Kuriozity

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Homer
Věk: 70

Kuriozity

Příspěvek od Homer »

To MP :
Nijak svůj názor neobhajuji, ale přece jen mám ten konglomerát ( nikoli v kámen ) v ruce...Je to jakýsi slepenec obsahující jak jsem popsal uhlíky, kousky křemene a další nespecifikovaný materiálu, asi další horniny. Nicméně nález má specifickou hustotu, jak jsem uvedl 2,7. Rostlá žula má pokud si pamatuji asi 2,4..
Na povrchu je to kolem dokola otavené, bublinkaté. Trochu jako struska, ale těžší. Rozhodně ne kámen z ohniště trampů - mám v oboru středoškolské vzdělání a zkoušku z geologie na fakultě .
Nevím, zda jste viděl fotografie té sopky před výbuchem a po něm. Kus kopce uletěl a je známo, že síla exploze se násobí, pokud k ní dojde v uzavřeném prostoru. Např. pbyčejná střelný prach volně hořící na vzduchu a v nábojnici ve hlavni pušky.....Při výbuchu sv.Heleny tlak vzduch odtrhl malému letadlu křídla ve vzdálenosti 160 km.
Já to nijak neobhajuji a neprosazuji, ale kámen letící z ohniště u tratě ,kde je jen zorané pole, polní cesta, zastávka vlaku a široko daleko vidět, není dobré vysvětlení. A znova říkám, to není kámen z ohniště. Neumím si představit, jak by teplota ohýnku na buřty vyrobila tuhle věc. Přemýšlejte dál a poraďte Homer
MP

Kuriozity

Příspěvek od MP »

To bych musel videt ten sutrak i fotku mista dopadu. Nevim, na sutry je u nas odbornik manzelka, ja jsem pres fyziku a tak jen vim, ze zadny kamen z zadne sopky nebyl na obezne draze - k tomu chybi minimalne jeden rad v rychlosti rozpinani plynu a pravdepodobnost "trefeni" spravne trajektorie pro prechod atmosferickym brzdenim na obeznou drahu limituje k nule. Mohl doletet libovolne daleko, klidne na druhou stranu Zeme, ale neobihal prvni kosmickou rychlosti, takze rychle spadl. Co spadlo pozdeji, to byl prach, unaseny vzduchem ( z nej mozna neco nedopadlo dodnes ). Ale ten kamen pri jeho velikosti a hustote by asi vzdusne proudy moc dlouho nenadnasely. Takze kdyby to bylo nekolik hodin po vybuchu sopky, bylo by to mozne. Nekolik mesicu ne.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Homer

Kuriozity

Příspěvek od Homer »

To MP :
Fotka neexistuje. Ten kluk byl někde na diskotéce, je to řada let a tehdy digitální foťáky nebyly. Nepodařilo se mi ani zjistit datum, pamatoval si to s přesností měsíců - mluvil jsem s ním několik let po nálezu.
O I.kosmickou se nepřu, bez data nálezu bohužel nic bližšího nelze určit, ev. vyloučit.
Uvedl jsem to jen jako zajímavost, kdy ten člověl popsal průvodní jevy dopadu meteoritu a tvrdil, že ho vytahoval cca 30 cm ze zoraného pole. Pokud si nehraje na barona Prášila, je to k zamyšlení...
Jak říkal Sherlock Holmes - vyloučíme-li nemožné, pak to co zůstane, byť jakkoliv nepravděpodobné, musí být pravda Berte to jako příspěvek do kuriozit, nic jiného se s tím nedá dělat. Leda zpracovat jako povídku do TV ;D Zdraví Homer
Kami
Věk: 48

Kuriozity

Příspěvek od Kami »

Když už jsme u těch kuriozit a meteoritů,taky se o jednu podělím.Dokud je člověk dítětem,je neznalý a nezajímá se o věci,které pak v dospělosti má rád.Asi tak před 50-60 lety,můj děda oral s koňmi na poli. Z ničeho nic se ozvala rána,až se koně splašili. Kousek od něho z nebe spadlo několik černých kamenů. Ještě teplé je posbíral a dal do kapsy. Doma je dal do své sbírky kamenů. Po letech mu je manželka,bohužel skoro všechny vyházela,na co takové kamení.   ;D
 Před 25 lety,jako malý kluk jsem na půdě jeden našel. Byl černý jako uhlí,samý krystal a choval se jako magnetit. Po pár dnech hraní jsem ho nakonec ztratil,tenkrát mi to nevadilo.  :o  
  Dnes ,co by hvězdář se tluču do hlavy. Jakej to byl krásnej 10cm meteorit. Stačilo ho na půdě najít ,až o pár let později.   :-[     :'(     :'(
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
VK

Kuriozity

Příspěvek od VK »

Kdyby byl býval nález takového meteoritu ohlášen, bylo by to bývalo mělo vědeckou hodnotu. Zhruba v té době totiž RNDr. Zdeněk Ceplecha z Ondřejova (Odd. meziplanetární hmoty) učinil průkopnickou věc - pozoroval totiž jasný bolid, z dráhy určil místo dopadu a skutečně tam našel meteorit. Myslím, že byl dokonce první na světě, komu se to podařilo. Každopádně se tím proslavil.

Mimochodem Dr. Ceplecha byl a je známý svým negativním (skeptickým) postojem s astronomům-amatérům.

V. K.
MilAN
Věk: 76

Kuriozity

Příspěvek od MilAN »

VK napsal:
Mimochodem Dr. Ceplecha byl a je známý svým negativním (skeptickým) postojem s astronomům-amatérům.

A to ještě určitě nepročítal astrofórum ;D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Homer

Kuriozity

Příspěvek od Homer »

To VK :
Jen bych dopřesnil, že KAŽDÝ nález meteoritu má vědeckou hodnotu. Stále je to vzácný materiál, doplňující znalosti o Sluneční soustavě ( používám velké "S" ;D ).
Samozřejmě, když je nález spojen s dalšími okolnostmi, je to ještě lepší, s výpočtem původní dráhy pak skvělé, ale to se myslím potvrdilo jen několikrát Já vím o dvou případech, možná nějaké přibyly ). Homer
alex.sky

Kuriozity

Příspěvek od alex.sky »

Keď som v záhradkárskej osade rozbaľoval fotografickú zostavu, zistil, že sa chystá táborák o pár záhrad ďalej. Keď už to praskalo príliš hlasno som si to pozrel z iného uhla a - požiar! Dokonca na 2 miestach, asi nejaký podpaľovač! Zdalo sa mi, že sa to šíri aj smerom ku mne. Nebolo mi všetko jedno - nádherná obloha a ja budem zachraňovať drevené baráky  >:(
Zavolal som požiarnikov. Samozrejme chceli moje číslo mobilu, čo som nevedel... Nevedel som ani poriadne vysvetliť kde to je, veď tam nie sú ulice, čísla domov...
Našťastie došli a zvládli to za pár minút. Vietor bol slabý, ale našťastie nie smerom ku mne. Bolo to horúce :o
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
MaG
Kontaktovat uživatele:

Kuriozity

Příspěvek od MaG »

Včera jsem pozoroval Měsíc a najednou jsem měl pocit, že tam vidím cosi černého, hned jsem si vzpoměl na to UFO co jsme tu řešili. Měl jsem asi 3/4 Měsíce v zorném poli, tak jsem ho kousek posunul a žasl. Před měsícem třepotal křídly malý ptáček, resp. pták, který musel být hodně daleko. Legrační bylo, že setrvával prakticky nad stejným místem Měsíce až jsem to nevydržel a začal počítat sekundy. Když jsem dopočítal 20, začla klesat níže a na 33 sekundě zmizel, ale ještě se objevil mezi 37 a 39 :)

Fascinující bylo, že letěl zrovna tak pomalu k západu jako se tam s oblohou sunul Měsíc, to se asi často nevidí :D
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MIZ

Kuriozity

Příspěvek od MIZ »

Pokud nám nějaký ornitolog odhadne rychlost letu toho ptáka, můžeme vypočítat, jak byl od MaGa daleko, že? ;)
Mé distribuované výpočty: BOINC, nonBOINC
MaG
Kontaktovat uživatele:

Kuriozity

Příspěvek od MaG »

MIZ napsal: Pokud nám nějaký ornitolog odhadne rychlost letu toho ptáka, můžeme vypočítat, jak byl od MaGa daleko, že? Nebo rychlost větru, pokud se v něm jen tak třepotal :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
alien5
Věk: 48

Kuriozity

Příspěvek od alien5 »

Magu to byla postolka ktera lovila to dela pouze tento dravec pri lovu zustava na miste jako by tam byl pribytej :)
Odpovědět