Ritchey-Chretien vs Newtonian
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ritchey-Chretien vs Newtonian
Já to celé nečetl, ale třeba chce fotit malé objekty v řádu 10-20 úhlových minut, na to je RC fajn. Takto bude vypadat M13 
- Přílohy
-
- Snímek obrazovky 2024-06-03 v 9.10.24.png (931.75 KiB) Zobrazeno 3569 x
Kvalita zrkadiel je jedna vec, iste dôležitá, ale v tejto rovine je to marketing. Tu sa nebavíme o profesionálnych alebo poloprofesionálnych observatóriách, ktoré majú vedeckú úlohu (nie fotenie hmlovín), a vždy začínajú poctivou montážou.
Na začiatok má opytovateľ všetko, čo potrebuje - HEQ-5, menšieho Newtona, kameru - netreba zatiaľ nič kupovať, len začať fotiť. Zručnosti a skúsenosti sú dôležitejšie než vybavenie (viem, o čom hovorím).
Na začiatok má opytovateľ všetko, čo potrebuje - HEQ-5, menšieho Newtona, kameru - netreba zatiaľ nič kupovať, len začať fotiť. Zručnosti a skúsenosti sú dôležitejšie než vybavenie (viem, o čom hovorím).
V pohode, ja to len píšem, pretože sa chcem priblížiť k objektivnym info..chápem, newton je na začiatok jednoduchsi, navyše, asi mi postačí na začiatok aj ten co mam teraz
Dikes
Ja som si cez stránku telescopius.com prešiel zorný uhol pri rôznych ohniskach.
Problém je ale velikost pixelu. S tím RC vychází rozlišení na 0,37"/pixel.To je prakticky nevyužitelné rozlišení při foto DSO: Je to zhruba 2x tolik, než co dává optika a několikrát převyšuje FWHM, které se u nás běžně při normáloním seeingu dosahuje. Ani trvalé použití binningu 2x2 ještě nebude dostačovat pro slušnou úroveň bodovosti hvězd (a knedlíky, i když kulaté, tak k ní mají daleko.)
P.S.: a omlouvám se, že jsem přehlédl, že kamera je v provedení PRO - tedy u ZWO se tím zrovna zde vyjadřuje, že je chlazená
P.S.: a omlouvám se, že jsem přehlédl, že kamera je v provedení PRO - tedy u ZWO se tím zrovna zde vyjadřuje, že je chlazená
Naposledy upravil(a) MilAN dne 03. 06. 2024, 13:52, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ohnisko Newtona lze snadno prodloužit násobičem 1.5x (ten co koriguje komu) pokud bude výborný seeing a objekt bude úhlově malý. Na planety pro jejich videosekvenci lze použít násobič 2.5x-3x.
No, áno, asi to budem potrebovať zabezpečiť.. páčia sa mi aj planéty, občas by som sa chcel zamerať aj na ne. 
Planety můžeš buď přes kvalitní barlow, nebo v projekci za kvalitním okulárem, to není problém.
Barlow je opticky horší než násobič - ten je navržen opticky tak aby měl zbytkové optické vady potlačeny na minimum viz srovnání Barlow https://www.telescope-optics.net/miscel ... tm#Barlows
Aniž bych chtěl nějak tazatele odradit od newtona, je to určitě jednodušší volba, tak bych vzpomenul jednu vlastnost mojí RC8, která byla pro mě důvodem pořízení.
Ve srovnání v newtonem 203/1000 (s 200/800 nemám zkušenost) má RCčko primár, reduktor, výtah a kamera pospolu na jedná straně dalekohledu. Když RCčko upnu na mojí NEQ6 úplně na konci u primáru, tak má dalekohled na montáži podstatně menší momenty než newton a také o dost menší plochu tubusu. Ve větru se chová o dost klidněji než ten newton 200/1000 i když má o 60% delší ohnisko a i pointace se mi podařila vyladit lépe, méně to s tím hází...
Samozřejmě jestli to stojí za torturu s kolimací je na zvážení.
Ve srovnání v newtonem 203/1000 (s 200/800 nemám zkušenost) má RCčko primár, reduktor, výtah a kamera pospolu na jedná straně dalekohledu. Když RCčko upnu na mojí NEQ6 úplně na konci u primáru, tak má dalekohled na montáži podstatně menší momenty než newton a také o dost menší plochu tubusu. Ve větru se chová o dost klidněji než ten newton 200/1000 i když má o 60% delší ohnisko a i pointace se mi podařila vyladit lépe, méně to s tím hází...
Samozřejmě jestli to stojí za torturu s kolimací je na zvážení.
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
To co píše majklus, můžu jenom potvrdit. Ve větru je RC díky rozložení hmoty blíž osy stabilnější než Newton. Mám zkušenosti ze srovnání Newtona 150/750 a RC 152/1370 (resp. zredukovaného na ohnisko 920 mm). Lepší stabilita dalekohledu byla jedním z důvodů, proč jsem přešel z Newtona na RC. Druhým bylo delší ohnisko na příležitostné focení planet.
Ale taky musím přiznat, že kolimace RC je poněkud náročná. I když poslední kolimaci se mi podařilo provést bez speciálního kolimátoru, jenom od oka, s finálním doladěním na hvězdu. Docela dost jsem se přitom teda vyblbnul s laborováním nad vzdáleností mezi zrcadly.
Ale taky musím přiznat, že kolimace RC je poněkud náročná. I když poslední kolimaci se mi podařilo provést bez speciálního kolimátoru, jenom od oka, s finálním doladěním na hvězdu. Docela dost jsem se přitom teda vyblbnul s laborováním nad vzdáleností mezi zrcadly.
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ASI1600MM-C, ASI462MM, ASI220MM mini, Canon EOS600Dmod., SharpCap, PHD2, triedr Helios 7x50
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Kdyz vezmu v potaz svetelnost, co vychazi lepe na foceni ? Ve vetru se nefoti, delsi ohnisko vyzaduje presnejsi pointaci a naroky na seeing taky je v jiste vazbe na ohnisko jakym se foti.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Ohnisko samo o sobě ještě neříká vůbec nic. Záleží pouze na měřítku v arcsec./pixel, jaké detaily tam budou a jak náročné to bude na přesnost vedení.
Tedy newton 200mm s ohniskem 0.8m a kamera s 3.8um pixely vyjde prakticky stejně jako nějaký 2m f/10 SCT, když na něj dáš kameru s 10um pixely (nebo použiješ bining). Nejen rozlišení ale i světený zisk na 1 pixel bude shodný.
Tedy newton 200mm s ohniskem 0.8m a kamera s 3.8um pixely vyjde prakticky stejně jako nějaký 2m f/10 SCT, když na něj dáš kameru s 10um pixely (nebo použiješ bining). Nejen rozlišení ale i světený zisk na 1 pixel bude shodný.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM