DOBSON S JEMNOU RUČNĚ OVLÁDANOU VÝŠKOU

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Jan

Příspěvek od Jan »

DŮKAZ SPOREM

Při otevírání vlákna jsem netušil, že tak velké množství návštěvníků se vyjádří k tématu. Nejrůznější vyjádřené názory a stanoviska svědčí o aktuálnosti problému.

Jeden příspěvek však postrádám.
Dosud marně očekávám příspěvek asi takového znění (například):

“Na kvalitní montáž Dobson (typu XY viz foto 1) jsem si postavil kvalitní jemný mechanický převod (viz foto 2).
Po ročním provozu tohoto zařízení jsem zjistil následující nedostatky (následuje výčet nedostatků).
Na základě osobní zkušenosti konstatuji, že
- zařízení mne zklamalo do té míry, že upouštím od jeho dalšího používání a
- považuji zařízení za zbytečné a
- nemohu amatérům doporučit jeho konstrukci a instalaci.“

Teprve příspěvek tohoto obsahu by byl pro mne dostatečný důkaz sporem…

Zdraví
Jan
RNT

Příspěvek od RNT »

... To ovšem taky musí u někoho nastat ta potřeba, že na kvalitního Dobsona bude chtít z nějakého důvodu umístit doplněk pro JOV.
A jak jsem už psal je výhodné si to ještě před vlastní stavbou někde u kamaráda osahat a vyzkoušet co tím vlastně získám.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Jan napsal: DŮKAZ SPOREM
...
Dosud marně očekávám příspěvek asi takového znění (například):

“Na kvalitní montáž Dobson (typu XY viz foto 1) jsem si postavil kvalitní jemný mechanický převod (viz foto 2).
Po ročním provozu tohoto zařízení jsem zjistil následující nedostatky...Bude to pravdepodobne preto ako už napísal RNT. Ak mám kvalitne postavený dobson, ktorý sa dá ovládať poľahky pár prstami aj pri veľkom zväčšení, tak si predsa nebudem komplikovať konštrukciu o nejaké tiahelká a prevody.

Ak sú tu majitelia s nedokonalejšími prístrojmi, možno nemali odvahu sa pustiť do takej rekonštrukcie. Preto tu nevidíš očakávaný príspevok.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Habl

Příspěvek od Habl »

Mne zařízení dobsona ani nepřekvapilo ani nenadchlo. Podobné vybavení pro Newtonův dalekohled již třeba bylo aplikováno v době "bidermaieru", kde dalekohled je umístěn v dřevěné konstrukci s altazimutální montáží. Dalekohled je podepřen na otočné hřídeli a pohybující se na druhé podpěře s možností ručního ovládání ve výšce pomocí převodu přes řetízek kličkou nahoru neb dolů. Azimut se ovládá pomocí 4 pojezdovách koleček po rovné podlaze s brzdičkou.

Obrázek z rytiny je někdy kolem roku 1870 a byl uveřejněn v knize J. Klepešty, "FOTOGRAFIE HVĚZDNÉ OBLOHY" na str. 130 z roku 1946 vydané JČMF.

Dobře navržený a vyvážený dobson má i náležitou tuhost v teflonových kluzných plochách a i při slabém větru se nemusí nijak zajišťovat. Je to již odzkoušeno několikaletou zkušeností s výrobou altazimutální montáže u všech výrobců dobsonů.

Ať se autor zakládajícího tématu na mne nezlobí, ale takový mám názor na navržený jemný pohyb ve výšce dobsona.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Jan

Příspěvek od Jan »

DOBSON S JEMNÝM PŘEVODEM A MOTOROVÝM POHONEM

Po návratu z dovolené se vracím k tématu, abych ho doplnil a poněkud rozšířil.

Diskutované mechanické jemné převody na montážích DOBSON totiž a zpravidla jsou součástí motorových pohonů.

Nový příspěvek na našem WEBu obsahuje stručnou rekapitulaci a rozbor problematiky motorizace a navigace montáží DOBSON. V příspěvku jsou uvedeny typické způsoby motorizace a navigace DOBSONů včetně výčtu výhod a nevýhod u každého řešení.

Série aktuálních a užitečných odkazů a fotografií svědčí o tom, že instalace jemných mechanických převodů a motorových pohonů může být vhodným a účelným doplňkem montáže DOBSON a že je zvládnutelná i amatérsky nebo s využitím v zahraničí profesionálně vyráběné a nabízené stavebnice.

Pro přímý vstup na novou stránku WEB je URL:
http://www.grecner.cz/astro/dobson_moto ... _mot_c.htm

Zdraví Jan
Stratus
Věk: 72

Příspěvek od Stratus »

Jan napsal: DOBSON S JEMNÝM PŘEVODEM A MOTOROVÝM POHONEM

Po návratu z dovolené se vracím k tématu, abych ho doplnil a poněkud rozšířil.
http://www.grecner.cz/astro/dobson_moto ... ddrsys.gif[/img]

Pro přímý vstup na novou stránku WEB je URL:
http://www.grecner.cz/astro/dobson_moto ... _mot_c.htm

Zdraví JanPěkná stránka - díky za přehled. Jinak novinkou je pro mě ten empirický názor z USA.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ten empirický názor z USA vychází pouze z prohlížení webů s motorickýmui Dobsony. Pokud se ale podívám, jak vypadají v USA Star Party, převažují klasické Dobsony v poměru tak 9:1.

Nějak mně uniká filsofie. : postavím Dobsona , a pokud nejsem spokojen, začnu ho motorizovat. ( je to jako bych vzal Trabanta a vylepšováním z něho chtěl udělat BMV).
Výsledkem je pseudo ALT /AZ montáž s pohony, které se snaží přizpůsobit původní nedokonalé montáži, které už od samého počátku není navržena tak, aby snesla a umožnila zamontování pohonů.
Chybí mi v celém řešení jedna odpověď : Chci-li motorizovaný, ALT /AZ montovaný Newton, proč ho autor již tak nenavrhne a nepostaví ? Bylo by to určitě levnější, a ve všech případech i funkční. Pochopí to asi ale pouze ten, kdo viděl na vlastní oči trápení těchto autorů modifikací,.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Lightsscope

Příspěvek od Lightsscope »

[quote=MilAN]Ten empirický názor z USA vychází pouze z prohlížení webů s motorickýmui Dobsony.  Pokud se ale podívám, jak vypadají v USA  Star Party, převažují klasické Dobsony v poměru tak 9:1.[{quote]

A proč převažují ....? Protože i v Americe jsou jenom lidi, a protože i tam většině lidí stačí se koukat a chtějí to vyřešit pokud možno jednoduše, protože nechtějí a nebo nemůžou do toho dávat zbytečné peníze navíc.

Nějak mně uniká filsofie. : postavím Dobsona , a pokud nejsem spokojen, začnu ho motorizovat. ( je to jako  bych vzal Trabanta  a vylepšováním z něho chtěl udělat BMV).
Výsledkem je  pseudo ALT /AZ montáž s pohony, které se snaží přizpůsobit původní nedokonalé montáži, které už od samého počátku není navržena tak, aby snesla a umožnila  zamontování pohonů.
Chybí mi v celém řešení jedna odpověď :  Chci-li motorizovaný, ALT /AZ montovaný Newton, proč ho autor již tak nenavrhne a nepostaví ?  Bylo by to určitě levnější, a ve všech případech i funkční. Pochopí to asi ale pouze ten, kdo viděl na vlastní oči trápení těchto  autorů modifikací,.
Co když já si navrhnu a postavím dalekohled a od první chvíle budu chtít, aby to byl motorizovaný Dobson?

Máš smozřejmě pravdu, že když je nějaký přístroj navržený k nějakému účelu a na určité úrovni přesnosti a dokonalosti, tak jeho dodatečné "zlepšování" je velmi pracné a není to ta nejlepší cesta - v tom s Tebou souhlasím. Předělával jsem pětadvacítku a vím, jaké to bylo.

Hora
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Chci-li ALT/AZ montovaný motorizovaný Dobson- chc vlastně ALT/AZ montovaný Newton. Takže navrhnu klasickou ALT/AZ montáž a bude to 100% fungovat. Chci-li ale hybrid - nevím vlastně, co chci, a výsledek funguje podle toho.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
zbignieww
Věk: 83

Příspěvek od zbignieww »

Pry na webu je spousta ruznych reseni, coz jen dobre svedci o p.Dobsonovi / jednoduchost, spolehlivost / - ale proc z tim trosku ne "zavrtat"  alespon myslenkove ? Navic jsem velmi spokojen z loziskem w azimutu od TS a ve vysce neni to ono...Zjistil jsem tez , ze od teflonovych valecku kluzna ploha na tem cernem kole uż neni tak hladka. Treni staticke na startu je vetsi...zadrhava to trosku...

Nize jsou nacrtki napadu, citelnost nic moc, kreslil jsem to obycejnou tuzkou a navic je to cesko - polsky....

Strucne:

1. Namontovat vysec ozubeneho vence - neco vic nez 90 st. na pripevneni do " cerneho kola" sroubkama

2. Posuvny pastorek pro rychlou zmenu vysky

3. Pastorek musi se sundavat, kdyz tubus ma jit do auta. Je tam sroubek, ale neni to ono - kdo v nocy bude v tom hrabat...

4. Mozna jakasi aretace v poloze " rozpojeno" ?

5. Pritlak pastorku ve vodorovne ose, kdyz je v pracovni poloze - pruzinka?...

6. Mozna vymena teflonovych valecku na kulickove loziska a regulace treni - jak doposud, rukojeti ?

7. Kdyz by to nefungovalo, vse do demontazu a do vzniklych direk sikovne zaslepky

8. p. zamecnik rikal, ze dalo by se udelat a i 2 stupnovou prevodovku, sikovna krabicka pripevnena do laminovane svisle desky

9. Mozna - pravdepodobne klicovy okamzik, to volba parametru zubu... a jestli pastorek bude se snadno vsouvat do ozubeneho vence..

Co si o tom myslite?    :)

:)

Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
Odpovědět