To MilAN:
To by byla paráda vzít velký 400 mm ALT-AZ Dobson motorizovaný a místo okuláru nasadit ccd online kameru StellaCam 3 a nastavit exposici 30 sec (a budeme na 20.magnitudě).
Mě 15 cm Newton zachytí 20.magnitudu do 15 minut exposice.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
MilAN napsal: Což o to, k Tvému 1. příspěvku - to je zde normálmí. Ale ten druhý už někteří nerozdýchají ...
on nam tu jen vaclav1 dela "osvetu", otevira oci a nove obzory ja myslim, ze na tom neco je, kdyz barvy nevidim a chci videt, tak holt musim fotit
Ono to s tu "opravdovou" astronomií má i svůj vývoj. Dříve, když někdo fotil , dívali se na něho koukači skrze prsty. A protože fotografů bylo pomálu, nebyli to ti "správní astronomové". Ono to také nebylo tak jednoduché, pořídit snímek.
S příchodem digitálu to je velmi snadné - použitelnou -a záměrně říkám použitelnou fotku , lze udělat prakticky čímkoliv a bez zásadních znalostí. Tím se stala fotografie běžnou - a dnes by to mohlo vypadat, že jsou spíše koukači v menšině. No a teď do toho začíná více vystrkovat růžky nějaké lidovější CCD kamery , ať v klasice nebo v podobě TV. A opět to není ta" správná "astronomie - vždyť oni se vlastně těmi dalekohledy ani nedívají, a dokonce ani nefotí -alespoň ne tak , jak "normální" astronomové.
Je to taková zvrženíhodná skupina, ale jen do toho okamžiku, kdy se na ten monitor nebo obrazovku podívají ti "správní" a zjistí, že to je další skok, který mohou udělat a k němuž by jim nepomohl již ani jim nedostupně veliký dalekohled. ;D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Já jsem zase pro opravdové koukání, koukat na monitor mohu klidně doma. Nejsem myslím zaujatý, prostě mě tato možnost neoslovuje. Je to dle mě asi stejné jako vyjet si na výlet na kole do přírody, nebo jít do fit centra sednout na kolo a přírodu si promítat na zeď. To by mě taky nebavilo.
Ten problém je v tom příměru ale jinde: pokud budeš chtít tu přírodu vidět na Slovensku, přepravíš se tam i s tím kolem vlakem, a když v Himalájích, tak letadlem. Takže tam, kde končí pro mne vizuálno, beru foťák a kameru a jdu dál...
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Už jsme asi mimo téma, ale každý si "vychutnává" pozorování jinak. Ono to stejně jednou bude přes PC
on-line a nebude dalekohled ani potřeba. Ale za sebe mohu říct, že pro mě má stále pohled přes čočku nebo zrcadlo stále velké kouzlo a v žádném případě jsem zatím neviděl vše co se dá vidět. Ona je to i ta atmosféra, zejména červencové nebo srpnové noci.
Velký Dobson se zrcadlem 400-500 mm je pěkný dalekohled na vizuální pozorování,ale má svoje meze pro prosté oko někde kolem 16.magnitudy.Řada slabších DSO kolem 14.magnitudy(galaxie,mlhoviny) ukáže svoji strukturu až když je mezní dosah mezi 18-19.magnitudou.Pro 19.magnitudu budete potřebovat zrcadlo kolem 150-200 cm v průměru někde v Chile a mít perfektní seeing aby bylo možné použít zvětšení mezi 300-500x.
Pokud použijete ccd online kameru např.StellaCam 3 máte 18.magnitudu ve 20 cm Newtonu do 30 sekund exposice snímku a postačí montáž EQ6,která 30-60 sec udrží nepointovaně.
S pointerem by šlo snímat třeba 3 minuty ccd snímek se StellaCam 3,pak by dosah mohl být dle podmínek a stavu oblohy někde mezi 19-20.magnitudou.Pokud vezmu v úvahu cena 500 mm Dobsona proti ceně 20 cm Newton + EQ6 + ccd StellaCam 3 jsem na tom lépe proti Dobsonu,vidím toho na DSO podstatně víc než vizuálně v Dobsonu.
Hledisko transportovatelnosti přístroje autem je lepší u 20 cm Newtona na EQ6 než u 50 cm Dobsona.
Takto jsem uvažoval před koupí dalekohledu a příslušenství.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Ale Václave tady nejde prostě jen o mezní magnitudu,ale především o důvody čistě iracionální.Tak jako si někdo radši pořídí 15cm čočku místo 30cm zrcadla,z důvodu většího osobního potěšení(tedy z důvodu čistě iracionálního),tak jiný si radši koupí to 50cm zrcadlo než aby koukal na monitor.Je fuk že ona čočka nemá žádné výhody proti velkému zrcadlu,stejně jako je fuk,že ccd kamera ukáže kdovíkolik oproti velkému dobsonu.Každému prostě vyhovuje to jeho a nemá smysl ho přesvědčovat o opaku :)Koukač do ccd stejně nepůjde,protože se radši kouká na oblohu než na televizi,zrovna tak refraktorista si nekoupí zrcadlo,jelikož ho fascinuje velký kus průhledné skla.Opravdu nemá smysl řešit pořád to samé dokola jak se děje
Mě to připadá jako že se dosti astronomů pozorovatelů brání moderní technice v dnešní moderní době.Velké Newtony na Dobsonově montáži a vizuální pozorování okem mě připomíná 18-19.století dobu Herschela a lorda Rosse kdy pozorovali kovovými zrcadly přes 1 metr v průměru na krkolomných montážích.Pravda fotografie tehdy byla v počátcích a pokusy s fotografováním mlhovin byly prováděny na malých dalekohledech.
To kavka:
TMB 152/1200 refraktor je výborný pro ccd fotografii i vizuální pozorování planet a jasnějších DSO.Cena,bohužel pro většinu astronomů pozorovatelů je vskutku astronomická.
Zrcadlo kreslí pěkně i při 150 mm průměru pokud je kvalitní parabola.
kavka napsal: Kubajz to vystihl velmi pěkně. Kdybych měl našetřeno 100 k, tak koupím nejspíš objektiv TMB Apo 152/1200, jak ho nabízí Supra.prosimte co je to TMB za zkratku? chtel bych najit na webu link na ten OTA pro vice informaci. diky
vaclav1 napsal: Mě to připadá jako že se dosti astronomů pozorovatelů brání moderní technice v dnešní moderní době.
Co se mě týče, jednak nemám na dalekohled + "moderní techniku", takže si pořídím raději jen dalekohled než jen tu moderní techniku ;D a druhak žádná fotografie ani monitor mi nenahradí zážitek z vizuálního pozorování. Jestli to znamená, že se bráním moderní technice tak se k tomu hrdě přiznávám
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII