vyhřívání refraktoru

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
deavi

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od deavi »

MMys: tez "neboj" on ho totiz ma i deavi, diky kteremu byl exemplar vyroben i pro me a David uz ho rok pouziva a jak ho znam, tak to vzdy "skvari" na plny vykon ;D
No já měl původně podobné vyhřívání od BCF, ale které mi vyhořelo. Naštěstí jsem se domluvil s Milošem a bylo vyhřívání na světě. Jinak většinu po celou noc to škvařim na plný kule ;D jak píšeš. Mám velkou železnou rosnici a ta to pěkně pobere. Když je v zimě námraza a vše obalené jinovatkou, můj Zenithstar je suchej jak čistý ponožky.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Vabra

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od Vabra »

Jeste bych si dovolil malou odbocku k tomuto veskrze technickemu tematu.

Vliv vyhrivani rosnice na kvalitu obrazu.

Prvni noc MHV jsem fotil bez vyhrivani zato s castym fenovanim predniho clenu objektivu. Druhe dve noci jsem z pohodlnosti nainstaloval vyhrivani (na plny vykon) a fotil s nim. Subjektivne se mi Rosetta focena prvni noci zamlouva vice nez IC410/405 focene noci druhe (pri jinak stejne sestave).

Pozorujete nekdo negativni vliv vyhrivani na kvalitu kresby dalekohledu? Nenici pripadne turbulence vzduchu od vyhrivani kvalitu vstupujiciho svazku svetla?

I kdyz bych se nerad vyhrivani zbavil a pokazde fenoval, mohlo by to byt uzitecne pro jeho regulaci - topit vzdy co nejmene aby se jeste objektiv nerosil ale uz zbytecne neprehrival vzduch...
Pavel Vabrousek
demonek

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od demonek »

Chci si vyrobit vyhřívání refraktoru pomocí odporového drátu ODL 20R81.Napájel bych to obyč. autobaterií.Zároveň bych to chtěl i nějak regulovat.Může mi někdo poradit,kerý potenciometr by byl vhodný?Díval jsem se na stránky GESu a jelikož moje elektrotechnické znalosti jsou minimální,tak jsem si žádný nedokázal vybrat.
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od biker.fm »

Chci si vyrobit vyhřívání refraktoru pomocí odporového drátu ODL 20R81.Napájel bych to obyč. autobaterií.Zároveň bych to chtěl i nějak regulovat.Může mi někdo poradit,kerý potenciometr by byl vhodný?Díval jsem se na stránky GESu a jelikož moje elektrotechnické znalosti jsou minimální,tak jsem si žádný nedokázal vybrat.Regulace se neprovadi pouze potenciometrem, ale jednoduchym zapojenim 555-ky co zajistuje sirku impulsu do vyhrivaneho dratu. Projdi si toto vlakno, jsou zde odkazy na zapojeni.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
demonek

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od demonek »

O.K. Jak jsem již ale psal,mé elektrotechnické znalosti jsou mizivé.Proto potřebuji něco jednoduchého.Na ty schémata jsem se na tomto vlákně díval.Sice to vypadá pěkně,ale potřebuju vyrobit něco,co zvládnu sám.Proto bych tam chtěl namontovat potenciometr,ale nevím jaký.
Miloš Hroch

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od Miloš Hroch »

Na samotný potenciometr rovnou zapomeň, kdybys tím chtěl regulovat proud, tak ho uškvaříš. Taková jednoduchá regulace výkonu topení (a netvrdím, že rozumná), co by šla udělat bez jakýchkoliv znalostí, je sada přepínatelných bočníků k odporovému drátu, patřičně výkonově dimenzovaných.

Problém je v tom, že neuštříš absolutně nic z kapacity baterie, vždy z ní budeš odebírat maximální proud a jen ho budeš dělit mezi ten vyhřívací pásek a bočníky, takže to podle mne zcela ztrácí jakýkoli smysl. To už je lepší použít vhodně dimenzovaný odporový drát a připojit ho přímo k autobaterii.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od MMys »

Potenciometr zcela jistě žádný, tak to nepůjde, běžné typy by nejspíš shořely. To by musel být reostat určený pro vyšší proudy.

Pokud jsou tvoje elektro znalosto minimální, udělej to bez regulace. Prostě tam toho odporového drátu namotej tolik, aby to při 12V slabě hřálo (nesmí to na dotek pálit).

Nebo si to vyhřívátko kup.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
demonek

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od demonek »

Tak jo. Udělám to s tím reostatem
demonek

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od demonek »

Teď jsem se díval na stránky GESu a našel jsem tam stejnosměrný impulzní regulátor G709.Co vy na to?
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od MMys »

To by mělo být použitelné.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od biker.fm »

Kdyz uz to pocasi stoji za prd a po nocich se neda ani fotit ani pozorovat, tak jsem si po par vecerech udelal ovladac na vyhrivani. Mam celkem 3 regulovatelne vystupy, napr. pro dalekohled kterym fotim, pro pointacni dalekohled a ten treti vystup muzu mit treba na dalekohledu kterym pozoruji. Za ovladacem je videt rosnice ze zelene karimatky (vnitrek jsem nabarvil cernou matnou barvou).

Ve tme je tezko poznat jak moc je otoceny potenciometr na vykon a tak jsem kazdy vystup doplnil o bargraf, kde podle poctu sviticich led diod vidim procentualne nastaveny vykon, zde je to konkretne videt 1-20%, 2-70% a 3-30% vykonu vyhrivani.

Potenciometrem nastaveny minimalni vykon

Potenciometrem nastaveny maximalni vykon

sajmon

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od sajmon »

To biker.fm:

Gratulujem k prístroju-veľmi profesionálne vyzerajúci kus.
Ja doteraz použivan elektricky vyhrievaný vankúš, ktorý napájam cez elektronickú zásuvku s nastavitelným /?/ napätím /z Lidlu/. Trochu neesteticky vyzerajúce ale plne slúži. V budúcnosti uvažujem o rozšírenie použitej optiky na snímanie na jednom statíve spolu s AG-refrafraktorom /tj spolu namontovať 3 veci, z nich by samozrejme použil naraz max.2/.
Ak by som sa chcel preorientovať na ten Tvoj typ, mohol by som u Teba prípadne objednať plne funkčné zariadenie napájateľné z 220V stiedavého prúdu?
Ozvi sa mi !
Sajmon
C350Dm+UV/IR-clip filter on NW200/800&BaaderMPCC; SBIG ST8300M&FW5 on Vixen80/600+BorgDGL 0,85x ;EQ mount G41&Pulsar.
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od biker.fm »

Gratulujem k prístroju-veľmi profesionálne vyzerajúci kus.Diky za gratulaci.

Damillo

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od Damillo »

Ahoj všem, měl jednu prosbu na Miloše Hrocha. A to, jestli by byl tak moc hodný a dal sem schéma toho upraveného zapojení pro 4 výstupy. Pokud by to bylo i s tišťákem, byl bych moc rád. Elektronika není moje silná stránka. Díky
C6 SCT, CG5-GOTO Adv, okuláry OMNI 32mm, 20mm, 15mm, 9mm a jeden setový E-Lux 25mm... a Lidlskop
Damillo

vyhřívání refraktoru

Příspěvek od Damillo »

to Petr Pražák: Díky za bleskovku Hned zítra se na to vrhnu. Jen doufám, že seženu všechno. Dneska mi dorazil khantalový drát, tak už jen ten regulátor :D
C6 SCT, CG5-GOTO Adv, okuláry OMNI 32mm, 20mm, 15mm, 9mm a jeden setový E-Lux 25mm... a Lidlskop
Odpovědět