Mraky
Mraky
Napodobil jsem Milošovo video, jelikož na mě zapůsobilo jak už jsem tady psal a nafotil si své. Celková expoziční doba je okolo 6 hodin, z toho je 3600 dílčích snímků. Mezi jednotlivými snímky je 5 sekundová mezera. Video je složeno při 30 snímků/sekundu a i tak vzniklo video, které má 2 minuty. Malý škraloupek je, že jsem přehlídl prach na senzoru který tam bohužel oxiduje. Příště si to budu muset pohlídat ;)
http://www.astronom.cz/deavi/Images/webphoto/mraky.avi
Pozor video má okolo 30 MB, víc to smrsknout nešlo, nechtěl jsem aby byla vidět komprese.
http://www.astronom.cz/deavi/Images/webphoto/mraky.avi
Pozor video má okolo 30 MB, víc to smrsknout nešlo, nechtěl jsem aby byla vidět komprese.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Mraky
to deavi: to je nadhera, moc se mi to libi :]
Díky, je docela extrém nasekat 3600 snímků dig. zrcadlovkou během tak krátké doby. Naštěstí se dá slušně fotit přes Live View tak uzávěrka nedělá tak velký hluk. U nočních snímků se Live nedá použít, protože zanáší pruhy do snímků, ale na denní focení a na krátky exp. typu blesky, ohňostroje a tak je to úžasná věc.
Díky, je docela extrém nasekat 3600 snímků dig. zrcadlovkou během tak krátké doby. Naštěstí se dá slušně fotit přes Live View tak uzávěrka nedělá tak velký hluk. U nočních snímků se Live nedá použít, protože zanáší pruhy do snímků, ale na denní focení a na krátky exp. typu blesky, ohňostroje a tak je to úžasná věc.
http://www.astronom.cz/deavi/
Mraky
T
Prý tento obrázek koluje po Internetu. Tak tedy nevím, kdo je vlastně autor... Bouřka byla odpoledne, ne večer, ty červánky jsou podezřelé!
Bouřka byla večer, autorem je fotograf Václav Novotný z Jablonce. Na publikovaném obrázku je trestuhodně vymazán !!!!
Prý tento obrázek koluje po Internetu. Tak tedy nevím, kdo je vlastně autor... Bouřka byla odpoledne, ne večer, ty červánky jsou podezřelé!
Bouřka byla večer, autorem je fotograf Václav Novotný z Jablonce. Na publikovaném obrázku je trestuhodně vymazán !!!!
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Mraky
No na obrázku je dole podpis www.vanov.eu ...
Mraky
Mám obrázek, na kterém je to na první pohled viditelné. Že by postupným překopírováváním slábl zrovna podpis do podoby, že pokud ho tam vyloženě nehledám a nedám si černé pozadí, tak ho nevidím?
No, podstatné je , že víme, kdo je autorem
No, podstatné je , že víme, kdo je autorem
lepší rada žádná než špatná
- Miloš Hroch
Mraky
První den astrofotografické výpravy k Honzovi Eliáškovi do Jižních Čech nám zrovna nepřálo počasí, nicméně přišla poměrně fotogenická bouřka, takže tady mám fotku nočních Cumulonimbů osvětlených bouřkovými výboji.
Fotili jsme to tam s MMysem a Honzou a pracovně to nazvali Lipno focené s "bleskem" :)
Canon EOS 350D, ISO 1600, Sigma DC 17-70 mm (17 mm), f/3.5
1x39 sec
Bylo to docela zajímavé, protože nejprve nebylo vůbec slyšet hřmění a byly jen takto krásně osvětlovány mraky (vizuálně to vypadalo asi jako na té fotce). Poté se zřejmě vytvořila nějaká cela přímo nad Lipnem a prásklo to někde cca 3 km od nás, takže jsme sbalili fidlátka a hezky rychle se zdekovali pod střechu, protože přeci jenom šaškovat s kovovým stativem na břehu jezera za bouřky asi není zcela ideální nápad. A jak říkal Honza, mohli jsme se snadno stát úlovkem bulváru Blesk (což by bylo celkem příznačné), kde by palcovými titulky stálo, že tři pitomci byli zasaženi bleskem když fotili bouřku na břehu jezera ;D.
Fotili jsme to tam s MMysem a Honzou a pracovně to nazvali Lipno focené s "bleskem" :)
Canon EOS 350D, ISO 1600, Sigma DC 17-70 mm (17 mm), f/3.5
1x39 sec
Bylo to docela zajímavé, protože nejprve nebylo vůbec slyšet hřmění a byly jen takto krásně osvětlovány mraky (vizuálně to vypadalo asi jako na té fotce). Poté se zřejmě vytvořila nějaká cela přímo nad Lipnem a prásklo to někde cca 3 km od nás, takže jsme sbalili fidlátka a hezky rychle se zdekovali pod střechu, protože přeci jenom šaškovat s kovovým stativem na břehu jezera za bouřky asi není zcela ideální nápad. A jak říkal Honza, mohli jsme se snadno stát úlovkem bulváru Blesk (což by bylo celkem příznačné), kde by palcovými titulky stálo, že tři pitomci byli zasaženi bleskem když fotili bouřku na břehu jezera ;D.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Mraky
Tak na tohle focení bych ani neměl odvahu, ta bouře už musela sahat až nad vás a potom jste klidně mohli chytnout vzácnější CG+ blesk, ale zase odvážnému štěstí přálo k fotce, co se jen tak nevidí.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- Miloš Hroch
Mraky
No o CG+ jsme se zrovna bavili, když jsme šli před focením z hospody. Podotýkám že ve střízlivém stavu, takže na rozhodnutí jít to fotit neměl alkohol vliv ;D. Každopádně, příště už bych to asi sbalil dřív, když tak o tom teď uvažuju.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Mraky
Přidám také své dva snímky mraků nad Lipnem, jak Miloš tehdy poznamenal, focených s bleskem ;).
V době začátku focení byla bouře docela daleko, takřka bez hřmění. Měl jsem sice takové myšlenky o CG+, ale říkal jsem si, že na břehu za našimi zády je tolik vysokých stromů, že by to byl pech, kdyby si vybral zrovna nás. Během nějakých dvaceti minut se však situace změnila, a vytvořila se aktivní buňka i skoro nad námi. Přiznám se, že tak rychle sbaleno jsem ještě neměl, a všichni tři jsme upalovali honem rychle od jezera do chaty ;)
V době začátku focení byla bouře docela daleko, takřka bez hřmění. Měl jsem sice takové myšlenky o CG+, ale říkal jsem si, že na břehu za našimi zády je tolik vysokých stromů, že by to byl pech, kdyby si vybral zrovna nás. Během nějakých dvaceti minut se však situace změnila, a vytvořila se aktivní buňka i skoro nad námi. Přiznám se, že tak rychle sbaleno jsem ještě neměl, a všichni tři jsme upalovali honem rychle od jezera do chaty ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Mraky
Cumulonimbus mamma ze dne 25.12.2009
Vetsi obrazek je zde:
http://astrosnimky.astronomie.cz/galeri ... 9_1600.jpg
Vetsi obrazek je zde:
http://astrosnimky.astronomie.cz/galeri ... 9_1600.jpg
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Mraky
Perfektní fotka, úhel záběru, neuvěřitelné datum pod ní 

Martin Gembec, Astronomické události
Mraky
Trochu bych polemizoval s určením typu mraku, cumulonimbus je už rozvinutá bouřka a mrak by musel dosahovat v tomto ročním období do výšky kolem 6km. Vzhledem k tomu že se o Vánocích přes nás hnaly různé okluze bych mrak určil jako Stratocumulus Mamma. Ale to je drobnost, oblak je rozhodně zajímavý:-)
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider