Pokud se shodneme na tom, ze v nasich podminkach je maximem mozneho efektivni ohnisko okolo 1 metru (na cropovane DSLR). Zbyva jeste prodiskutovat otazku jak jej za rozumny peniz dosahnout pri co nejvetsi efektivni svetelnosti (a rozumne hmotnosti/kompaktnosti).
Pro male prumery je resenim pravdepodobne neco jako ED refraktorek 80/600mm, pripadne jeho malinko svetelnejsi (ale take drazsi kolegove 77/480mm atd.).
Pro maliko vetsi prumer a jako idealni zacatecnickou volbu se mi zatim osvedcuje Newton 152/750mm (za ty penize okolo 4000 ;) ).
Predpokladam, ze podobne si povede zde velmi popularni fotograficky Newton 200/800mm, snad jen ze je vetsi, svetelnejsi a drazsi a bez komakorektoru uz se clovek zrejme (tedy podle vas zde na AF) neobejde.
200/800 uvazuji jako budouci nahradu 152/750, ale uz si nejsem jist zda nepujdu za limit sve CG-5 ADV.
Jako druhou cestu (ano i podstatne drazsi) zvazuji pouziti nejakeho SCT/MAKa podobneho prumeru (velmi se mi libi treba ten VISAC 200/1800) a prislusneho reduktoru 0.8x-0.5x.
Bohuzel jsem na podobnou sestavu (vcetne reduktoru) nenasel zadne relevantni zkusenosti a vyfocene snimky pres DSLR.
Nenajde se nekdo s podobnou vlastni zkusenosti? Jak velke zorne pole vykresli bezne dodavane reduktory (napr 0.63x na 8" SCT/MAKu)? Je to jen na kamerky s malym snimacem, nebo to bude dost i na DSLR?
Pripadne nemuze byt resenim treba SW binning 2x2 na necem jako je Full frame DSLR (pokud by uz ji clovek kupoval kvuli necemu jinemu nez astro)?
Diky,
Obavam sa, ze priemer pouzitelneho zorneho pola pri tych reduktoroch nebude na full frame stacit, vyhovie hadam len ten Vixen, ktory je robeny prave na takyto ucel. Test reduktorov je teraz na POSEC (http://posec.astro.cz/view.php?cisloclanku=2007040101). Ale suhlasim s tym, ze N 150/750 (s komakorektorom) nemusi byt na zaciatok zla volba, este lepsi by bol N 150/600 (napr. tu: http://www.teleskop-service.com/OrionUK ... oline.html). Samozrejme, oproti refraktorom ma iste nevyhody (kolimacia), vyvazovane su vsak mnohymi vyhodami. Cize ak by som chcel mat kompletnu zostavu na fotenie v sirokej skale ohnisk, volil by som kratky ED refraktor (na taketo ucely mam Scopos ED 66/400, uvazujem nad este kratsim mini-Borgom), N 150/600 alebo N 200/800 a Vixen 200/1800 + reduktor na 1280 mm alebo extender 2x-3x. S takymto vybavenim sa da aj na CG-5 GT fotit aj pomocou DSLR prakticky vsetko...