Příspěvek od JakubS8 »

Milan: K těm lepším , řekněme nejkrásnějším fotkám se člověk vrací neustále- odkáže na ni své známé, řekne o ní v práci...- no a tak přibývá ne jejím počtu zobrazení.
Můj příklad: Pokud chci zhodnotit svoji fotografii co do kvality navštěvuji stránky Steve Cannistry a pak porovnávám - a tím stoupá rating jeho stránek...
Nicméně chápu co ve svém příspěvku píšeš, pak se tě ale ptám:
Jak by jsi si představoval co možná nejadekvátnější vyhodnocení TOP 10 fotografií ty?
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Nicméně chápu co ve svém příspěvku píšeš, pak se tě ale ptám:
Jak by jsi si představoval co možná nejadekvátnější vyhodnocení TOP 10 fotografií ty?To jsem popsal v příspěvku # 60 :)
Galerie má podle mě  jinou funkci. Kdo chce soutěžit, ať se zúčastňuje soutěží.  Z galerie se ale stává pustupně studnice nápadů , informací a fotek - a to žádné TOP 10 nemůže nahradit. To  je  takové šidítko různých ctižádostivců
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

asi uz jsem pochopil co to znamena, kdyz na ruznych fotowebech pisi "featured" u fotek. Ze by nahodny vyber? aby se ukazala nahodne i nejaka "zastrcena" nebo ta co je tam jiz delsi dobu? Treba MMysovo fotky, ktere byly jedny z prvnich obyvatel astrofotek by nemely upadnout v zapomneni :)

jinak dneska je prvni den, co jsem na astrofotkach neudelal ani carku ale plan do budoucna je jasny: rozsirene hledani, export seznamu vysledku/fotek (vyzaduje nejake inteligentni kodovani seznamu fotek a predani pres GET v URL a osetreni pripadu, ze fotografie bude mezitim smazana a spoustu dalsich)...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

MMysovo fotky, ktere byly jedny z prvnich obyvatel astrofotek by nemely upadnout v zapomneni
Ale neblbni, je tu dost podobně dobrejch, občas i lepších, a ty moje jsou profláknutý už víc než dost.
Já bych tam Top 10 fakt nedával, pokud chceš něco hezkého na úvodní stránku, to náhodné vygenerování není špatný nápad.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

TOP10 nebude protoze TOP jsou preci vsechny fotky :)

cekal jsem, kdo tam prvni hodi svoji fotosestavu v plne "palbe" a vyhral MartinV odmenou budiz mu pochvala pred nastoupenou jednotkou - chvalim Te ! :)

P.S.: sam jsem tam chtel dat tu svoji, jenze fotku mam asi doma... takze o vikendu nejdrive.
Odpovědět