Prosba na majitele HEQ5 a EQ6 SS

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

psmolly: tak jsem rad, ze z ni mas radost, kdyz uz jsem zde na foru HEQ-5 doporucoval, protoze me po pocatecnich porodnich potizich funguje taky skvele a jsem spokojen ;)

jinak sorry za neodpovezeni na SZ (stejne o nic zavazneho koukam neslo), byl jsem na dovoleny...
psmolly

Příspěvek od psmolly »

To RACH: Rádo se stalo. Jsem rád, že ti to pomohlo.

To Konihlav: Jojo...radost fakt mám. 29 jedu do Plzně. nebudeš náhodou taky tam? Radši mi napiš SZ, ať tu není offtopic. Petr
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
gsokuba

Příspěvek od gsokuba »

grajda napsal:
2. K Milanovu bodu b: Pokud je stupnice montáže EQ-5 odaretovaná a pohybujeme s ra osou tak, aby se zvyšoval čas na horní časové stupnici (proti trojúhelníku), pohybuje se "celý dalekohled" od západu na východ, tedy opačně. Jednodušší je nechat časovou stupnici zaaretovanou a prostě jen otáčet RA osou, až se bude krýt aktuální datum s aktuálním časem.

nádhera tohle jsem potřeboval,nebejt tvý odpovědi tak doted nevim jak ten čas správně nastavit, ted už mi to jde
:D
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ten návod ode mne je pro montáže HEQ5 a EQ6, takže pokud tam vmontuješ i EQ5, která to má jinka, , tak to opravdu nepochopíš. Ale pokud budeš tou časovou stupnicí otáčet proti datové ručně, ne s celou osou, potom to je celé k ničemu a nebude to fungovat - tak to prostě nejde
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
gsokuba

Příspěvek od gsokuba »

ješte bych chtěl dodat že u montáží HEQ-5 a EQ6 je nejlepší centrovat na jednu hvězdu,funguje to nejlíp, myslím že v centrování na tři hvězdy je v tom firmware nejaká chyba takže sice montáž na tři hvězdy vycentrujete i vám to možná bude najíždět na nějaký hvězdy správně ale tak po najetí na šestou hvězdu se to uplně zblázní a začne jets uplně někam jinam.

jednoduše řečeno na tři hvězdy to prostě nefunguje, a jestli někomu z vás jo tak at se ozve, zajímalo by mě na jaký verzy firmware.
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

gsokuba: me to funguje a mam verzi 3.22 (alespon myslim)
psmolly

Příspěvek od psmolly »

Na tři hvězdy jsem zatím ustavoval vždycky a goto funguje naprosto precizně. Už jsem to tu psal. Když si s tím člověk trochu vyhraje, objekty jsou vždy!!!!! přesně ve středu zorného pole 10mm okuláru na ED80.
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Mne to s 2.x funguje taky v poho...
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
gsokuba

Příspěvek od gsokuba »

Konihlav napsal: gsokuba: me to funguje a mam verzi 3.22 (alespon myslim)
tak to možná bude tím já tam mám verzy. 02.04
ale každopádně já tam mám chybu takže my nezbejvá nic jinýho než centrovat jenom na tu jednu hvězdu, nebo tam nějak dostat novější firmware ale to zatim nevim jak na to.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

gsokuba: obavam se, ze upgrade z verze 2 na verzi 3 nebude mozny. Kazdopadne pro nase foto-ucely nepotrebujeme aby melo GoTo nejakou naprosto dokonalou presnost, staci primerenou a pak doladit kompozici rucne...
psmolly

Příspěvek od psmolly »

Ahoj. V návodu se píše....když je hlava montáže vodorovně, nemusí být nohy stativu stejně vytažené. To je jasný, ale napadla mě otázka. Když ustavuju montáž, dávám stativ do vodorovna bez hlavy, tj. měřím vodováhou na tom místě, kam pak hlava přijde. Po nasazení montáže už nepřeměřuju. Je to tak dobře? A ještě nemáte nějaký fígl na nastavení do vodorovna? Když to dělám, neuvěřitelně se s tím s..u. Tady to musí jít nahoru, tak zvednu nohu a v jiném směru je to zase dolů, tak to zase skoriguju a zase musím nahoru tam, kde jsem musel dolů........však víte. ;D
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Petře,  pokud postavíš trojnožku   zhruba tak, aby ve směru V-Z byla alespoň od oka vodorovná, nemusíš si  s tím dělat dál starosti. Montáž stejně  nastavuješ na  azimut a výšku Polárky  stavěcími šrouby na hlavě montáže. Tohle ustavení do vodováhy ve směru V-Z má vliv pouze na  to, že v této poloze je seřízen polární hledáček.  Odklon o více než 5° poznáš pohledem .A  je to maximum, které seš schopen  vůbec registrovat při  umísťování Polárky   v polárním hledáčku.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Ahoj,

psmolly napsal: ...Po nasazení montáže už nepřeměřuju...ja vzdy davam do vodovahy az kdyz mam na stativu montaz. Kdysi jsem to delal stejne jako Ty, kdyz jsem pak dal na stativ montaz, nestacil jsem se nekdy divit kam ze mi to ta bublinka z vodovahy utekla :(. Jak pise MilAN, neni nutne to mit presne ve stredu (vodovahu), jen si tim usetris vice/mene "stelovani" na polarku.

psmolly napsal: A ještě nemáte nějaký fígl na nastavení do vodorovna? Když to dělám, neuvěřitelně se s tím s..u. Tady to musí jít nahoru, tak zvednu nohu a v jiném směru je to zase dolů, tak to zase skoriguju a zase musím nahoru tam, kde jsem musel dolů........však víte.  ;DJo kdyz jsem sam, taky se muzu z toho nekdy vopichat  ;D Na nohach jsem si udelal stupnici a tak priblizne vim o kolik se mi posune bublinka ve vodovaze kdyz posunu nohu o jeden dilek.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

me to teda taky siri uplne maximalne. Prijde mi, ze nejsem schopny nastavit montaz tak nejak rovne a domnivam se, ze pro astrofoto je to preci dulezite ne? Jak jinak si mam vysvetlit to, ze mi pri poslednich 2 testech utekla polarka z kruhu (samozrejme i z krouzku) jiz behem 2 hodin. To se pak bojim fotit dele nez 6 minut na expozici. Kdyz jsem to mel onehdy ustavene dobre, nahodou, tak 15 minut bylo OK. Prijde mi, ze kdyz to nemam alespon na 99% rovne (coz bez vodovahy primo u hlavy montaze neni nikdy) tak mi potom autoguider honi hvezdy jako blazen, tam a zpatky (a to jsem mu snizil agresivitu)... ???
Hajs

Příspěvek od Hajs »

doufám že nejdřív jsis ověřil že osnova v polárním hledáčku je v ose s hledáčkem. ! Dřív jsem mel taky problém pořádně ustavit montáž a problém byl v tom že osnova v polárním hledáčku nebyla přesne ustavená. Jinak do roviny ustavím jen podle oka, bez vodováhy
Odpovědět