Saturn 2009
Saturn 2009
Ahoj taky jsem se teďka vrátil a opět standart. Vybalil jsem věci a hele mraky Tak si říkám ,,už prostě ne a vydržím". Za 15 min byl pryč a kouknul jsem na Saturn 100x a docela pohoda. Po takové době jsem měl dalekohled venku, že si nemůžu už stěžovat na nic.... Lepší než-li drátem do oka. Ještě jsem si prohlídnul Měsíc a myslel jsem že mi uhoří oči 

http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
Saturn 2009
tak vcera sem konecne poprve po 14 dnech mohl vytahnout dalekohled na balkon. uz sem se bal, ze ho budu mit akorat na ozdobu. saturn naprosto uzasny, ani sem nedychal ... videt to na vlastni oci je proste neco jineho, nez koukat na tuny kvalitnich fotek na netu. pak sem jeste okouknul mesic, coz byla docela vypalovacka bez filtru. zakoncil sem to m42 a m43 v orionu, coz uz byla celkem slabota, hlavne pri zvetseni 120x ... ale v praze sem ani vic necekal. pocity z prvniho pozorovani velmi pozitivni, jen by to chtelo vetsi teplo a vice prostoru ... jeste ted me boli zada z tech pozic, ktere sem musel zaujimat u obri trubky na malem balkone 

Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Saturn 2009
Ono až uvidíš M42 někde ve tmě a nebude šajnit Měsíc, tak to slabota nebude
.

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Saturn 2009
Saturn dnes dírama v mracích a už je dobře vidět mezeru rozevírajícího se prstence...Cass. dělení furt negativní i při 300 x...Asi to chce ještě počkat aspoň na kvalitní seeing...
/Pásy na planětě a stín od prstence + 4 Satelity byly vidět pěkně/
To Hamr: Asi tak! Čím lepší podmínky a větší tma, tím mlhovina leze do šířky a 100° zorné pole, při zvětšení co mám, je pak už mi i malé a nevejde se tam celý..
/Pásy na planětě a stín od prstence + 4 Satelity byly vidět pěkně/
To Hamr: Asi tak! Čím lepší podmínky a větší tma, tím mlhovina leze do šířky a 100° zorné pole, při zvětšení co mám, je pak už mi i malé a nevejde se tam celý..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Saturn 2009
Cass. dělení furt negativní i při 300 x...Asi to chce ještě počkat aspoň na kvalitní seeing...To určitě. Já to Cassiniho dělení viděl ve dvě ráno, to je Saturn hodně vysoko. A ani se nehnul, to je pravda.
ahoj
Petr
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Saturn 2009
Tak dnešní noc naprosto překonala mé očekávání. Ještě v jedenáct stál seeing celkem za prd a už jsem se chystal jít spát, nicméně o půl dvanácté jdu sklidit dalekohled, kouknu do něj a spadla mi brada.
Naprosto řezavě ostrý Saturn jaký jsem minimálně rok neviděl.
Opravdu úchvatný pohled. Místy se to chvělo ale celkově nádhera.
Pozoroval jsem Newtonem 195/ f9 , zvětšení 220x ( Erfle 8 ATC ) brilantní ,bez problému i 300x ( LV 6 Vixen ).
Trochu jsem litoval tří věcí: Že nemám větší zvětšení, větší dalekohled s pohonem a neumím to kvalitně nasnímat a zpracovat. No věřím že snad někdo z vás to dnes zvládl a brzy budem kulit oči na ty fantastický fotky.
Co se týče Cassiniho dělení, celé tři hodiny jsem se opravdu snažil zjistit jestli tam je. Bohužel neviděl jsem nic zřetelného.
Naprosto řezavě ostrý Saturn jaký jsem minimálně rok neviděl.
Opravdu úchvatný pohled. Místy se to chvělo ale celkově nádhera.
Pozoroval jsem Newtonem 195/ f9 , zvětšení 220x ( Erfle 8 ATC ) brilantní ,bez problému i 300x ( LV 6 Vixen ).
Trochu jsem litoval tří věcí: Že nemám větší zvětšení, větší dalekohled s pohonem a neumím to kvalitně nasnímat a zpracovat. No věřím že snad někdo z vás to dnes zvládl a brzy budem kulit oči na ty fantastický fotky.
Co se týče Cassiniho dělení, celé tři hodiny jsem se opravdu snažil zjistit jestli tam je. Bohužel neviděl jsem nic zřetelného.
"Muzika je tvůj vlastní prožitek, tvoje myšlenky, tvá moudrost. Pokud ji nežiješ, z trumpety ti nevyjde." ( Charlie Parker )
Saturn 2009
Také jsem včera po dlouhé době viděl Saturn. Díval jsem se dobsonem 250/1500, max zv. 200x. Prstenec je velmi mírně rozevřený, Cassiniho dělení jsem však přes velkou snahu také nezpozoroval.
Saturn 2009
Cassiniho dělení už chvilkama bylo znatelné jako nepatrné ztmavení/přerušení prstence..
Jinak včera velmi slušný seeing a i 300 x s planetary Sky Watcher jsem zkoušel..
Zaostřit to vcelku šlo, ale takový kontrast jako v E-8 při 187 x to nemělo (asi i ruší víc jednak atmosféra a ostrost kresby je slabší, než u TV okuláru)..Prostě víc detailů nevidím, jen je objekt úhlově větší a tmavší..
Jinak včera velmi slušný seeing a i 300 x s planetary Sky Watcher jsem zkoušel..
Zaostřit to vcelku šlo, ale takový kontrast jako v E-8 při 187 x to nemělo (asi i ruší víc jednak atmosféra a ostrost kresby je slabší, než u TV okuláru)..Prostě víc detailů nevidím, jen je objekt úhlově větší a tmavší..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Saturn 2009
Dovolte mi nováčkovské "hurá". Měla jsem naše "kukátko" podruhé venku a také jsem viděla Saturn. Jsem nadšená z v podstatě prvního pozorování, ani mi navadilo, že to mám rozmazané pro slzení ze zimy a nevycvičené oko. "Já so tak šťastná !"
Saturn 2009
Cassiniho dělení už chvilkama bylo znatelné jako nepatrné ztmavení/přerušení prstence..
Zaostřit to vcelku šlo, ale takový kontrast jako v E-8 při 187 x to nemělo (asi i ruší víc jednak atmosféra a ostrost kresby je slabší, než u TV okuláru)..Prostě víc detailů nevidím, jen je objekt úhlově větší a tmavší..Tak to blahopřeju k zahlédnutí Cassiniho dělení! Já ho taky vidím jen bočním viděním, aby si tady někdo nemyslel, že to v 110 může být jinak
ahoj
Petr
Zaostřit to vcelku šlo, ale takový kontrast jako v E-8 při 187 x to nemělo (asi i ruší víc jednak atmosféra a ostrost kresby je slabší, než u TV okuláru)..Prostě víc detailů nevidím, jen je objekt úhlově větší a tmavší..Tak to blahopřeju k zahlédnutí Cassiniho dělení! Já ho taky vidím jen bočním viděním, aby si tady někdo nemyslel, že to v 110 může být jinak

ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm, SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Saturn 2009
Jak taky? Já bych ho bočním viděním viděl těžko..Asi spíš myslíš že chvilkama naskočí v okamžiku klidu atmosféry.. 
Prostě upřeně se dívám a snažím se ani nedýchat..
Do Daja: Gratuluji!

Prostě upřeně se dívám a snažím se ani nedýchat..

Do Daja: Gratuluji!

Saturn 2009
to Tulen : máš dost zvláštní techniku. Při bočním pohledu - t.j. zhrua ve vzdálenosti 10 ° od přímého pohledu , je rozslišovací schopnost oka na úrovni cca 20% foveální = maximální . Od fovey velmi klesá - to souvisí s roustoucí vzdáleností čípků a i jejich větší velikostí. Ostrá oblast pro oko má cca 1°, při zkoumání detailů je potřeba, aby obraz padl přesně do fovey.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Saturn 2009
"Boční vidění" je o tom, že při pohledu lehce mimo objekt, který přímým pohledem neuvidíš, uvidíš aspoň v rámci "vyduchaření" třeba galaxií na hranici pozorovatelnosti z titulu slabé jasnosti..
No žádné pokoukání nehrozí ale na "splněno a viděl jsem" je to good a berlička..
No žádné pokoukání nehrozí ale na "splněno a viděl jsem" je to good a berlička..
Saturn 2009
Vím co to je boční vidění a vím proč a nač se používá. Ale na pozorování detailů, které jsou úhlově menší než 1" je to naprosto nevhodné, protože zde ztrácíme příliš mnoho z rozslišovací schopnosti oka. Světla tady je dost, i z toho důvodu by boční vidění postrádalo smysl.
..................
Jnak boční vidění není žádná duchařina ani šarlatánství, je to regulérní využití vlastnostií strukrury oka : Centrální vidění pro maximální rozlišení a barevné vidění, boční pohled pro maximální využití citlivosti za šera ( zde již bez přítomnosti barvy).
..................
Jnak boční vidění není žádná duchařina ani šarlatánství, je to regulérní využití vlastnostií strukrury oka : Centrální vidění pro maximální rozlišení a barevné vidění, boční pohled pro maximální využití citlivosti za šera ( zde již bez přítomnosti barvy).
lepší rada žádná než špatná
Saturn 2009
Bocni videni neni jenom o citlivosti na svetlo - bocni videni je take velmi citlive na rychly pohyb (kdyz bloudite ocima po pokoji, tak si snadno vsimnete, jak CRT televize blika - coz pri primem pohledu nevnimate). Takze kdyz se vlivem seeingu urcity detail vzdycky na kraticky moment ukaze a zase zmizi, je vetsi sance registrovat ho spis bocnim videnim. Samozrejme ale plati, ze hlavni vjem prinasi ostre centralni videni a tohle je jenom jakysi doplnek - informace o tom, ze v tom obraze je asi jeste neco navic.
Omlouvam se za offtopic.
Jinak vcera na Petrine jsem po celkem dlouhe dobe Saturna take videl (sice jen pres mraky a obas nejakou tu diru, ale coz). Prstence uz jsou pekne uzavrene, ale mezera mezi nimi jeste byla videt dobre. Cassiniho deleni jsem spis nevidel - ty mraky seeingu moc nepridaji
Dovolte mi nováčkovské "hurá". Měla jsem naše "kukátko" podruhé venku a také jsem viděla Saturn. Jsem nadšená z v podstatě prvního pozorování, ani mi navadilo, že to mám rozmazané pro slzení ze zimy a nevycvičené oko. "Já so tak šťastná !"
Tak to gratuluju, prvni pozorovani byvaji stejne nejlepsi
Omlouvam se za offtopic.
Jinak vcera na Petrine jsem po celkem dlouhe dobe Saturna take videl (sice jen pres mraky a obas nejakou tu diru, ale coz). Prstence uz jsou pekne uzavrene, ale mezera mezi nimi jeste byla videt dobre. Cassiniho deleni jsem spis nevidel - ty mraky seeingu moc nepridaji

Tak to gratuluju, prvni pozorovani byvaji stejne nejlepsi

UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy