Čínské klony triedrů SWAROVSKI
Re: Čínské klony triedrů SWAROVSKI
Před nedávnem jsem kupoval pro rodiče ten 10x42 a je výborný, co se týče komfortu pohledu ho mohu vřele doporučit. Osobně pro pozorování z ruky preferuji 8x (sám mám 8x42 a naprosto mi vyhovuje), ale 10x se z ruky taky v pohodě dá, i když rozdíl ve stabilitě je znatelný. Pokud budete používat i stativ, 10x42 je určitě dobrá volba.
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO
-
Tak se uvidí, právě jsem ho objednal. Snad mne manželka nevyhodí s letos již třetím dalekohledem.
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Teprve s třetím? Musíš ji více přivykat
. Triedr se do toho nepočítá, ten se vejde od šuplíku.

A hlavně, letos teprve třetí, a to už je konec října!
Už mají i 12x56 a 15x56, viz zde: https://skyroveroptics.com/products/8x4 ... binoculars
-
Tak dnes babka pro mne převzala zásilku z Číny a její obsah zjistím až zítra ráno. V každém případě se krabice přes standart all shipping vyhnula cestou z Číny do Paříže, dalšího francouzského a rakouského meziskladu do prahy celnici, dph i poplatku za vyřízení a konečná cena včetně dopravy je 12043 za 10x42. Balík šel ode dne mého příspěvku výše cca 14 dnů. První 3 dny nic, pak se to rozjelo. Dnes začíná na alli black friday a aplikace mi ukazuje slevové kupony i 2 litry u zboží nad 12 tisíc, což jsem splnil o 43,- Kč. Ale to už bych chtěl moc
. A koho to zajímá, vezla to z Číny DPD, kdyby se chtěl někdo pokusit o štěstí, obchodník industrial 007 store. Ten ho měl levněji (8 x snad těsně pod 14 litrů včetně daně) a s dopravou v ceně. Jinde ta doprava dělala docela dost a byl i dražší.

-
Byl tam a v pořádku. První pocit. Je to těžký, hodně těžký, tohle po horách tahat nebudu (na to mám Shuntu 10x25 a 8x32 Outdoor s hydrofobními povlaky - lepší by ale byla Bosma X 8x32, co má známý). Mechanicky vypadá v pořádku a první seznámení s optikou je fantastické. Chce to víc času na seznámení, ale za 12 litrů asi dobrý obchod.
- Přílohy
-
- IMG_20241112_092514.jpg (1.64 MiB) Zobrazeno 1534 x
-
- IMG_20241112_092444.jpg (1.64 MiB) Zobrazeno 1534 x
-
- IMG_20241112_092425.jpg (2.16 MiB) Zobrazeno 1534 x
-
- IMG_20241112_084515.jpg (1.64 MiB) Zobrazeno 1534 x
-
- IMG_20241112_084425.jpg (1.91 MiB) Zobrazeno 1534 x
-
- Věk: 38
Super. Dej pak nejakou recenzi z pozorovani prosim. Ja uvazuju o 10x50.
Skywatcher Dobson 254/1200
O Banner Cloudech jsem si nedávno celkem dost početl na binop*rn webu birdforum, jelikož mě zajímalo, jak moc dobře to číňan okopíroval, a co na to bino šílenci říkají.
Celkový závěr se zdá momentálně být:
- opticky jsou v mnoha parametrech výborné, okopírovali to zmetci velice dobře
- jsou těžké, očnice většině lidí vadí (moc velké)
- kvalita a provedení odpovídá přístrojům v hladině okolo 300 USD
- flat field není to pravé labůžo na denní pozorování, na astro použití jsou naopak výborné
A to je v kostce asi tak vše. Za zlomek ceny prémiovek se dá koupit něco, co je opticky na podobné úrovni (v něčem je to i lepší, v něčem horší, proto se v součtu nebojím říct podobné). Provedením je to sice pořád ta správná lepší "čína z ali", ale chápu, že většině lidí je to ukradené a jde hlavně o optiku... takže už se to prodává jak housky na krámě.
Šak Franta si to ode mě za levno rád koupí taky, vyhrajeme oba
To, že západní značka ostrouhá je Číňanovi šumák, jde jen o prachy, jako ve všem.
Celkový závěr se zdá momentálně být:
- opticky jsou v mnoha parametrech výborné, okopírovali to zmetci velice dobře
- jsou těžké, očnice většině lidí vadí (moc velké)
- kvalita a provedení odpovídá přístrojům v hladině okolo 300 USD
- flat field není to pravé labůžo na denní pozorování, na astro použití jsou naopak výborné
A to je v kostce asi tak vše. Za zlomek ceny prémiovek se dá koupit něco, co je opticky na podobné úrovni (v něčem je to i lepší, v něčem horší, proto se v součtu nebojím říct podobné). Provedením je to sice pořád ta správná lepší "čína z ali", ale chápu, že většině lidí je to ukradené a jde hlavně o optiku... takže už se to prodává jak housky na krámě.
No, popravdě ani ne. Jim jde primárně o to ovládnout trh u nich, který je obří. Žije tam prostě "trochu" víc lidí. Viz paralela s aktuální situací v automotive. Zdejší značky mají průšvih kvůli EU, emisím a elektru atd., ale hlavně (což je u nás méně diskutované téma) jim brutálně padají prodeje v Číně, kde prodávaly hodně velká procenta své celkové produkce (o čemž Franta na vesnici nemá šajna). Ovládnutí světového trhu je č.2. Když už auto/bino vyrábím a prodávám doma v Číně s násobně nižšími náklady a za podpory státu (který v podstatě ignoruje, nebo přímo podporuje krádeže duševního vlastnictví, nemluvě o podpoře exportu), proč to nenabídnout ven, žejo... Takže udělám, nebo si rovnou koupím nějakou západně fajn znějící značku jako třeba MG/Sky Rover, a začnu to tlačit i ven, přece nebudu sám proti sobě

Vixen VMC260L, SD115S, SD81SII, SG2.1x42H, Artes HR6x21, Zeiss SFL 8x40
-
Ad k recenzi. Nepovažuju se za osobu, která by měla dostatečné zkušenosti, abych chválil nebo nechválil, aby se mých slov někdo nechytl. Subjektivně mám pocit, který tady napsal kolega na předchozí straně. Přes známého jsem byl seznámen prakticky na několika dalekohledech, jak se projevují optické vady a co je způsobuje, ale na porovnání jsem neměl nejlepší dalekohledy na trhu. Recenze nejsou jen na birdforu, ale i jinde, nějaké odkazy jsou i tady. Přidám:
https://binoview.ru/sky-rover-bc-8x42apo/
https://binoview.ru/bosma-qinglong-10x50/
O víkendu by se měl stavit můj známý, zmíněný dalekohledový maniak a tak spíš předám jeho vyjádření, chce si ho dlouhodobě taky koupit a ten toho měl v ruce opravdu hodně a furt točí i staré, někdy historické, sběratelské kusy ze zahraničí, o kterých člověk nikdy neslyšel. Spoustu recenzí jsem taky četl, jedná zmiňuje "problém zaostřit ptáka uprostřed koruny stromu díky velké hloubce ostrosti - oddělení předních a zadních větví" ve srovnání se Swaro (ten zas měl jiné negativa) a na to jiný oponuje, že je to vlastně výhoda. Superlativy v recenzích jsou super, ale nic neřeknou. Zajímají mne negativní vlastnosti a tahle mne zaujala. Zaostřovací mechanismus funguje plynule. Za mě by mne zajímalo, co stojí 60 l t na NL Pure. Lepší pancíř? Lepší mechanismus ostření -jak? Ano, cena práce, daně, odbory atd. Minimálně ten pancíř číňan zvládne taky, kdyby chtěl. Takže lepší záruka a v případě potřeby renovace zdarma u Swaro a spol? To je plus, určitě, ale není jednoduší a výhodnější si případně jednou za snad poměrně dlouhou dobu pořídit nového číňana a být stále na půlce ceny? Nejspíš u člověka jako jsem já, potřeba, která nikdy nenastane?
https://binoview.ru/sky-rover-bc-8x42apo/
https://binoview.ru/bosma-qinglong-10x50/
O víkendu by se měl stavit můj známý, zmíněný dalekohledový maniak a tak spíš předám jeho vyjádření, chce si ho dlouhodobě taky koupit a ten toho měl v ruce opravdu hodně a furt točí i staré, někdy historické, sběratelské kusy ze zahraničí, o kterých člověk nikdy neslyšel. Spoustu recenzí jsem taky četl, jedná zmiňuje "problém zaostřit ptáka uprostřed koruny stromu díky velké hloubce ostrosti - oddělení předních a zadních větví" ve srovnání se Swaro (ten zas měl jiné negativa) a na to jiný oponuje, že je to vlastně výhoda. Superlativy v recenzích jsou super, ale nic neřeknou. Zajímají mne negativní vlastnosti a tahle mne zaujala. Zaostřovací mechanismus funguje plynule. Za mě by mne zajímalo, co stojí 60 l t na NL Pure. Lepší pancíř? Lepší mechanismus ostření -jak? Ano, cena práce, daně, odbory atd. Minimálně ten pancíř číňan zvládne taky, kdyby chtěl. Takže lepší záruka a v případě potřeby renovace zdarma u Swaro a spol? To je plus, určitě, ale není jednoduší a výhodnější si případně jednou za snad poměrně dlouhou dobu pořídit nového číňana a být stále na půlce ceny? Nejspíš u člověka jako jsem já, potřeba, která nikdy nenastane?
Proč to stojí tolik?
Optická kvalita - dejme tomu, že to Číňan obšlehl dobře a je na tom v této kategorii podobně, nebo jen lehce hůř => velké plus pro Číňana.
Zpracování, konstrukce, materiály (včetně použitých skel atd.) - tady to bude na západě lepší => dražší.
Reputace značky - zápaďáci si nechají určitě něco zaplatit, brand je prostě brand. Ale co jsem kdysi četl, žádné závratné marže tam překvapivě vzhledem k celkovým nákladům nemají. Tak jako tak, Číňan na tohle kašle a nemá potřebu střílet cenu vysoko. Vydělá balík objemem a přebráním trhu.
Vývoj - tady bude dost propastný rozdíl. U západních značek to nějaký tým RaD lidí nějakou dobu (a to nebude týden) vyvíjí za západní náklady. A to fakt nebude pár korun. Číňan to pak sprostě okopíruje, jen to lehce doupraví ku svým potřebám a ušetří randál.
Trh / poptávka - Číňan to začne vyrábět masově ve velkém primárně pro svůj domácí trh a už předem ví, že za svoji cenu toho doma prodá X, protože západní značka, i kdyby rozjela výrobu ve větším a stlačila náklady, se k němu stejně cenově nemá šanci přiblížit a to jeho X prostě nikdy neprodá ani v Číně. Takže Číňan má vyšší poptávku, vyrábí víc a za násobně nižší ceny, má levnější vstupy, náklady na zaměstnance (nedělám si iluze.. plat jednoho rakušáka pokryje několik lidí v Číně) atd atd. Navíc ho v rámci možností podporuje úřední šiml a nehází mu klacky pod nohy. Výsledkem je atraktivní čínská cena.
Nevím čemu se pořád lidi diví, je to jasný jak facka.
Proč stojí kvalitní originální švýcarské hodinky třeba 50-100tis a jejich čínská kopie, u které rozdíl pozná jen znalec (a u některých je musí fakt otevřít hodinář a podívat se dovnitř), se dá pořídit za desetinu ceny, nebo míň? Hmm? Naprosto stejnej princip.
Všechno je to jen díky tomu, že mají možnost krást/kopírovat, a než aby je někdo práskul přes prsty, tak je jejich slavnej režim podporuje, nebo dělá, že to nevidí, asi podle principu "make China great again".
A nechci aby to vyznělo, že mám alergii na Čínu, to ne. Spíš na tuto praktiku, která ji solidně dehonestuje. V dnešní době už to v podstatě nabízejí jako službu (řekněte nám, co máme okopčit, a my vám to vyrobíme), které využívají frajeři jako třeba APM.
Osobně nemám problém s tím, že se ke kopiím pak dostanou lidi, kteří by na západní triedr podobné kvality finančně nedosáhli. Průšvih bohužel je, že si to pak začnou kupovat i lidi, co by si jinak koupili originál... a to nám časem zabije náš průmysl.
Optická kvalita - dejme tomu, že to Číňan obšlehl dobře a je na tom v této kategorii podobně, nebo jen lehce hůř => velké plus pro Číňana.
Zpracování, konstrukce, materiály (včetně použitých skel atd.) - tady to bude na západě lepší => dražší.
Reputace značky - zápaďáci si nechají určitě něco zaplatit, brand je prostě brand. Ale co jsem kdysi četl, žádné závratné marže tam překvapivě vzhledem k celkovým nákladům nemají. Tak jako tak, Číňan na tohle kašle a nemá potřebu střílet cenu vysoko. Vydělá balík objemem a přebráním trhu.
Vývoj - tady bude dost propastný rozdíl. U západních značek to nějaký tým RaD lidí nějakou dobu (a to nebude týden) vyvíjí za západní náklady. A to fakt nebude pár korun. Číňan to pak sprostě okopíruje, jen to lehce doupraví ku svým potřebám a ušetří randál.
Trh / poptávka - Číňan to začne vyrábět masově ve velkém primárně pro svůj domácí trh a už předem ví, že za svoji cenu toho doma prodá X, protože západní značka, i kdyby rozjela výrobu ve větším a stlačila náklady, se k němu stejně cenově nemá šanci přiblížit a to jeho X prostě nikdy neprodá ani v Číně. Takže Číňan má vyšší poptávku, vyrábí víc a za násobně nižší ceny, má levnější vstupy, náklady na zaměstnance (nedělám si iluze.. plat jednoho rakušáka pokryje několik lidí v Číně) atd atd. Navíc ho v rámci možností podporuje úřední šiml a nehází mu klacky pod nohy. Výsledkem je atraktivní čínská cena.
Nevím čemu se pořád lidi diví, je to jasný jak facka.
Proč stojí kvalitní originální švýcarské hodinky třeba 50-100tis a jejich čínská kopie, u které rozdíl pozná jen znalec (a u některých je musí fakt otevřít hodinář a podívat se dovnitř), se dá pořídit za desetinu ceny, nebo míň? Hmm? Naprosto stejnej princip.
Všechno je to jen díky tomu, že mají možnost krást/kopírovat, a než aby je někdo práskul přes prsty, tak je jejich slavnej režim podporuje, nebo dělá, že to nevidí, asi podle principu "make China great again".
A nechci aby to vyznělo, že mám alergii na Čínu, to ne. Spíš na tuto praktiku, která ji solidně dehonestuje. V dnešní době už to v podstatě nabízejí jako službu (řekněte nám, co máme okopčit, a my vám to vyrobíme), které využívají frajeři jako třeba APM.
Osobně nemám problém s tím, že se ke kopiím pak dostanou lidi, kteří by na západní triedr podobné kvality finančně nedosáhli. Průšvih bohužel je, že si to pak začnou kupovat i lidi, co by si jinak koupili originál... a to nám časem zabije náš průmysl.
-
Optická kvalita - fakt ji obšlehli? Parametry se liší, obraz se podle recenzí taky liší svým projevem - konkrétně NL Pure nebo SLC - sám jsem je nikdy neměl v ruce. Dá se tomu říkat kopie?
To jsem napsal asi lehce nešťastně.. myslel jsem to tak, že obšlehli optický design a snažili se dostat co nejblíž, což je pochopitelné. Nečekal bych, že by se jim povedlo dostat se na úroveň dalekohledu, co stojí asi 5-6x víc (to by to všichni ostatní mohli asi dost brzy zabalit), ale podle ohlasů ten design adaptovali v rámci jejich možností (a použitých skel, která musí být logicky horší) docela dobře a ty dalekohledy mají kvalitu obrazu výrazně výše, než co reálně stojí. Z toho co jsem četl to zhruba vypadá, jak kdyby to dávalo plácnu 3/4 výkonu Swarowskiho za nějakých 15% ceny. A z hlediska astronomie mi třeba přišlo zajímavých několik na sobě nezávislých komentářů zmiňujících lepší ostrost až ke kraji a větší sweet spot než má NL Pure.. takže v některých parametrech jsou asi i lepší.
Prodávám jak jsem nakoupil. Do hodnocení se pouštět nehodlám, jelikož ani jeden z nich nemám a mít nebudu, jen jsem tlumočil co jsem si zvědavě přečetl a okořenil to znechucením z vykrádačů. Dalekohled je pro mě soubor vlastností, a pro každého je důležité něco jiného.. proto mám např. cíleně Zeisse SFLko a ne SF, nebo NL Pure. Cena pro mě nehrála zásadní roli. U Sky Roveru je to naopak ta hlavní nota, na kterou číňan hraje
Kdyby to vyvinuli sami, neřekl bych ani slovo.
Prodávám jak jsem nakoupil. Do hodnocení se pouštět nehodlám, jelikož ani jeden z nich nemám a mít nebudu, jen jsem tlumočil co jsem si zvědavě přečetl a okořenil to znechucením z vykrádačů. Dalekohled je pro mě soubor vlastností, a pro každého je důležité něco jiného.. proto mám např. cíleně Zeisse SFLko a ne SF, nebo NL Pure. Cena pro mě nehrála zásadní roli. U Sky Roveru je to naopak ta hlavní nota, na kterou číňan hraje

Já si tedy myslím, že náš průmysl zabije něco jiného. Podle mého názoru to bude ta bezbřehá evropská pýcha, která pramení z domnění, že v Číně by bez kopírování evropského know how nic nevymysleli a všechno, co dělají, jsou jen špatné napodobeniny. Abychom nebyli překvapeni, až si uvědomíme, že evropský průmysl je proti tomu asijskému zaostalý a neefektivní, a že Číňani už tady moc co kopírovat nemají. Problém nevidím v tom, že Čína dotuje inovace a podporuje export, ale v tom, že Evropa dotuje likvidaci energetiky ve jménu nějakého pseudozeleného blouznění a místo o export se stará o to, aby víčka nešly utrhnout z PET lahví. Když tady čtu takové příspěvky, asi začínám chápat, proč se říká, že pýcha je smrtelný hřích, nebo že pýcha předchází pád. Radši bychom se měli zamyslet, jestli nějaké know how nemůžeme omrknout v Číně.
Hmm.. ve skrytu duše doufám, že nemáš pravdu, ale dost dobře to tak možná dopadne. Ona to není jen Čína, takhle celkově funguje Asie.. Pracoval jsem kdysi pro asijskou firmu. Cca 10-20 let byli v západním světě spíš pro smích (ekvivalent "levný čínský šmejd"). Jenže oni se rychle učí, jsou adaptabilní a využívají možnosti. Viděl jsem jak se v branži postupně zlepšovali, pobírali info po světě co to šlo, taky kopírovali když to šlo, ale vyvíjeli samozřejmě i sami, a nakonec jsou teď na stejném levelu a v některých oblastech dál, než západní konkurence. Nedělám si iluze.