Astro Stacker 3.1 - skládání astronomických snímků

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Re: Astro Stacker 2.7 - skládání astronomických snímků

Příspěvek od Psion »

Připravil jsem novou verzi 2.7:
- Maskování stop satelitů
- Rychlejší debayering
- Přidáno tlačítko Undo na poslední 2 úpravy
- Oprava CUDA kompatibility

Programy je stažení zde.

Maskování stop satelitů byl zajímavý vývoj, nakonec se povedlo a výsledek je skvělý a níže je porovnání výstupu z nové a z předchozí verze. Je vidět že program odstranil nejen spoustu těch slabých, ale i ten opravdu silný, na který už vůbec nestačily předchozí algoritmy Median nebo High rejection mean. (Ty stopy po prachových částicích jsou jen Flatem dělaným o několik dní později než byla focena galaxie.)

Bohužel pro plnou kompatibilitu s CUDA vyžaduje balík software od nVidia ve velikosti 2.2 GB. Mě z toho balíku stačí "pouhých" 103 MB knihoven. Zatím netuším, jak tohle obejít, aby CUDA fungovala všem. Na druhou stranu jsem vypiloval CPU procesy tak, že paralelní výkon 10 jader, porazí CUDU ve skládání snímků, tedy i bez GPU (což má většina) je skládání rychlé. Jedině jak to obejít je mít verzi bez CUDA podpory, nebo testovat, nějaké minimum, co CUDA v daném počítači potřebuje. Zatím tedy zveřejním verzi, která mi funguje na nVidia RTX 3050.
Přílohy
Satellite trail removed-1.jpg
Satellite trail removed-1.jpg (476.94 KiB) Zobrazeno 878 x
Satellite trail removed-2.jpg
Satellite trail removed-2.jpg (443.93 KiB) Zobrazeno 878 x
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Paráda, baví mě sledovat ten vývoj. Zatím jsem stihl jen rychlý test a oproti vypiplané a zdlouhavější fotce z Pixi jsem našel jen kosmetický rozdíl v barvě pozadí a barevné kalibraci hvězd, ale laicky bych to nepoznal, nemít to vedle sebe. Takže to začíná být hodně nadějný na rychlejší zpracování kde nepotřebuji zázraky.

Potřeboval bych ukázat jak na ty komety. Skládal jsem slabou 10P a vůbec ji to nesložilo po označení na prvním a posledním snímku. Ve složenině sice vše na hvězdy ale kometární jádro jako čárečka. Tady jsou data: https://e.pcloud.link/publink/show?code ... ulqbmpzY7k

P.S. s každou verzí ti přejmenovávám název vlákna, aby reakce byly vždy na nejnovější verzi.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
seestar

Příspěvek od seestar »

Tak jsem dneska při focení testnul tu předprodukční verzi s ohledem na satelitní stopy. Bylo jen 20 snímků, takže vidět tam jsou, ale je vidět, že to pomáhá.
Přílohy
M14",ASI533MC,Apex 0.65x,Antlia RGB
M14",ASI533MC,Apex 0.65x,Antlia RGB
m101 kopie.jpg (620.52 KiB) Zobrazeno 821 x
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Díky chlapi za testování!
seestar píše: ↑08. 06. 2026, 02:40 Tak jsem dneska při focení testnul tu předprodukční verzi s ohledem na satelitní stopy. Bylo jen 20 snímků, takže vidět tam jsou, ale je vidět, že to pomáhá.
Vyzkoušej poslední verzi, ještě jsem si s tím v neděli hrál, je potřeba zatrhnout funkci vlevo dole Satellite trail.
MaG píše: ↑07. 06. 2026, 23:49 Paráda, baví mě sledovat ten vývoj. Zatím jsem stihl jen rychlý test a oproti vypiplané a zdlouhavější fotce z Pixi jsem našel jen kosmetický rozdíl v barvě pozadí a barevné kalibraci hvězd, ale laicky bych to nepoznal, nemít to vedle sebe. Takže to začíná být hodně nadějný na rychlejší zpracování kde nepotřebuji zázraky.

Potřeboval bych ukázat jak na ty komety. Skládal jsem slabou 10P a vůbec ji to nesložilo po označení na prvním a posledním snímku. Ve složenině sice vše na hvězdy ale kometární jádro jako čárečka. Tady jsou data: https://e.pcloud.link/publink/show?code ... ulqbmpzY7k

P.S. s každou verzí ti přejmenovávám název vlákna, aby reakce byly vždy na nejnovější verzi.
U těch slabých komet (tato je teda extrémně slabá) vypni funkci Refine comet position, pak to složí. Tohle je výstup přímo z Astro Stackeru. Ten Flat na to nesedí a je tam velký gradient. Funkce Remove gradient tady nepomůže, to je na běžné slabší gradienty. Trochu pomůže Synthetic Flat. Tady je vidět, že ty satelitní stopy (celkem 5 nejjasnějších) jsou pryč.

Díky za přejmenování!
Přílohy
stacked_result_Tempel10.jpg
stacked_result_Tempel10.jpg (453.64 KiB) Zobrazeno 790 x
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Musím se přidat rychle s poděkováním za vysvětlení. Dneska už je to ve fázi, že to ukážu laičtější veřejnosti v Astroudálostech, budou rádi.

Plánuju udělat stránku o zpracování fotografií s mými předchozími záznamy různých postupů v různých programech, myslím, že tento si zaslouží tam být na předním místě :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Super, díky Martine!

EDIT: Ještě jedna funkce je potřeba vypnout - Strict star filtr, zapomněl jsem to napsat.

Ještě doplním, že každý fotí trochu jinou metodou a je dobré si uložit nastavení (uložení profilu) pro své potřeby. To také urychlí práci s programem.
seestar

Příspěvek od seestar »

Poslední verze vypadá dobře. CUDA mi asi stále nechocí, ale to není podstatné. Stopy satelitu jsem nějaké nechal a vypadá to, že se zredukovaly dobře. Jedna věc mi tam vadí. Když ukládám stack, tak mi nabídne adresář programu, nikoli zdroj dat. Je otravné se pak proklikávat celou cestou k datům. Když už tu cestu máš jednou načtenou, tak jí ulož a nabídni jako první pro uložení stacku. Jinak jsem nic negativního zatím neobjevil.
Zracoval jsem teď 2 hodiny M101 z dnešní noci. Barvy zatím neumím doladit, ale jinak je to skoro hotová fotka. Tenhle SW bude velký pomocník .
Přílohy
M14",Apex 0.65x,ASI533MC,Antlia RGB
M14",Apex 0.65x,ASI533MC,Antlia RGB
m101 kopie.jpg (1.17 MiB) Zobrazeno 730 x
Naposledy upravil(a) seestar dne 08. 06. 2026, 11:51, celkem upraveno 2 x.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

To je dobrá připomínka opravím, aby se načítaly složky odkud se čerpají data a nikoliv spouští program.

Ještě jsem udělal instalační skript, který nainstaluje kompletně prostředí pro Windows nebo MacOS. Tedy stáhne se Python program (550 kB), spustí se skript a ten doinstaluje veškeré potřebné komponenty, které v počítači chybí. Pak by nemělo docházet k tomu, že si někdo stahuje zbytečně balík pro CUDA, který nevyužije nebo mu naopak CUDA nefunguje. Po testování skripty pro WIndows a MacOS zveřejním. Je to druhá možnost, jak program spouštět trochu jinak.
seestar

Příspěvek od seestar »

Trochu jsem zkusil polaborovat s barvama a je to malinko lepší. To odšumování není úplně ideální. Raději jsem ho nepoužil. Je to ale bez kalibrace, takže to člověk musí brát s rezervou.
Uživatel se musí s tím SW sžít a bude to OK.
Přílohy
m101.jpg
m101.jpg (705.16 KiB) Zobrazeno 722 x
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Za mě slušný snímek!

Ty úpravy obrazu jsou sice už dnes v Astro Stacker sofistikovanější, nicméně třeba funkce Denoise nelze porovnávat s NoiseXTerminátor apod., kde je AI model. Tak daleko zase nechci jít. V nové verzi budou opravy a zlepšení funkcí, doplnil jsem podporu XISF apod. Každopádně jsou tam ještě rezervy, co chci postupně dopilovat, aby to fungovalo dobře a stále rychle a jednoduše.
seestar

Příspěvek od seestar »

Je zajímavé, že vezmu jinou sadu focenou steným způsobem a chová se to úplně jinak. Po složení M101 byla bílá obrazovka a musel jsem stáhnout gain a úroveň černé, aby obrázek mlhoviny vůbec vylezl ven. Teď jsem zkusil M51 a stack vypadal úplně jinak. Nakonec jsem to nějak dopižlal, ale je mi divné, že tam byl takový rozdíl po složení při identických parametrech.
Přílohy
m101.jpg
m101.jpg (291.77 KiB) Zobrazeno 694 x
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Při otevření programu se resetují všechny nastavení na default hodnoty. Tlačítkem Balance se provede základní nastavení křivek a neutralizace pozadí. Pak se to dorovná dle potřeby dalšími nastaveními jezdců. Pokud tam zůstanou při novém skládání snímku nějaké předchozí hodnoty, je dobré je vyresetovat tlačítkem v dolní část pravého panelu.
seestar

Příspěvek od seestar »

To vím a dělám to, ale i tak je to velký rozdíl. Teď zkouším NGC6888 z RC16,ASI2600MC a Riccardi M82 0.75x s filtrem IDAS NBZ. Tentokrát jsem stihl kalibrační snímky, tak je to o něčem jiném. Hlavně z hlediska šumu se to velký rozdíl. Bohužel jsem zapomněl vypnout chlazení zrcadla a rozjelo se mi ostření. Po půlnoci už mozek spí a ruce toho moc nezvládnou. Škoda, mohla to být slušná fotka. 3 hodiny integrace.
Pro srovnání ještě složenina z Asi studia.
Přílohy
Asi studio
Asi studio
NGC6888a.jpg (1.51 MiB) Zobrazeno 661 x
Astrostacker
Astrostacker
NGC6888.jpg (1.76 MiB) Zobrazeno 672 x
Naposledy upravil(a) seestar dne 08. 06. 2026, 13:54, celkem upraveno 1 x.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Ono to vypadá, že snímky jsou skoro stejné, ale rozdíly tam jsou. Po složení se objeví snímek, a měly by mít jezdci hodnoty Black point - 0, White point - 10, Gamma - 2,3, Highlight compression - 10, tedy plně roztažený snímek bez strechnutí - je to tak?
seestar

Příspěvek od seestar »

No, asi úplně ne. Musím měnit gamu a úroveň černé, sáhnout na pozadí i barvy, takže co se tam všechno odehraje, netuším. Asi studio nemá kromě odšumení , kontrastu a saturace nic a taky to nepoužívám. Ta složenina urtpěla dost tím rozostřením. Zázrak se prostě nekonal a nestojí to za nic.
Složil jsem jen těch pár ostrých a je to mnohem lepší.
Přílohy
NGC6888a.jpg
NGC6888a.jpg (1.94 MiB) Zobrazeno 648 x
Odpovědět