myslím si, že žadný konkrétní vzorec není. Tak jak to chápu, průměr hranolů omezuje zorné pole tím způsobem, že funguje jako clona a omezuje tak maximální field-stop okuláru.
Mohl si to názorně vidět na Ostravici na příkladu dvou Panoptiků 24 (field stop 27mm) a binohlavy s menším průměrem hranolů (pokud si správně pamatuju) kolem 22mm.
Ahoj Mirku,
měl jsi v podstatě pravdu, viz dole.
Názorně jsem to bohužel neviděl, protože byla moc dlouhá řada zájemců
KpS napsal:
Úhly jsou malé a tak těch 24 mm je ze vzdálenosti 750 mm vidět pod úhlem 24/750 radiánů t.j. 1,8°. Pro Váš případ by to bylo 20/1000, tedy 1,1°.
Zaostřit se Vám u toho newtona a bez barlow asi nepodaří. Výrobce uvádí optickou délku nástavce 100 mm. Vyndáte-li zaostřený okulár a dáte binonástavec, musíte sjet o těch 100 mm blíže k zrcadlu.
Díky za info!
Vzorec:
True field of view = eyepiece field stop diameter ÷ telescope focal length x 57.3
jsem našel i na
http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=131
Doporučuji i dalším začátečníkům k přečtení.
Vy jste mi objasnil i tu "magickou" konstantu 57,3. Není nadto odbourat základní neznalosti.
A ještě otázka: Výsledek je 1,1°. Neboli při f dalekohledu 1000 a okuláru 20mm 66°(dodávaný v setu) bych bez bino nádstavce viděl teoreticky 66/(1000/20)=1,32° Neboli binonádstavec kousek pole ukradne, ale není to drastické.
Nebo je to složitější?