Orion
Orion
jedna "naladovka" ze vcerejska s Tomasem jsme vyrazili smer Pozary. ja byl neskutecne liny stavet tu moji elektrarnu, vse zapojit/zaostrit a trefit kompozici ... takze jsem zbalil jen to nejnutnejsi a vyrazil. vysledek me celkem prekvapil, grandient sel pekne odstranit a neco malo z toho i vylezlo. vic info na klik.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Re: Orion
Chvíli jsem přemýšlel kam s tímto snímkem. Zda do tématu B33/Plamínek nebo do M42. A nakonec jsem se rozhodl to dát sem:
Zatím je to work i progres, ještě mi chybí barevná data, a pak se budu muset popasovat s přechodem. Takže zatím je to jen malá ochutnávka toho co peču o tomto novu... Doufám že mi dnešní noc postačí na sběr chybějících dat...
Zatím je to work i progres, ještě mi chybí barevná data, a pak se budu muset popasovat s přechodem. Takže zatím je to jen malá ochutnávka toho co peču o tomto novu... Doufám že mi dnešní noc postačí na sběr chybějících dat...
Pavel Vabrousek
Vypadá moc pěkně už teď 

Pentax K-5 mod. & K-1...
výběr z bižuterie (10-17FE, 11-18/2.8, 14/2.8, 15-30/2.8, 31/1.8, 50/1.4, 85/1.4, 100/2.8, 135/2.0, 300/4, 150-450...)
SW NEQ-6 PRO SS, SW Star Adventurer
výběr z bižuterie (10-17FE, 11-18/2.8, 14/2.8, 15-30/2.8, 31/1.8, 50/1.4, 85/1.4, 100/2.8, 135/2.0, 300/4, 150-450...)
SW NEQ-6 PRO SS, SW Star Adventurer
Môj taký veľmi laický pohľad.
Tej ČB verzii môžem vytknúť len to, že M 78 a NGC 2071 je príliš natesnaná do horného rohu, prospelo by im trochu viac priestoru, inak OK,
Tá farebná verzia na mňa pôsobí, že je tam príliš modrej a tým foto získava taký fialovkastý / ružový nádych. Modrá síce potlačí žltý nádych v spodnej polke obrázku (asi LP), ale pokazí celkový dojem z farebnej verzie fotografie. Pri takomto širokom zábere by to možno chcelo nafotiť R-G-B niekde bez, alebo s minimálnym LP, prípadne nejakým vymaskovaním odstrániť gradient (žltej farby) medzi spodnou a hornou polovicou obrázku.
Inak samozrejme tichá závisť
Bude dlhá cesta, kým sa k niečomu takému dopracujem.
Tej ČB verzii môžem vytknúť len to, že M 78 a NGC 2071 je príliš natesnaná do horného rohu, prospelo by im trochu viac priestoru, inak OK,
Tá farebná verzia na mňa pôsobí, že je tam príliš modrej a tým foto získava taký fialovkastý / ružový nádych. Modrá síce potlačí žltý nádych v spodnej polke obrázku (asi LP), ale pokazí celkový dojem z farebnej verzie fotografie. Pri takomto širokom zábere by to možno chcelo nafotiť R-G-B niekde bez, alebo s minimálnym LP, prípadne nejakým vymaskovaním odstrániť gradient (žltej farby) medzi spodnou a hornou polovicou obrázku.
Inak samozrejme tichá závisť

No já jsem hlavně nikdy nepochopil, proč někdo mozaiku dělá. Kdyby jsi to vyfotil Zeissem 135mm, tak by kompozice byla určitě mnohem lepší a rozlišení by bylo dostatečné i na tisk plakátu... Taky by jsi měl mnohem více a lepších dat na lovení.Vabra píše:s výkřikem "LRGB mozaiku už nikdy více!"
Ale kdo si hraje nezlobí

Data jsou super, výhrady mám stejné jako ostatní - ale i tak závist, RGB data z kamery jsem ještě ani nezkoušel zpracovat, prozatím si lámu zuby i na bikoloru

M:736 750 113
Pavle, na detaily velmi pěkné.
Dojem mi ruší žluté hvězdy s nádechem do zelena, fialovou už nekomentuji. Možná u Tebe na monitoru vše perfekt.
Mozaiku jsi spojoval v Pixi, nebo klasika ručně?
Dojem mi ruší žluté hvězdy s nádechem do zelena, fialovou už nekomentuji. Možná u Tebe na monitoru vše perfekt.
Mozaiku jsi spojoval v Pixi, nebo klasika ručně?
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800
Pánové,
díky za konstruktivní kritiku! Sám jsem byl po mnoha hodinách koukání na mozaiku už mimo.
Zkusil jsem:
- ubrat na razantnosti CLAHE mrvící M42
- popasovat se s barvami, aby nebyl střed M42 modrý
- lépe ručně v editoru doladit přechod mezi panely (asi dělám něco špatně v PixI, při montáži mi zůstávají v přechodu zdvojené hvězdy, které pak musím progumovat)
Takže druhý pokus:

Pro evidenci rozdílů zanechávám i verzi starší.
Nicméně až mi Konihlav vrátí Zeise 132 a dostanu se někam do pořádné tmy, zkusím stejnou oblast i bez mozaikování. Jen tak pro porovnání (osobně myslím, že pak budou hvězdy větší bakule a ubude jemné kresby).
Barevné ladění zejména dolního panelu je opravdu peklu zřejmě kvůli tomu, že poslední noc již nastupovala oblačnost a na Blatcích máme jižní obzor zasviněný Prahou...takže tam byl výrazný gradient.
díky za konstruktivní kritiku! Sám jsem byl po mnoha hodinách koukání na mozaiku už mimo.
Zkusil jsem:
- ubrat na razantnosti CLAHE mrvící M42
- popasovat se s barvami, aby nebyl střed M42 modrý
- lépe ručně v editoru doladit přechod mezi panely (asi dělám něco špatně v PixI, při montáži mi zůstávají v přechodu zdvojené hvězdy, které pak musím progumovat)
Takže druhý pokus:

Pro evidenci rozdílů zanechávám i verzi starší.
Nicméně až mi Konihlav vrátí Zeise 132 a dostanu se někam do pořádné tmy, zkusím stejnou oblast i bez mozaikování. Jen tak pro porovnání (osobně myslím, že pak budou hvězdy větší bakule a ubude jemné kresby).
Barevné ladění zejména dolního panelu je opravdu peklu zřejmě kvůli tomu, že poslední noc již nastupovala oblačnost a na Blatcích máme jižní obzor zasviněný Prahou...takže tam byl výrazný gradient.
Pavel Vabrousek
parada!!! no Pavle, ted, kdyz to umis, muzes udelat jeste dve pole vlevo a dve nahore
;D ted uz je to o mnoho lepsi nez ta predchozi barevne divne zprznena verze
takze super za me!
ano spravne, jedinou cestou, jak udelat lepsi fotku je to zmozaikovat a zmensit na 33% cimz se muze clovek zbavit blbych hvezd a nechat mlhovine vyniknout !
Zeisse vratim klidne pristi tyden (ale zas jen postou
) kdyz ho zabalim do 10ti krabic a pojistim na 99 tak to posta urcite v poradku doveze! dej vedet, vydej rozkaz! moje QHshYtka163 co je uz 2 mesice na ceste do Ciny na opravu se ale uz nasla
neni ztracena a je nekde na celnici v Cine, ted maji jeste pres 2 tydny oslavy noveho roku, takze nepocitam, ze driv jak za dalsi 2 mesice budu mit QHY163m zpet
tudiz mi Zeiss bude stale lezet doma 
to driv budu mit dalsi astrograf doma, nez novou a spravenou dalsi CMOS kameru...

ano spravne, jedinou cestou, jak udelat lepsi fotku je to zmozaikovat a zmensit na 33% cimz se muze clovek zbavit blbych hvezd a nechat mlhovine vyniknout !
Zeisse vratim klidne pristi tyden (ale zas jen postou

to driv budu mit dalsi astrograf doma, nez novou a spravenou dalsi CMOS kameru...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Přesně, když se to tu jmenuje Orion, tak musíš Pavle nasnímat i zbytek. Mimochodem oproti té "hrůze" (uvozovky jsou na místě, bylo to dost povedené), cos ukázal předtím je to teď opravdu moc pěkně koukatelné. Člověk by nevěřil, co s tím jde udělat.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Nebyl bych tak optimistickej. Řezání druhé várky dílů nějak vázne, optika od OO ještě nedorazila, a krom tvého stroje mě další zájemci umořili ještě na tři samostatné bytelné pavouky (resp. celé setavy sekundárů). Při společné výrobě to vyjde lépe, ale trochu mě to zase bude brzdit. Tak kameru asi budeš mít dřív, no uvidíme.Konihlav píše:to driv budu mit dalsi astrograf doma, nez novou a spravenou dalsi CMOS kameru...
Vabra:
Chtěl jsem ti pár věcí zdrbnout, ale už pozdě, Už tam nejsou. Snad jen že mlhovina kolem Koníhlavy je na můj vkus až moc dofialova, takováhle H-alfa není. Jde o tu nejsilnější část, ta vzdálenejší už je OK.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Uz delsi dobu jsem mel v planu si postavit nejakou light sestavu na foceni s tim ze cas od slozeni sestavy po prvni zmacknuti spouste bude max 15minut.
Vcera jsem vzal maly refracek s Canon 6D (modifikovany), posadil na HEQ5 a namiril na Orion. Pointaci k te sestave nemam ted, tak jsem mohl jit max na 30sec.
[/url]
Info ke snimku na astrofotkach
Vcera jsem vzal maly refracek s Canon 6D (modifikovany), posadil na HEQ5 a namiril na Orion. Pointaci k te sestave nemam ted, tak jsem mohl jit max na 30sec.
[/url]
Info ke snimku na astrofotkach
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.