NGC2237 Rosette
NGC2237 Rosette
Snímek H-alfy.
Bohužel jakožto "elév" s tímto filtrem exponoval jsem krátké expozice, tudíž nebyla prokreslená jak jsem chtěl a zpracování muselo proběhnout razantněji, čímž vylezl šum.... musím na to znovu a s novými zkušenostmi ::)
Bohužel jakožto "elév" s tímto filtrem exponoval jsem krátké expozice, tudíž nebyla prokreslená jak jsem chtěl a zpracování muselo proběhnout razantněji, čímž vylezl šum.... musím na to znovu a s novými zkušenostmi ::)
NGC2237 Rosette
Velmi pekny snimok.
Ten sum tam pri tom zverejnenom rozliseni az taky hrozny nie je
Ak sem chces dat obrazok, tak najskor sprav zmenseny nahlad, tak, aby mal maximalne 600 pixelov sirku, kvoli foru.
Vlastne mozes vyuzit ten nahlad v albume..ma 540×360 pixelov.
Pozri si vlastnosti toho obrazku na stranke...mas tam uvedenu adresu. V tomto pripade bude kod vyzerat takto:
A ak chces aby tento nahlad bol odkazom na vacsiu verziu, musis z obrazku spravit odkaz. Jednoducho musis to predchadzajuce co tu je, dat medzi parovu znacku url, pricom zaciatocna znacka ma v sebe ="adresa obrazku, na ktory odkazujes" (ten vacsi). V tomto pripade vyuzijem tu zvacsenu verziu obrazku co mas v albume a bude to takto:
--EDIT: uz som tam dal tie nove nazvy, mozes vyskusat
Ten sum tam pri tom zverejnenom rozliseni az taky hrozny nie je
Ak sem chces dat obrazok, tak najskor sprav zmenseny nahlad, tak, aby mal maximalne 600 pixelov sirku, kvoli foru.
Vlastne mozes vyuzit ten nahlad v albume..ma 540×360 pixelov.
Pozri si vlastnosti toho obrazku na stranke...mas tam uvedenu adresu. V tomto pripade bude kod vyzerat takto:
A ak chces aby tento nahlad bol odkazom na vacsiu verziu, musis z obrazku spravit odkaz. Jednoducho musis to predchadzajuce co tu je, dat medzi parovu znacku url, pricom zaciatocna znacka ma v sebe ="adresa obrazku, na ktory odkazujes" (ten vacsi). V tomto pripade vyuzijem tu zvacsenu verziu obrazku co mas v albume a bude to takto:
--EDIT: uz som tam dal tie nove nazvy, mozes vyskusat
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
NGC2237 Rosette
JakubS8 napsal: ... exponoval jsem krátké expozice, tudíž nebyla prokreslená jak jsem chtěl a zpracování muselo proběhnout razantněji, čímž vylezl šum....
Ahoj Jakube,
snímky jsou parádní (hlavně ta Kalifornie) ale v dost malém rozlišení, moc toho tam nevidím.
Zkusím ale navrhnout pár připomínek pro příště.
1.) šum - v proexponovaných částech snímku takřka neruší (pokud pořídíš dost adekvátních expozic - jasné části jsou proexponované). Nejhorší je to v oblastech, kde mlhoviny nejsou. Pokud je ale dobře udělaný darkframe a foťák ti zrovna nedělá to co mě (vzory v obraze), je vhodné vybrat magickou hůlkou temné oblasti bez mlhovin a bez hvězd a na ně aplikovat nějakou redukci šumu (stačí fadnutý medián, nebo NeatImage, PixInsight atp ...). Šumu se dá v H-alfě zbavit hezky.
2.) Převést snímek do B/W nebo ho desaturovat. Je vidět, že není bezbarvý a asi jsi to zpracovával až do konečné fáze v RGB.
3.) Nasnímat takový počet expozic, abys to mohl publikovat ve větším rozlišení. Je škoda prokreslené detaily schovávat v 1024px. Tohle jsou doslova vypalovačky a není třeba nic lovit, stačí dlouhá expozice a co největší počet (4 hodiny na jasné věci stačí).
Měj se, H.
Ahoj Jakube,
snímky jsou parádní (hlavně ta Kalifornie) ale v dost malém rozlišení, moc toho tam nevidím.
Zkusím ale navrhnout pár připomínek pro příště.
1.) šum - v proexponovaných částech snímku takřka neruší (pokud pořídíš dost adekvátních expozic - jasné části jsou proexponované). Nejhorší je to v oblastech, kde mlhoviny nejsou. Pokud je ale dobře udělaný darkframe a foťák ti zrovna nedělá to co mě (vzory v obraze), je vhodné vybrat magickou hůlkou temné oblasti bez mlhovin a bez hvězd a na ně aplikovat nějakou redukci šumu (stačí fadnutý medián, nebo NeatImage, PixInsight atp ...). Šumu se dá v H-alfě zbavit hezky.
2.) Převést snímek do B/W nebo ho desaturovat. Je vidět, že není bezbarvý a asi jsi to zpracovával až do konečné fáze v RGB.
3.) Nasnímat takový počet expozic, abys to mohl publikovat ve větším rozlišení. Je škoda prokreslené detaily schovávat v 1024px. Tohle jsou doslova vypalovačky a není třeba nic lovit, stačí dlouhá expozice a co největší počet (4 hodiny na jasné věci stačí).
Měj se, H.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
NGC2237 Rosette
Ta Californie je sice "vypalovačka", ale jen to , co je na snímku. Jinak je zhruba 2x tak velká na délku.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
NGC2237 Rosette
Honzo:
K bodu 1, naprosto souhlasím s tím co píšeš
2,jsem to ted kontroloval a snímky publi-
kované na webu jsou skutečně RGB...?
upravené tify mám v B/W..nevím kde se
stala chyba-asi mezi židlí a počítačem..
3, jsem zvolil zbytečně velkou kompresi...
Milan:
Taky souhlasím, a i stímto vědomím jsem volil tuto "šikmou" kompozici. Příště zkusím ještě natáhnout expozice a pokusit se o mozaiku 2-snímkovou...jak uvádím výše s filtrem jsem se teprve ted po 2noci seznamoval...
P.S. díky za vaše vyjádření k snímkům.
K bodu 1, naprosto souhlasím s tím co píšeš
3, jsem zvolil zbytečně velkou kompresi...
Milan:
Taky souhlasím, a i stímto vědomím jsem volil tuto "šikmou" kompozici. Příště zkusím ještě natáhnout expozice a pokusit se o mozaiku 2-snímkovou...jak uvádím výše s filtrem jsem se teprve ted po 2noci seznamoval...
P.S. díky za vaše vyjádření k snímkům.
NGC2237 Rosette
JakubS8 napsal:
Teď je to ok, nevím co jsem to viděl předtím, mělo to nazelenalý odstín (něco jako když to nepřevedeš a naklikáváš v tom šedý bod). Náhledy v té galerii tak vidím stále, lehce nazelenalé, podobně jsem viděl i samotné snímky.
edit: náhled máš stále zelený a na klik je teprve b/w verze. (NGC 1499)
Teď je to ok, nevím co jsem to viděl předtím, mělo to nazelenalý odstín (něco jako když to nepřevedeš a naklikáváš v tom šedý bod). Náhledy v té galerii tak vidím stále, lehce nazelenalé, podobně jsem viděl i samotné snímky.
edit: náhled máš stále zelený a na klik je teprve b/w verze. (NGC 1499)
NGC2237 Rosette
První snímek (prostřední pole) mozaiky Růže, kterou plánuji.
Verze ve vyšším rozlišení na klik
Technika: Takahashi FSQ-106ED, F/Stop@3.6, Canon EOS 40Da (Hutech UIBAR FrontFilter, 2" Lumicon DeepSky, Losmandy G11, Pointace Borg 77ED, TVGuider.
Expozice: 27x720sec, ISO 800
Datum: 30.12. 2008 ve 20:16hod. Soukromá observatoř v Grygově, okr. Olomouc
MartinV
Verze ve vyšším rozlišení na klik
Technika: Takahashi FSQ-106ED, F/Stop@3.6, Canon EOS 40Da (Hutech UIBAR FrontFilter, 2" Lumicon DeepSky, Losmandy G11, Pointace Borg 77ED, TVGuider.
Expozice: 27x720sec, ISO 800
Datum: 30.12. 2008 ve 20:16hod. Soukromá observatoř v Grygově, okr. Olomouc
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
NGC2237 Rosette
Ahoj Martine.
Moc krásnej snímek ! Gartuluji.A docela se těším na tu tvou mozajku. Bíba 75
Moc krásnej snímek ! Gartuluji.A docela se těším na tu tvou mozajku. Bíba 75
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
NGC2237 Rosette
Ještě jednou jsem se vrhl na přepracování růžičky a zaktualizoval ji v náhledu. Současně je k dispozici na klik snímek v rozlišení 2000x1333px.
Zpracování: Kalibrace ImagesPlus (Lights, DarkFrame, FlatField a BiasFrame), registrace a zprůměrování přes Median Sigma v IP. Další úpravy v Adobe PS: vyvážení bílé, gama korekce, nastavení úrovně pozadí, křivky, gradient (GradientXterminator), jas a kontrast, ScreenMaskInvert. Zmenšení průměrů hvězd v IP a redukce šumu v Neat Image. Doostření v Adobe PS.
MartinV
Každopádně jak už jsem hovořil s honzou.ho chtělo by to spíš vyrazit někam mimo město za tmou. Výsledek by byl v přirozenosti ještě lepší.
Zpracování: Kalibrace ImagesPlus (Lights, DarkFrame, FlatField a BiasFrame), registrace a zprůměrování přes Median Sigma v IP. Další úpravy v Adobe PS: vyvážení bílé, gama korekce, nastavení úrovně pozadí, křivky, gradient (GradientXterminator), jas a kontrast, ScreenMaskInvert. Zmenšení průměrů hvězd v IP a redukce šumu v Neat Image. Doostření v Adobe PS.
MartinV
Každopádně jak už jsem hovořil s honzou.ho chtělo by to spíš vyrazit někam mimo město za tmou. Výsledek by byl v přirozenosti ještě lepší.
NGC2237 Rosette
Martine to je parádní. Oproti první verzi je hned vidět rozdíl. Lepší kontrast s pozadím, lepší redukce šumů, decentní redukce hvězd, žádné viditelné doostření, vše to působí přirozeně a navíc je to publikované v krásném rozlišení .. tak to mám rád 
Těším se na další ...
Těším se na další ...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
NGC2237 Rosette
Čekám Martine. zda se s něčím ukážeš i v lednovém kole AAM, s tímhle už bys bojoval o vítězství! Parádní!!
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
NGC2237 Rosette
Rosetta na EQ6 canonem EOS 300D , iso 1600, 8* 200 vterin. uprava DSS a PS
http://alienastroweb.ic.cz/ASTRO/DS/rosetta/Rosetta.jpg
http://alienastroweb.ic.cz/ASTRO/DS/rosetta/Rosetta.jpg
NGC2237 Rosette
To MartinV: pěkný snímek. Koukám, že Takahashi FSQ-106ED kreslí moc pěkně. Jsem zvědavý na tu mozaiku.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
- astropintr
NGC2237 Rosette
To MatinV: Ano, moc hezký snímek! Taky se na ni pořádně chystám, jen co to počasí dovolí a tentokrát budu fotit doufám bez zákalu! 
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
NGC2237 Rosette
Všem děkuji pánové za pochvalu. Přesto ještě s tímto výsledkem nejsem spokojen. Chtělo by to každopádně vypadnout někam mimo město. Viz. snímek co se mi podařilo vyfotit na ještě dobré obloze v ČR v Kašperských horách na chatě u Honzy Eliáška.
http://dslr-astrophotography.cz/bubblereg.html
Nepoužití filtru prostě dělá svoje. Kratší expozice, přirozenější barvy, "útlum" gradientu atd. No a druhá věc výroba nové jednodílné redukce EOS, jelikož tu co mám mi dělala pěknou paseku.
Rozhodl jsem se nakonec, že snímek, který jsem prezentoval pro mozaiku nafotím ještě jednou s jinak sestavenou kompozicí do mozaiky již objednaným Ha filtrem Baader 7nm a pak zvlášť v RGB v Oderských vrších. Už má doma rozdělanou kompozici, která vychází na 1x5polí. No uvidíme.
MartinV
http://dslr-astrophotography.cz/bubblereg.html
Nepoužití filtru prostě dělá svoje. Kratší expozice, přirozenější barvy, "útlum" gradientu atd. No a druhá věc výroba nové jednodílné redukce EOS, jelikož tu co mám mi dělala pěknou paseku.
Rozhodl jsem se nakonec, že snímek, který jsem prezentoval pro mozaiku nafotím ještě jednou s jinak sestavenou kompozicí do mozaiky již objednaným Ha filtrem Baader 7nm a pak zvlášť v RGB v Oderských vrších. Už má doma rozdělanou kompozici, která vychází na 1x5polí. No uvidíme.
MartinV