H-beta objekty
Re: H-beta objekty
Krásny report pane MiniMistře. To sa až prežíva pri čítaní
Klobúk dole pred tou trpezlivosťou!

Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Díky za pochvalu.
Bez trpělivosti člověk nic nedokáže. Astronomie k tomu přímo vybízí. Např. takové pozorování Barnardů - tam člověk nemůže spěchat a chtít všechno vidět hned. Proto mě vadí dnešní doba, kdy si lidé kupují chytré dalekohledy, které všechno udělají sami. Jak to říkal Zdeněk Bardon: člověk se o tu fotografii musí zasloužit, jinak se přece připravuje o zážitek.
Stejné je to i s vizuálním pozorováním. Připravím si mapy, najdu informace o objektu, pak si ho v noci sám najdu, pak se ho snažím vykoukat, to je ten zážitek, proto to dělám.
Petr
Bez trpělivosti člověk nic nedokáže. Astronomie k tomu přímo vybízí. Např. takové pozorování Barnardů - tam člověk nemůže spěchat a chtít všechno vidět hned. Proto mě vadí dnešní doba, kdy si lidé kupují chytré dalekohledy, které všechno udělají sami. Jak to říkal Zdeněk Bardon: člověk se o tu fotografii musí zasloužit, jinak se přece připravuje o zážitek.
Stejné je to i s vizuálním pozorováním. Připravím si mapy, najdu informace o objektu, pak si ho v noci sám najdu, pak se ho snažím vykoukat, to je ten zážitek, proto to dělám.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
- Stanislavxyz
Nemůžu než souhlasit- tento názor je mi blízký!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!