Test Newton klasik versus Newton "MT"

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
MilAN
Věk: 77

Re: Test Newton klasik versus Newton "MT"

Příspěvek od MilAN »

Chápu, že bude problém sehnal dlouhoohniskový Newton. Ale je to hodně Dobsonů D400 a D450 mm. Pak stačí mimoosá maska ( průměr 160-170 mm - tak aby se vešla) a je k dispozici porovnávací Newton 1:11 bez jakéhokoliv centrálního clonění., i s velkým polem a bez vinětace. Lepší obraz planet a Měsíce jsem zatím neviděl. Zároveň ale mohu potvrdit, že by to i v našich podmínkách sneslo větší průměr.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
peta62

Příspěvek od peta62 »

honza22 píše: 15. 02. 2022, 17:21 Je škoda, že zajímavé vlákno, které může přinést spoustu zajímavých informací nakonec sklouzne do konfrontační roviny.....
Presne tak, bohuzel vinou jednoho cloveka, ktery sice MT v zivote nevidel, ale ma potrebu system hanet.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

peta62: No a kdo to je? Já? I když já to nějak nehanim. MilAN? Ten to ale zná
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
MiX

Příspěvek od MiX »

S poslední větou příspěvku uživatele g naprosto souhlasím.

Tato i předchozí diskuze o MT jsou si podobné. Nicméně, jsem rád za jeden důležitý detail, a sice, že v příspěvku #28 jeho autor napsal "Pepův systém". V předchozí diskuzi bylo stejným autorem v argumentační nouzi napsáno, že MT byl popsán v nějaké literatuře ještě předtím, než s ním přišel Josef. O jakou literaturu se jednalo autor neuvedl ani na mojí výzvu. Příspěvek #28 chápu jako přiznání, že zmíněná literatura je podobného typu, jako známý Peroutkův článek vlevo dole. O omluvu, kterou by si Josef zasloužil, se bohužel nejedná.

Pokud je tady poukazováno na nevýhody MT a jsou přitom opomíjeny nevýhody dlouhých newtonů, tak je zřejmé, že motivací bude něco jiného, než objektivní zhodnocení výhod a nevýhod obou systémů a jindy tak vyžadovaná encyklopedická přesnost. Jakékoliv pokusy o seriózní diskuzi jsou za tohoto stavu ztrátou času.
peta62

Příspěvek od peta62 »

Artaban píše: 15. 02. 2022, 17:54 peta62: No a kdo to je? Já? I když já to nějak nehanim. MilAN? Ten to ale zná
No Vy jste urcite nehanel, to by mne nenapadlo, ze si to muzete vztahnout na sebe, to se omlouvam.
MilAN píše: 15. 02. 2022, 16:11 .... Takže místo připitomělého útočení ....
S chudaky, kteri umeji jen urazet nediskutuji.
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

Pepův systém MT newtona znám řadu let a před asi tak 4 lety jsem zvažoval jeho pořízení. Ale jak jsem přemýšlel, tak jsem se rozhodl držet se přeci jen svého kopyta, což je DSO astrofoto, kde je, aniž bych to nějak vnucoval, průměr král a s ohniskem si mohu dělat takřka, co chci. Tím neříkám, že bych si myslel, že MT newton je špatné řešení, jenom není vhodné pro moje účely. Ale ti moji Meadové jsou prostě kluci k pomilování, konec konců jeden z nich, SCT 12” mám právě od něj ( trochu jsem si o něj, rozuměj Meada, v minulosti otřel svoji nevymáchanou hubu, za což se Pepovi tímto veřejně omlouvám). No a velkej neftón na paralaktice je taky slušný terno a potvrzení jiný cesty.

On je to docela problém, mít svoji pravdu a pokoušet se ji předat okolí. To je nevděčná věc, podívejte na chudáka Husa. Stačí jen pohled z jiného úhlu a je všechno jinak. Prostě, chtít absolutizovat pravdu je zjevně nemožný. Doporučil bych těm, kteří mají MT systém, aby si ho náležitě vychutnávali, stejně jako to dělají i ostatní, přístrojově jinam orientovaní kolegové. Ta škála možností je tak široká, že každý z nás má možnost si vybrat to svoje (pokud se tedy, při vší úctě k lidské inteligenci, bohapustě nesekne…).

A ty urážlivé výroky, to je prostě místní kolorit, především v době, kdy je dlouhodobě setrvalé “sakra” oblačno. Jeden má v oku slzu dojetí a druhej boxera v ruce (možná je to časově opačně…). V životě bych si nepořídil newtona 400-ku na paralaktice, nebýt mého naivního dotazu na fóru na proveditelnost/smysluplnost a odezvou byla odpověď, tak si ho pořiď, když na to máš…jistě je Vám jasné, kdo že mi to odpověděl. To mě tak nadzvedlo, že jsem ho koupil a beru to spontánní rozhodnutí jako dar z nebes. Takže klídek, zpomalte metabolismy, bude líp.
Marwingarden

Příspěvek od Marwingarden »

Myslím, že si to berete moc osobně a navrhuji se držet tématu a neútočit na sebe.
Možná to vidím trochu objektivněji než jiní, ale nepříjde mi že by tu někdo něco hanil. Každý má právo říci svůj názor k danému tématu a já jsem za to rád. Vždy se něco dozvím a to i když se mi to třeba nelíbí. To ale neznamená, že ta informace je hanění. Naopak mě to podněcuje k zamyšlení.
A tím bych to ukončil, mohu-li a věnoval se tématu. ;)
Myslím že Milanova myšlenka dlouhého newtonu třeba vychází lépe než MT. Má širší pole a tím i využitelnost. Naproti tomu je ale kontrukčně dlouhá. Tzn. že tak či onak to má své úskalí.
Mám doma dobsona 300/1500 takže bych ho mohl zastínit na 120/1500 F12,5 není to sice ono ale zkusím to už jen protože mě to zajímá. :)
Marwin
Ta obloha je prostě nádherná...
MilAN

Příspěvek od MilAN »

To MIX : můžeš napsat, co je v tom systému revolučního, co se před tím nepoužívalo ?
Malý sekundár v planetární fotografii je vždy v literatuře uváděn. A použití mikroskopiského objektivu jako projekčního není nic nového, Zrovna jako projekční okulár, krátkoohniskový foto nebo kinoobjektiv. Takže co to je, aby se tady musel stále někdo urážet nebo urážet druhého?
honza22

Příspěvek od honza22 »

Je to o tom, že to někdo u nás zrealizoval, vyzkoušel a podělil se o výsledky své práce. To by měl každý ocenit, a ne dalekosáhle rozkládat o tom, že to není nic převratného, že se o tom někde už psalo a že to nic nepřináší. Přináší. MT jen s minimálním prodloužením tubusu udělá z klasického F5 planetární speciál, který by člověk dnes jen těžko někde sháněl.
Lunt LS80 DS, Quark combo, EQ-HD-III, Apollo 432M, Saturn 533M, ASI174M
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Pánové, je zbytečné vás přesvědčovat, že tohle jsme tu bastlili před více jak 50 lety a nikdo to nepokládal za něco převratného, ale obvyklého. Nic jiného jsme totiž neměli po ruce , tak jsme používali vše, co bylo nebo se dalo sehnat.
A zrovna mikroskopický objektiv patřil mezi doporučované projekční členy.
P.S. ' pokud tu ode mne najdete něco ve smyslu, co haní tenhle systém , tak to sem napiště - ale ne jen dojmy. Děkuji
astar
Věk: 69

Příspěvek od astar »

Všechny takové systémy se snaží přiblížit jen k bezzástinové soustavě a to to se velice těžce dociluje . Ano dá se mimo osově, ale to se zas jedná o světelnosti 1:10 s víc. Vždy je to boj stavební délky a výsledné kvality zobrazení . Jak napsal Milan, to už tady bylo před mnoha lety. Tak jak jsem napsal výše , je to zbytečná debata.
Další a dost významnější, že se na chování lidí podepsala ta pandemie, značná agresivita :cry: :cry: :cry: a projevuje se to i tady .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
honza22

Příspěvek od honza22 »

Tak všichni víme, že první MT postavil Jára Cimrman, ale JosefII byl evidentně první, kdo s tím přišel na veřejnost a o své poznatky se podělil. Přijde mi fakt zbytečné, do vlákna, které popisuje zkušenosti s MT, psát, že to nic nepřináší, když to nota bene není pravda.
Lunt LS80 DS, Quark combo, EQ-HD-III, Apollo 432M, Saturn 533M, ASI174M
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Nemáš sice pravdu, ale pro některé tu platí, že to, co není na internetu, jako by tu nikdy nebylo :) Což je , bohužel, jejich omyl.
Josef  II

Příspěvek od Josef  II »

No nestačím se divit se vše se tady odvinulo ohledně MT konstrukce a musím se tomu smát :)
Takže abych vyčistil vzduch napíšu si k tomu něco,já.Milan je zatvrzelý dědek,jako já a v diskuzích tahá z rukávu argumenty občas nevalné kvality ,jako třeba ty dlouhé tubusy ,ale dávat na montáže dvou,nebo třímetrové trouby se vidí málokdy a v českých zemích je to velmi řídký zjev.I když honba za kvalitou obrazu u našeho hobby je věčná.
Takže jinak ,Milánku na kolenou Tě prosím mrkni se svým očičkem do okulárku MT dalekohledu,jinak bude v Tobě stálý neklid a budeš stále brblat a brblat.
Ale na druhou stranu mi potěšilo,že jsi,jako jediný dal kladný ohlas na na moji letošní živou nahrávku Siriuse B a mám pocit,že se to zde začíná brát,jako snadná záležitost .Samozřejmě že v našich zeměpisných šířkách to nikdy snadné nebude,už proto ,že před lety se zde dělaly velké ovace u skládaného snímku v nějaké astrofoto soutěži kde byl Sirius B zaznamenán.O živé nahrávce se nikomu ani nesnilo.
To si vážně Milane myslíš,že s jinou konstrukcí,než MT by to bylo snadné ?,samozřejmě,že nebylo a ty to moc dobře víš,protože by to,už zde dávno bylo.
Trochu se divím ,že jsi skočil na špek ohledně jednoho příspěvku týkajícího právě Siriusu B a že jsi "nepoznal" ,že je to paskvil,naopak jsi to silně chválil a protože je na Tebe navázáno pár trabantů,kteří ti vše odsouhlasí ,tak se přidali také :)
A ještě mi vadí,když v zákulisí odrazuješ od stavby MT ,aniž by jsi se fyzicky s touto konstrukcí seznámil,viz třeba Sváťa.
Přitom Sváťa měl možnost vidět tímhle dalekohledem obraz při zvětšení 5D.Takže buď tak laskavý a tyhle pikle k mé osobě vynech.
Dík.Věřím tomu,že,jako rozumný člověk si z toho vezmeš ponaučení.
Bylo by toho víc co bych mohl napsat,prostě se s touhle konstrukcí musíš smířit,nejen Ty,ale i jiní zdejší teoretici ,jiná cesta není.
A na závěr ,jen zamyšlení ,že přijít s touhle konstrukcí třeba v Americe apod,tak si toho naopak považují,tady ne.
Naopak ,místo aby viděli přínos ,hledají se zástupné problémy .
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Já přidám věcný dotaz (vlákno je nepřehledné, tak nevím, jestli se to tu již neprobíralo):
Jak by vyšlo porovnání s kvalitním refraktorem shodného průměru?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Odpovědět