Binokulární nástavec WO SET 2x20mm, 1.6x Barlow
Tak díky za osvětlení a zajímavé informace! Jak jsem uvedl, v ruce jsem ten maxbright neměl tak jsem přesně nevěděl co se tam šteluje :D Škoda že si ty levnější moc nerozumí se širokoúhljšími okuláry s delšími ohnisky - zkoušel jsem tam nacpat právě ten TV Panoptic 24mm (68°) a zorné pole bylo pomalu stejné jako u setového WO WA 20mm (66°) :-/ Dobrá zpráva je, že ani WO ani Baader nemají problém se souosostí, špatná je, že tam nějaké odlesky jsou Ale mě tedy ani při pohledu na ten Měsíci zas tak nějak extra ty odlesky nevadí, za ten pohled oběma očima to stojí 
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
- SIRIUS_758
S těmi odlesky to samozřejmě není žádné drama.. Zcela určitě převažují pozitiva binokulárního vidění. Při denním pozorování nebo u Měsíce to spíš způsobí jakoby rozptyl světla, který má za následek snížení kontrastu. U bodových zdrojů, jako jsou planety, dá spíš práci nějakého reflexu docílit, než že by se tam objevoval pravidelně.. Nedá se říct, že by hlavička MaxBright byla v tomto viditelně lepší, než levnější konkurence, i když má určitě nejlepší AR vrstvy..
Problém, zda vůbec zaostříme, díky optické délce binonástavce a různorodosti dalekohledů, je bohužel realitou a hůře předvídatelný.. Je zkrátka nutno toto předem vyzkoušet, což připadá v úvahu jedině v Supra Praha. Výrobci binohlavic nám toto moc neulehčují, spíše naopak.. Je to dáno mírou (ne)dokonalosti použitého Barlowa na vstupu. Světlou výjimkou je pouze špičkový Barlow-korektor TeleVue na vstupu jejich BinoVue - podobná konstrukce jako u Powermatů umožňuje i parfokalizaci ( po nasazení hlavice nemusíte přeostřovat, když byl předtím použit okulár TV..u ostatních okulárů se malinko přeostří. ) a snižuje pravděpodobnost vinětace v okulárech. Naopak násobiče od Baaderů ( 1,25x, 1,7x a 2,6x ), společné pro levnější i drahou binohlavu, toto neumožňují a u většiny refraktorů zaostříte jen při aplikaci korektoru 2,6x, zvlášť když máte 2" zrcátko.. >:( V tomto tedy mají velkou výhodu majitelé Schmidt- a Maksutov-Cassegrainů, kteří zaostří snadno i bez násobiče..
Problém, zda vůbec zaostříme, díky optické délce binonástavce a různorodosti dalekohledů, je bohužel realitou a hůře předvídatelný.. Je zkrátka nutno toto předem vyzkoušet, což připadá v úvahu jedině v Supra Praha. Výrobci binohlavic nám toto moc neulehčují, spíše naopak.. Je to dáno mírou (ne)dokonalosti použitého Barlowa na vstupu. Světlou výjimkou je pouze špičkový Barlow-korektor TeleVue na vstupu jejich BinoVue - podobná konstrukce jako u Powermatů umožňuje i parfokalizaci ( po nasazení hlavice nemusíte přeostřovat, když byl předtím použit okulár TV..u ostatních okulárů se malinko přeostří. ) a snižuje pravděpodobnost vinětace v okulárech. Naopak násobiče od Baaderů ( 1,25x, 1,7x a 2,6x ), společné pro levnější i drahou binohlavu, toto neumožňují a u většiny refraktorů zaostříte jen při aplikaci korektoru 2,6x, zvlášť když máte 2" zrcátko.. >:( V tomto tedy mají velkou výhodu majitelé Schmidt- a Maksutov-Cassegrainů, kteří zaostří snadno i bez násobiče..
- SIRIUS_758
To : Vitek.kl
Pro tvůj úžasný Orion planetární Newton to, i při nutnosti použití násobiče 2x, nebude s výběrem okulárů tak hrozné. Doporučuji jako základ 25mm Plössl TeleVue ( dnes už za slušnou cenu ), což dá 128x zvětšení. Dále pak Baader Ortho 18 a 12,5mm, čímž se dostaneš na zvětšení až 256x, což i v našich podmínkách občas použít lze..
. Vynikající pokoukání bude s dvojicí TV Panoptiků 19mm - jsou velmi ostré a dávají úžasný prostorový obraz s polem cca 70°, což je vhodné nejen na DSO, ale i na úchvatný pohled "přes okno do vesmíru" na planety s rodinou měsíčků - už se moc těším na Saturna, až se rovina prstenců zase víc natočí a jeho obraz s několika měsíčky bude pak nádherně "3D" ::)
Pro menší nároky na kvalitu v širším poli ( ostrost a kontrast, hlavně na kraji pole ) lze samozřejmě použít levné verze Erfle okulárů - např. 17 a 12mm TS WA, 15 a 20mm WO WA, podobné okuláry od Meade, nebo 14 a 18mm GEN III od Baaderů. Tyto okuláry dají kvalitní obraz, plně postačující na DSO. Ovšem vlastním-li tak kvalitní planetární dalekohled, jakým je Tvůj Orion, tak na planety to chce opravdu nadprůměrně kvalitní okuláry, což v Tvém případě výběru mezi cca 10 až 25mm ( pro použití v uvaž.binohlavě s koeficientem 2x ), jsou právě uvedené TV Plössly a Baader Ortho. Při zvlášť příznivých podmínkách by tvůj Orion zvládl, především na Měsíci a dvojhvězdách, i zvětšení cca 350x pomocí oklulárů s 9mm ohniskem - např. Baader Ortho, v levné verzi SW Planetary.
Moc pěkný pohled na Měsíc z "kosmické lodi" docílíš binohlavou nasazením 13mm TV Naglerů, které Ti dají 246x zvětšení. Tyto Naglery jsou velmi vydařené, z celé řady (spolu s 9mm ) nejlepší a na použití velmi působivých ultraširokoúhlých pohledů s velkým prostorovým efektem nadmíru vhodné..
Pro tvůj úžasný Orion planetární Newton to, i při nutnosti použití násobiče 2x, nebude s výběrem okulárů tak hrozné. Doporučuji jako základ 25mm Plössl TeleVue ( dnes už za slušnou cenu ), což dá 128x zvětšení. Dále pak Baader Ortho 18 a 12,5mm, čímž se dostaneš na zvětšení až 256x, což i v našich podmínkách občas použít lze..
Pro menší nároky na kvalitu v širším poli ( ostrost a kontrast, hlavně na kraji pole ) lze samozřejmě použít levné verze Erfle okulárů - např. 17 a 12mm TS WA, 15 a 20mm WO WA, podobné okuláry od Meade, nebo 14 a 18mm GEN III od Baaderů. Tyto okuláry dají kvalitní obraz, plně postačující na DSO. Ovšem vlastním-li tak kvalitní planetární dalekohled, jakým je Tvůj Orion, tak na planety to chce opravdu nadprůměrně kvalitní okuláry, což v Tvém případě výběru mezi cca 10 až 25mm ( pro použití v uvaž.binohlavě s koeficientem 2x ), jsou právě uvedené TV Plössly a Baader Ortho. Při zvlášť příznivých podmínkách by tvůj Orion zvládl, především na Měsíci a dvojhvězdách, i zvětšení cca 350x pomocí oklulárů s 9mm ohniskem - např. Baader Ortho, v levné verzi SW Planetary.
Moc pěkný pohled na Měsíc z "kosmické lodi" docílíš binohlavou nasazením 13mm TV Naglerů, které Ti dají 246x zvětšení. Tyto Naglery jsou velmi vydařené, z celé řady (spolu s 9mm ) nejlepší a na použití velmi působivých ultraširokoúhlých pohledů s velkým prostorovým efektem nadmíru vhodné..
Děkuji Siriovi za vyčerpávající vysvětlení. Říkal jsem si, že nějaké štelování hranolů kvůli souosovosti bude asi blbost, tak jsem rád, že se to osvětlilo. Jinak ale co mi moc neštimuje, je použití nějakých 250x zvětšení do té binohlavy na můj Orion. Vždyť to světlo se tam musí rozdělovat, takže výstupní pupila bude poloviční oproti mono, takže by to bylo 150:500, tj. 0,3mm, a to už by nebyl pěkný obraz. Těch 128x vidím tak na hraně. Spíš bych to viděl radši i míň, ale to zas už neseženu na ohnisko prodloužené na 3200 vhodné okuláry, proto si myslím, že mi to pan Zahájský do toho Orionu nedoporučoval. Ale jak jsi říkal, chce to vyzkoušet. Ve dne v nějakém obchodě to půjde těžko, takže zbývá někdo, kdo něco takového má, ale nikoho takového, kdo by bydlel blízko zase neznám. Možná si radši koupím nějakého maka, kde nebudu potřebovat to prodloužení ohniska. Možná by mi to stačilo i v SW maku 127.
Nakonec uvažuju, že se na nějaké nástavce vykašlu a našetřím si na toto
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... ungen.html
nebo toto
když to vemu tak, že za své peníze tu dostávám vlastně dva APO refraktory, tak je ta cena dost příznivá.
nebo toto
když to vemu tak, že za své peníze tu dostávám vlastně dva APO refraktory, tak je ta cena dost příznivá.
Vždyť to světlo se tam musí rozdělovat, takže výstupní pupila bude poloviční oproti mono
Výstupní pupila = vstupní pupila (průměr objektivu)/ zvětšení. Rozdělí se množství světla ale průměr výstupní pupily bude stejný.
Výstupní pupila = vstupní pupila (průměr objektivu)/ zvětšení. Rozdělí se množství světla ale průměr výstupní pupily bude stejný.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
- SIRIUS_758
To : Vitek.kl
Regulus má pravdu, pletete hrušky s jablkama..Musíte si nastudovat optické základy, tady na to není prostor..
Co se týká (ne)dostatku světla vztaženo k velikosti průměru objektivu, či zrcadla, tak u 150mm buďte u pozorování planet bez obav - já u svého SCT 6" už několik let s úspěchem používám MaxBright binohlavu i pro zvětšení do 250x. Stejné zvětšení v binohlavě používám i v ED100 při pozorování Jupitera a Měsíce. Pravda, že např. u pozorování Saturnu v ED100 je zvětšení nad 150x už mémě komfortní, z důvodu nedostatku světla, a vyžaduje delší adaptaci ve tmě. U průměru 150mm je situace cca 2x příznivější..
Můj Maksutov-Cassegrain 180/2700 snese s binohlavou ještě větší zvětšení - 300x úplně bez problému, na Měsíc samozřejmě i přes 400x, ale to dovolí seeing párkrát za rok.. :-/ Jako základní okuláry používám při průměrném neklidu Ortho Baader 18mm - tedy 150x - při mizernějším seeingu TV Plössl 25mm, tj.108x. U planet binohlavu ani nesundávám.. A kdybych měl 350mm SC nebo Dobsona, ještě lépe 400mm, tak binohlavu už nebudu sundávat ani na DSO..
Ty binary, ke kterým vzhlížíte, jsou bohužel podstatně horší kvality, než byste čekal. K APO kvalitě to má na hony daleko, i to Semi-APO je diskutabilní.. Protože mám starší model Semi-APO 88mm, zajímal jsem se i o tu 100ku, ale byl jsem velmi zklamám.. Ten můj je v barevné korekci tak o dvě třídy lepší, "semi-apo"v názvu je zde na místě.. Kvalitní obraz, co se týká ostrosti, snesou tyto binary tak do těch 30x, neboť Ronchigram vypadá jak "žíhaný meloun". A podvod na zákazníka jsou i ty výměnné okuláry 1,25" - žádnými tam totiž nezaostříte, jen těmi dodanými ( platí určitě u verze s 90°pohledem ).
Regulus má pravdu, pletete hrušky s jablkama..Musíte si nastudovat optické základy, tady na to není prostor..
Co se týká (ne)dostatku světla vztaženo k velikosti průměru objektivu, či zrcadla, tak u 150mm buďte u pozorování planet bez obav - já u svého SCT 6" už několik let s úspěchem používám MaxBright binohlavu i pro zvětšení do 250x. Stejné zvětšení v binohlavě používám i v ED100 při pozorování Jupitera a Měsíce. Pravda, že např. u pozorování Saturnu v ED100 je zvětšení nad 150x už mémě komfortní, z důvodu nedostatku světla, a vyžaduje delší adaptaci ve tmě. U průměru 150mm je situace cca 2x příznivější..
Můj Maksutov-Cassegrain 180/2700 snese s binohlavou ještě větší zvětšení - 300x úplně bez problému, na Měsíc samozřejmě i přes 400x, ale to dovolí seeing párkrát za rok.. :-/ Jako základní okuláry používám při průměrném neklidu Ortho Baader 18mm - tedy 150x - při mizernějším seeingu TV Plössl 25mm, tj.108x. U planet binohlavu ani nesundávám.. A kdybych měl 350mm SC nebo Dobsona, ještě lépe 400mm, tak binohlavu už nebudu sundávat ani na DSO..
Ty binary, ke kterým vzhlížíte, jsou bohužel podstatně horší kvality, než byste čekal. K APO kvalitě to má na hony daleko, i to Semi-APO je diskutabilní.. Protože mám starší model Semi-APO 88mm, zajímal jsem se i o tu 100ku, ale byl jsem velmi zklamám.. Ten můj je v barevné korekci tak o dvě třídy lepší, "semi-apo"v názvu je zde na místě.. Kvalitní obraz, co se týká ostrosti, snesou tyto binary tak do těch 30x, neboť Ronchigram vypadá jak "žíhaný meloun". A podvod na zákazníka jsou i ty výměnné okuláry 1,25" - žádnými tam totiž nezaostříte, jen těmi dodanými ( platí určitě u verze s 90°pohledem ).
Má cenu zkracovat 300 dobsona , aby šlo zaostřit ,pro použití binonástavce na DSO ? Má někdo zkušenost ?
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
Má cenu zkracovat 300 dobsona , aby šlo zaostřit ,pro použití binonástavce na DSO ? Má někdo zkušenost ? To by mě taky zajímalo, hlavně jak jsou teď ty nové skládací dobsny od SW: šlo by to udělat tak, že by se nevysunul úplně ale cca o 10 cm méně a pak by šlo bino zaostřit? Muselo by se případně zvětšít sek. zrcátko bo je tam trochu rezerva?
Já myslím že by to pak problém být neměl a klidně bych ztrátu světla (mluvím samože o DSO) obětoval. Mám pocit že v některých recenzích binonádstavců používali majitelé dalekohledy většího průměru a vpoho...
Např. zde:
http://www.astromart.com/articles/list. ... gory_id=37
Já myslím že by to pak problém být neměl a klidně bych ztrátu světla (mluvím samože o DSO) obětoval. Mám pocit že v některých recenzích binonádstavců používali majitelé dalekohledy většího průměru a vpoho...
Např. zde:
http://www.astromart.com/articles/list. ... gory_id=37
Děkuji Siriovi za vysvětlení,
omlouvám se, jsem čirý amatér, který se rád podívá denně tak půl h. Z optiky znám jen základy z internetu. O chování světla v binokulární hlavici, jsem se nic mc nenašel nebo jsem to špatně pochopil. Proto se taky ptám. Jsem rád, že už to vím. Hned jak našetřím, tak si tu binohlavu zkusím koupit.
omlouvám se, jsem čirý amatér, který se rád podívá denně tak půl h. Z optiky znám jen základy z internetu. O chování světla v binokulární hlavici, jsem se nic mc nenašel nebo jsem to špatně pochopil. Proto se taky ptám. Jsem rád, že už to vím. Hned jak našetřím, tak si tu binohlavu zkusím koupit.
Já jsem se domníval, že prodlužovací členy se k binonástavcům dávají právě proto, aby šlo zaostřit i třeba s newtonem? Nebo je to jinak?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Já jsem se domníval, že prodlužovací členy se k binonástavcům dávají právě proto, aby šlo zaostřit i třeba s newtonem? Nebo je to jinak?Ano, ale ten prodlužovací člen často ani nestačí a musel by se použít jen hodně silnější barlow = velké zvětšení a to je pro DSO už špatné...
. Mám pocit že v některých recenzích binonádstavců používali majitelé dalekohledy většího průměru a vpoho...
Např. zde:
http://www.astromart.com/articles/list. ... y_id=37Byl bych opatrný v tomhle konstatování. Jednak u Newtona jde o jednu třídu ( rozměrově, kvalitativně i cenově )výše než o zde citovaných binohlavách, jednak je potřeba použít komakorektor, pokud nejde pouze o planety ale o DSO.
Jsou objekty , kde je s binem skvělé pokoukání, ale u těch DSO jsme brzy na konci toho pěkného seznamu. A je potřeba si uvědomit, že u těch menších binohlav již poměrně blízko středu pole začíná vinětace.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
A je potřeba si uvědomit, že u těch menších binohlavjiž poměrně blízko středu pole začíná vinětace.Abych si to vyjasnil: třeba u dobsona f/5 jdou paprsky do okulárového výtahu více ze stran, takže když bude bino-hlava v místě kde je normálně okulár tak nezostří a když se zkrátí tubus a hlava bude blíže k primáru tak ořeže ty krajní paprsky. U méně světelných systémů by ořezat nemusela, páč paprsky jdou méně šikmo. Jest tak?
Citlivost oka má také samozřejmě své meze, a když se paprsek rozdělí a ještě se z něho něco ztratí .... A těch jasných DSO zase není až tolik.
lepší rada žádná než špatná