Stihl jsem akorát chvilku Jupiter, než se ztratil za mraky a byl to šmakový pohled!!
Jsem s E-8 velmi spokojen!!
Ohnisko 8 mm a zvětšení 187,5 x je tak akorát!
Dávám okuláru 5 hvězdiček!
P.S. Nagler 7 mm byl taky very good. Ale mě šlo hlavně o to, že při čumendě přes Ethos zapomenu, že "čučím" přes okulár a vvvo ttom tto je!
P.S. Nebýt Ethos okulárů, tak jsem s Nagler okulárem /mám jen jeden co se stěhuje k novému majiteli/ navýsost spokojený..
8)
Pomalu začínám plnit prasátko na 17 mm Ethos!
Akorát je problém, že musím používat redukci na 1.25'' jinak nezaostřím..Ale to už jsem říkal. Teda oproti 13 mm má osmička o 4-5 mm delší 1.25'' tubusek, takže nemám strach, že vypadne z výtahu/redukce..Ale i tak bych byl spokojenější, kdybych okulár mohl dávat do 2'' výtahu bez redukce..No holt to je život..
Ještě doplním otázku komy ve světelném Newtonu 1/5. Koma tam je, ale asi taková, že hvězda zůstává hvězdou a má kometózní ocásek..Když bych to upřesnil, tak u dvojhvězdy co rozliším - něco kolem 1'' ji rozliším i na okraji pole a koma je takové doplňkové křoví, co nebrání vidět dvě tečky i s Ayryho disky či jak se tomu správně říká..Takže všem vřele tento okulár doporučuju..
P.S. Těším se na Saturn!!

Jo a ještě dovětek! Dobson 300 od Synty/ATC je fakt dobrý. Předchozí menší deformace obrazu po autotransportu už zmizely a zrcadlo si asi zvyklo na studenější podzimní vzduch. Za jedinou degradaci obrazu je zodpovědný seeing..Ale s tím asi nic neudělám..

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...