DALEKOHLED/CEL #52238 C70 MINI MAK

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tady je na AF na prodej bino 25x100 (hmotnost do 4kg, to je v batohu v pohodě).

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1336369827
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tulen
Věk: 54

Příspěvek od Tulen »

A nebo tohohle Vixena:

http://www.supra-dalekohledy.cz/hledej.html?co=843461

Nevím ale, jak na tom je Vixen v poslední době s optickou kvalitou. Má někdo tento přístroj ?Mám ho, a několik let jsem s ním pozoroval. A dokud jsme měli jen jedno dítě, tak jsem ho i vezl v batohu na dovolenou a po večerech s ním chodil pozorovat na kopec - krabice s dalekohledem v Gemě, AZ-3 v ruce. Optickou kvalitu neumím posoudit.
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Pavel.Hz

Příspěvek od Pavel.Hz »

Teda koukám, že tady se rozhořela docela diskuze, jasně, tenhle jsem myslel, jen jako přenosnej, lehkej, malej a ohledně ty ceny, tam my šlo čistě o to, že bych se o to tolik nebal, přeci jenom, čim víc to stojí, tim víc se o to bojíte a moc s tim nikam neběhate, ale měl jsem k tomu v plánu i druhej, ne moc přenosnej, s velkým zvětšením.
Může mi jen tak pro informaci někdo říct v čem je lepší triedr oproti Maku s prakticky stejným průměrem?, nějak to teda nechápu, mě to prostě připadá prakticky stejný, akorát že u toho Maku by se dalo využít větší přiblížení, i když asi v trochu horším obraze než u toho triedru.
Ohledně toho Maku, jasně ještě lepší by bylo vzít si 150 na AZ-4, mě je jasný, že čim víc do toho vrazim, tim to bude vážit víc, ale víc to ukáže, ten malej mě zaujal právě proto, že by ho i jeden a půl kilovej stativ s nosností dvě kila mohl zvládnout, je mi jasný že by to nebyl zázrak, ale to ani nečekám, tam mi šlo čistě o něco lehkýho na cesty, díky za odpovědi
g
Věk: 64

Příspěvek od g »

Dosah bina je o ca 40% větší než při pozorování jedním okem. Bino má výborný kontrast a také, jak bylo zde řečeno vícekrát - velké pole.
Dosah mini-maka při odečtu plochy sekundáru a započtení ztrát na primáru a sekundáru:
efektivní průměr (hvězdy a objekty, při odrazu pokovení 90%): 59 mm
Kontrast = 5,24-5,1x-34,1x2+51,1x3 kde x= průměr sekundáru v procentuálním zlomku, zde vychází kontrast s hodnotou: 1.68, to je 32% ideálního refraktoru ==40mm
Okulár je možná i pevný s proměnným zvětšením 25-75x. O zorném poli 7° uváděném v obch. textu pochybuji - bude tak max. 2°, kvalita takového pole nebude v kraji nejlepší..

Dodáno: Když je triedr proti srsti stejně jako navržený MAK102 a jediným kritériem je přenosnost s nejistotou zda zůstane u astronomie, pak:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ovaci.html

přečíst: http://stara.hvezdarna.cz/navod/navod/dalekohled.htm
Pavel.Hz

Příspěvek od Pavel.Hz »

Triedr a Mak proti srsti, no, proti Maku nic nemám, ale ten Mak 102 s nějakou slušnou montáží a příslušenstím, nebude moc lehounkej, a ohledně toho triedru, byla by tu i možnost ten skymaster 25x70, koukal jsem že je docela chválenej, akorat jsem tak nějak doufal, že z dalekohledem, s kterým bych chodil to tmy bych dostal větší zvětšení než 25x, ale jestli to opravdu líp nejde?, díky za odpovědi
Pavel.Hz

Příspěvek od Pavel.Hz »

Ten odkaz je sice hezkej, koukal jsem na ně taky, ale nějak nechápu:
1) Několikrát jsem četl, že zoomove dalekohledy mají menší zorne pole a ted mi je doporučuješ?
2) Kterej z nich si měl konrektně na mysli, jsem ochotnej tak do čtyř, pěti tisíc, ale když tak koukám na ty velikosti, to už by byl lepší ten triedr 25x70 ne?
3) Hezký vypočty, sotva jim rozumim, snažíš se tim říct že u Maku mám spíš počítat s polovinou jeho průměru?, je to tak u všech, nebo jen u těch menších, že tady všude čtu, když Mak, tak aspon 102?
Já jsem trochu tvrdohlavej, ale v tomhle nejsem zrovna znalec, rád si nechám poradit, původně jsem chtěl něco co by mělo aspon 100x zvětšení, vážilo to i s montáží tak do pěti kil a nestálo to víc jak pět tisíc, ale nic takovýho zjevně neexistuje, tak jestli by byl nejlepší volba ten triedr 25x70 a k němu nějakej slušnej stativ Velbon, zatim to tak vypadá, díky za odpovědi
RisoP

Příspěvek od RisoP »

No ako píšeš v poslednej vete malý , lahký , lacný a s velkým výkonom no a to funguje možno u počítačov(aj keď o cene by sa dalo polemizovať) ale nie u ďalekohladov. No ten Mak má totiž centrálne zatienenie sekundárnym zrkadlom, ktoré akoby mu ubralo z priemeru a ak tam dáš ešte velké zvečšenie tak ti obraz stmavne. To je tak po lopatisticky. ;)
N200/f5,malokuk,bino 7*50, bino 20 & 32*88
Pavel.Hz

Příspěvek od Pavel.Hz »

Jak to tak vidim, tak už se tady měsíc bavíme o všem možným a nějakou konečnou odpověd jsem nevyřešil, ten triedr by nebyl marnej, ale zvětšení 15x, 25x, to neni zas nějaká sláva.
Při ty rozmluvě s váma sem dospěl k jedinýmu závěru, ten Astromaster 70 AZ, vypadá dobře, ta montáž se snaží vypadat jako AZ-4, dokonce má palcový ocelový nohy, sice nevim jestli jste to držely v ruce, protože u těch powerseekeru je jiná, ale vzhledem k ty ceně to stejně asi zázrak nebude.
S toho vyplývá, když tenhle vyloučim, i kvůli větší váze, a ten Mini Dobson, no, to by asi nebylo to pravý, že kromě trierdu už by to co jsem od toho chtěl splnoval už jen ten:
Sky-Watcher 80/400 Refractor nebo
Sky-Watcher 80/1000 Mak
Ani jeden neni dokonalej, ten Refractor má špatnou světelnost a vzhledem k tomu že jsem chtěl koukat i na zemi by asi vadila ta barevná vada, ten Mak má zase centrální stínění a někdo tu taky psal něco o ne zrovna dokonalým natěru, jak to tak vidim, tak to tak vyjde zhruba nastejno, s tim co maximálně dokážou, neřešim ted montáž, tomu už tak nějak rozumim bych řekl, jde mi jen o to, který z nich by jste vzali?, jak říkám, ani jeden neni dokonalej, ale nic lepšího jako nějakej mobilní stejně asi nevymyslim, krom toho nějakyho Newtona 150 nebo 200 mám časem v plánu, když mě to bude bavit, jde mi jen čistě o něco prvního, mobilního s čim bych prostě mohl začít, nečekám žádnej zázrak, díky za odpovědi
Pavel.Hz

Příspěvek od Pavel.Hz »

Tady nejde o to, že bych do toho nemohl časem investovat víc, ale u mě to stejně nebude nějakej hlavní koníček, spíš bych tak občas koukl na oblohu, myslim že to dopadne tak, že s tim strávim tři možná čtyři noci za měsíc a to ještě asi ne cely, ani nevim co chci pozorovat, prostě bych hlavně rád zjistil tohle, jestli mě to bude bavit, co chci pozorovat, rád bych kouknul i po okolí, proto jsem chtěl obraz normálně, a nechce se mi do toho investovat spoustu peněz i kdybych mohl, protože nevim, jestli neskončim u koukání na měsíc, jinak jen po okolí.
Proto se mi moc nechce do toho triedru, protože jestli skončim u tohohle nebo ne, to je celkem otázka, přeci jenom, když bych si k tomu sehnal nějaky slušný okuláry, tak by oba dva, aspon 50x, 60x mohly ukázat slušně a to je pořád lepší než 15x nebo 25x, díky za odpovědi
RisoP

Příspěvek od RisoP »

R 80400 čo my voláme malokuk je dobrý kuker ale rozhodne to nie je na planéty - velké zväčšenia mu nesedia tak do tých 60 krát,mám ho kúpil som ho pre syna. Najviac ho využívame na pozorovanie slnka s bader fóliou. Skôr by som ho prirovnal výkonom k tomu triedru akurát že tam nemáš tú pohodu pozorovania ako triedrom. A ku triedru sa okuláre vymeniť nedajú. Ak chceš vedieť môj názor na tie malé kukre tak je takýto "sú to viac-menej hračky pre deti netreba od toho veľa očakávať a po niekolkých pokusoch zaujmú miesto niekde v skrini na hodne dlhý čas. " Trieder si ale môžeš vziať na dovolenku,na turistiku alebo ho mať jednoducho stále so sebou v aute ako to robím ja ,teda ak to nie je príliš velký trieder. No a na planéty treba kuker na to určený ktorý zvládne bez problémov 200 krát napriklad ED 80 alebo dobsona od 150 hore.
N200/f5,malokuk,bino 7*50, bino 20 & 32*88
Pavel.Hz

Příspěvek od Pavel.Hz »

Takže říkáte že by ten Skymaster 25x70 byl lepší?
Mě jen pořád vrtá hlavou jedna věc, pokud ten Sky-Watcher 80 Mak neni schopnej zobrazit víc jak 80x zvětšení, proč k němu dávají okuláry s kterým se dostane na 100x, jako na okulárech se šetří, to mi došlo, ale většinou tam dávají správný k tomu danemu dalekohledu, aby bylo vidět co zvládne, i když tam dají ty nejlevnější co najdou, ale nevim no.
Kdy tak začíná byt u toho Sky-Watcher 80/400 vidět ta barevná vada, netuší někdo?, díky za odpovědi
Pavel.Hz

Příspěvek od Pavel.Hz »

Moment, ted koukám, ten Sky-Watcher ED 80/600 nebo jak to je si poradí s 200x zvětšením?, to zní zajimavě, díky za odpovědi
Pavel.Hz

Příspěvek od Pavel.Hz »

Vim, že ty ED všichni chválí, že netrpí na ty opticky vady, ale tohle už je 2, 5 D, tak se ujištuju, že jsem to správně pochopil, díky za odpovědi
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

A když tam dáš 2mm okulár tak budeš mít 300x a s barlow 600x a to se vyplatí....
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

ale tohle už je 2, 5 D, tak se ujištuju, že jsem to správně pochopil, díky za odpovědi
Jó tak to je.
U refra. 80/400 je barevná vada vidět pokaždý, jen u malého zvětšení do asi 20x téměř nevadí.

Psione radši je moc nepleť, nebo budou chtít vážně ty velký zvětšení :)
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Odpovědět