PS vím, že se to toho asi netýka, ale také mě překvapilo citelné zdražení všech dalekohledů. Tak doufám, že jen recesí.
TNC/SKY NWT Dobson 203 vs. 254/1200
Mám na mysli plnotubus Dobson 12´´ od firmy GSO (má jej v nabídce celestron.cz).Taky právě medituji nad tím větším, když už, tak už. Ale bude zajímavý jak nacpu sebe (skoro 2metry a třicítku Dobsona do Daewoo matiz
.V nejhorším vyhodím sedadla. Nedovedu si představit jak propastný je rozdíl mezi 25cm a 30cm v praxi. Moje dosavadní zrcadélko ukazuje i m31 jako nevýraznou šmouhu
.
PS vím, že se to toho asi netýka, ale také mě překvapilo citelné zdražení všech dalekohledů. Tak doufám, že jen recesí.
Dobson SW 254/1200 + setové okuláry
triedr 20x60
home made refraktor 60x600 (muzejní kus)
triedr 20x60
home made refraktor 60x600 (muzejní kus)
- Honza Ebr (honza42)
Nevím jak je to u GSO, ale SW má na webu celkem přesné rozměry jednotlivých částí dalekohledů, podle toho je to možné nějak proměřit.
Rozhodně bych ale dal pozor před nákupem vzhledem k autu. Měl jsem k dispozici dost malé autíčko (citroen AX) a krabice s tubusem 10" se po sklopení všech sedadel (kromě řídiiče:) vešla s dost malou rezervou. U 12" nemyslím, že by byl velký problém s těmi 5 cm na průměr, ale těch 25 cm délky už může dělat svoje. Každé auto má uvnitř trochu jiné proporce, přestože třeba něco vypadá větší, něco menší, dost zleží na konkrétním tvaru karoserie, protože dalekohled nelze ohnout, aby se přizpbůsobil
Rozhodně bych ale dal pozor před nákupem vzhledem k autu. Měl jsem k dispozici dost malé autíčko (citroen AX) a krabice s tubusem 10" se po sklopení všech sedadel (kromě řídiiče:) vešla s dost malou rezervou. U 12" nemyslím, že by byl velký problém s těmi 5 cm na průměr, ale těch 25 cm délky už může dělat svoje. Každé auto má uvnitř trochu jiné proporce, přestože třeba něco vypadá větší, něco menší, dost zleží na konkrétním tvaru karoserie, protože dalekohled nelze ohnout, aby se přizpbůsobil
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
To Lada777 a jsi šiši?? Ber Sky-Watchera!!

Zas takový, co si nenechá poradit... ;D
12'' palec možná nemají v nabídce Supra PHa, ale zavolal bych nebo kontaktoval ATC...
P.s. Je to skvělý a kvalitní "bojler"...
Teda s Ethoskama..
S těma drahýma šmejdama si fakt to světelné tříkilo rozumí a neměnil bych!!!

v tom 100° Z.P. když se posunoval Saturn, tak krom 10% okraje vyskočil v plné kráse a bez nějakých achich ouvej zkreslení...Ostrý a plnotučný i bez paracoru přes většinu Z.P. prostě skvělý pokoukání...
Se zelenými Naglery to bude asi podobné...Měl sem 7-mm Naglera a taky SUPER i v kraji Z.P.
Zas takový, co si nenechá poradit... ;D
12'' palec možná nemají v nabídce Supra PHa, ale zavolal bych nebo kontaktoval ATC...
P.s. Je to skvělý a kvalitní "bojler"...
Teda s Ethoskama..
S těma drahýma šmejdama si fakt to světelné tříkilo rozumí a neměnil bych!!!
v tom 100° Z.P. když se posunoval Saturn, tak krom 10% okraje vyskočil v plné kráse a bez nějakých achich ouvej zkreslení...Ostrý a plnotučný i bez paracoru přes většinu Z.P. prostě skvělý pokoukání...
Se zelenými Naglery to bude asi podobné...Měl sem 7-mm Naglera a taky SUPER i v kraji Z.P.
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Mate nekdo zkusenost s 12" SW dobsonem ve verzi flex (skladaci)? Zajima me o kolik se dalekohled zmensi pri slozeni, jak je to s kolimaci...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Mám na mysli plnotubus Dobson 12´´ od firmy GSO (má jej v nabídce celestron.cz).Taky právě medituji nad tím větším, když už, tak už. Ale bude zajímavý jak nacpu sebe (skoro 2metry a třicítku Dobsona do Daewoo matiz
.V nejhorším vyhodím sedadla. Nedovedu si představit jak propastný je rozdíl mezi 25cm a 30cm v praxi. Moje dosavadní zrcadélko ukazuje i m31 jako nevýraznou šmouhu
.
Pokud to chces nacpat do Daewoo Matiz, tak bych byl dost skepticky. Rodice ho maji a mam s nim neco najezdeno a rekl bych, ze to bude dost porod. Urcite budes muset sklopit zadni sedacky, predni sedacku a nacpat to zezadu az k ridici. A ani pak nebude jiste, ze se to pohodlne vejde. Nikdo se k tobe uz nevejde a je dost pravdepodobny, ze te to bude omezovat pri rizeni, coz neni uplne nejbezpecnejsi.
Pokud to chces nacpat do Daewoo Matiz, tak bych byl dost skepticky. Rodice ho maji a mam s nim neco najezdeno a rekl bych, ze to bude dost porod. Urcite budes muset sklopit zadni sedacky, predni sedacku a nacpat to zezadu az k ridici. A ani pak nebude jiste, ze se to pohodlne vejde. Nikdo se k tobe uz nevejde a je dost pravdepodobny, ze te to bude omezovat pri rizeni, coz neni uplne nejbezpecnejsi.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Mate nekdo zkusenost s 12" SW dobsonem ve verzi flex (skladaci)? Zajima me o kolik se dalekohled zmensi pri slozeni, jak je to s kolimaci...
Vše máš sděleno zde:
http://www.skywatchertelescope.net/swti ... class2=106
vč. rozměrů tubusu a 2 kartonů. Pokud složenou verzi vytáhneš na dorazy, nemusíš již kolimovat. Doporučuji zhotovit látkovou punčošku se zipem s 3 ks plastových žeber
Habl
Vše máš sděleno zde:
http://www.skywatchertelescope.net/swti ... class2=106
vč. rozměrů tubusu a 2 kartonů. Pokud složenou verzi vytáhneš na dorazy, nemusíš již kolimovat. Doporučuji zhotovit látkovou punčošku se zipem s 3 ks plastových žeber
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Včera jsem byl v Supře a měli tam 200/1200 Flex-tube. Kolega pana Zahajského mi ukazoval, jak to drží kolimaci. Několikrát složil a vytáhl a kolimace stále držela. Prý je ta 300 skoro o polovinu menší, až ji někdo bude mít, jistě napíše.
Včera jsem byl v Supře a měli tam 200/1200 Flex-tube. Kolega pana Zahajského mi ukazoval, jak to drží kolimaci. Několikrát složil a vytáhl a kolimace stále držela. Prý je ta 300 skoro o polovinu menší, až ji někdo bude mít, jistě napíše.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
- Honza Ebr (honza42)
Založil jsem k 12" FlexTube téma ZDE.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Porovnání dalekohledů Dobson 200/1200 a 254/1200.
Protože si také vybírám mezi těmito dvěma dalekohledy, pokusím se shrnout, co jsem se zde na Fóru i jinde na Internetu dozvěděl. Porovnat objektivní hlediska. Z pohledu nováčka.
[hr]
Stejná délka, stejné zvětšení (250 dovoluje i větší zvětšení, ale to je výjimečně použitelné a objekt rychle utíká ze ZP), stejné zorné pole (s dodávanými okuláry).
Parametry 200/1200 254/1200
světelnost f/6 f/4,7
rozliš. schopnost teor. 0,6" 0,47"
hv. velikost prakticky 12.87 mag 13,38 mag
Klady a zápory 200/1200 254/1200
průměr - + (o 60 % více světla)
rozliš. schopnost - +
magnituda - +
světelnost + - (náročnější na kolimaci*)
koma + -
hmotnost + -
cena + -
[hr]
Většina radí větší průměr. Proti tomu stojí větší hmotnost a rozměry (horší manipulace) a vyšší cena. "Větším dalekohledem uvidíte víc." - A jinde: "I ve větším průměru jsou to jen mlžinky..."
Málo je praktických příkladů jaký je rozdíl v zobrazení objektů těmito průměry. Dobré jsou kresby, začátečník ale nezkušeným okem tolik neuvidí.
Jednoznačný vítěz mi tu stále nevychází.
Myslím, že rozhodování závisí na tom, co kdo u dalekohledu preferuje, na finanční situaci a časových možnostech využití přístroje. Nelze rozhodnout, který z dalekohledů je lepší a doporučit ho. Výběr tak zůstává osobní záležitostí každého.
*Čím je větší světelnost primárního zrcadla, tím je kolimace náročnější a zároveň nutnější pro dosažení kvalitního obrazu. (z článku: Jak kupovat dalekohled)
Protože si také vybírám mezi těmito dvěma dalekohledy, pokusím se shrnout, co jsem se zde na Fóru i jinde na Internetu dozvěděl. Porovnat objektivní hlediska. Z pohledu nováčka.
[hr]
Stejná délka, stejné zvětšení (250 dovoluje i větší zvětšení, ale to je výjimečně použitelné a objekt rychle utíká ze ZP), stejné zorné pole (s dodávanými okuláry).
Parametry 200/1200 254/1200
světelnost f/6 f/4,7
rozliš. schopnost teor. 0,6" 0,47"
hv. velikost prakticky 12.87 mag 13,38 mag
Klady a zápory 200/1200 254/1200
průměr - + (o 60 % více světla)
rozliš. schopnost - +
magnituda - +
světelnost + - (náročnější na kolimaci*)
koma + -
hmotnost + -
cena + -
[hr]
Většina radí větší průměr. Proti tomu stojí větší hmotnost a rozměry (horší manipulace) a vyšší cena. "Větším dalekohledem uvidíte víc." - A jinde: "I ve větším průměru jsou to jen mlžinky..."
Málo je praktických příkladů jaký je rozdíl v zobrazení objektů těmito průměry. Dobré jsou kresby, začátečník ale nezkušeným okem tolik neuvidí.
Jednoznačný vítěz mi tu stále nevychází.
Myslím, že rozhodování závisí na tom, co kdo u dalekohledu preferuje, na finanční situaci a časových možnostech využití přístroje. Nelze rozhodnout, který z dalekohledů je lepší a doporučit ho. Výběr tak zůstává osobní záležitostí každého.
*Čím je větší světelnost primárního zrcadla, tím je kolimace náročnější a zároveň nutnější pro dosažení kvalitního obrazu. (z článku: Jak kupovat dalekohled)
SW dobson 200/1200. Okuláry: 32mm, 25, 13 (Hyperion), 10, 8 (Hyperion), barlow 2x. Triedr: 7x50.
pro své +/- uvádíš některé parametry zdvojené - průměr je množinou dále uvedeného rozlišení a dosah mag. např.
důležitější bude na co chci dalekohled nejčastěji používat a splňuje ano/ne/částečně
dosah je důležitý, ale mám tmavou oblohu?..
rozlišení je teoretické a jen těžko tomu dovolí kvalita optiky a hl. seeing...
kolimace nezbytná a četnost se řídí: přenáším často, nebo pevné místo..
důležitější bude na co chci dalekohled nejčastěji používat a splňuje ano/ne/částečně
dosah je důležitý, ale mám tmavou oblohu?..
rozlišení je teoretické a jen těžko tomu dovolí kvalita optiky a hl. seeing...
kolimace nezbytná a četnost se řídí: přenáším často, nebo pevné místo..
Pokuď Tě straší ta vysší světelnost 254mm dalekohledu, tak Dobsony vyrábí taky Orion Optics UK: http://www.orionoptics.co.uk/DOBSONIAN/ ... range.html. Mají dvě řady, short (S) a long (L). Tak třeba ten 250mm dobson dělají jak f/4.8 (250S), tak f/6.3 (250L). Ten druhý, by mohl vyřešit tvoje dilema. Na druhou stranu jsou tyhle Orioňácké dobsony dražší než ty od Sky-Watcheru. Taky ten 250L je samozřejmě delší, ale ne zas tak, že by jsi při pozorování potřeboval schůdky. Může být ale problém narvat ho do auta.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
To Saša: Napadá mě, že pak si kolega Aladin může dát u 250-ky ohledně komy plus a asi 5 x mínus ohledně ceny... 
Baj oko bude 2 x dražší...
Baj oko bude 2 x dražší...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
důležitější bude na co chci dalekohled nejčastěji používat a splňuje ano/ne/částečněV použitelnosti těchto dvou dalekohledů nevidím rozdíl.
Objekty na pozorování jsou hlavně "Deep-sky" + těch pár planet. Univerzální dalekohled.
SW dobson 200/1200. Okuláry: 32mm, 25, 13 (Hyperion), 10, 8 (Hyperion), barlow 2x. Triedr: 7x50.
Nelze rozhodnout, který z dalekohledů je lepší a doporučit ho.
Tak tohle bych si dovolit rozporovat.
Který bude lepší, je jasné - ve všech parametrech, které z hlediska astronomického mají nějakou váhu, je jasně lepší ten větší.
Ty lepší vlastnosti jsou ale samozřejmě něčím vykoupeny - =cenou a velikostí
A tak to bude vždy .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Nekupuji dalekohled pro hvězdárnu, ale domů. Musím tedy přihlédnout i k dalším hlediskům. (Kéž bych nemusel!)