Zákryt Měsíce se Saturnem

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
MP

Příspěvek od MP »

No, ted je chvili nuda, tak zatim zacinam s dokumentaci :

Mimochodem, kdo to tu psal, ze se neda soucasne pozorovat a fotit ? Vzdyt ja se zvetsovacim uhlovym hledackem na zrcadlovce normalne pozoruji, jen pri tom obcas zmacknu kabelovou spoust.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
mpe

Příspěvek od mpe »

Mě se to naopak pokazilo těsně před finálem. >:(

Nejtěsnější přiblížení před příchodem mraků -

feliz_navidad

Příspěvek od feliz_navidad »

A je to za námi...
Pozorováno Makem, setovým 10mm okulárem. Nulová oblačnost. Při vstupu rovina prstence rovnoběžné s povrchem Měsíce, při výstupu úhel asi 80st. Pozorovatelný stín prstenců na Saturnu, ale o to tentokrát nešlo Vstup velice rychlý, výstup díky jiné poloze delší, cca 45 sec. Na hodinky jsem nekoukal, počítal jsem to. Stálo to za to.
HonzaM

Příspěvek od HonzaM »

Bohdaneč: Na výstup jasné 3/4 oblohy a hádejte kde byly mraky? Správně, tam co Měsíc. Takže z výstupu jsem cosi viděl, ale žádný estetický zážitek to nebyl, seenig ukrutný. A kohouti začali kokrhat... dobrou noc!
voko

Příspěvek od voko »

Tak jsem si myslel, že budu mít štěstí, ještě čtvrt hodiny před zákrytem jen chmurky, pět minut před zákrytem jsem Saturn sotva viděl přes to mléko a pak se nasunuly straokumuly a už nebyl (a není) vidět ani Měsíc. :(
Smůla, snad v květnu...
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MP

Příspěvek od MP »

Tady to vyslo, pri vystupu nejaky lehky oblacek preletel, ale nic nepruhledneho. Expozice asi nebyly idealni - skrz oblacek a oroseny meniskus to mozna chtelo vic. Seeing mezi temi mraky byl take na nic. Ale clovek nemuze chtit vsechno, za tech 12 let uz to mozna budu umet. Stejne to bylo stesti, ted uz je zase uplne zatazeno.

No nic, dopiju kafe, sbalim montaz a pomalu pojedu do prace ...

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Standa

Příspěvek od Standa »

Tak to vyslo V Roudnici jasno, obcas narazy vetru. Vstup Saturna za kotouc Mesice byl rychly, vystup o poznani pomalejsi. Pozorovano MAKem 127/1500, seeing nic-moc ... Zkousel jsem i neco nafotit, fotky dodam snad behem dne. Za chvili vyrazim na vlak...

S.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
Paaja

Příspěvek od Paaja »

S výstupem Saturnu to bylo u Pardubic už horší jak psal HonzaM, nicméně video mám. Pohled na ty dva objekty pospolu je skutečně skvělý!
Triedry 12x40 a 10x50, SW ED80, Drbohlav mount 50mm, GS mount, SPC8, Webka Philips 840K
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Celou dobu jsem mel v Jicine dokonale jasnou oblohu, bez jedineho mracku. V 3h10min jsem konecne vyrazil na zahradu a v 3:15 jsem ukotvil dobsona, nasadil 25mm okular s mesicnim filtrem a kochal se krasou Mesicniho disku a zaroven Saturnu v zornem poli okularu. Vymenil jsem okular za 6mm Skywatcher UW 66, nasadil mesicni filtr a doslova mi obraz predemnou vyrazil dech - na okraji mesicniho disku hraly divadlo nadherna hra svetla a stinu krateru Schickard, Phocylides, Wargentin a Inghirami, Saturn byl jiz kousicek od disku Mesice, cca ctvrtinu zorneho pole. Tusil jsem, ze zajde nekde nad temito kratery (prevraceny obraz v newtonu). Velmi rychle se vsak k Mesici priblizoval a presne v 3:35h se prstenec Saturnu zacina skryvat za okraj disku (za cerny uzky kraj Mesice ve stinu) v oblasti nad kraterem Phocylides. Behem necele minutky mizi postupne cela planeta.

Abych se nenudil, pozoruji double-double v Lyre a i pres velmi mizerny seeing rozeznavam jasne dve dvojhvezdy. Obraz se vsak velmi mihota.

V 4:10 obracim dobsona zpet na mesic a cekam. Seeing se jeste zhorsil, je asi nejhorsi, jaky muze byt, pri zvetseni 200x se obraz velmi chveje, ale detaily povrchu pri okrajich disku mi ani tak prilis neunikaji. Nevim presne, v jake casti Mesice se Saturn zpet vyloupne, jen vim, ze "nekde na druhe strane". Takze jemne popojizdim sem a tam po pravem okraji Mesice.

V 4:15 presne zahlednu v zornem poli okularu na SZ strane vykukovat cast prstence. Kocham se krasou vylupujici se planety Saturn zpod Mesice. Skoro nedycham...

Uzasne divadlo, pocasi mi pralo, mel jsem stesti. Pri pohledu na satelitni snimky vidim, ze videt bylo v severni pulce republiky, jizni Cechy a Morava byly v oblacnosti...

Panove, mejte se pekne a preji dobrou noc tem, kdoz muzou jeste spat!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Miloš Žák
Věk: 45

Příspěvek od Miloš Žák »

V Havlickove Brode to vypadalo na uplne jasnou oblohu, ale nevyslo to. Pozoroval a fotil jsem zkrz dost silny opar:

Seeing by opravdu mizerny. Tady je vysledek:

Jeste mam pripravene jedno video, ale na to uz ten nemam sil :). Jdu si na 2 hodky schrupnout a hura do prace.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

mpe napsal: Mě se to naopak pokazilo těsně před finálem. >:(

Nejtěsnější přiblížení před příchodem mraků -

Teda chlape, to jsi posilal primo z terenu pres mobil, wifi ci jak? Koukam jak puk a klobouk dolu. Tomu rikam vyuziti technologii! ;-)
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Arion

Příspěvek od Arion »

V mojich skromnych podmienkach...
Lidloskop 70/700, Skywatcher 90/910
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bíba75 »

Tak u nás nadherně po celé pozorování vstupu i výstupu !! něco jsem i nafotil ! musím se na to kouknouta apak sem něco dám!! Byl to můj první zákryt a byl to nezapomenutelný zážitek!! ::)
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Na Melniku pocasi pralo.

Tak zacatek jsem trochu podcenil. A nez jsem stihl vyladit ostreni a expozici byl Saturn v zakrytu. Posledni fotka jeste se Saturnem (na fotce o 15 s pozdeji uz neni):

Na vystup uz jsem cekal lepe pripraveny, foto cca 1 minutu po prvnim naznaku prstence.

Foceno DSLR Canon 20D v primarnim ohnisku Celestron 80ED-R.

Paralelni webka na pointacnim Lidlskopu kvalitou nestoji za rec (mam nahrany vystup).
Pavel Vabrousek
Habl

Příspěvek od Habl »

Fotil jsem na film přes AS 110/1650 mm v projekci za okulárem a doufám, že se něco povedlo. Podmínky nic moc. Vysoká relativní vlhkost 74 %. Seeing byl též špatný.
Kolem vstupu Saturna přecházela rychle řídká nízká oblačnost kolem Měsíce. Teplota - 1°C.

Habl

P.S. Honza S - s těmi podmínkami to video je skvělé. Nepočítal jsem, že úkaz bude míti takovou odezvu.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Odpovědět