Saturn 2024
Re: Saturn 2024
Diky za zajimavy tip, panove. Jupiter a prechody mesicu a stinu mame uz pekne napozorovane, ale Saturn, to je jina liga. To by skoro stalo za vyjezd za jasnou oblohou...

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Zdravím.
Tak přechody stínů měsíců přes Jupiter byla taková moje letošní letní kratochvíle
Dokonce mi vyšlo počasí i na "dvojitý" (cca 10 minut byly vidět oba stíny) přechod Io a Europy. Na ten přechod stínu Titanu přes Saturn 20. listopadu se už těším, ale obávám se, že to s ním dopadne stejně jako s přechodem stínu Ganymeda, který má být tuhle neděli ráno. Bude zataženo
Co se týká pozorovatelnosti těchto úkazů, tak u 4 velkých jupiterových měsíců se bavíme cca o průměrech 0,8" až 1,7". Titan je potom cca 0,8" , což odpovídá zhruba velikosti měsíce Europa a jeho stín jsem v létě rozeznal. Menší měsíce Saturnu (např. Tetys či Dione) už jsou cca 0,2", takže to už asi neuvidím.
Obrázky ukazují simulaci přechodu Titanu a Ganymedu - je to ze SkySafari7Pro
Tak přechody stínů měsíců přes Jupiter byla taková moje letošní letní kratochvíle

Co se týká pozorovatelnosti těchto úkazů, tak u 4 velkých jupiterových měsíců se bavíme cca o průměrech 0,8" až 1,7". Titan je potom cca 0,8" , což odpovídá zhruba velikosti měsíce Europa a jeho stín jsem v létě rozeznal. Menší měsíce Saturnu (např. Tetys či Dione) už jsou cca 0,2", takže to už asi neuvidím.
Obrázky ukazují simulaci přechodu Titanu a Ganymedu - je to ze SkySafari7Pro
- Přílohy
-
- Titan.jpg (83.9 KiB) Zobrazeno 1487 x
-
- Ganymedes.jpg (98.55 KiB) Zobrazeno 1487 x
Drbohlavson 400/2000, MS MTO-11 10/1000 a pár prcků
Jó jsou to malé kuličky, ale vyloženě velký dalekohled není nutný. Stín bude jako malá černá tečka a rozlišení kolem 1" by mělo stačit. Bude záležet hlavně na seeingu, průzračnosti oblohy, v jakých místech na kotoučku Saturnu bude a hlavně taky na kvalitě dalekohledu. Pak na kolimaci, temperaci a na hladině alkoholu v krvi
. Jistě jsem na něco ještě zapomněl. Hergot to je věcí, to nemám šanci 

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Podle Meteoblue má být od 1.11. nad naším územím nejméně týden stále jasno. Nevýhodou této krásné předpovědi ovšem je, že se může jen zhoršovat.
Karel
- DejvStorm
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
@KpS Já se obávám, že 1.11. je na spolehlivou předpověď ještě daleko. Bohužel je navíc už pokročilá roční doba kdy jakékoli delší jasno, které zároveň bude spojené s klidným vertikálním profilem větru (kvůli dobrému seengu), bude příležitostí pro mlhy a deku stratu (počasí, kterému s kolegy bouřkaři přezdíváme Mordor = "Jedna deka vládne všem...") a to už nejen ve druhé polovině noci a ráno. Víc bych věřil tomu, kdyby bylo dynamičtější počasí s přechodným vyjasněním a hřebenem vyššího tlaku ideálně v teplém sektoru cyklony den před studenou frontou, ale to by muselo sakra hodně přát štěstí, že se to trefí na ty potřebné večery.
No, necháme se překvapit. Nic jiného nám ani nezbývá.

No, necháme se překvapit. Nic jiného nám ani nezbývá.
Toho 20.11. je sice před úplňkem, ale pokud by bylo počasí, mohli bychom dát Konojedy nebo sešlost na hvězdárně v Benátkách, ne?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Přesunul jsem pár posledních příspěvků sem: viewtopic.php?t=35935
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky