Jak funguje binokulární nástavec?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
daliborktk

Příspěvek od daliborktk »

mpe napsal:
myslím si, že žadný konkrétní vzorec není. Tak jak to chápu, průměr hranolů omezuje zorné pole tím způsobem, že funguje jako clona a omezuje tak maximální field-stop okuláru.

Mohl si to názorně vidět na Ostravici na příkladu dvou Panoptiků 24 (field stop 27mm) a binohlavy s menším průměrem hranolů (pokud si správně pamatuju) kolem 22mm.

Ahoj Mirku,
měl jsi v podstatě pravdu, viz dole.
Názorně jsem to bohužel neviděl, protože byla moc dlouhá řada zájemců :). Přesto mně bino hodně láká a zmiňovaný set je první s slušným poměrem cena výkon.

KpS napsal:

Úhly jsou malé a tak těch 24 mm je ze vzdálenosti 750 mm vidět pod úhlem 24/750 radiánů t.j. 1,8°. Pro Váš případ by to bylo 20/1000, tedy 1,1°.

Zaostřit se Vám u toho newtona a bez barlow asi nepodaří. Výrobce uvádí optickou délku nástavce 100 mm. Vyndáte-li zaostřený okulár a dáte binonástavec, musíte sjet o těch 100 mm blíže k zrcadlu.
Díky za info!
Vzorec:
True field of view = eyepiece field stop diameter ÷ telescope focal length x 57.3
jsem našel i na
http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=131
Doporučuji i dalším začátečníkům k přečtení.
Vy jste mi objasnil i tu "magickou" konstantu 57,3. Není nadto odbourat základní neznalosti.

A ještě otázka: Výsledek je 1,1°. Neboli při f dalekohledu 1000 a okuláru 20mm 66°(dodávaný v setu) bych bez bino nádstavce viděl teoreticky 66/(1000/20)=1,32° Neboli binonádstavec kousek pole ukradne, ale není to drastické.

Nebo je to složitější?
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

daliborktk napsal:

Zdravím,
můžeš prosím uvést jako metodou lze vypočítat velikost pole z velikosti výstupních hranolů (z jejich "průměru")? Pravděpodobně to patří mezi základní vzorce, ale zatím jsem to nenašel. Provádíš ty výpočty ručně nebo je to složitější a je lepší nějaký program?

udávají "průměr hranolu" 20mm a dodávají k tomu okuláry f=20 W.A. (66stupňů).

Myslím, že už jsi mezi tím dostal odpovědi na Tvé dotazy. K tomu není opravdu potřeba žádná matematika. Stále se pracuje s obyčejným trojůhelníkem a s poměrem : průměr polel(daný clonou, nebo zde průměrem hranolu) / ohnisková vzdálenost ( a to buď dalekohlededu, nebo okuláru - podle toho o který úhel jde.
Pokud WO dodávají okuláry s úhlem 66°a F20 mm, při průměru hranolů 20 mm to bude trochu ořezávat kraje pole. Ty jsou ale stejně již ovlivněny vinětací, anou průměrem vstupní clony a délkou nástavce.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

daliborktk napsal:

Vy jste mi objasnil i tu "magickou" konstantu 57,3. Není nadto odbourat základní neznalosti.

Není to až tak magické, je to radián =180/3,1412 , jinak 180/(pí)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
kavka
Věk: 71

Příspěvek od kavka »

KpS napsal:
Proč si myslíš, že máš typ a) ? Podívej se do nástavce z druhé strany (třeba bez okulárů, proti světlému pozadí) a zakryj jeden či druhý výstup. U typu a) by mělo být patrné půlení. U typu b) by celé pole mělo být stejnoměrné jedním vstupem a tmavé tím druhým.
Zkus si nakreslit, jak by šly u obou typů paprsky z druhé strany.
Tak jsem to vyzkoušel a mám oba nástavce typu b). Jeden používám k mikroskopu, jeden jsem upravil na Zeissovy okuláry k dalekohledu. U mikroskopu jsem stereoefekt nezaznamenal ( na to používám stereomikroskop), asi proto, že tam nejsou ty kruhové clonky ve výstupní pupile.
Ještě jednou díky KpS.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Odpovědět